Puding buah yang sangat senang nak buat (^_^)

Semalam saya terpandanglah bungkusan dadih perisa buah-buahan yang memang dah lama dekat rumah ni tapi tak jugak guna2... Nak buat dadih, duk pikir sape yang nak telan.. yela, dadih kan dia macam lembik2 sikit... kiranya tak boleh pegang dengan tangan.. nak makan kena guna sudu.. Last2 saya jadikan dadih tu sebagai puding kiranya boleh dipegang dengan tanganlah... hihiii


Inilah puding yang dah siap, tunggu nak makan je lagi... hihii 


Yang bentuk dinasour ni pulak, saya buat khas untuk Alisha... teruja je si budak kecik tu tengok bentuk dinasour... hehhe


Puding yang dah dipotong... macam ni lah hasilnya... (",) Enak di makan sejuk2.. 

Cara nak buat sangat2lah senang... U all beli dadih perisa buah-buahan lepas tu, follow je arahan dekat belakang plastik dadih tu.. TAPI U ALL KENE JADIKAN SUKATAN AIR, GULA & SUSU SEBAGAI SETENGAH... Senang cakap camnilah... SAYA BELI DADIH PERISA BUAH-BUAHAN JENAMA HAPPY GRASS... Sepatutnya kene letak air 3000ml TAPI SAYA LETAK 1500ml.. Sepatutnya kena letak susu cair satu tin TAPI SAYA LETAK SETENGAH TIN

Lepas dah siap masak semua arahan yang tertulis belakang plastik dadih tu.... saya tuanglah bancuhan tu ke dalam loyang yang saya dah siap2 tabur dengan buah koktel dalam tin... (",).. Emmmm maybe u all akan lebih paham cara buat dia lepas u all beli dadih tersebut... (",)

P/s : U all ingat tak yang saya pernah bagitahu u all pasal KAREN.. alaa yang pasal job dekat blog tu... dengan kata lain, pengiklanan dekat blog... sponsored post la tu... hihii.. (",) Tadi saya ada terbaca entry NI di blog abang Ben.. jika u all berminat jugak, bolehlah try apply... hari tu, karen bagitahu saya MINIMUM UV HARIAN 500 KE ATAS... Alaaa u all try je la apply.. mana tahu, kot2 walaupun UV u all kurang dari tu, tapi jika DIA dah kata tu rezeki u all.. InsyaAllah boleh dapat kan... try la ye sayang2... at least, jika terpilih, nama u all dah ada dalam 'fail' mereka (^_^)


{ 81 comments.. read them below or add one }

Mrs Lurve Mrs Lurve October 05, 2012
kalo mkn sejuk2 mesti sedap!!
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 05, 2012
nak jugak..
ylh kena buah ni, senang sangat..
Mrs Velentine Mrs Velentine October 05, 2012
sedaplah..nak cuba lah..bentuk dinasour 2 buli auntieminta tak alisha.

*sya ada hantar dan dia minta UV..huhu..masalah uv sya 100++ je
izan mama mia izan mama mia October 05, 2012
ish sedapnyer..saya suka sgt bab puding ni...
Mira Adzlia Mira Adzlia October 05, 2012
sedapnya...sila hantar kt sy sikit..hihi
nur anis nur anis October 05, 2012
waaa....dadih..saya memang suka sangat makan dadih...huhu..bebudak memang teruja dengan bentuk-bentuk yang menarik kan kak...
mama aryan mama aryan October 05, 2012
tak nak la try..follower akak pun x seberapa lg..hehe
akak suka juga puding buah2 tu..sedap3
Cik Nur Cik Nur October 05, 2012
wahh..kreatiflah akak..!
nur selalu juga buat dadih tu tau.. :)
tapi xpernah terfikir nak buat puding, raya haji ni bolehlah buat..hee.. :)
~Cik Sweety~ ~Cik Sweety~ October 05, 2012
sweety salu bt puding cmne..hihi
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 05, 2012
suker...mmg nurulpun suke wat puding..eh ada acuankn tak bentuk dinasor2..mesti budak2 sukekn...
ieda ieda October 05, 2012
haaa senang2 nanti nak cuba ..
alisya sure suke kan .. comel lak dinasour tuu ;)
ayut ayut October 05, 2012
hihi..ikut instruction jela ni..comel la dinosour..alisha kita kongsi blh?hihihi :p
inazamri inazamri October 05, 2012
best la idea ina share resepi ni.akak selalu buat dadih utk anak2 tp tak pernah terpikir pun nak letak fruit campuran camtu.tq ina bg idea ni.dgn berblog ni la dpt byk resepi2 idea masakan kawan2.
Tina Othman Tina Othman October 05, 2012
bestnya

aritu hb ada request nak makan dadih ni, tapi tak terbuat2, tgk ina punya ni mcm sangat menarik lah sebab ada buah bagai kan
Bazilah (^0^) Bazilah (^0^) October 05, 2012
nak sket puding buah tuh. bestnyeeee..
fiza fiza October 05, 2012
Bukan alisha jer yg teruja tgk dinasor tu, saya pon sama...cutenya..

