Berkat susu ibu (^_^)

Rasa hati ni berbunga riang pulak... hihiii.. Tadi kan, nurse datang checkup adik alisha tau.. Lepas tu dia timbang.. Hari ni, hari yang ke 9, sepatutnya esok @ hari ke 10 timbang tapi nurse datang timbang hari ni.. (",)

Berat adik alisha pada hari ke 9, dah 2.9kg.. masa lahir 2.65kg... Nurse tu cakap apa tau... "Sepatutnya, berat baby, hari yang ke 10, mesti sama dengan berat ketika lahir tapi baby ni dah banyak naik...".. Saya ni macam terkejutlah.. yela, bila dah banyak naik, ada masalah ke kan... tapi lepas tu, nurse cakap "Jangan risau.. kira baby ni baguslah.. sihat... banyak naik.. Normally, kalau lahir 2.6kg, lepas tu dia akan turun jadi 2.5kg.. 2.4kg... & hari ke 10, kembali kepada berat ketika lahir.. 2.6kg.."

Wah... teruja + seronok saya dengar... yela, hari ke 9, adik alisha dah 2.9kg.. sepatutnya, kalau normally seperti kata nurse, esok @ hari ke 10, berat adik alisha akan jadi 2.65kg...hihii.. Alhamdulillah.. berkat susu ibu, adik alisha membesar dengan sihat.. hihii... Emmm, saya rasa, susu saya banyak selain dari sebab saya makan buah kurma, ia juga disebabkan oleh set bersalin yang saya guna jugak kot... Nanti saya kongsi dengan u all pasal set bersalin tu... (",)

P/s : BE ke 25 ( L'Occitane Anti Wringlink )telah singgah di blog GA
Berkat susu ibu (^_^)

{ 56 comments.. read them below or add one }

mamavogue mamavogue October 30, 2012
Ina guna set bersalin Shaklee ye?
Nanti cite ye..

Alhamdulillah, biase nyer berat baby turun sebab kuning. Tapi Adik Alisha sehat je, seronok dengar..!
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 30, 2012
ooo baru tahu tentang fakta berat bayi baru lahir ni..

bagus la berat adik alisha dh naik..
Siti Asiah Siti Asiah October 30, 2012
lama tak bertandang ke blog INTANBERLIAN ni...tahniah la dah dapat bb baru ye...Alisha dh dpt adik yea...(",)
QueeN TerataI QueeN TerataI October 30, 2012
Alamak ketinggalan la.. dah lama x buka blog... tahniah dah bersalin rupanya... baguslah kalo baby naik berat badan... sihat...
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 30, 2012
banyak gak naik berat tu kan...ok2 nanti kak ina share tau set bersalin yg kak ina guna tu..mana tau pasni turn wani pulak kihkihkih

done astro on the go
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 30, 2012
Alhamdulillah...
Semakin sihat la adik alisha :)
Ema Blog Ema Blog October 30, 2012
itulah kelebihan susu ibu
PinkUmmi PinkUmmi October 30, 2012
alhamdulillah...naik berat adik alisha ye
fiza fiza October 30, 2012
Alhamdulillah...berkat susu ibu.
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 30, 2012
wah..da dkt 3kg adik alisha ne ye.
nita nita October 30, 2012
wah..Alhadulillah..
Mrs Lurve Mrs Lurve October 30, 2012
jgn lupa kongsikan set bersalin tue..sy nak sgt tau...
Cik Nur Cik Nur October 30, 2012
Alhamdulillah..rezeki adik alisha..
Alisha xjeles ke tgk adik dia dapat minum susu ibu..?

Akak nak tahu, mak nur beranakkan adik nur yg no.3 tu, kuar saja dah 4kg... bersalin normal...

sampai sekarang dia mmg beso...hihihi
Nazayiena Nazayiena October 30, 2012
Mesti adik alisha nie kuat minum susu,baguslah camtukan...
emma emma October 30, 2012
Alhamdulillah.. tumpang hepi utk kak ina ngn bby :-) tula keberkatan susu ibu, susu yg terbaik di dunia..
Mrs Velentine Mrs Velentine October 30, 2012
maksudnya berkat susu ibu + tidur yg cukup tue kak
izan mama mia izan mama mia October 30, 2012
ina dh mengurut ker..kalau dah mengurut,..susu banyak keluar...
Aju Mohit Aju Mohit October 30, 2012
perkembangan yg positif dan baik kan ina, alhamdulillah
eita eita October 30, 2012
cepat nyer membesar....
ieda ieda October 30, 2012
alhamdulillahhh
kalau makan kurma tuu memang akak ada dengar , boleh banyakkan susu badan ;)
Cikgu Ma Cikgu Ma October 30, 2012
akak dah letak ke gamabr baby baru? maaf la kalo terlepas pandang entry akak....sebuk sket 2,3 hari ni...
Azi Azi October 30, 2012
alhamdulillah rezeki adik alisha susu ibu meriah..
C'Jai C'Jai October 30, 2012
Alhamdulillah..perkembangan yang sihat... bam bam la nanti dak tecik tu...
fieda fieda October 30, 2012
erm...bagus ni..perkembangan yg baik..insyaallah..
shidaR shidaR October 31, 2012
wahhh xsabar nk baca lg kak :)
teruja jer...haihhhh~
sal ya sal ya October 31, 2012
ye ke? sebab nurse tak pernah cakap pulak. biasanya anak2 ni timbang hari ke-10 naik je.
misshannajr misshannajr October 31, 2012
itu la rzeki Allah bg kat baby..susu ibu so jangan la bazirkan bgtu jer sebab tu hak baby..suka kak ina sgt semangat nak BF baby..chaiyok!! chaiyok!!
MRS Rongoks MRS Rongoks October 31, 2012
nanti check url blog kat entry nie :)

