Saya perlukan bantuan u all...

Saya nak mintak tolong u all bagi cadangan dekat saya.. Camni citenya... Pukul 1 lebih pagi tadi, sepupu saya yang nak kawen minggu depan, anto mesej dekat saya tanya ADA TAK APA2 PETUA OR CARA NAK BAGI HILANG GASTRIK & DARAH RENDAH...

Sepupu saya tu cakap, dia dah masuk air 3 botol, dah kene suntik 2 jarum, test air kencing & ambik darah & cek hb setiap setengah jam.. dia muntah la, cirit birit la.. nak cakap telefon pun tak boleh, dia jadi pening...

Kesian pulak saya baca mesej dia tu.. Yela, minggu depan dah nak kawen.. Kami nak balik Terengganu pasal kenduri kawen sepupu saya ni la... Dia kuat sangat kerja la ni.. Duk urus bisnes ayah dia la.. duk urus persiapan kawen la.. ke hulu ke hilir dia duk beli barang kawen... dia yang urus semuanya.. kene gastrik tu, mesti sebab dia skip makan agaknya...

So, u all ada tak nak bagi cadangan apa2 dekat sepupu saya ni.. risau saya, lagi seminggu nak kawen.. takut makin melarat... Apa2 pun, saya dahulukan ucapan terima kasih dekat u all..

Saya perlukan bantuan u all...

{ 30 comments.. read them below or add one }

maria firdz maria firdz May 10, 2013
gastrik... hmm.. kalu gastrik angin mmg kna pastikan perut tak kosong dan elakkan makanan atau minuman yg berangin... kalau suplement apa yg sy blh share ialah VCO, madu, kurma atau kismis... Darah rendah, makan hati ayam, bayam merah dan makann yg tinggi iron, boleh juga makan jambu batu.. sebab sy pun drah rendah dulu.. makan makanan tu Alhamdulillah dh ok.. kalau ssh nk cari jmbu batu beli je jus jmbu batu pun boleh... mcm nestle bliss tu.. sesuai juga utk gastrik sekali.. moga cepat sembuh ea..
Mama Adam Mama Adam May 10, 2013
Dia perlukan rehat. Kalau saya penat, mmg darah rendah...
Selain tu, stress juga boleh menyumbang kpd gastrik selain sbb dia skip makan. Saya xde petua, tp saya yakin dia perlukan rehat
iietamalek iietamalek May 10, 2013
ala kesiannyr..dulu saya ade masalah ni. tapi ms tu takdela teruk sangat. harihari tak pernah skip makan pharmeton. tiaptiap minggu juga mesti makan daging. tapi alhamdulillah la ok. maybe, penat sangat tu. kena berehat jela, minum air masak suamsuam tu banyak2...
Deqla Manjew Deqla Manjew May 10, 2013
smua kena urus sendiri ..?? mmg sibuk bebenor la tu smpai skip mkn.. moga dia cpt2 sembuh..moga ada yg tampil membantu nanti...
WanitaMustanir WanitaMustanir May 10, 2013
Salam kak, mungkin akak boleh minta sepupu akak tu cuba minum susu kambing segar atau makan minyak kelapa dara. Sebab saya baca testimoni orang, untuk darah rendah bagus amik susu kambing segar atau minyak kelapa dara.

Fiza Rahman Fiza Rahman May 10, 2013
Siannya sepupu ina tu. Saya pernah baca, klo nak naikkan HB yg rendah, makan buah jambu batu/air jambu batu. Cara lain:

1. Minum banyak air
2. Meningkatkan asupan garam (tingkatkan garam dlm makanan)
3. Mengenakan stoking
4. Meninggikan posisi kepala
5. Minum jus segar
6. Makan kismis dan almond

Gastrik

1. Titikkan tiga titik getah betik muda ke dalam segelas air panas. Suamkan air tersebut dan kemudian minum selepas sarapan pagi.

Bersihkan kunyit. Setelah itu, parut atau kisar kunyit tersebut. 2. Campurkan dengan sedikit air masak lalu ditapis. Tambahkan sedikit madu dan sebaiknya masukkan sebiji kuning telur. Minum campuran ini dan Insya-Allah gastrik anda akan beransur hilang.

3. Campurkan sedikit buah tamar dengan sedikit susu kambing atau susu lembu asli yang segar. Kemudian minumlah dua kali sehari.
syawalsimpsons syawalsimpsons May 10, 2013
kena rajin munim susu kot..entah la susu tak da pengalaman
Aini Yunus Aini Yunus May 10, 2013
badan tu tak cukup rehat sama kot..nak suggest pun tak tau sangat..huhu,...
Mrs Velentine Mrs Velentine May 10, 2013
alamak tak dapat nak bantu ni..sebab MV mengalami masalah yang sama..cuba MV pregnant
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI May 10, 2013
tak tahu nak tlg..tunggu komen dr yg lain..
GreenJade GreenJade May 10, 2013
yg gastrik tu elakkan makanan2 berasid contoh mcm kekacang, energy drink etc..

