Bayam Goreng Rangup, menu petang kami hari ni (^_^)

Ni lah kerja ibu alisha bila dah terlebih rajin... *uwekkkk macam poyo je.. hihii.. Hari ni saya buat BAYAM GORENG... Bagi saya sedap sebab rangup.. bila gigit je bunyi "krup krap".. hihi.. Opssttt tapi my dear cakap keras... muahahhahha Bagi saya pulak dah ok... ala2 makan keropok/snek.. hihii


Haa tengok dalam gambar atas ni, bila saya pegang dia tegak je, takda nak terkulai bagai.. hihii.. Actually, nak kene goreng dalam minyak yang betoi2 panas + garing sikit.. kalau tak, dia lembik... (",)


Cara nak buat, senang je... Tepung gandum + garam + air masak + serbuk kari ayam/daging = bancuh tak terlalu pekat or tak terlalu cair.. Celup bayam dalam adunan & goreng.. (",).. Ohya, bila dah masak, u all lapiklah dengan tisu.. bagi tisu serap minyak sikit... biasalah, goreng2 ni kan berminyak.. (",)

P/s : Saya sedang balas jejak u all, tapi slow2 la sebab line suka putus2 + broadband dah habis limit... (^_^)


{ 80 comments.. read them below or add one }

Fai CeritaCinta Fai CeritaCinta October 12, 2012
dulu masa sekolah agama selalu beli bayam goreng kat rumah ustaz.. hehe
Mira Adzlia Mira Adzlia October 12, 2012
sila hntr kt sy ckit..sekian..hihihi
SeputihSalju SeputihSalju October 12, 2012
tgk bayam goreng teringat baru2 ni saya tgk wnta hri ini ada tunjuk resepi pegaga goreng....
Nigina Nigina October 12, 2012
huhuhu dah lama sy tak makan bayam goreng ni... dulu selalu beli kat uniten ... huhuhuhu
emma emma October 12, 2012
sodapnye kopok bayam....!!
DuNia KeBaHaGiaaNKu....... DuNia KeBaHaGiaaNKu....... October 12, 2012
hahaha best...ada idea nak buat apa dgn bayam yg ayah bawak balik hasil tanam pekerja dia....hahahaha
rostina76 rostina76 October 12, 2012
sedap ni intan...ralit je dok krup krap2x tu nanti. btw ooo, u letak tpg gandum ekk, kros letak tpg beras. hehe!!!!xkisah la kan janji sedap anak tekak kita masing2 ;)
Ctie Anis Nisa Ctie Anis Nisa October 12, 2012
sedap kan kak...rangup.. :)
Deqla manjew Deqla manjew October 12, 2012
bayam goreng? wahh...x penha try lg..mesti sodap kan!
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 12, 2012
sedapnya, dulu masa duk skudai saya selalu makan ni di gerai kat taman universiti... tp kalau nak buat sendiri, malasnya...huhu..
Nazayiena Nazayiena October 12, 2012
Rajinnya ina,bila masak sendiri baru puas mkn.
ieda ieda October 12, 2012
sedap2 ... makan panas2 kann
akak x pernah buat ..
hurmm nanti nak try ;))
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 12, 2012
diet smenjadi ptg ne.hukhukhuk.
PinkUmmi PinkUmmi October 12, 2012
buat kangkung goreng leh tak kak ina...hehehehe
nita nita October 12, 2012
tak pernah makan, cam sedap jer.. nak try lah..
lizz lizz October 12, 2012
waa tak penah makan...cam kerepek ker rangupnyertu?...
akilla ibrahim akilla ibrahim October 12, 2012
tak pernah makan lagi..bila-bila nanti nak try buatlah.
Bui Junaidi Bui Junaidi October 12, 2012
WAH..NAMPAK SEDAP..MINTAKKKKK..^_^
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 12, 2012
sedap bayam goreng ni.. nyum3... :)
~emi~ ~emi~ October 12, 2012
Tak pernah makan bayam goreng mcm ni. Tp nmpk mcm sedap je...
eita eita October 12, 2012
sedap..hari tu punyer lah sedap makan...tak sedar termakan lebih daun bayam ni...sekali pening kepala takleh nak bagun...duk je baring..rasa dunia berpusing ligat...jap hari tu dah tak makan dah..

