Sambal Tempoyak Masak


Semalam ketika saya tengah masak untuk lunch, tiba2 terpandang pulak tempoyak dalaam peti ais.. Yap, saya memang suka makan tempoyak.. heheh.. Dan2 saya terpikir, bestnya kalau dapat makan SAMBAL TEMPOYAK MASAK... So, saya pun apa lagi... teruslah buat... (",)

Tapi kan, sambal ni kurang kaw la pulak.. sebabnya tak pedas... kurang cili api.. kalau banyak mesti bestkan.. Pedas2 baru sedap.. hihii.. Ohya, cara nak buat dia senang je.. Bawang Besar + bawang putih + Cili padi + Kunyit hidup + ikan bilis = ditumbuk kasar... Lepas tu tumis bahan tumbuk & masukkan air + tempoyak = Kacau sampai pekat.. Kepekatan tu ikut kesukaan u all lah yer.. (",)

Masa duk Terengganu, saya hanya kenal BUDU, bila dah duk Perak, baru kenal Sambal Tempoyak Masak ni.. hihii

{ 53 comments.. read them below or add one }

Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 17, 2012
simple jer cara nak buat dia..tp wani xmkn tempoyak hehe
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 17, 2012
cma penggemar tempoyak jgk..tp yg jenis ni x pernah try lg..nmpknye mnyelerakan sungguh!
Mrs Lurve Mrs Lurve October 17, 2012
sy xmkn tempoyak nie...tp ntah pelik pulak nape boleh makan masak lemak yg dicampur tempoyak, agaknya mayb xboleh mkn direct kot
Saya Disini Saya Disini October 17, 2012
sedpnye ulam2 peberet sy
aimi adilah aimi adilah October 17, 2012
sy x ske tempoyak....... =D
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 17, 2012
kt sini masukkan petai.. (tp akak tak suka petai...)

udangpn sedap jika masak gini, mayang daun kunyit,masukkan last sekali..
Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 17, 2012
mmg org pera ni msk tempoyak mcm2 cara//
Myra Jay Myra Jay October 17, 2012
Myraa suka sambal tempoyak, versi masak tak pernah try lagi.
Nanti boleh la makan kat rumah Ina...heheeee
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 17, 2012
ohya akak tertarik ngan tulisan rakan blogger..

http://lakaranhatii.blogspot.com/2012/10/jangan-garu-perut-ketika-hamil.html
Nida Mohd Nida Mohd October 17, 2012
sodapnya..dah lama tak makan sambal tempoyak..
Sally Yatiey Sally Yatiey October 17, 2012
Wahhhhh sedapnya! Hee
Lama dah tak makan tempoyak..
Si Matatajam Si Matatajam October 17, 2012
Alahai pict tak keluaq la plak..
adyna adyna October 17, 2012
ate perok mengkomee..tempoyak jer ina.. masa akak study kat terangganu pun baru pandai makan budu :)
NuR IzZaTi NuR IzZaTi October 17, 2012
ari ni asyik tgk mkanan yg sedap2 jer.. =___= terus terasa lapoooo =)
Riena Haiqal Riena Haiqal October 17, 2012
hehehe nasib baik sya tak pandai makan tempoyak2 ni..nampak sedap sangat
Cik Nur Cik Nur October 17, 2012
Perghh..tempoyak mmg feberet nur kak.. tapi nur lebih suka yg mentah tu..bila nak mkn gaulkan dgn cili api.. lagi sedap..! kalau mkn xpandang org dah..!
teratak hati teratak hati October 17, 2012
Memang sedap sangat sambal tempoyak..my feveret..hehe..tp klu sy msk simple je..tumis bawang merah yg dihiris,cili tumbuk, masuk ikan bilis yg ditumbuk skit, masuk tempoyak yg dbancuh dgn air skit..cara org pahang kot..tp resepi sbnar msti ada petai,baru smlam mask,siap mkn dgn roti kosong..mcm mkn roti dgn sardin,dgn sambal tmpoyak lg sedap..hehe...
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 17, 2012
terliur suda kak..lama xmkn tempoyak..ari tu kt peti ais pkck ada..sekali tgk lagi..da hbs =(

