Nasi impit kuah kacang berdaging yang super duper sedap..

Hokay.. Saya perasan.. sendiri masak, sendiri puji.. muahhaha.. Tapi memang sedap pun u all.. sampai ke tahap tertanya2 takda ke orang nak datang beraya dekat rumah saya @ malam tadi la tapinya.. hihii.. Nak hidang nasi impit.. kikiii.. Telefon cite kat mak, mak saya suruh panggil jiran sebelah rumah datang beraya... hahaaa

Serius teruja masak nasi impit & kuah kacang berdaging ni.. Dan dan terpikir raya haji nanti nak masak... muahahaa... Ni kes pergi beraya rumah blogger hari Sabtu baru ni la... dihidangnya nasi impit & kuah kacang berdaging... terus rasa nak buat jugak... (^_^)


Cara nak buat sangat senang..!! U all yang nak invite kawan2 datang beraya dekat rumah, bolehla try resepi ni tau... CARA BUAT : DAGING + HALIA YANG DIKETUK = REBUS HINGGA EMPUK... TUMIS BAHAN BLEND ( BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH SEULAS + HALIA + SERAI 4 BATANG ).. NAIK BAU, MASUKKAN CILI GILING IKUT KEPEDASAN YANG U ALL NAK + SERAI 5 BATANG YANG DIKETUK + ASAM KEPING... BILA DAH PECAH MINYAK, MASUKKAN KACANG YANG DAH DIKISAR (GORENG TERLEBIH DAHULU BARU KISAR) + MASUKKAN DAGING + AIR REBUSAN DAGING  + HALIA YANG DICAMPUR DALAM REBUSAN DAGING + GULA MELAKA (GULA BIASA TU PUN BOLEH TAPI KALAU GULA MELAKA NI LAGI KABABOOMMMMM.. HIHII) + SANTAN + GARAM.. PANDAI2LAH U ALL AGAK2 YER... ADA RASA MASIN + MANIS + PEDAS.. OKAYLA TU...

Jika nak buat, baca cara2 tu dengan teliti tau.. baca sepintas lalu maybe u all kata rumit.. tapi bila baca slow2 & bayangkan benda alah tu semua... mesti u all rasa senang... (^_^)

P/s : Saya suka letak serai banyak.. barulah rasa & kuahnya naik & bau wangi.. adehhh sedapnya..... nak g makan lagilah.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 24 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons August 20, 2013
boleh la sue try weekend ni
Kella Kella August 20, 2013
adoi! rasa cam nk try malam ni jugak! tapi nak tanya juga.. daging tu banyak mana.. n di potong halus2 ke besar2 ke..
huhu.. ni kes dah tertarik hati nak buat nih.. huhu.. =)

terima ksih share resepi!
JunAina JunAina August 20, 2013
Selalu orang Terengganu masak kuah kacang berdaging ni.
Cik Mun Cik Mun August 20, 2013
mun suka makan nasi impit kuah kacang~~
QasehnyaRania QasehnyaRania August 20, 2013
baru lepas makan nasi impit gak tapi kuah kacangnya ciksu tak letak daging.ada masa leh try ni.thanks tau share :)

* dah letak tp ntah ler.apa silapnya.
siap minta tolong eca lgi. masih tak boleh up.
Sally Yatiey Sally Yatiey August 20, 2013
Pasti sedappppp ni ;) hee
Sweetmama Sweetmama August 20, 2013
sedapnye, kuah kacang antara feberet menu hari raya k.eija, k.eija copy je dulu resepinya, nnti kalau ada masa leh la buat.
Kesuma Angsana Kesuma Angsana August 20, 2013
KA memang suka buat ni, mmg sedap !
Dylla Abas Dylla Abas August 20, 2013
aduiii...entri nasi impit pula! kak ina ni saja je bakar line >_<
nita nita August 20, 2013
hemmm... sedapnya nak sikit ^_^
Shima Salleh Shima Salleh August 20, 2013
betul tu saper nk puji klu bukan diri sendiri hihihiiii... raya ni belum mkn kuah kcg lagi...
Puan Kutu Puan Kutu August 20, 2013
tu dia tak puas makan kt rumah kite ke hari tu?klu bgtau kami tapau kt ina.hehe..buat sendiri lg puas makan kan?lg sedapikut selerakita.sy masak main belasah je..daging mmg suka kecik2.comel macam tuannya.huhu
lizz lizz August 20, 2013
Ina terliur saya nengok nasi himpit kuah kacang ni...sedapnyer...
Mimi Azirah Mimi Azirah August 20, 2013
Bagus kak ina share resipi nih..nak wat time raya aji jugak la nti
azizah :) azizah :) August 20, 2013
sedappp tu... mak selalu buat kuah kacang dgn daging mmg terangkat..tp tahun ni dia tak buat pulak..hee
D Yatie D Yatie August 21, 2013
raya pertama hari tu ada gak buat. tapi ayam la. hahaha.
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah August 21, 2013
nampak sedap.. nanti boleh la try.. tapi fifi tak berape pandai masak makanan melayu.. selalu tak brape jadi..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ August 21, 2013
Salam K.Ina..

Kuah Kacang berdaging?? wah...1st time tgk menu ni..

bagi idea CMa nk masak ape utk kwn2 datang beraye... ehehe.. harap2 menjadi la... :)

tenkiu share resepi ye..
Maria Firdz Maria Firdz August 21, 2013
wah.. sedapnya dan menyelerakan nmpknya.. :)
Haryati Faizal Haryati Faizal August 21, 2013
nak try buat pas abis pantang ni la... cam sedap pulak lah ina...
Deqla Manjew Deqla Manjew August 21, 2013
hahaha.. mmg puji diri sendiri nmpknya ni..hahaha.. tp tgk dah tau sedap tu ina.. kalo tau, awal2 dah dtg umah.. hihihihi...
Masya Masya August 21, 2013
sy pun suka jugak, x kisah ayam atau daging... paling baru sy cuba guna sotong yg kene rendam tu sedappp jugak tau... eeee... teringin nak makan dibuatnya...