Kirim sini sket puding tu...haha..
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ October 05, 2012
salam Ina..comelnya puding dinasor tuk Alisha tuh!
~emi~ ~emi~ October 05, 2012
Bestnyeeee. akak kita suka buat puding camni. rindunya nak makan. kat asrama takleh buat.
syawalsimpsons syawalsimpsons October 05, 2012
puding dino tu gn acuan erk...cumill la....klo se buat kat umah ni...en asbeen x mkn...tu yg mls tu..klo buat bg bebudak opis mkn, mmg laju
Aju Mohit Aju Mohit October 05, 2012
Sedapnya in, Makan sejuk2 lagi best kan ;)
Aju Mohit Aju Mohit October 05, 2012
Sedapnya in, Makan sejuk2 lagi best kan ;)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 05, 2012
adeh kak ina ni kreatif tol la...xterfikir pun wani nk buat dadih sbg puding haha...lepas ni bleh try hehe...mkn sejuk2 mmg sedap ni
Joanna Yunus Joanna Yunus October 05, 2012
wah nampak sedapnya.... yang dinosour tu yang paling sedap....
Nurmujahidah Ismail Nurmujahidah Ismail October 05, 2012
nak kena try nih, asyik makan orang lain pnya je,, haisyyy
Awesomeness Awesomeness October 05, 2012
nampak sedap je..nak try buat la..
zachflazz zachflazz October 05, 2012
sedaaap.
membuat puding (di Indonesia juga dikenal dengan nama: agar-agar) ini seperti kegemaran anak saya Arien.
NugRuL SakuRa NugRuL SakuRa October 05, 2012
comel dinasor tuh....hehehehe
ShimaSalleh ShimaSalleh October 05, 2012
Dah lamaaaaa tak buat dadih. Last buat sebelum abg aqil keluar! wah! lama tui.. kikikik.. Tp kalo puding camni sedapnya mkn sejuk2.. Cik abg pun tak minat. Lebih suka agar2..

Acuan cheese tu shima pakai acuan kuih je :) hihihiii
ShimaSalleh ShimaSalleh October 05, 2012
Dah lamaaaaa tak buat dadih. Last buat sebelum abg aqil keluar! wah! lama tui.. kikikik.. Tp kalo puding camni sedapnya mkn sejuk2.. Cik abg pun tak minat. Lebih suka agar2..

Acuan cheese tu shima pakai acuan kuih je :) hihihiii
AkmaFaizal AkmaFaizal October 05, 2012
klau guna jelly agak2 jadi tak? hehe..nak try gak..tp slalu je bertangguh..:)
fieda fieda October 05, 2012
ooo..nak jadikan dia keras sikit cuma kurangkan sukatan jer ye,..terer la ina...
fieda fieda October 05, 2012
segan la nak try sbb blog rojak jer..huhu
ummiarissa ummiarissa October 05, 2012
memang best..biasa buat dadih je,tak terfikir nak tambah buah2an...cantik juga idea ni..
Azi Azi October 05, 2012
nmpk sedap la.. teringin lak nak makan...
Si Matatajam Si Matatajam October 05, 2012
Emmm sedap tu...M ni mmg hantu puding tau...my Mak pun perli asyik2 try resepi puding ja...resepi lain jarang plak nak try..hi hi..
shidaR shidaR October 06, 2012
segan nk terima job mcm tu dgn blog pgisian yg tah apa2 kak hehee ^_^
atie hilmi atie hilmi October 06, 2012
klu aiman mau lunyai nih.. dia pilih buah jek.. hee~ tang dinosor tuh dia x mkn.. dia smpan dlm kotak menan dia.. huu~ mcm2..
C'Jai C'Jai October 06, 2012
nak yang bentuk dinasor tu..boleh alisha...?
Riena Haiqal Riena Haiqal October 06, 2012
wah sedapnya puding... (^_^) comel pulak puding dinosaur ALisha tu.. memang kalau saya yang buat macam tak nak makan jer comel macam tu..
Tihara Tihara October 06, 2012
sodap ni ina, dulu2 penah la buat tp letak laici ngan stoberi jek :)
Cikgu Ma Cikgu Ma October 06, 2012
saya suka puding jagung jerr kak....
hajar hajar October 06, 2012
saya nak yg dinasour tu jerk... boleh share ngn alisha x?
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 06, 2012
rajinnye..cma masih failed lg nk buat agar2 koktel ni..harusla buah tu pecah &agar2 lembik..
nk guna dadih ni.. ermmm tunggu mak mak buat dulu..ehehe..

