Penat melayan karenah orang yang bakal dapat adik...

Sejak akhir2 ni, dah makin dekat saya nak bersalin.. makin alisha buat perangai pulak... adehhh... Orang kata perangai orang nak dapat adik.. macam2 lah.... Sampai penat nak layan... (",)

Tapi macam alisha ni, satu je perangai dia.. Pukul 2 3 pagi baru nak tidur.. U all bayanglah, kalau dia tak tidur, saya mana boleh baring... saya kena duduk.. dia tak bagi.. tu yang saya sampai terpaksa tidur sambil duduk tu.. Tapi bukanlah tiap2 malam dia buat peel camni.. kadang2 je.. tapi yang kadang2 tu lah yang rasa macam.. alahaiiiii 

Bila saya paksa dia tidur, mulalah dia mengamuk2 atas katil berguling2... adehhh... yang saya ni risaulah takut jiran2 dengar.. yela, pagi2 buta melalak.. tu yang saya last2 ambik keputusan, biar je dia nak buat apa sampai dia terlena...

Tapi alhamdulillah saya mampu lagi bertahan dengan karenah alisha ni.. Walaupun terpaksa tidur dalam duduk.. hihii.. Sabar je lah kan u all.. nak buat camana.. peel orang nak dapat adik.. dia nak suruh ibu dia layan dia puas2 dulu la tu agaknya.. next month dah ada adik.. (",)

Ohya, nak tanya u all ni, normally, anak2 yang buat perangai sebab nak dapat adik, bila lahir je adik, terus back to normal or nak kene tunggu berbulan2 jugak baru back to normal?..

P/s : Sorry tak balas jejak u all.. tenet memang sangat2 teruk.. nak bw pun susah... adehhh... Inilah nasib guna broadband yang ada limit.. hihi


Penat melayan karenah orang yang bakal dapat adik...

{ 55 comments.. read them below or add one }

Aisy Nasiha Aisy Nasiha October 08, 2012
Sian ina, tgh sarat tu kena tidur smbil duduk..xselesa kn? Klau naim, sejak dpt adik makin dia bt pgai.. Tu yg bt sy mkin risau.

Entah bila dia akn kembali baik.
Bui Junaidi Bui Junaidi October 08, 2012
KAK BUI DULU,MCM BIASA JER..TAKDER MERAGAM SI ABG NYA..MENTEN KOOL..HEHE
Mrs JemariSuri@mama QiSha Mrs JemariSuri@mama QiSha October 08, 2012
tp ada jugak yg buat perangai lepas ada adik...jeles la tu...hihi...
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha October 08, 2012
akak ne..alisha tu saja je..nak bgi akak latihan..nnti ada adik,akak mana leh tidur malam jaga adik.

think positive eh.hahahaha XD
Mira Adzlia Mira Adzlia October 08, 2012
hihi...mmg normal kot ek budak klu nk dpt adik...hihihi...
Kakzakie Kakzakie October 08, 2012
Harap-harap Aliesha macam anak kakak sebab banyak yg dia ada mirip anak kakak. Anak kakak dulu mula balik hospital pun masih ada rasa jeles sampai set tilam pun abang beli baru bila dia asyik nak tidur atas tilam adik dia. Tapi bila selalu lihat adik menyusu, mandi kita buat juga pada dia tak sampai sebulan Intan dia pun dah sayang, sampai bila ada org dtg ziarah dia jaga takut kena ambil..
Aju Mohit Aju Mohit October 08, 2012
bila ina kata tidur sambil duduk tu, tersenyum akak bila mengingatkan adik akak dulu menjaga anaknya dalam pantang, menyusukan baby tu sambil duduk, tersengguk2 adik akak tu, mcm2 kenangan, tersenyum bila diingat.

