Alisha dah pandai bagitahu nak buang air besar (",)


Actually ketika saya balik cuti beraya di Chemor lagi saya dah beli BABY TRAINER TOILET SEAT ni.. Beli dekat Giant.. murah je RM9.90 je pun.. (",) Punca saya beli sebabnya Alisha dah mula pandai bagitahu saya yang dia nak buang air besar... tapi cara dia bagitahu, dia akan selak baju tunjuk seluar sambil cakap "wekkk wekkk"... hahahha...

Yang paling syok.. bila saya bawak dia letak dalam tandas.. dia bukannya nak buang hajat dia tu, tapi boleh pulak dia duk tersengih2 sambil goyangkan kaki dia yang tergantung tu... hahhahahha... Gigit baru tau budak nih!!... hihii.. Saya ni berialah buat muka orang meneran tapi dia gelak... ahhahhahah... Last2 hajat dia tu, dia tak buang dalam tandas pun tapi buang dalam pampers jugak.. adehhh... lawak tengok muka ibu dia kot... muahhahahhahha

Semalam punya cerita, Alisha ni normally kalau dia nak buang air besar, dia mesti akan ambik tuala siap2.. so, semalam dia ambik lah tuala bagi saya.. saya tanyalah.. "Alisha dah berak ke".. saya cek2 takda apa2 pun.. ok je... Tapi Alisha ni cakap "Kencing".. sambil dia kepit bawah dia tu guna tangan... siap sampai macam "terketar2" akibat menahan kencing... hahahhahahha... bila dah macam tu, dia boleh pulak pergi tarik tangan saya, suruh kepitkan bawah dia tu... hehheh... adehhhhh..

Saya si ibu yang agak malas pada masa tu, bagitahu Alisha suruh kencing je dalam pampers, lagipun pampers memang dah basah..(",).. Sekali, bukan setakat air kencing yang dia keluarkan, siap dengan najis dia lagi... ahhahahah.. patutlah anak saya ni beria bagitahu.. rupanya 2 in 1... hihiii


P/s : Terima kasih buat Anna sebab buat entry khas untuk akak... sungguh terharu... (",)

{ 48 comments.. read them below or add one }

Riena Haiqal Riena Haiqal September 19, 2012
hahahahahaha.. kelakarnya Alisha.. dah pandai dah dia yer..dah nak jadi anak dara dah
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna September 19, 2012
hehehe..da boleh nak potty train dah ni..good luck alisha..
Mrs Velentine Mrs Velentine September 19, 2012
wah mmg dia tak tahan dh 2
Tina Othman Tina Othman September 19, 2012
pandainya alisha

dapatlah jimat kan kalau alisha dah tak guna pampers lg dah
nur anis nur anis September 19, 2012
hihi....alisha, alisha....
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey September 19, 2012
mcm2 ye Alisha..
nani trsenyum baca entri ni. Kak Ina yg melihat telatah Alisha ni lagi la :)
lizz lizz September 19, 2012
dah pandai alisya ni...nanti lama2 mesti pandai buang air sendiri..kiter kena sabarkan... hari-hari nak kena praktis...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat September 19, 2012
mula2 memang camtue...nanti alisha akan biasa...dah boleh dah tak pakai pampers...tapi penatlah sikit ina nanti...
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief September 19, 2012
alisha dh pandai..memula mmg mcm tu kan..nanti mesti alisha dh biasa hehehe
izan mama mia izan mama mia September 19, 2012
mmg mencabar ina..nak biasakan ..saya sekarang jenuh...dah gulung semua capet semua....senang kalau dia 'ter'..senang nak cuci...
Bazilah (^0^) Bazilah (^0^) September 19, 2012
comell. bgs kan training kanak2 dr awal ni :)
NoEn NoEn September 19, 2012
alya selalu cakap bila dh selesai semua hajat dia tu...hihi...xthu ble nk potty train dia
syawalsimpsons syawalsimpsons September 19, 2012
alisha mmg bijak...cepat je pick up...suke la..
Ummu Muhammad Ummu Muhammad September 19, 2012
kalau tgk pade kesabaran si ibu, rase alisha ni cepat juge ke tandas..gud try alisha n ibu!
Sally Yatiey Sally Yatiey September 19, 2012
Dah pandai alisha ni.. Hee
Nora Karim Nora Karim September 19, 2012
Hahaha... Comei jek alisha..
Nora Karim Nora Karim September 19, 2012
Hahaha... Comei jek alisha..
Masz Sidek Masz Sidek September 19, 2012
hehehe.. alisha2... mcm2 gelagat...
QueeN TerataI QueeN TerataI September 19, 2012
budak kecikkan.. mmg mcm2 lah.. kita jela kena sabar layan kerenah.. tp kalau anak2 dh start dan pandai bgtau nk buang air mmg dah mudahlah nk train diorg x pakai pampers...
kak tini (umialya) kak tini (umialya) September 19, 2012
dia nak bagi laluan pampers pada adik lak
ayut ayut September 19, 2012
hahahaha...kak ina ni,alisha beria menahan agaknya time tu.adehhh..xpe..nnt dh praktis slalu leh dh la alisha g toilet bt sndrik :)
Falsya Falsya September 19, 2012
alisha dh gud girl..dh besar..;)
iietamalek iietamalek September 19, 2012
anak sy pun mcm tu juga kalau poopoo mesti bgtau smbil pegg pampers..hehe
Mrs Lurve Mrs Lurve September 19, 2012
alisha dh boleh bantu ibu utk berjimat :)
eza miza eza miza September 19, 2012
wahh..bagusnya alisha.. anak eza bgtau lepas dah selesai... "mama, yak" kikiki.. nak train pakai pampes pon risau.. sebab dia tanak bgtau..huhu
Kakzakie Kakzakie September 19, 2012
Tak lama lagi Alisha akan guna sepenuhnya utk dia berlatih. Masih kecik lagi Intan... bagi masa utk dia.
fiza fiza September 19, 2012
Dah boleh potty train tu ina. Alisha macam dah bersedia tak nak pakai pampers lagi >_<...good girl.

