Ibu2 yang ada anak2 lambat bercakap.. meh baca entry ni (^_^)

Semalam saya ada publish entry pasal Alisha yang lambat pandai bercakap.. Dia duk jadikan bahasa German sebagai bahasa rasmi... hihii.. Ohya, bahasa German yang saya maksudkan adalah bahasa kanak2 @ bahasa baby.. hanya dia je yang paham.. hehhe.. Untuk pengetahuan u all jugak, saya tak pernah cakap pelat dengan alisha.. cakap macam biasa je, macamana saya sembang dengan orang lain, macam tu lah, dengan alisha (",)

Alisha ni kalau bercakap, dia suka ambik yang hujung je.. yang depan dia pergi tinggal.. kikikii... Ketika saya publish entry pasal alisha ni, saya ada dapat komen yang agak menyedapkan hati jugaklah konon2nya.. hihii.. Meh baca 4 komen yang saya tertarik tu... (",)


Komen dari Zachflazz.. blogger dari Indonesia yang selalu datang singgah blog saya... (",) 

LAMBAT BERCAKAP AKAN SEBAB OTAK LAJULAH SANGAT SAAT BERFIKIR... INSYAALLAH...

Terima kasih yer zach sebab doakan Alisha... InsyaAllah moga alisha menjadi anak yang pintar (^_^)


Komen dari Saleha.. 

OTAK LAJU SANGAT BERFIKIR JADI MULUT TAK SEMPAT NAK KEJAR...

Komen dari Saleha & Zach memberi maksud yang sama... Dan2 ia buat saya berfikir apa yang antara contoh2 tentang alisha yang boleh saya katakan otak alisha laju sangat berfikir... Kalau dari segi kematangan tu, nampaklah macam dia terlebih advanced sikit...


Komen dari Mrs Suriz..

SAUDARA DIA LAMBAT BERCAKAP TAPI PANDAI BUKAN MAIN..

Harap2 Alisha pun macam tu jugaklah nanti... (^_^)


Komen dari C'Jai

KANAK2 YANG LAMBAT BETUL PERCAKAPANNYA TAK MUSTAHIL DEWASA NANTI MENJADI SEORANG DOKTOR.. SEJARAH TELAH MEMBUKTIKANNYA..

Ooo yeke.. baru saya tahu pasal ni... maklumlah, bab2 sejarah ni, saya kurang minat... huhuu.. Tapi apa2 pun saya harap Alisha pun macam tu lah jugak... (^_^)

So, ibu2 yang macam saya.. jika anak kita lambat bercakap berbanding rakan seusia.. janganlah kita risau sangatkan.. Kerana apa yang pasti, ianya adalah yang terbaik untuk anak kita... Dengan kata lain, DIA DAH RANCANG YANG TERBAIK UNTUK ALISHA & ANAK2 KITA SEMUA... Kalau ada yang menegur, just ignore kan je... hihii (^_^)

P/s : Broadband dah habis limit.. so, sorry jika lambat balas jejak (",)


{ 59 comments.. read them below or add one }

Kakcik Nur Kakcik Nur October 03, 2012
InsyaAllah, Alisha akan jadi anak yang pintar nanti. :)
Everything's Everythings Everything's Everythings October 03, 2012
Wahhh info baru ni, saya sendiri tak pernah tahu benda ni xD
Fazlinil Irma Fazlinil Irma October 03, 2012
jangan risau.. alisha tgah simpan sume words yg dia dgar.. esok2 bila dah keluar jgn ibu dia plak x larat nak layan soalan dia.. :)

Riena Haiqal Riena Haiqal October 03, 2012
memang banyak orang tua2 kata anak yang lambat cakap tu memang pintar otaknya..
duniafana duniafana October 03, 2012
anak saya dah boleh sebut sket2 kak
Izan Ishak Izan Ishak October 03, 2012
lambat bercakap bukan bermaksud anak tidak pintar. jgn risau ina... k.izan setuju sgt2 dgn semua komen2 tu~
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI October 03, 2012
insyaALLAH moga2 semua itu yer kak.
eB eB October 03, 2012
wahhhhh maknernyer aed pn bijak la yer? kami dok risau dier x bercakap2 lagi.. dok ckp korea jerk tapi kelteahnyer bkn men lagi... ruper2nyer jenis berfikir lagi laju dari mulutnyer. aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn...
eB pn suker dgr :)

