Saya perlukan kata2 semangat or motivasi dari u all...

Semalam saya ada cerita dekat u all yang Alisha ni dia kalau sekali nak belajar, lebih dari setengah jam mengadap buku.. Tak nak berhenti.. tak sedar ibu dia ni dah malas.. Bila saya kata g suruh abah ajar, dia tak nak... nak jugak ibu kesayangan dia ni yang ajar... Bila saya dah mula malas & dah tergoda dengan hasutan setan, mulalah ajar acuh tak acuh..
Tak pernah sekali pun saya terpikir akan ada masalah ni.. sebab selama ni, saya duk pikir yang anak2 kecik bukan nak belajar sangat.. bagi dorang, 5 minit belajar pun dah lama... Tapi Alisha ni lain pulak.. Ingat ke malam2 bolehla bersenang lenang, upenya malam2 nak kene jadi cikgu... jadual tu, anak murid pulak buat sendiri... adehhhhh...
Macam semalam kan, saya dah malas ajar, boleh pulak dia menangis.. nak tak nak kene ajar.. Tapi duk ulang cakap suruh saya ajar betul2... Last2 saya bagi alasan nak masuk bilik bagi Aqilah tido, bukan Aqilah je tido, dengan saya2 sekali tido...
So, saya nak mintak u all tolong saya... Tolonglah bagi motivasi or kata2 semangat untuk saya jadi ibu yang rajin mengajar anak... Kesian pulak tengok Alisha tu...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 13 comments.. read them below or add one }

Maria Firdz Maria Firdz October 11, 2013
bgus alisha... tapi perlu juga terapkn dia dgn pembelajaran kendiri...sbb pmbelajaran disekolah nnt pun jnis tak hrpkn cikgu... pljar kna bljr sndiri...
CtAyue CtAyue October 11, 2013
ina.. bagus tau anak suka buku + suka belajar.. alisha cm adam kot..sekali start study ngadap buku sampai sejam lebih pun pernah tau. haa masa alisha tgh minat inilah, patutnya ina amik peluang ni ajar dia.. sy mula ajar membaca pun sbb tgk dia dh mula suka nak belajar dan dia dh pun berjaya membaca.bila dia dh blh membaca sendiri tu kan, bila nk buat buku aktiviti, dia mampu buat sendiri tanpa ibu disisi dan hanya dtg bertanya betul ke tidak sbb dh blh baca arahan kt atas kan.. sy rs ina patut amik peluang ni utk start ajar alisha apa yg sepatutnya dia nak belajar tp ingat jgn terlalu paksa dia.. nak ajar anak ni kena ikut mood kita dan mood anak jgk.. kalau mood kite tgh tak elok, baik stop dulu tp kalau mood anak tgh elok, kena explainlah kt dia..ibu rs nanti kita sambung lagi yer... bila kita bersemangat, percayalah yg anak pun akan bersemangat.. nak seronok buat mcm2 games ngn dia dan ngn kite2 jd seronok sbnrnya..mcm sy..masa duk ajar adam study tu..terasa diri ini cikgu pulak tau..hihi..
::NureeN:: ::NureeN:: October 11, 2013
bagus alisha mau belajar..
nak bg kata2 semangat pon susah jugak sbb anak nureen si ellesya tue x suka nureen mengajar dia sbb nureen sgtlah garang..
so bila ajar x smpi 2minit dia dh nangis2 sbb kena marah...
ptt nureen ambik cth teladan intan bab ngajar anak :)
UmmiAbi UmmiAbi October 11, 2013
Cakap kat alisya buat aktiviti lain. Belajar x semestinya ngadap buku je kan..hehe(tu yg ibu bosan). Try main barang tersembunyi ke, Kumpulkan barang sama color ke..Then , masa dia leka tu bleh wat benda lain..hehe.. Tp tgk alisha ni jnis nak cikgu dpn mata, kiranya focus kat dia je.. K'ina kne jadi home tuition teracherla..Buat kje semua dpn dia..hehe..Xpela..bdk cmni cpt pick up pe yg diajar... Cuma lau k'ina penat, k'ina sruh dia blajar sndrila..kira macam study. Buka visual/video pn ok. Time k'ina rajin bru start klas/mengajar btul2..:)Hanya pandangan cetek dr ummi wafas..:)
syawalsimpsons syawalsimpsons October 11, 2013
insyallah ina seorang ibu yang rajin untuk mengajar anak2..ina mesti boleh
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 11, 2013
xreti lak nk bg kate2 smangat utk Ina... biasenye sy dtg blog Ina pun sbb nk dptkn tips n smangat utk jd ibu, hehe...