Ina...nanti saya buat entry pasal shaklee yer.
fieda fieda September 19, 2012
wah..syabas..org dh besar kan...mestilah dh pandai..
Izan Ishak Izan Ishak September 19, 2012
dah besar alisha. jap lagi dah takyah pakai pampers lagi dah...
azizah :) azizah :) September 19, 2012
hahaha tu la kak... kena dengar cakap alisha tu betul2... nasib pakai pampers..hehe
MamaEma MamaEma September 19, 2012
anak perempuan senang diajar..anak lelaki susah sikit..si aqeel dah boleh kalau tak pakai pampers..tp bila time nak buang air besar... dia minta pakaikan pampers..baru boleh membuang
Haryati Faizal Haryati Faizal September 19, 2012
ermm..takpe slow2...nanti dia pandai lah, yati pun tgh mengajar anak yg 2nd tu tuk buang air besar kat tandas...
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda September 19, 2012
bgus la Ina ajar Alisha potty training awl2...
now nie Hannah xprlu gne dh bnde tue, die leh dok ats mangkuk toilet sndri..
cme kalo time berak aje ssh sket...
coz sometimes die t'berak dlm sluar lak...adeh.. hehe..

klik2 tabung Alisha..
LYAfrina LYAfrina September 19, 2012
samalah dgn asya..suka gak duk tgh2 g2
Azi Azi September 19, 2012
wah cepat alisha pandai... baguslah nak jadi kakak dah kan...
Si Matatajam Si Matatajam September 20, 2012
Sian Alisha dah tak tahan sangat dah la tu kan...
sal ya sal ya September 20, 2012
adehhh... kesian alisha.
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha September 20, 2012
hahaha..lucu la alisha ne...
babychenta lak lain..klu dia da membuang kt dlm pampers dia,dia akan berdiri je kt luar pintu tandas..xgrak lgsg ne..hahaha.lucu sgt
Masya Masya September 20, 2012
hahahaha... bahasa budak² mula² mmg payah nak pahamkan.... oklah tu dah pandai nak bg tau nak berak.. senang nnt.. dah adik x yah pakai pampers.. jimat tau..
shidaR shidaR September 20, 2012
heheee..budak2 mula2 mmg mcm ni nk train kena sabar hehee..ank buah saya 3tahun lbh dah xpkai pampers..semua nk buang bgtau hehee :)
syiela syiela September 20, 2012
hahahaha mula2 mmg susah nak faham bahasa budak ni :)
lynn kamarul lynn kamarul September 20, 2012
lepas ni if alisha da betul2 ley cakap bila nk buang air kecil r besar ina da ley stop guna pampers.. jimat jugak tu
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan September 22, 2012
hehe geli hati kalau tengok perangai budak2 macam alisha ni :)
Puan Kutu Puan Kutu September 22, 2012
baguslah klu alish dh pandai bg signal, nti dh adk sng tak payah beli pampers lg.hehe..
9n0L4 9n0L4 September 30, 2012
hehe. dulu mase kecik, saye pun ade tandas khas. sbbnye penakut msk toilet.
Myra Jay Myra Jay October 03, 2012
Heheee, comel je baca gelagat Alisha, tersenyum2 myra ha ;D