biasalah tu ina, wat perangai nak dpt adik, harap2 alisha ok pasni, sian mama nak kene jaga baby
Nurul Husna Nurul Husna October 08, 2012
alahai...cian akak kena layan karenah alisha...hehe...dia jeles tue...
Mrs Velentine Mrs Velentine October 08, 2012
lah kesiannya awak..dlu anak sya msa nak ada adik..mmg mlm menangis jer..tp bila dah ada adik tue mmg dia dh x nangis dh
Dylla Abas Dylla Abas October 08, 2012
maybe lepas dpt adik dia ok kot..seronok melayan kerenah adik, mana sempat nak buat perangai..hehe :p
ieyda ieyda October 08, 2012
biasalah tu, bila dia tau nk dpt adik, mulalah dia jd manja sgt ngan kita,dia perlukan perhatian yg lbh. ieyda dh penah alami masa irfan nk dpt adik...ngan kita ngah sarat, dia wat perangai. tp nk marah2 dia pun kita xsmpi hati. Saat2 tu yg wat kita perlu byk2 bersabar...
permatabiru permatabiru October 08, 2012
alisha nak perhatian lebih la tu kot..nanti2 dah dapat adik pandai la dia..silap2 hari2 nak ngasuh adik dia ja..rajin membantu...hehe
kak tini (umialya) kak tini (umialya) October 08, 2012
Insya Allah bila tatap wajah adik nnt perangainya berubah, biasanya gitulah, dia akan menyayangi adiknya, silap2 hari bulan tak bagipun orang lain pegang.
ayut ayut October 08, 2012
:) mtk perhatian lbh ckit alisha tu..hihihi..klu tgk ank sdara ayut tu takde pon back to normal.tp ikut bdk jugak rasa yer..
syawalsimpsons syawalsimpsons October 08, 2012
ya betoi...mmg dorang ni nak dpaat adik, mmg suke buat peel tau...mmmm...sabo je la...sebab dah kena dah...si syawal tu, sajoo bikin abah dier hijau..mmmm...tapi si ibu ni tak sanggup tgk dier melalak, datang terus pelok dier..nk minta perhatian...mmmm...
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 08, 2012
lps dpt adik ni ok kot......xder pengalaman lg jd xtau nk kata cmner hihihi.lgpun tgk alisha ni mmg penyayang dpt adik ni mmg asyik melekat dgn adik lupa dh la nk buat2 pangai bagai nih hehe

done MSN Malaysia & Twisties
Pokok Manggis Depan Rumah Pokok Manggis Depan Rumah October 08, 2012
sian kat akak.. sabar yea. Dia nak manja-manja sebelum dapat adik baru tu..
syafiqakarim syafiqakarim October 08, 2012
harap harap da dpt adik ok lettew
heh.


jaga diri.
Myra Jay Myra Jay October 08, 2012
Macam Firas pun lebih kurang gak sebelum Umi dia lahirkan adik dia perangai boleh tahan :) lepas adik dia lahir pun sifat cemburu membuak2, almaklumlah Umi dia dok layan adik je kan, ada saja perbuatan dibuat untuk menarik perhatian.
Tapi sekarang ni dah ok, malah makin sayang dengan adik :)

InsyaAllah Alisha pasti ok, dia kan seorang kaka penyayang :)
ros_reeza ros_reeza October 08, 2012
kesian kat akak terpaksa tidur duduk ye..
QasehnyaRania QasehnyaRania October 08, 2012
alisha nak manja..
penatkan..saat terindah

mcm eca kata..think positive ;D
insyaALLAH
HidayahHidayah October 08, 2012
salam.
kak ina, saya xde pengalaman pregnant anak ke 2. tp kerenah anak sulung kita sama. anak saya, boy 1tahun 11bulan. xbg saya baring/tidur bila dia xtidur. haha. mmg sabar j la.

moga kak ina lebih sabar dan dipermudahkan bersalin nanti! :)
QasehnyaRania QasehnyaRania October 08, 2012
alisha nak manja..
penatkan..saat terindah

mcm eca kata..think positive ;D
insyaALLAH
syiela syiela October 08, 2012
Biasanya camtulah... karenah nak dapat adik.. InsyaAllah lepas ni ok..

Aiman dulu camtu juga.Tapi tak sampai sebulan nanti dia sayang sangat kat adik dia sampaikan bila orang datang ziarah pun dia tak bagi masuk rumah... jgn risau dear
lizz lizz October 08, 2012
alisha nak manjer2 ngan maknyer la tu...biasala kadang memang dier tau nak dapat adik dier nak manjer puas2..
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna October 08, 2012
alahai alisha..kesian ibunya kena dera eh..hehehe..

takpe kot..bila da ada adik nanti insya allah ok je..tapi kita pun kena main peranan..jgn sampai dia rasa kita abaikan dia pulak..
fiza fiza October 08, 2012
Tido sambil duduk...siannya mak yung nih ☺☺☺.