terliur betol tengok
Tihara Tihara October 12, 2012
sedap ni..bayam byk kahsiat :)
shar90 shar90 October 12, 2012
sedapnyee... lame xmkn... hee xD
sal ya sal ya October 12, 2012
tu la... ada plan jugak nak goreng bayam ni.
C'Jai C'Jai October 12, 2012
bes nya bayam celup tepung...akak dulu selalu guna terung , karot tp guna tepung tempura.... buat sendiri pun okay jg ye..boleh la try..
Qasey Honey Qasey Honey October 12, 2012
sedap..kurp krap kurp krap..kalau mkn...
izan mama mia izan mama mia October 12, 2012
saya mmg dok cari resepi ni..dh lama teringin...tq ina...wah..rajin ina masak yer..alish suka dok makan..selalunya anak2 suka makan benda rangup2 ni,...
azizah :) azizah :) October 13, 2012
tu dia... jijah tak pernah makan pon sayur bergoreng ni...hehe menarik betul tengok..ehehe
zachflazz zachflazz October 13, 2012
wahh, gurih nih.
kalau di sini namanya keripik bayam. anak-anak saya bisa menghabiskan satu wadah tu, hehe
L L October 13, 2012
tak pernah tgk pun akak.. fist time tgk.. waaaaaa.. nk buat tak reti.. haha
Nisa Nisa October 13, 2012
What a simple meal, but it looks delicious. Oh my God, I want some of 'em!
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 13, 2012
bayam goreng, betul2 menggoda ler..
dya bunga dya bunga October 13, 2012
sdp ke? xpernah try lgi..hee
misshannajr misshannajr October 13, 2012
tak pernah lagi try makan..takut nak makan daun haha..kalau masak jd sayur ok plak :P LOL
Anum Shukri Anum Shukri October 13, 2012
Sedap apa bayam goreng ...tp dah lama tak makan...
Riena Haiqal Riena Haiqal October 13, 2012
heheheheh first time saya tgk ada bayam goreng... nak try juga la kalau macam ni
suhaina laui. suhaina laui. October 13, 2012
suka-suka!...slalu mkn kat kedai xpernah try buat lagik....sb demand xde huhuhu
NoEn NoEn October 13, 2012
sedapnya..boleh buat jugak ni
leh jadikan snek yg berkhasiat gitu
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 13, 2012
sy penah mkn bayam goreng, bli nye la..
sdap2, hehe..

klik2 tabung Alisha.. ^_^
Falsya Falsya October 13, 2012
falsya selalu beli je..xpenah nak wat sendri..sbb xreti..hehehe
aimi adilah aimi adilah October 13, 2012
sedap nye... nk try wt r nt =)
Cik Nur Cik Nur October 13, 2012
lamanya nur xbuat..dulu rajin gak buat..tapi sekarang malass..huhu..

nur ade gak buat brokoli celup tepung, mkn cicah sos..sedapp..! :)

ni entry nur : http://cahayacita2.blogspot.com/2012/02/brokoli-celup-tepung-cubalah.html
Cik Nur Cik Nur October 13, 2012
Eh..xkak..maksud nur goreng ala-ala ayam tu, kita celup n gorengkan..

mcm tu juga nak goreng brokoli tu..

nur guna tepung gandum + tepung beras sikit..bancuh dengan air sejuk dari peti ais.. kalau xde, pecahkan air batu, letak air masak untuk jadikan air sejuk..bancuh likat2..kira xcair sgt..

letak garam dan serbuk lada hitam sikit..