ps: eB prasan kalo eB gi kursus @ guna wifi jerk, musti x leh komen @ view blog u... kalo kat opis ok plk... hu3
Kakzakie Kakzakie October 03, 2012
Lega dah Intan bila dapat komen membina macam ini kan. So jgn bimbang masuk 3-4 tahun tak terlayan nak menjawab kelak..
BuDaK cOmOt BuDaK cOmOt October 03, 2012
Segala yang berlaku bersebab...
DIA lebey tahu yang mana terbaik untuk anak kita =)

kita just perlu doa and yakin jerk..
hihihih ni adalah peringatan utk kita jugak...hihihihi
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P October 03, 2012
menarik ulasan tu.. insyaallah, mungkin ada betul nya. tapi akak pun kena lah tambah ajar Alisha, supaya tambah cerdik :)
Mira Adzlia Mira Adzlia October 03, 2012
insya-Allah...smuge alisha akn jd sorg yg bjaya bile bsar nnti....sgala kkurangan ms kecik nih xsmestinya akan bterusn smpi bsar kn...
mrs mell mrs mell October 03, 2012
nanti dia akan pandai cakap jugak kan.. anak2 buah sy semua jenis lambat cakap.. tp bijak.. hehehe.. yg sorang sekolah tahfiz.. huhu..
ros_reeza ros_reeza October 03, 2012
ye, Kak Ina.. jangan susah2 hati ye :)
Mrs Lurve Mrs Lurve October 03, 2012
ok, dh xyah riso dh skrg kan..
~Cik Sweety~ ~Cik Sweety~ October 03, 2012
insayaallah..alisya pasti akn jadi ank yg pntar kelak..
emma emma October 03, 2012
thanks 4 sharing :)
smoga anak kite menjadi orang yang berguna ye Intan :)
nita nita October 03, 2012
so tak bimbang kalau anak lambat bercakap.. erm dulu rasa seronok sebab si acaf ngan ecah memang boleh bercakap dengan baik sekarang ni pun banyak cakap risaulah juga nanti benda lain lambat pula dia belajar :(
rieda_ffya rieda_ffya October 03, 2012
hii..salam kenal..topik yg best.. dlam perkembangan awal kanak2 ni..as a parents jgn risau...perkembangan mereka x sama..tahap utk bercakap tu maybe lmbat tp pergerakan lain mesti cepat kan..mcm berjalan, bermain, anak buah sy nk msk 2 tahun lbh tp br pandai beberapa patah kata..
fieda fieda October 03, 2012
insyaallah..moga2 anak2 yg lmbt bercakap akan berjaya dlm hidup mereka..bkn nk compare la ina..tp kan anak sepupu kak fieda dari usia tak masuk lagi umur 2 tahun petah bercakap mcm org tua..berbanding maira..tp dari segi segi pembelajaran maira jauh lebih atas dari dia..mak dia pun pelik pandai bercakap tp baca abc pun tak tau sdgkan maira wlpn tak pandai bercakap a-z dia hafal dan boleh mebulis lagi..itulah perbezaan mereka kan..insyaallah..tp tak semua la yg petah berckp tak pandai kan..ada yg jauh lebih pandai..
~emi~ ~emi~ October 03, 2012
Anak sedara sy pun lambat bercakap...dua tahun lebih baru dia start blh cakap..tu pun pelat sgt2...
akilla ibrahim akilla ibrahim October 03, 2012
Insya Allah, doakan yang terbaik untuk alisha. comel je bila dengar budak-budak bercakap walaupun bahasa dia tu xbrpa kita faham :-)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 03, 2012
oklah.amin amin..merah banyakkkk cakap tp sofia tak ckp..huhu
lizz lizz October 03, 2012
alisha budak bijak...lama2 nanti pandai latu...anak saya yang sulung tu hantar sekolah baru dia ok...munkin komunikasi kat sekolah tu lebih sikit kot... takper lama2 nanti akan fasih bercakap auntie doakan ok...
lynn kamarul lynn kamarul October 03, 2012
amin.. moga alisha menjadi anak ygg bijak kelak... hehe lambat r cepat anak bercakap jgn susah hati. janji kt tahu kemampuan dia. anak dara sy kat kg tu dah 2 thn tp tak la pandai sangat cakap, janji kt paham apa yg dia nak , mintak atau cerita dgn kt
maya amir maya amir October 03, 2012
dear..my 1st son dulu pun lambat bercakap..pastu dah mula bercakap, ckp pelat padahal kat umah tak penah ckp pelat dgn die.. tapi saya masukkan die play school awal dlm 4 tahun gitu, nak bagi die mix around, boleh build speech die.. alhamdulillah, terus ok & skang kat sekolah pun belajar result pun baik..alhamdulillah..so, jgn risau ok..setiap kanak2 tu ade keistimewaan die sendiri:)
izan mama mia izan mama mia October 03, 2012
tu lah pasal..jgn riso..asal dia sihat walafiat...okey lah tu..lgpun bar 2 tahun kan...
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna October 03, 2012
berkaitan dengan cakap macam ambik belakang dengan depan ni saya pernah google jugak..sbb damia kadang2 dia excited sangat dia jadi cam tergagap sikit..tapi kadang2 je..kita kena ajar supaya dia calm down..

