Lembu yang bakal di korbankan

Petang ni lepas my dear balik kerja, kami akan gerak balik kampung.. Singgah Parit Buntar kejap pastu terus balik Chemor.. bukan pe, my dear dah janji dengan kawan dia @ tokey lembu nak tunggu dorang hantar lembu ke Chemor malam ni... Actually tahun ni family saya ada korban sekor lembu.. atas satu nama.. mak saya niat korbankan sekor lembu untuk adik lelaki saya..


InsyaAllah inilah lembu yang bakal dikorbankan pagi raya pertama nanti... lembu ni dihantar dari SELAMA ke CHEMOR naik lori... harga lembu sekarang mahai betoi yer... Untuk sekor lembu ni, harga dia RM3000.. tu pun dah kira harga kawan2... Berat anggaran 80-90kg.. tapi kalau lembu ni makan banyak2, nanti time nak sembelih, boleh lagi tambah berat ni.. hihii

Hari raya pertama, lepas sembelih lembu, kami terus buat kenduri untuk adik saya tu.. makan tengahari.. esoknya buat dekat umah adik ipar saya pulak.. Moga adik saya tu dikuatkan semangat untuk dia "bantu" diri dia kembali pulih seperti biasa... Ohya, kalau u all tinggal berdekatan dengan CHEMOR & SUDI NAK DATANG KENDURI UNTUK ADIK SAYA ni, u all contact saya yer, tak kira melalui FB or blog or HP.. gtau awal2 sebelum hari raya.. (",) InsyaAllah nanti bolehlah u all makan daging korban & bawak balik daging korban.. (",) 

Jap, jap, nak bagi info sikit kat u all.. nampak tak dekat badan lembu tu ada bonggol?.. Saya ada tanya tokey lembu, kenapa ada lembu yang ada bonggol & takda bonggol.. katanya, kalau yang ada bonggol sebab terlebih matang... untuk pengetahuan u all jugak, bahagian bonggol tu daging jugak tau.. kira dah macam gaya daging terlebih.. (",)
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 13 comments.. read them below or add one }

Joanna Yunus Joanna Yunus October 13, 2013
akak pun berkorban juga ina, setiap tahun di rembau le... kalau dekat boleh juga akak pergikan ina nak berkenalan dengan alisha dan aqilah...
Zira Aziz Zira Aziz October 13, 2013
..salam aidiladha..

1st time dgr psl bonggol lembu tu..
Masya Masya October 13, 2013
Alhamdulillah murah rezeki mak ima, moga adk ina cpt sembuh.... Harga lembuu mmg mahal sgt...
zachflazz zachflazz October 13, 2013
salam buat lembunya ya Intan, hehe
Cik Nur™ Cik Nur™ October 13, 2013
selamat menjalani ibadah korban kak.. :)

baru tahu pasal bonggol tu, kalau unta, bonggol tu dia simpan airkan..
Haryati Faizal Haryati Faizal October 14, 2013
alhamdulillah....semoga adik ina akan cepat sembuh ye..
azizah :) azizah :) October 14, 2013
Alhamdulillah dapat akak korban 1 lembu ye... jijah tahun lepas dah masuk..hee
Mimi Azirah Mimi Azirah October 15, 2013
Baru sy tau yg bonggol kat lembu tuh lebihan daging..selama nih tertanya tanya jugak.
QasehnyaRania QasehnyaRania October 17, 2013
in shaa Allah

ye ke baru tahu ni.thanks share
Puan Kutu Puan Kutu October 17, 2013
woo baru gak tahu bonggol tu dh matang.dh gaya unta.hehe
Sweetmama Sweetmama October 20, 2013
srnoknya dpt lakukan ibadah korban..

owh baru tahu pasal bonggol atas lembu tu disbbkn lembu tu terlebih matang, ok la tu kan dpt extra daging.
Nora Karim Nora Karim October 22, 2013
Alhamdulillah... moga adik ina segera sembuh... in sha Allah, Amin...
Deqla Manjew Deqla Manjew October 22, 2013
deqla x kuat nk tgk ibadah korban.. xleh tgk darah.. pas tu kesian.. daging korban pun x jamah.. hukhuk.. sadis kan..