celup brokoli...n goreng dlm myk panas.. :)

bukn tepung ayam tu tau..hihih
Cik Nur Cik Nur October 13, 2012
kikiki..xpe2..slah nur xjelaskan betul2.. :)
.:fyzz:. .:fyzz:. October 13, 2012
Sempoi bayam goreng ni..cicah sos pon sedap..ingt sekolh rendah dulu ada kwn jual bym grg ni
Mrs JemariSuri@mama QiSha Mrs JemariSuri@mama QiSha October 13, 2012
hurmm...camtu ekk buat dia...js slalu mkn kt kedai thai...kangkung goreng camtu....mmg cam keropok bunyinye...kurp krap krup krap..hihi..
x sedar habis...haha
deno deno October 13, 2012
nyum2... deno pernah makan masa kenduri kat negeri sembilan dulu... kat terengganu belum pernah jumpa... emm... terliur pulak tengok... duk hospital ni semua makanan tawar.. nasik pun rasa pasir... hwaaaa... nak balik tp ubat lama lagi.... rasa nak lari dari hospital... :(
Haryati Faizal Haryati Faizal October 13, 2012
bley try ni...mcm sedap je...
Myra Jay Myra Jay October 14, 2012
Bila rajin + kreatif inilah hasilnya :)
Kalau makan macam kopok okla tu krup krap krup krap :D
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ October 14, 2012
Wah! Baru tengok dah teruja nak makan..tapi dlm peti xde bayam...sok nak try buat la..

Psst: intan...teringin la nak masuk lam bloglist kat tepi tu..aci tak? Hehehe
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 14, 2012
dulu time sek rendah mak slalu buat sebab pokok bayam banyak..skang ni dh lm xbuat sbb pokok bayam dh xder hehehehhe

done milo & milkadeal
caliph shuriken caliph shuriken October 14, 2012
yg ni blom pnah makan.. klau peria goreng pnah laa ^^
Totie@Tomy Totie@Tomy October 14, 2012
dulu masa hb turun selalu makan bayam..tp tak pernah makan bayam goreng ni..nampak sedap,,boleh try ni...
shidaR shidaR October 14, 2012
wahhh..kak blh try nih :)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa October 14, 2012
serius sha xpena dgr haha..apatah lg rasa..nak skit..
Izan Ishak Izan Ishak October 14, 2012
dulu2 mak k.izan pernah buat ni! hmmm... krup krap bila makan~
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa October 14, 2012
eh...tak pernah try lg..blhla try nankin..ngan broccoli prnhla buat sekal,eheheh!!
Nora Karim Nora Karim October 15, 2012
sedap gak nampak tu... heheh
lynn kamarul lynn kamarul October 15, 2012
bayam tu goreng satu2 kan then klu daun dia besar nak kena kerat ke eh
Mrs Velentine Mrs Velentine October 15, 2012
dulu selalu buat skg malas pula..hehehe..sebab dulu bayam mak tanam sendiri
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI October 15, 2012
slalu yui beli aje ni.kak.padahal sng aje nak buat kan..huahua.
fiza fiza October 15, 2012
Wah, menarik nih. Nampak pon mcm sedap. Nak try lah nanti.
nur anis nur anis October 15, 2012
keropok bayam ni memang sedap..tapi dah lama tak makan...
syiela syiela October 15, 2012
sedapnya.. nak buat juga balik nanti hehehhe
fieda fieda October 16, 2012
pertama kali tgk ina...tak sangka ada jugak bayam goreng...harus try ni..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 17, 2012
mmg sedap.nurul belajar buat ngan hubby..dia suka makan.merahpun suka n sofiapun.hehe
ayut ayut October 17, 2012
nyum2x..sedap yer...mcm mkn kopok la ni nnt :)
Masya Masya October 17, 2012
mak saya dulu pernah buat masa raya hihihi.. mmglah semua dok kata sedapp.. tp payah nak cr bayam yg daun dia lebar.. mak pun tak rajin nak buat dah.. nak harapkan saya jerlah... jgn diharap.. harap makan jer kikikikikikiki
9n0L4 9n0L4 November 03, 2012
wahhhhh. nak cube la nnt. hehe. mcm sedap je. ;)