http://ikapukpuk.blogspot.com/2012/10/special-entry-lucky-draw.html

thanks ^^
ShimaSalleh ShimaSalleh October 31, 2012
ada juga dgr berat baby akan turun cuma tak pasti turunnya pd hari ke10 ke atau bukan... Afiq pun naik smpi 500gm masa hr ke 10 tu hihihi.. Best kan dpt bf baby... nanti singgah blog shima ye tgok gambo heaven kui kui kui
permatabiru permatabiru October 31, 2012
baby sihat okay la tu..selalunya mmg berat baby akan turun dulu mcm my baby dlu..sbb xminum susu ibunya..
anitadiana anitadiana October 31, 2012
bestnya ina..kak ita tak pernah berjaya bagi susu badan sedihnya...
mama_umar_maryam mama_umar_maryam October 31, 2012
xpnh dgr plak ttg berat bayi turun tu dan naik blk,rasenye mane2 baby yg susu ibu mmg cpt naik badannye..happy adek kenyang susu ibu ye :)
lizz lizz October 31, 2012
tak lama lg tembam la pipinyer tu
lizz lizz October 31, 2012
tak lama lg tembam la pipinyer tu
Dylla Abas Dylla Abas October 31, 2012
sy pula yg tersengih2 baca entri ni kan..moga baby sentiasa dlm keadaan yg sihat ye :)
Bui Junaidi Bui Junaidi October 31, 2012
CONFEM CHUBBY NI..GERAMMM
Kesuma Angsana Kesuma Angsana October 31, 2012
alhamdullilah susu ibu mmg terbaik
Masya Masya October 31, 2012
kelebihan susu ibu kan.. tiada tandingan...
Riena Haiqal Riena Haiqal October 31, 2012
tak lama lagi bam bam la adik alisha ni kan.. heheheheheh..
Myra Jay Myra Jay October 31, 2012
Alhamdulillah.. betul tu berkat susu ibu anak cepat membesar ;D
baby comel baby comel October 31, 2012
berkat susu ibu.. cepat2 besar ye adik Alisha tu.. moga sihat sentiasa
mama aryan mama aryan October 31, 2012
akak taktau pun pasal berat baby mcm tu..hihi baguslah berat adik alisha dah naik
shahdiana shahdiana October 31, 2012
mesti rasa best kan dapat bagi susu ibu je kat baby...lagipun senang nak angkut ke mana je boleh...tak payah pikir air panas ke nak bawak susu ke...kan...
Deq's Qienz Deq's Qienz October 31, 2012
Alhamdulillah muga mbesaw gan baik ya nak.
Si Matatajam Si Matatajam October 31, 2012
Alhamdulillah berkat susu Ibu kurniaan Allah yea Ina..
azizah :) azizah :) October 31, 2012
betul kak.. biasa lepas baby lahir hari ke5 camtu berat akan turun tp akan naik balik.. bila alisha ni berat makin naik petanda yang bagus la tu..Alhamdulilah..
ayut ayut November 01, 2012
alhamdulillah..harap ye adik alisha akan terus membesar dgn sehat!! :)
jaakechik jaakechik November 01, 2012
bgus la dapat bagi susu ibu sepenuhnya.. jaa dulu x boleh sebab anak macam x pandai nak hisap sendiri jer...kena pam! jadinya susu x byk sgt kuar...
Tihara Tihara November 01, 2012
as salam

alhamdulillah rezki baby :)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina November 02, 2012
minum susu ibu mmg terbaik..mana tak naik berat kuat nyusu=)semoga Allah pemudahkan perjalanan penyusuan untuk aqilah
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat November 07, 2012
Alhamdulillah...berat dah naik...kecik baby ina ketika lahir...
9n0L4 9n0L4 November 08, 2012
cepat juge lah berat si kecik naik ehhh. alhamdulillah. ;)
ketikketok ketikketok December 08, 2012
".. to love is to care, to care we must share..."
get some and feel awesome at BBC MARDI Station CH39000