biasa anak no 1 mmg akan lambat sikit..bila anak no 2 dia akan lagi cepat sbb boleh belajar dari yg no 1..pengalaman anak2 la..
ShimaSalleh ShimaSalleh October 03, 2012
insyaallah.. jgn risau sgt.. abg aqil ni pun ha masuk 3thn baru la dia start membebel mcm mak dia jugak. Puas la tanya soalan macam kena soal polis kan... hambek! mak dia pun tak terlayan bila dah pandai cakap...
Masya Masya October 03, 2012
amin.. insyaallah... semua yg terbaik allah dah tetapkan untuk anak kt kan..
lady scooter lady scooter October 03, 2012
so..jgn risau ehh kalau anak2 lambat bercakap or pelat.. sy pun ade pengalaman macam tu... sila la baca kat sini..teehee :

http://skuterlady.blogspot.com/2012/10/opal-pelatnya-dah-kurang.html
Cik Nur Cik Nur October 03, 2012
alisha mmg ank yg bijak..tgklah dia dah pun boleh diharapkan...padahal baru dua tahunkan..

Myra Jay Myra Jay October 03, 2012
Memang sesetengah budak bila lambat bercakap tp pergerakan mereka pantas, mereka faham apa yang kita sampaikan cuma nak cakap je tak boleh lagi.

Takpa pelan2 insyaAllah :)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 03, 2012
a'a tok wani pun ada kata bdk2 yg lambat bercakap ni besar nanti jd bijak pandai...sama macam budak2 yang suka menangis atau asyik menangis jer besar nanti jd pintar...tok wani la dok kata hehehe
nur anis nur anis October 03, 2012
teringat pulak sepupu saya..dulu dia memang lamabt cakap..sampai maknya pun risau..sekarang, umur 4 tahun, dah sekolah..lepas tu banyak sangat cakap..memang petah sangat...
Si Matatajam Si Matatajam October 03, 2012
Bagus la tu...Semoga Alisha nnt menjadi insan cemerlang bila besaq nnt...
Haryati Faizal Haryati Faizal October 03, 2012
ermm..anak yati tu pun dah 2 tahun setengah lambat gak bercakap... klu ckp pun yg ujung2... kdg2 apa dia ckp pun kita tak faham...
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan October 03, 2012
alisha kan suka main doktor2, macam betul je tu. hehe
ayut ayut October 03, 2012
mudah-mudahan...alisha berjaya dunia akhirat..tak mustahil :) alisha tengah berusaha tu..hihihi
ieda ieda October 03, 2012
ye dikk
dia dah rancang
anak cerdik , lambat , x cerdik dan x pick up .. adakah kita yg minta ??
bukan kann
kita sbgai ibu bapa pastinya inginkan yg terbaik
sekirannya terjadi sebaliknya , semua itu dugaan dari allah , maka ikhlaslah kita menerimanya ;)
Mrs Velentine Mrs Velentine October 03, 2012
mudah-mudahan alisha menjadi org yg berjaya/
syiela syiela October 03, 2012
InsyaAllah pndai si alisha ni nanti... jgn risau sangat
Ema Blog Ema Blog October 03, 2012
don't worry lah ina... lain anak lain kelebihannya..janji sihat kan
sal ya sal ya October 03, 2012
insyaAllah... perkembangan anak2 ni berbeza. janji dia aktif dan sihat kan.
azizah :) azizah :) October 03, 2012
Insyaallah lepas ni alisha makin petah ckp..jgn risau kak
ibu muslim ibu muslim October 03, 2012
anak sy umur 2 thn 10 bln... still xbleh ckp... ambk hujung2 je... pastu ckp gaya upin & ipin...
ibu muslim ibu muslim October 03, 2012
anak sy pn sama... umur 2thn 10 bln still xbleh susun ayat... ambk hjg2 je...
Deqla manjew Deqla manjew October 04, 2012
takpe dear.. tentu saja byk kepandaian alisha yg lain..
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa October 04, 2012
ya? sma la ngn anak buah sha yg sorg ni..lmbt sgt brckp sdgkan da umur 2thun..konon sbb bapa dia kc mkn pulut yeke?
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey October 04, 2012
cousin sy langsung xleh ckp.. doc ckp x de masalah.. now umur da 7thun.