ape2 pun, Alisha mmgank yg sgt rjin n bgus, good girl!!
Joanna Yunus Joanna Yunus October 11, 2013
Memang anak2 pada umur tersebut akan rajin meneroka setiap yg baru mungkin pada alisha ini benda yg baru jadi dia seronok... qayyum dan sumaiyyah pada umur alisha juga seperti itu... qayyum bezanya dia akan ambil buku dan suruh ajar kemudian akan tekun melakukan sendiri apabila dah tahu, sumaiyyah pulak manja mungkin perempuan sebolehnya mahu mama ada disebelahnya
Cik Nur™ Cik Nur™ October 11, 2013
Bagi Alisha, akak cikgu dia tau. Jadi kalau nak elakkan akak dari rasa jemu, akak boleh buat konsep ala-ala sekolah..

Maksud Nur, tetapkan jadual. Masa yg akak rasa betul2 free, akak boleh luangkan ajar alisha betul2. sebelum tu akak kena bgtahu alisha la, contoh, pukul 9-10 pagi, sekolah, mksudnya kena belajar.

hari2 time yg sama. pastu akak bagi kerja sekolah..nanti akak tndakan, macam main cikgu2..rasa cara mcm ni, akak tak jemu dan alisha pun happy..

:)
Puan Kutu Puan Kutu October 12, 2013
seronok la klu ada anak macam alisha,same situation as my opismate,ank girl ni mmg rajin2lah..boy tau nk main game je.kebanyakkanlah tak semua,cthnya Aiman..:)
ayut ayut October 12, 2013
kena kuat smgt ni kak ina...bila ank semangat payah jugak nk ikutkan jadual dia.ap pon moga trus kuat semangat ye kak ina.jgn kecewa ye kak...
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra October 14, 2013
saya nak bagi cadangan, boleh jer akak buat somehing bagi dia buat, contoh akak tulis a-z, then suruh dia tulis balik, macam cikgu tadika buat, masa dia ralit tulis tu akak boleh la rest, tgk tv ka, lipat baju ka,hihi..
Mimi Azirah Mimi Azirah October 15, 2013
Kak ina kena kuat smgat kak..jgn mengalah..tahap.pembelajaran n cara belajar setiap anak berlainan dan berbeza kak ina...Ada anak yang boleh belajar menghadap buku shj ada anak yang mudah bosan menghadap buku terlalu lama...Macam Aina dan Auni 5-10 minit tuh dah memadai untuk diorang belajar..Lepas tuh secara sendirinya diorang stop dan diorang akan main...Tak kisahlah main permainan apa kak..Kalo rumah akak ada puzzle soft abc 123 yang boleh kuarkan tuh lagi bagus...Akak kuarkan semuanhuruf dan angka pastu suruh Alisha susun semula ikut bentuk huruf dan angka tuh...Aina dan Auni suka main game nih kak..Bermain sambil belajar..Saya percaya kak ina boleh n kak ina jgn mudah give up..Mgkin cara Alisha berbeza sikit..
Deqla Manjew Deqla Manjew October 22, 2013
demi anak2.. ina yg yg kena kuat semangat dulu.. barulah anak2 pun ikot.. chaiyok ye ....