Kurma kurang manis


Dekat blog saya ni, banyak entry pasal buah kurma... Saya pun dah share dengan u all pasal kebaikan buah kurma mengikut pengalaman saya sendiri (",) Normally orang tak suka buah kurma sebab rasa dia manis kan... Buah kurma kalau yang jenis lembik2.. basah2 tu memang manis.. cari yang kering.. kuranglah sikit manis (",)

Macam kami kat umah ni, biasa makan kurma bertangkai Yusuf Taiyoob.. Bagi saya kurang manis la.. lagipun dia ada rasa macam "rangup" sikit.. Ohya, kalau u all beli & u all peram lama2 kat umah u all tanpa makan, dari kurma ni kering sampai jadi lembab2, so, tak mustahil la dia akan tukar jadi manis.. (",) Kalau kat umah saya ni, sekotak sekejap je habis.. Tapi dekat umah saya ni, buah kurma memang sentiasa ada.. (",)

{ 19 comments.. read them below or add one }

Fiza Rahman Fiza Rahman May 20, 2013
Suka kurma dari YT...sedap.
Sweetmama Sweetmama May 20, 2013
yup mmg byk kebaikan buah kurma ni, bagusnya ina mmg sentiasa ada stok buah kurma di rumah, kalau rumah k.eija sampai keras kurma tersimpan dlm peti sejuk sbb asben n anak2 x berapa minat sgt..

k.eija pulak minat kurma yg lembik2, x minat yg kering..
Mama Idlan Irsyad Mama Idlan Irsyad May 20, 2013
erm yg ni mmg ok.. k.ja mkn yg ni la dl.. x manis sgt...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ May 20, 2013
Salam K.Ina..
huhu..klu time bukan bulan puasa susah btl nk jumpa kurma kat sini ..
nmpk gaya ramadhan kali ni mmg kena borong kurma byk2 sbb hubby & anak2 suka mkn..makanya... harus jugak cma belajar mkn kurma..
shahdiana shahdiana May 20, 2013
suka betoi ina dengan kurma ek...alisha pun minat ek...yana kureng sikit la...entahla nak kata tak makan yana makan tapi macam kureng sikitla...
eita eita May 20, 2013
memng suka beli yang ni...rasa dia memang rangup..

tapi makan sorang 2 bulan tak habis lagi
Sally Yatiey Sally Yatiey May 20, 2013
lama dah tak makan buah kurma :)
anitadiana anitadiana May 21, 2013
kak ita suka makan juga..tapi lepas bulan puasa agak susah nak jumpa....masa mengandung si arryan suka makan buah kurma dan buah delima..
Mimi Azirah Mimi Azirah May 21, 2013
kat umah sy pun de skotak kurma...igt nti nak buat bingka kurma la...
Deqla Manjew Deqla Manjew May 21, 2013
yup.. kurma yusuf taiyoob ni mmg kurang manis.. dah penah try...
Kesuma Angsana Kesuma Angsana May 21, 2013
mmg suka ni, lebih2 tengah berpuasa skang ni dgn angah so memang beli kurma yng ini !
Si Matatajam Si Matatajam May 21, 2013
M pun suka yg ni sb kurang manis..
Masya Masya May 21, 2013
harga pun x buang lg.. bgslah ina ni .. hihihi... kt org ni sekotak mmg payahlah nak habis.. sebab amir x suka sgt kurma, manis katanya... x kiralah jenama apapun semuanya dikata manis.. tp kismis cepat jer habisnya..
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim May 21, 2013
dah nak puasanie senanglah nak makan mcm2 jenis kurma
azizah :) azizah :) May 21, 2013
adehh camner la jijah nak tanamkan suka makan kurma ni...sampai skrg takleh nak masuk..huhuhu
tapi tetap nak cuba gak banyak khasiatnya..
Puan Kutu Puan Kutu May 23, 2013
suka kurma!semua jenis kurma sy belasah.hehe
Cik Nur™ Cik Nur™ May 29, 2013
kurma bertangkai dari yusuf tatyob mmg sedap... :)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey May 29, 2013
Dulu nani xsuke sbb manis. Lps tu rumet paksa mkn kurma yuta then terus suke smpai skg.. Nasib la die paksa if x smpai la ni x mkn2 kurma.