Cheesekut perisa strawberry @ Biskut berkeju

Orang duk pakat wat cheesekut... Saya si peminat keju ni mana boleh tahan... Sanggup g beli CREAM CHEESE yang harga belas2 dengan berat 250gram je.. *mahai betoi..


Saya buat guna susu kotak Alisha, air kotak perisa strawberry.. hahahaaa... Gigih tau duk pukul cream cheese tu dengan tangan... datang Alisha, sibuk nak tolong jugak... Rajin sungguh gayanya..


Nak buat cheesekut or biskut keju ni senang je u all... U all cuma perlu beli SUSU PEKAT, SUSU SEGAR (saya guna susu kotak perisa strawberry), CREAM CRACKER & CREAM CHEESE.. Saya guna yang jenama PHILADELPHIA... Ohya, pastikan u all betoi2 beli CREAM CHEESE TAU.. JANGAN BELI CHEDDAR PULAK.. SEBAB BENTUKNYA SAMA JE.. (cheddar tu biasa kita guna untuk lapik roti or burger)


Saya takleh tahan nak tunggu lama2 chessekut or biskut keju tu mengeras.. So, time dia mengeras 50 50, saya dah makan... Time ni, keju tu meleleh... *tengok yang gambar sebelah kanan.. Ya Allah... terujanya saya tengok keju tu meleleh... *saya memang suka keju & bila tengok keju meleleh, jadi makin teruja dibuatnya... (^_^)

Yang ni yang dah mengeras sepenuhnya... Rasa dia memang sedap...!!! Saya jadi lebih teruja bila my dear yang jenis tak suka desert, tapi saya 2 3 kali offer my dear, dia tak tolak tapi dia makan... biasa my dear cakap tak nak... Opsttt walaupun camtu, my dear takdalah cakap sedap... penggemar nasik, haruslah dia akan kata nasik jugak yang sedap... (",) U all try la tau... Tak rugi punya...

Alamakkkk, lupa plak resepi.. hihi... PUKUL CREAM CHEESE HINGGA KEMBANG (warna cream cheese tu akan cerah sikit n jadi lembut), PASTU MASUKKAN SUSU PEKAT SIKIT2... (ikut tahap kemanisan yang u all suka), PASTU MASUKKAN SUSU SEGAR SIKIT2... (tekstur dia, tak cair sangat, tak pekat sangat.. tengok tekstur gambar first saya tu)... SIAP BAHAGIAN CREAM..!! PASTU AMBIK BISKUT CREAM CRACKER & CELUP DALAM SUSU SEGAR PASTU SUSUN DALAM BEKAS SEGI EMPAT.. DAH SIAP SELAPIS, TERUS LETAK SEDIKIT CREAM CHEESE TU ATAS BISKUT.. LEPAS TU LETAK BISKUT SEMULA..ULANG LANGKAH YANG SAMA, HINGGA HABIS MELAPIS... MASUK PETI AIS SIAP..!!
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 23 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons October 07, 2013
sue pakai cheese tantura je...murah ina..7.00engget
Zee Suhaini Zee Suhaini October 07, 2013
ramai plak yang buat..nak try jugak ler..harap menjadi jugak...hehee..
Kisah Si Dairy Kisah Si Dairy October 07, 2013
nak try jugak lah nanti...
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 07, 2013
ramai blogger yg dh buat ni...wani jer xbuat2 lg hihi
Nurullai Abdullah Nurullai Abdullah October 07, 2013
Baru wat minggu lepas,hihi... Terliur tengok cheese meleleh tu..
jaakechik jaakechik October 07, 2013
rajin betul akak ni mencuba benda baru... hihi... tengkiu drop resepinya sekali. bila free nnti boleh kami cuba lak...
D Yatie D Yatie October 07, 2013
Sy suka pakai tatura! Hehehe.
Shima Salleh Shima Salleh October 07, 2013
haaaa cheese yg ni blom ada napsu nak buat hahahahaaa...
Shima pun suka cheese. Tp nk cuba kek snow cheese tu adohaiii.. hr tu beli kat pontian saiz kecik rm7 tak puas mkn.. sodap sgt tp bila kat muar ni harga jd rm10! hohohohohooo
Ramai juga ye yg dah try cheesekut nih
umi alya umi alya October 07, 2013
tak tahan godaan betul, nmpak gayanya akak kena cuba gak
shahdiana shahdiana October 07, 2013
yana tak minat cheese ina..mmg kureng sangat makan...tapi tgk resepi ina ni pun buat yana teruja..boleh try untuk anak-anak ni...tq ina...
QasehnyaRania QasehnyaRania October 08, 2013
macam best je ni.. kalau makan berdua lambat benor nak habisnya.kena buat pastu suruh cik abe bawa pegi office.. comfirm cepat habis.. hahaha. thanks ina share resepi . hari tu tgk kak fieda buat
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI October 08, 2013
mmg mudh n sng dgt nak buat..hiih
Seri Selaseh Seri Selaseh October 08, 2013
sedap nye. Dah terliur dah ni. Xyah susah2 gi secret recipe.
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 08, 2013
nmpk sdap.. Hannah dh la pminat cheese... ummi sy br lpas wat cheesecake, Hannah la yg mkn plg byk, hehe...

cream cheese philadelphia mmg mahal, sbb tue la cheesecake kat kdai2 sumer mahal... :P
lizz lizz October 08, 2013
tak tahan nengok ni sedapnyer...hari tu nak buat dah keju lupa beli last2 asik bertangguh jerkan...nanti raya la buat kalo rajin hehe...
Mimi Azirah Mimi Azirah October 08, 2013
wah kak ina dah buat..sy xbuat lg..huhuhuhu
azizah :) azizah :) October 08, 2013
sedapnyaaa!! nak try la nanti pas pantang... nyum!
Mrs Velentine Mrs Velentine October 09, 2013
rajinnya kak..tapi kami suami isteri kurang gemar chesse
Fiza Rahman Fiza Rahman October 10, 2013
Sedapnya. Ramai yg dah buat.
CtAyue CtAyue October 11, 2013
nmpk sedap..ayu pun suke cheese.. ina, hr tu ayu dh buat cracker kastard..ni ina tyg ygni nt nk try lau free..tq
Sweetmama Sweetmama October 20, 2013
k.eija baru try buat rabu lps, mmg sedap..,x terpikir plk nak guna susu strawberry, mesti lg sedap ada perisa strawberry kan..