akak,xdpt bls msg kt FB...lmbt tul nak kuar.hehehe.shida sponsor 3 brg,tpi xthu lgi apa....ohye,eca da mulakan GA..tpi eca xmsukkn link akak lagi.nnti eca masukkn yer klu akak da konfirm.
PinkUmmi PinkUmmi October 17, 2012
sy pun suke sambal tempoyak....
Nurul Husna Nurul Husna October 17, 2012
Sambal tempoyak ni asalnya mmg dr perak...arwah mak dulu rajin buat sambal tempoyak udang...terliur tgk sambal tempoyak akak ni..kalau pedas lg sedap...
Cik Kamoo Cik Kamoo October 17, 2012
terbaik!! sy sangat sukekan tempoyak ....sedapnye
pinky pinky October 17, 2012
sedapnya sambal tompoyak...tp klau kat kedai mkn sll amik smbal belacan...pelik kan...=)
ieda ieda October 17, 2012
akk suke
tapi x pernah buat yg masak ..
akak biasa makan mentah2 tuu lah
hurmm leh cuba nie ;))
SumeSakan SumeSakan October 17, 2012
wah2 lama dah x makan tempoyak...sedap nih...nak kena request kat mertua lah cam nih...hehehehe
izan mama mia izan mama mia October 17, 2012
ina,...kalau saya....titik serai sebaytang...lg sedap tau..hihi
mama aryan mama aryan October 17, 2012
hmm..sedapnya,akak ngan suami mmg suka tempoyak
NugRuL SakuRa NugRuL SakuRa October 17, 2012
fuhhh...tergugat tgk tempoyak neh...

kalau version sy letak daun kunyit hiris nipis +petai.... duk luar umah confirm bau semerbak..

btw, sy keje jaga sistem imigresen kat airport (bru jwb yg akak tanye hehe )
Mama Adam Mama Adam October 17, 2012
Sedapnya!!!! Wat mlm ni la ;)
nazirah.. nazirah.. October 17, 2012
akak...sambal tempoyak ni favorite saya juga... kat u klu makan kafe pak ndak mmg wajib sambal tempoyak..;-)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa October 17, 2012
tempoyak durian ja sha pena mkn..yg ni xpena heheh,,
ummiarissa ummiarissa October 17, 2012
sedap di makan bersama ulam-ulaman...fuh!terangkat!
ummiarissa ummiarissa October 17, 2012
sedap di makan bersama ulam-ulaman...fuh!terangkat!
iEdA iEdA October 17, 2012
alamak...sedap lah plak...kecur air liur...hehe
akilla ibrahim akilla ibrahim October 17, 2012
dah lama tak makan tempoyak..dulu duk kampung selalu gak r makan. nak beli kat sini takut xsesedap yang kita buat..hehe
lizz lizz October 17, 2012
errmm sangat sedap...ai pun suker...kalau saya ikan bilis tak tumbuk goereng asing lepastu tabur kat atas tempoyak masak tu...takpun gantikan ikan bilis dengan ikan...tapi ikan tu bakar dengan daun kunnyit lapastu letak tempoyak masak tu...kemain meletup rasernyer...
◕ Kawaii D Y S H A ◕ ◕ Kawaii D Y S H A ◕ October 17, 2012
letak petai, pucuk kaduk, pucuk ubi sdapnya intan...nyum2.. kalo pedas lagi auwmmmm
UniMeOw UniMeOw October 18, 2012
sbg ank jati kedah,uni ska smbal belacan..hehe

alisha mkn tmpoyak x?hik3...
sal ya sal ya October 18, 2012
gulai tempoyak makan tapi kalau tempoyak masak ke tempoyak saja tak ada la kot.
azizah :) azizah :) October 18, 2012
jijah tak makan tempoyak...ayoyo..
mia izzati mia izzati October 18, 2012
mak aiih lama tak makan tempoyak patin...dap tuuuuu
Mrs Velentine Mrs Velentine October 18, 2012
sya tak pandai pulak makan tempoyak..
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna October 18, 2012
saya makan jugak tempoyak sesekali..
emma emma October 18, 2012
sedapnye sambal tempoyak ni kak ina....!! Kt rumah, sy sorang je makan tempoyak, suami tak makan. Tapi sy msk jgk beraneka jenis sambal tempoyak.. hehe..
shidaR shidaR October 18, 2012
kak ina oii faveret nih heheee :D
misshannajr misshannajr October 18, 2012
meleleh la tengok tempoyak ni kak..slurpp!! haha
9n0L4 9n0L4 November 07, 2012
tak mkn bende bende ni. huhu. tak pernah pun rase.