mmg xleh appy..uv saye 30 je sari kot.. huhuhu
azizah :) azizah :) October 06, 2012
hari tu bulan puasa jijah buat.. mmg sedap tapi rumah jijah ni mak ayah tak makan!

semalam mak mertua ajar buat puding koktel..peh memang sedapp..
the malay male the malay male October 06, 2012
Kreatif betul.... Bentuk dinosaur pun ada..huhu
the malay male the malay male October 06, 2012
Kreatif betul.... Bentuk dinosaur pun ada..huhu
emy zulaiha emy zulaiha October 06, 2012
sedapnye kak!
emy suke buat dadih tue! senang sngt kan.heheh :) wah mesti alisha suke dpt puding nenesor! :)
eita eita October 06, 2012
letak dalam peti..sedap tu makan sejuk..terasa je kat tekak ni..adehhh...sekarang ni malas benar nak memasak
dEdEQ dE wIshEs dEdEQ dE wIshEs October 06, 2012
UV TU APE ? NGEE~ XTAU ..

ALALA .. DADIH XSUKE .. PUDING SUKE .. HEHE .. T LA NK TRY WAT .. KOT2 JD LA KAN .. HIKHIK
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 06, 2012
sedang diet.mohon jgn upload gmbr mknn...hahahahaha

:P
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 06, 2012
sedang diet.mohon jgn upload gmbr mknn...hahahahaha

:P
jaakechik jaakechik October 06, 2012
sedappnya tgkk..puding...memandai jer olah dadih tu menjadi puding yer...hehehehe...

p/s : dpt job sdp gak tu kan...leh earning byk sikit..hehe
caliph shuriken caliph shuriken October 06, 2012
kakak, kurier puding sedap tu kt sy.. yg bentuk dinosaur sy xmo, hikk...
-meeSUPERGIRL- -meeSUPERGIRL- October 07, 2012
untung la pandai masak .. mee neh malas . haha
sal ya sal ya October 07, 2012
kalau buat lambat sgt habis makannya. orang2 rumah ni kena sua baru nak makan. hahaha...
Mama Adam Mama Adam October 07, 2012
sedap!
rajin mama buat. adam suka, tapi mama dia malas ;p
ros_reeza ros_reeza October 07, 2012
Singgah sini lagi tengok puding yg sedap ni :-)
Nanti nk buat jugak..
rieda_ffya rieda_ffya October 07, 2012
wah sedap puding,..sejuk tekak..
Haryati Faizal Haryati Faizal October 07, 2012
sedapnye!...msti alisha suke tul ngan dinosour tu...hihi
Deq's Qienz Deq's Qienz October 07, 2012
wahhhh sedapnya..meh sikit.
QasehnyaRania QasehnyaRania October 07, 2012
comeynya dinasour tu;D

dapnya..mkn time minumpetang sedap ni;d
maya amir maya amir October 08, 2012
aaa..sedapnye puding ni.. eh jap, ina guna daddih ni tak guna agar2 lah ye? ooo..die jadik mcm keras jugak eh?
Dylla Abas Dylla Abas October 08, 2012
pg2 dh baca entri ttg makan ni automatik perut terasa sgt lapar
Myra Jay Myra Jay October 08, 2012
Fuhh!! dapat makan masa sejuk meamng terangkat nieh :)

Ina, special entry for you :)

http://normj1001.blogspot.com/2012/10/hadiah-dari-ina-intan-berlian.html
syiela syiela October 08, 2012
senangkan.. makan masa sejuk2 best
lizz lizz October 08, 2012
ermm cedap....yang dinasour tu comel kalo anak saya mesti suker tu...
Ema Blog Ema Blog October 08, 2012
rajin ina masak..walaupun tgh sarat preggy
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY October 09, 2012
comel jerk puding dinasour utk alisha tu, kalau buat bentuk2 cenggini menarik minat anak2 mkn kan..
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 09, 2012
t'liur sy tgk puding tue, hehe..
tue la, kalo bntuk2 comel, mmg bdk2 pun teruja nk mkn.. hihi~...
Masya Masya October 10, 2012
puding gini kalau sejuk makan dah habis banyak pun tak sedarkan...

gambar dainasour hahahahaha.... kreatiflah...
Nora Karim Nora Karim October 15, 2012
nampak sedap betul la puding buah tu...
9n0L4 9n0L4 October 31, 2012
bagus jugak idea ni. hehe. boleh buatla nnt. ;)