Komen dari Cma


Komen CMA di entry ini.. cma kata dia rasa seronok... saya yang baca ni pun rasa seronok.. (",) Eh, tapikan, saya pun ada gak masanya marah anak... Tapi bukan marah yang tinggikan suara sampai jiran2 dengar or marah sampai keluar perkataan2 yang tak elok.. tapi saya lebih kepada "tinggi & tegaskan" nada suara saya tu... 

Kadang tu, saya akan buat tak layan dekat anak jika tak nak dengar cakap saya... contohlah, jika saya suruh Alisha berhenti dari menangis, tapi dia tak nak jugak... saya akan cakap, kalau kakak nak menangis.. jangan duduk dekat ibu... Automatiklah dia diam.. Ohya, pasal menangis tu, bukanlah disebabkan saya marah or apa.. tapi alisha ni jenis suka menangis.. ada je yang dia rasa tu tak kena, ni tak kena... kadang tu, adik kacau dia main pun, dia nak menangis.. 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 20 comments.. read them below or add one }

mama_ka0ri mama_ka0ri August 23, 2013
seronok bila org amalkan apa yg kita sharing kan..

keep sharing ina pasal anak2..sernok baca..:)
nita nita August 23, 2013
setuju ngan mama_ka0ri..
sharing is caring.. suka baca blog ina ^_^
Deqla Manjew Deqla Manjew August 23, 2013
yela.. mrh tu tak boleh lari kan.. tp kena beringat la.. bak kata ina, jgn mrh tapi tegas.. ;)
Ibu Lala Ibu Lala August 23, 2013
Anak akk x makan saman. Kalau dia mengamuk kita cakap apa pun dia tak layan. Yg tau menangis je..
IbuNoey IbuNoey August 23, 2013
hehe..kalau Noey,dok tinggi suara,jgn cakapla..lagi2 kalau dok berdua dgn AniqFiras.. kalau AyahMal ada,kurang sikit..

tapi memang pernah terfikir,tak elok tinggi suara kat anak sampai jiran2 dgr..
Mimi Azirah Mimi Azirah August 23, 2013
Bestkan oe yg kte amalkan org lain ikut cara kita
Puan Kutu Puan Kutu August 23, 2013
sy mula2 ckp elok2..slow2 lembut sgt.bila tak jalan baru tinggi suara..tp takdelah nak marah kelurkan perkataan yg tak baik..ckp tu kan satu doa..

girl sy rasa tak sama dengan boy..aiman ni jenis yg ckp lembut tak jalan kadang2..ibu dah naik hantu baru dia kelam kabut.huhu

♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ August 23, 2013
Salam K.Ina..

ehe..patutla rase mcm di sebut2 jer.. :p
tapi betul..

cma byk belajar cara penekanan psycho pada seri & faiz..
Cma mrh pun bkn ssb ape, budk br2 ni suka berkejaran dlm umah, pastu menagis bila bergaduh.maunye tak geram..

drpd marh anak x tentu pasal, guna cara ni lagi bermanfaat..

salah 1 yg cma guna sekarang:

bab cium2 ni..
'sape sayang ummi meh cium cpt.. klu tak sayang ummi, xdpt cium' hahaha..
berebut2 la diorg...

thanks kak :)
Aju Mohit Aju Mohit August 23, 2013
macam Adam skrg dh sebulan tanpa diapers di umurnya 3 tahun 6 bulan, apa yg akak buat adalah psiko adam. Dari awal akak dh bgtau yg adam dh besar, nnti nak kencing or berak cakap ye, sentiasa ingatkan, alhamdulillah adam bangun pagi je diapers kering, seminggu mcm tu akak mula tak pakaikan diapers, syukur kurang belanja kat diapers heheheheh
Aisha Fauzi Aisha Fauzi August 23, 2013
Hye Assalammualaikum bw sini :)
Kalau ada masa jemput siggah blog saya dan lihat giveaway menarik ! ^^ http://twinkleeestar.blogspot.com/

Btw let's join this awesome giveaway !

Jom support saya sebagai blogger baru dengan join giveaway ini :)
http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/1st-simple-giveaway-by-mrsluhan-and.html


Teddy bear gergasi sebagai tawaran hadiah ! Join lah sekarang ! :D
- http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/single-giveaway-by-julianaramli.html
- http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/giveaway-saya-nak-teddy-bear-by-farisha.html

Nak menang dress dari softly shop ? Jom join giveaway ini :D
http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/softly-shop-dress-giveaway.html


Nak menang RM 50 secara percuma ? Jom join Giveaway ini :D
http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/menangi-rm-25000.html


Banyak hadiah menarik yang ditawarkan ! Gempak-gempak belaka rugi tak join :D
- http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/de-juin-octobre-giveaway.html
- http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/holiday-giveaway-by-nurin-aireen.html
- http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/bravo-giveaway-by-ieyra-ghani.html
- http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/the-longest-giveaway-ever-by-ain.html
- http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/mini-giveaway-by-puteri-nina.html
- http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/segmen-pencarian-bloglist-setahun-by.html
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief August 24, 2013
Assalamualaikum kak ina

Slmt hr rayer maaf zhir batin yer
Rindu betoi kat kak ina dgn anak2
Qalief alhamdulillah baru baik dr demam jer

Alhamdulillah rs seronok kn bila org pun amalkan apa yg kita buat..kak ina mmg sumber inspirasi utk ibu2 diluar sana la :-)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief August 24, 2013
Hr tu wani ada msg gtau wni dh bankin duit rayer tuk alisha n aqilah dpt x?
Cik Nur™ Cik Nur™ August 25, 2013
Betul apa yg Cma ckp tu..
itu cara sebetulnya...
Yumida Huda Yumida Huda August 25, 2013
nice sharing
sronoknye jd ibu
bila la turn yumida pulak..huhu
moga yumida dimurahkan rezeki
azizah :) azizah :) August 25, 2013
cara terbaik mendidik anak2 kan kak.. harap jijah boleh begitu..
azizah :) azizah :) August 25, 2013
cara terbaik mendidik anak2 kan kak.. harap jijah boleh begitu..
caliph shuriken caliph shuriken August 26, 2013
budak2 ni kena apply cara psyco sikit.. klau direct kena bebel budak2 x suka dgr nasihat kita kn, huh...
lizz lizz August 26, 2013
akan cuba buat yang terbaik untuk anak tapikan kadang terbabas jugak termarah dierang ni...tapi biler tengok dierang tdo sedih sangat...saya kalo ngan abang uwais selalu gak saya guna psyko untuk suruh dia blaja...dan kadang bagi ganjaran kalo dia rajin buat homework atau latihan kalo bab nakal tu biasa...budak yang sihat memang dia kan aktif dan nakal sikit biasala budak...kan
JunAina JunAina August 26, 2013
Haisshhh...masa anak2 kecik dgn penat balik kerja selalu jugak hot temper skrg dah kurang sebab anak dah besar kot tak pun sebab dah tua...hehheee...
Haryati Faizal Haryati Faizal August 27, 2013
kdg2 termarah jugak kat diaorg...lumrah kan manusia, tapi pastu syg balik...