Rumpai laut hijau yang belum dimasak & dah siap dimasak

Saja nak share dengan u all tentang rumpai laut hijau yang dah mengembang selepas direndam & yang dah masak.. Sekarang ni, saya duk guna rumpai laut hijau.. Walaupun saya ada try lain2 produk, TAPI RUMPAI LAUT TETAP TIDAK DITINGGALKAN.. SEBABNYA SAYA SEDANG BERUSAHA UNTUK MERAWAT KELENJAR TIROID SAYA YANG BENGKAK NI...


Ni lah rupa rumpai laut yang dah direndam semalaman... Bila gigit, kruk krak bunyinya.. hehhe.. Ohya, nak tengok rumpai laut hijau sebelum kembang, KLIK SINI


Yang ni pulak yang dah siap dimasak.. warna dia macam air tebu tu.. tapi rasa dia, memang air tebu berpuluh2 ganda lagi sedaplah... Walaupun saya cakap camtu, tapi bagi si alisha, rumpai laut ni sangat sedap.. hihii.. Bayanglah, kadang tu, rumpai laut ni belum keras sepenuhnya pun lagi, tapi dia dah ambik makan.. (",) heran saya nengoknya.. 

Ohya, lagi satu saya nak jelaskan lagi sekali yer.. RUMPAI LAUT TIADA KOLAGEN TAPI IA MEMBANTU MENGEKALKAN @ MENGAKTIFKAN PEMBENTUKAN & PENGHASILAN KOLAGEN DALAM BADAN KITA.. DENGAN KATA LAIN, RUMPAI LAUT NI, MEMBANTU UNTUK MERANGSANG PENGELUARAN KOLAGEN... "ORANG TENGAH" LA KIRANYA.. (^_^).. RUMPAI LAUT ADALAH RUMPAI LAUT.. MANAKALA KOLAGEN ADALAH SEJENIS PROTEIN.. WALAUPUN CAMTU, KHASIAT RUMPAI LAUT NI SANGAT2 BANYAK.. SEBAB TU SAYA AMALKAN.. (",).. Nak baca pasal rumpai laut tiada kolagen, TERJAH BLOG DR. ZUBAIDI yer (",)

{ 21 comments.. read them below or add one }

Syeeda Syeeda May 17, 2013
rumpai laut saya dah seminggu dalam petisejuk.. xjamah2 pun =)
mama3heroo mama3heroo May 17, 2013
err..geli pulak tgk yg belum masak tu..hubby ade jugak ber ura2 nak belikan rumpai laut ni utk akk..tp akk lum bersedia lg nk cuba..
pinky pinky May 17, 2013
nak kena start mkn balik ni... baru tahu fungsinya baik tuk tiroid... patutlah tiroid mcm dah surut sikit...=)
Azi Azi May 17, 2013
geli pulak tengok...
Sally Yatiey Sally Yatiey May 17, 2013
Tak pernah try lagi.. Teringin ;D hee
Dylla Abas Dylla Abas May 17, 2013
suka rumpai laut yg bnyk jual kt giant tu :p
umi alya umi alya May 17, 2013
Ina, akak ada 2 paket lg yang tak masak2, yg dulupn dah terbuang, mkn sorg2 tak best, xder kwn..

ingat nak cuba wat kerabu jer..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ May 17, 2013
Salam K.Intan..
hihi.. ngeri pulak cma tgk close up rumpai laut kembang ni..
lizz lizz May 17, 2013
saya tak pernah try lagik..hari tu ader member adik makan..katernyer rasa hanyir...terus tak jadik nak makan...
azizah :) azizah :) May 17, 2013
memang menarik! kat sabah ni merata2 jual/ masak rumpai laut ni..tp jijah xreti makan..huhu
Cik Nur™ Cik Nur™ May 17, 2013
yg hijau ni byk khasiatnya kan...
Nur duk mkn yg ungu tu je.. :)

hebat betul alisha boleh mkn mcm tu je...

kagum betul Nur...
Izan Ishak Izan Ishak May 18, 2013
baru nampak kehijauannya bila ina amik gmbr camtu.
eita eita May 19, 2013
bukan bau dia hanyir ke
Mrs Velentine Mrs Velentine May 20, 2013
wah nampaknya alisha mmg suka dgn rumpai laut ni
anitadiana anitadiana May 20, 2013
kat opis kak ita hampir semua org makan..tapi dia org mcm tak lalu aje nak makan..siap minum dengan jus oren...
shahdiana shahdiana May 20, 2013
ooo...kiranya takdelah kolagen dalam rumpai laut yang orang dok gila makan sekarng tu ye....tipah tertipu...
Deqla Manjew Deqla Manjew May 21, 2013
alamak.. pic petama tu geli geleman lak tgk.. hihi..yup bagus kan rumpai laut ni.. penah rasa air rumpai laut..bole thn sdp gak.. huhu
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim May 21, 2013
dalam banyak2 benda nurul takleh telan yang nih..huhu baunya tak tahan..kalau siap proses n ada perisa blehla mkn cket2
Puan Kutu Puan Kutu May 23, 2013
alamak igtkan sedap..klu sedap nak la makan.haha nak sedap jer!
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey May 29, 2013
Hehe topik hangat kt tsm pasal kolagen ni.
Nani beli hnye buat mask je. :)