Ayam masak sos tiram.. U all harus try..!!


Gambar diambil dekat entry saya yang lama.. tahun 2011.. Ada cite pasal masakan ayam ni tau... (",)

U all jangan tengok gambar yang saya tempek ni & terus label kata tak sedap tau..!! hihii.. Lauk ni favorite my dear.. sampai kami pernah "bergaduh" kerana lauk ni.. hihi.. Rupa dia memang nampak tak cun melecun... tapi rasa dia.... urmmmmm u all kene try baru tau... (^_^) Lagipun prinsip saya dalam masakan "RUPA MASAKAN TAK PENTING TAPI RASA ADALAH PALING PENTING".. (",)

Cara nak buat sangat2 senang... TUMIS BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + HALIA + CABAI YANG DITUMBUK KASAR.. PASTU MASUKKAN AYAM + AIR + KICAP MANIS + SOS TIRAM... SOS TIRAM LETAK BANYAK LAGI SEDAP.. TUNGGU SAMPAI KUAH KERING & MELEKAT2 DEKAT AYAM... SIAP!!

{ 32 comments.. read them below or add one }

fizafantagirO fizafantagirO May 17, 2013
memang sedap, fiza pun suka buat :)
UniMeOw UniMeOw May 17, 2013
sedapnya...ya,,memang akan ditry~insyaAllah..hehe
syawalsimpsons syawalsimpsons May 17, 2013
mmg terbaik..sue pon penah buat camni, akob suke
Nurul Ain Zulkarnaind Nurul Ain Zulkarnaind May 17, 2013
best nyaaa
yong puasa hari ni
Tihara Tihara May 17, 2013
okay je rupa dia, sos tiram memang berperisa kan :)
Sally Yatiey Sally Yatiey May 17, 2013
Pasti sedappppppp ni! :D
azizah :) azizah :) May 17, 2013
simple jer.. mudah di masak.. macam masak kicap je kan kak..hee
QueeN TerataI QueeN TerataI May 17, 2013
aduii sos tiram.. merenyam la hidung.. ;)
ieda immi ieda immi May 17, 2013
hurmmm
kadang2 rupa memainkan peranan ..
tapi kena rasa juga kan ...
janji sodap !

akak lak kalau masak x suke letak banyak sos tiram , sbb masam .. dan kalau terlebih dia jadi masin juga .. suami x suke ..
akak bedal je semua
sejak dia x suke .. habis kami anak beranak jarang masak guna sos tiram nie .. cuma kalau sayur2an tuu ok lah kan ..

atas tekak masing2 kan dik ..
susah nak bagi semua rasa sedap ekeke ;) janji masak !
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa May 17, 2013
wah sdpnya..

akak join join contest sha
http://www.opzzpinky.my/2013/05/contest-headerku-owsem-by-sharina.html

tima kasih :)
mama_umar_maryam mama_umar_maryam May 17, 2013
ayam masak kicap mmg forever the best!!
Cik Nur™ Cik Nur™ May 17, 2013
terliurnya Nur tgk.. :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ May 18, 2013
Salam K.ina..
hehe..ayam ade lagi seketui dua dlm fridge tu..blh cma try nnti :)
Izan Ishak Izan Ishak May 18, 2013
nampaknya kena cuba resepi ina ni. tapi kan sos tiram pulak jarang2 ada stok kat umah ni.
Noraziha Noraziha May 18, 2013
Nmpak sedap je pun.. Kalo kite goreng ayam tu dulu pun takpe kan. Bkn ape,kdg takut aym xmasak kt.dlm
Puan Bui Junaidi Puan Bui Junaidi May 18, 2013
DUN JUDGE THE BOOKS BY IT'S COVER KAN..HEHE
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM May 18, 2013
nyum2...sedapnya..saya pun suka nieh..:)
shasha yacob shasha yacob May 19, 2013
sapa cakap xsedap tu, memang buta ahh. sedap hinggah mejilat jari ah saya tgk nih ihi
eita eita May 19, 2013
memang senang sangat2..
Mrs Velentine Mrs Velentine May 20, 2013
febret hubby MV kalau masak mesti masak lauk mcm ni
anitadiana anitadiana May 20, 2013
sepapnya ina..terliuh kak ita..mcm ayam bakar madu aje rupanya..
Fiza Rahman Fiza Rahman May 20, 2013
Sedapnya. Bley try nnt ni.
shahdiana shahdiana May 20, 2013
harus try resepi ina yang simple lagi sedap ni...hehehe...tq ina share resepi...
Deqla Manjew Deqla Manjew May 21, 2013
ehh sdp tu...biarpun nmpk mcm x sdp..hihi..eh.. x ksh la kan rupa makanan tu.. kdg2 tu yg nmpk sdp yg x sdp sebnrnya..
wan nurul hezrina abd halim wan nurul hezrina abd halim May 21, 2013
mlm tadi nurul masak ayam blackpaper.hehehehe
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha May 22, 2013
rumah ai,ada ayam je.....sos tiram xde.mohon sponsor :P
Puan Kutu Puan Kutu May 23, 2013
sedapnya!ayam ni mmg peberet.goreng gitu je pun sodap.haha
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey May 29, 2013
Pepagi mcm ni da la tgh lapar. Tgk lak entri kak ina ni. Lagi lapar
Myra Jay Myra Jay July 30, 2013
Senang, mudah yang penting sedap
lynn kamarul lynn kamarul January 13, 2014
cabai tu cili padi r cili kering eh ina ? mana2 pun boleh kan