Mcm saya, nak dapat adik meraga selepas dapat adik pon masih lagi meragam. Tapi kadang2 jer lah. Memang menguji kesabaran.
Cho Zila Cho Zila October 08, 2012
akak dulu yang dik ya buat perangai tapi ms tu akak tak pregnant.. memang penat.. ni lagiler tengah pregnant.. saboler yerk...
hakamah hamyadi hakamah hamyadi October 08, 2012
hehehe...sabar jelah akk dengan alisha 2....bertahan lak mata 2...dia excited sgt nk adik baby
iietamalek iietamalek October 08, 2012
tertarik dengan entry ni..my freind pun anak nyer buat perangai coz nak dapat adik..betul agaknye la...hehe
Haryati Faizal Haryati Faizal October 08, 2012
hihi...sib baiklah ina surirumah, klu keje, maunya terlena kat opis...
izan mama mia izan mama mia October 08, 2012
gilir2 layan alisya ngan abah dia laa ina...sakit pinggang dok lama2..
SumeSakan SumeSakan October 08, 2012
alamak x dak pengalaman ag nih...makin nak bersalin makin dasyat ke diorang punya perangai...sara baru start wat perangai...huhu
mama aryan mama aryan October 08, 2012
anak akak..sebelum dpt adik sampai skrg adik dah 10bln dia tetap nak manja lebih dr adik..taktau nak buat apa,kdg kita peluk adik dia pun dtg la buat2 nangis suh peluk dia jugak..layankan aje la hihi
sal ya sal ya October 08, 2012
bergantung pada si anak la. biasanya lepas dapat adik ok je. ada yg dah ada adik pun tak ok2 jugak. tp alisha ni rasanya dah dpt adik nnt ok la kot.
Riena Haiqal Riena Haiqal October 08, 2012
anak saya sekarang ni sangat2 manja dngn saya.. takleh saya p mana2 mesti dia nak ikut dan nangis.. tak kira la nak p dapur ke, mandi ke, kencing ke.. dia pasti nak ikut.. alahai semakin manja..
PinkUmmi PinkUmmi October 08, 2012
smelah ngan aina dulu wat perangai tp tak seteruk mcm auni la..auni lg la..tiap2 mlm menangis..tuh yg kdg2 rase mcm nk jd tarzan...hehehe...akibatnya sy dpt mata panda sbb tak ckup tido
Cik Nur Cik Nur October 08, 2012
Nanti dah ade adik, alesya xdapat nak manja2 dengan ibu dah...

Ema Blog Ema Blog October 08, 2012
dapat adik nanti..dah tak nyusahkan ibu..pasti menyenangkan ibu nanti
Zie Zie October 08, 2012
macam dania haritu masa kak pegnen dia buat peragai asyik nak manja dgn kita ja... bila adik lahir, dia dah ok dia buat hal dia... minggu kedua demam campak pastu takdan nak tgk perubahan dia...bila dah baik demam dia dah ok sayang adik sangat2... sampai kita naik rimas takut adik terkena jangkitan demam pulak...
Si Matatajam Si Matatajam October 08, 2012
Saja la tu..Alisha nak manja puas2 ni..lps ni ibu dia dah sibuk nak uruskan adik plak..macam tau2 ja dia kan.,,
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY October 09, 2012
Rasanya mmg begitulah kalau mereka yg nak beradik ni, buat perangai manja minta perhatian..biasalah anak sulong ni sbnrnya manja tau..nanti bila dia tgk adik dia dah ada depan mata, mula2 dia mmg akan jeles n rasa mcm org x syg dia..tp lama2 dia akan phm yg itu adik dia..kalau ada org lain yg akan cuba usik adik dia pulak nnti msti dia sbg anak yg sulong akan protect..
nazirah (^_^) nazirah (^_^) October 09, 2012
akak memang seorang ibu yang baik...untung alisya n bakal adik alisya..;-)
shidaR shidaR October 09, 2012
yg shida perhatikan la kn kak..lpas dah bsalin nnt..ade yg back to normal ade yg makin teruk..depends pda parent tu sndri handle..jgn di sisihkn ank tu mmg lg dia bt prgai la..sma2 jga terapkn ksih syg dan sygkn adik..lma2 dia phm..dia berubah kak :)
nur anis nur anis October 09, 2012
saya pun tak tahu sebab tak ada pengalaman..hihi
✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ October 09, 2012
kalau Rania aritu... mase mula-mula leh nampak die cam berjauh hati sebab mama die asyik berkepit dengan orang lain...tapi nieza selalu panggil die suruh die ciom adik..peluk adik..kalau buat ape-ape..mandikan adik ke... suruh die join or tengok skali pon takpe...and ade jugak nieza buat-buat konon nak pergi dapur ke...mintak die jaga adik... so far.. takde la die jeles dengan adik.. ok jer...dah faham dah die dah jadi kakak ^-^
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 09, 2012
si merah sampai skangpun meragam lebih dr adik..sofia lebih berdikari n tak merengek jer..merah lebih manja..n sik jer merengek nak dapat perhatian.huhu..sampai skang tapi lain budak lain cara.hehe
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 09, 2012
ehehe..alisha ni saje nk manje2 ngan ibu die puas2 ni.. :)

xpasti la kak..mcm seri sampai sekarang masih buat perangai je;es ngan adik dia ni.. huhuhu

klu ade tips,blh la share :)
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 10, 2012
ntah2 Alisha nk tgk ibu die tido dlu kot, hehe...
Masya Masya October 10, 2012
kalau dah tidur lambat alisha bgn awal ke.. lambat??? atau sebenarnya alisha tdo ptg.. dia terlebih tidur malam tak boleh tdo kot.. tu yang 2 3 pagi baru mengantuk...

nsb baiklah ina suri rumahkan, kalau kerja mesti mengantuk pagi².. dugaan membesarkan anak²..
Nora Karim Nora Karim October 15, 2012
anak2 kalau berjaga sampai ke malam memang penat kita dibuatnya...
9n0L4 9n0L4 October 31, 2012
hehe. kakak ipar pun tgh pening lyn anak die yang nak dpt adek. ;)