Biasa yg lmbt ckp ni bijak :)
Dylla Abas Dylla Abas October 04, 2012
hmm..pernah juga t'dengar pendapat2 mcm 4 komen kat atas tu..dan kaedah b'cakap mcm biasa (tanpa pelat) mmg patut dibuat..tp anak2 buah yg lambat b'cakap tp bila dha bercakap mmg x pelat :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 04, 2012
Hmm..ramai yg bgi pendapat yg lebih kurang sama..
So,kita ibu2 yg runsing anak2 lmbt becakp ni haruslah bersabar..
Kan kak? :)
insyaAllah… ^^_
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 10, 2012
tue la.. kanak2 sumer special in their own way...

dlu2 Hannah ckp cpat, tp gigi yg tumbuh lmbat, hehe..
9n0L4 9n0L4 October 30, 2012
ade releven nye jugak tu komen komen tu sume. sume ade hikmahnya. insha Allah.
Sufi MS Sufi MS August 25, 2013
hmm..anak saya yg nk masuk 3 taun pun belum dpt ckp lancar lagi...risau jg, sedang cari info mcm mana nak buat..
adaa adaa September 13, 2014
Salam..im new hehe just nak share..memang btol..anak2 yg lmbt bercakap ni dia absorb je dulu bnyk2..dan once dia dah start becakap..u 'll be surprised..kdg2 bunyi jauh lebih advanced dr umur dia..so no worries..budak bijak tu..xde masalah..

Thanx for the nice entry..jemput ke blog adaa juge ye

Www.adaa-inspiration.com
AnonymousAnonymous February 03, 2015
Saya pun susah hati jugak pasal anak saya yg pertama lmbt bercakap , skg umur anak saya 4thn 2bln ..ayat paling panjang dia ckp 2 patah perkataan mcm "nak nasi" " taknak sekolah".. skg dia dah tadika, harap2 sgt dia dpt bercakap dgn sempurnj
Shadzack Eryn Shadzack Eryn June 06, 2015
Anak2 yg lambat berckp tapi pintar tu dinamakan Einstein Syndrome. Sbb apa? Sbb Albert Einstein juga mula berckp pada usia 5 tahun. Bahkan dia masih memperbaiki ayat-ayat dia sehingga berusia 9 tahun. Dulu dia dianggap retarded & mak dia pun menangis selepas doktor kata xdpt buat apa2 sbb Einstein xkan dpt contribute apa2 juga. Nah, turned out he's one of the most famous genius people. Cara dia berfikir in pictures, rather than words. Anak sy masih ckp German juga, umur 23 bulan. X fhm langsung apa dia ckp. Kesian tgk bila dia potpetpotpet tapi kita xfhm, kita layan je brckp mcm biasa. Masih blum risau sgt la wlupun sepupu dia umur 17 bulan lebih bulat berckp & dh pandai menyanyi. Tapi sekurg2nya anak sy dh kenal semua huruf kecil & bsr, 13 warna, 10 bentuk, 8 planet, nombor 1-10, membaca simple words satu ke dua suku kata, konsep berlawanan & suka membaca wlupun xpandai ckp lagi. InsyaAllah, mudah-mudahan saja anak kita nanti berjaya ye sis, Amin...