Fun Fries @ Kentang goreng HOMEMADE sehebat KFC

Tu diaaa.. tajuk siap sehebat KFC... tak nak kalah... kikikiii.. Aqilah ni dia suka makan kentang goreng tau.. So, mulalah saya terpikir nak buat untuk dia makan... HOMEMADE lah kononnya... (^_^) So, nak share resepi FUN FRIES or KENTANG GORENG ni dengan u all.. Mana tahu kot u all pun nak try untuk anak2 u all... Kan air tangan ibu tu lagi bagus... Walaupun simple tapi bagi anak2 mesti SEDAP sebab dalam masakan ibu, ibu dah letak selautan kasih sayang.. (",)


Mula2 u all potong ubi kentang ikut kesukaan u all nak camne pun.. Nampak tak tangan Aqilah.. mentang2lah saya sediakan untuk dia, punyalah dia sibuk nak menolong...


Dah siap potong, basuh cuci2 & terus REBUS BAGI JADI SETENGAH MASAK..


Dah siap rebus, TOS KAN UBI KENTANG TADI SAMPAI TAKDA AIR DAH pastu GAUL dengan TEPUNG BERAS + SEDIKIT SERBUK SODA BIKARBONAT = BIARKAN SEKETIKA


Lepas tu apa lagi.. gorengla... Inilah hasil FUN FRIES OR KENTANG GORENG sehebat KFC tu.. hahha.. Tapi rasa dia takdalah sedap macam KFC.. Yang ni tanpa garam... Kalau u all nak letak garam pun boleh.. Saya punya ni tak letakla sebabnya nak bagi Aqilah makan...


Tak dan kentang goreng tu sejuk, terus Aqilah ambi ngap.. hihii

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 23 comments.. read them below or add one }

Mila Ahmad Mila Ahmad October 08, 2013
nampak macam sama tapi bukan serupa hihi...
izan mama mia izan mama mia October 08, 2013
ehe..tak terfikir lak nak gaul ngan tepung..tq ina...nak wat jugalah..hihi
Joanna Yunus Joanna Yunus October 08, 2013
Sedap... tgk gaya dia makan tu
syawalsimpsons syawalsimpsons October 08, 2013
boleh sue buat kat izz balik ni...
azizah :) azizah :) October 08, 2013
simple n mudah di buat.. cayalah kak..
Nurullai Abdullah Nurullai Abdullah October 08, 2013
Comelnya dia duduk,Kak ina,hihi

Tak sabar tunggu baby Ainnur besar pas tu blh makan.
Masya Masya October 08, 2013
Aqilah ni mcm amirlah.. Amir pun suka kentang goreng... Mmg sentiasa kene ada stok huhuhuhu
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief October 08, 2013
comey jer tgk aqilah mkn kentang tuh hihihi
Deqla Manjew Deqla Manjew October 08, 2013
selalu beli pas tu goreng je kan..yg ni lagi bgs.. sendiri buat.. lg puas hati kan..
trah zain trah zain October 08, 2013
haih,,, teringin la plk nk mkn ni,,haha (^___^)
SeputihSalju SeputihSalju October 08, 2013
nurul pun suka makan kentang goreng..hihihi. Selalunya saya potong halus2 n goreng je.. nnti boleh la cuba rezepi k.ina ni.. :-)
Shima Salleh Shima Salleh October 08, 2013
anak2 shima pun suka. Biasa masak campur2 dgn lauk. Kalau stok byk br buat fries :)
cheekychubbycutegirl cheekychubbycutegirl October 09, 2013
ooo.gune tepung beras n soda bikarbonat upenye..bese ifnir goreng gitu je.hihi
~emi~ ~emi~ October 09, 2013
Amboi...suka western food aqilah ni. Hehe..
Mrs Velentine Mrs Velentine October 09, 2013
tq kak kongsi resepinya ..nnt nak try
Puan Kutu Puan Kutu October 10, 2013
fuyoo sedap tgok aqilah makan..makan panas2 mmg best,sy klu dh sejuk tak best
Salma Tayo Salma Tayo October 10, 2013
saya pun suka buat sendiri jugak.
Myra Jay Myra Jay October 10, 2013
Sedap..

Kalau dah penuh lautan kasih sayang konpem sedap :D
Fiza Rahman Fiza Rahman October 10, 2013
Saya goreng mcm tu jer ☺☺. Dapnya tgk anak dara ni makan.
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 10, 2013
ummi sy pnah try wat french fries sndri gak... kdang2 yg homemade nie rs lg sdap kn? ;)
Mimi Azirah Mimi Azirah October 15, 2013
Kemain lg aqilah ngap kentang ye...
jida jida January 09, 2017
Terima kasih share resepi..blh la buat petg ni