yg low hb tu try mkn bayam merah campo ikan bilis buat sup..then byk minum air suam..sy pun mmg sll kena low blood pressure ni..masa pegnen lg teruk..genetik katanye..huhuhu
mrs mell mrs mell May 10, 2013
sy dulu tekanan drh rendah... bila rase nak pitam doc suruh makan gula2.. bg tenaga.. huhu..

bab gastrik.. sampai harini still gastrik.. kalu sy tym gastik xleh minum susu atau praduk tenusu.. sure muntah2 and pitam..
BLuRpL3 BLuRpL3 May 10, 2013
amalkan makan kurma & elken spirulina. banyak minum air RO.in shaa Allah. elken spirulina ialah makanan jenis beralkali sesuai utk org gastrik (terjadi sebab terlalu banyak asid dlm perut).

sambil selawat & doa minta Allah sembuhkan =)
MyFreeMinded MyFreeMinded May 10, 2013
Dia dah dapat rehat sepenuhnya tak tu Ina.. kesian dia, sibuk sangat tu.
intanfirdaus247 intanfirdaus247 May 10, 2013
ina mungkin boleh tgk sini..kak intan cr on9 tadi
http://jompetua.com/petua-merawat-gastrik/#more-485
Myra Jay Myra Jay May 10, 2013
Darah rendah ni buat cepat nak pitam, kesian plak dah la nak kawen..

Sepatutnya dia kena bnyak berehat, mungkin letih sangat kot dan stress..
Mimi Azirah Mimi Azirah May 10, 2013
die terlalu kuat sgt bekerja tuh yg jd cmtu kak
Sally Yatiey Sally Yatiey May 10, 2013
Kesiannya sepupu kak Ina..
Shima Salleh Shima Salleh May 10, 2013
huii dah nak kawen. Penat sgt tu gaknya kerja byk.. next time sibuk mana un jgn skip mkn..

Semoga beliau cepat sembuh
Masya Masya May 10, 2013
saya takda pengalaman, tp adk sy pun mmg mengalami tekanan darah rendah ... doktor x bg dia buat kerja berat².. makan kene teratur dan jaga.. jgn sampai x makan itu jerlah...
Cik Nur™ Cik Nur™ May 10, 2013
gastrik teruk ke..?
Macam kawan pakcik Nur..dia gastrik teruk tau..
hari2 dia minum air gamat rawat luka dalam perut..

alhamdulillah..gamatkan terkanal dengan khasiat dia...walaupun air gamat tu masih, tapi elok...

cubalah...
QasehnyaRania QasehnyaRania May 11, 2013
sy pernah kena darah rendah masa keja fast food dulu.

pakar pemakanan sarankan makan hati ayam, bayam merah..

sy amalkan bayam merah alhadmulillah..

gastik tak pernah kena..minum susu pon boleh
azizah :) azizah :) May 11, 2013
darah rendah tu mgkin dia stress gan persiapan kawen.. dia perlukan rehat yg banyak.. tido secukupnya..makan ikut jadual jangan skip2.. bila skip jadilah gastrik.
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim May 13, 2013
kena jaga makan kalau gastrik.nurul pengidap gastrik n darah rendah yang amat2..nurul keep makan waktu yang tetap n jgn sesekali skip makan.makanplak jangan terlalu banyak n terlalu sedikit.ambil portion yang sederhana..

kalau darah terlalu rendah kena ambil pill obimin masa preggy tuh..dr segi makanan pilihlah sayuran yang berkhasiat n hijau.makan bayam,kerang hati..untuk tinggikan sedikit tekanan darah..

berehat dengan secukupnya n tido yang cukup.jgn berjaga lewat malam.
deno deno May 13, 2013
kalau ceri beri ni.. biasanya petua abah deno.. air 100PLUS + air suam 100ml.. minum4-5 kali sehari...

kalau darah rendah pula, makan lebih daging ...:)
deno deno May 13, 2013
kalau ceri beri ni.. biasanya petua abah deno.. air 100PLUS + air suam 100ml.. minum4-5 kali sehari...

kalau darah rendah pula, makan lebih daging ...:)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ May 14, 2013
Salam K.Ina..
Mesti penat nk menguruskan kenduri & kerjaya lagi..

alamak kak.. cma tak dpt mmbantu la..
tgk pada komen2 blogger sblm ni boleh cuba amalkan..

semoga beliau cepat sembuh & sihat menjelang majlis tu nnti
jaakechik jaakechik May 16, 2013
darah rendah? kena makan kerang dan hati byk2 la kak.. utk gastrik jaa x de apa2 petua.... maaf...
MamaZara MamaZara August 21, 2013
@jaakechik

Saya x brp nk stuju mkn kerang n hati..mmg ada khasiatnya tapi ada juga yg kurang baik mkn hari n kerang ni...so kalau mmg dah darah rendah better amalkan makan supplement iron. Saya sendiri mkn multivitamin yg ada iron...dan utk gastrik, abg ipar saya ada gastrik, sejak die amalkan minum aloe vera mmg lega gastrik die, alhamdulillah...

boleh jenguk fb kat bawah ni utk consultation, free je..:-
https://www.facebook.com/anekamayadotcom
https://www.facebook.com/MyUltravitamin