Perkembangan Alisha selepas tindik telinga


Alamakk terlupa la pulak nak story perkembangan Alisha selepas tindik telinga... Semalam, check2 dekat draft, baru tingat... hihii... Ohya, pengalaman Alisha kena tindik baca DEKAT SINI yer (",)

U all nak tahu tak.. kesian betoi dekat Alisha lepas kena tindik telinga.. Lambat sungguh nak baik sepenuhnya...!! Yela, tindiknya 04/08/12 tapi elok nya kalau tak silap 2 minggu lepas raya... lama kan.. (",) Dalam tempoh tempat tindik belum kering tu, telinga alisha bukan setakat merah tapi bernanah hokay!!... tapi secoet je lah..heheh  (",).. Alisha ni selalu duk pegang telinga dia sambil cakap "sakit... sakit..." sampai sekarang... hahhahhaha.. Opstttt sebenarnya, sekarang ni telinga alisha tak sakit dah pun tapi dia sajalah.. konon2 buat sakit... alaa berlakon la maknanya tu.. hihii.. Jangan main2.. anak saya dah pandai ber"drama" tau sekarang nih!... hahhaha

Sebenarnya ada story kenapa tempat tindik tu lambat baik... Saya rasa, punca telinga alisha ni lambat elok, sebabnya ada satu kejadian... Alisha letak sebelah muka dia atas kerusi malas, tanpa disangka2 subang dia tu tersangkut dekat kerusi malas tu, bila alisha angkat kepala dia, terus subang yang tersangkut tu tercabut.. so, u all bayanglah, mestilah sakit kan... sampai tercabut... sakit kena tindik pun tak habis lagi... meraunglah Alisha...

Dalam tempoh hampir 3 minggu tindik pun, telinga alisha masih belum kering + ada nanah.. so, saya pikir, maybe sebab pakai subang yang bukan emas kot... so, saya bagi pakai yang emas... Alahaiii fobia tau alisha bila tengok subang... berlari satu rumah taknak pakai.. tapi saya bagi jugak sebab takut tertutup... yela, time nak tindik dah nangis, kalau tertutup, tak berbaloi menangis time tindik...

Orang yang tukang tindik tu bagitahu, suruh sapu minyak gamat je dekat alisha.. so, saya sapu je lah kan... pastu mak saya cakap, lepas mandi lap kering2 dekat telinga dia tu.. picit sikit pun takpa, supaya air tak bertakung dekat subang tu... saya buatlah stail camtu.. nasib lama2 makin ok.. makin kering... bila bagi pakai subang jenis bulat macam ni, lagi ok, sebab air tak bertakung berbanding subang yang ada punat dekat belakang tu... Tapi sekarang alisha dah tak kisah dah.. sebab dah tak sakit.. (",)

P/s : Ketika belum kering, Alisha bukan setakat fobia nak pakai subang tapi fobia jugak walaupun saya just nak letak kemuncup... (",)


{ 39 comments.. read them below or add one }

mama aryan mama aryan September 21, 2012
anak perempuan mmg byk perhiasan,cantik2..seronok tengok alisha..comey dgn subang
Mama Adam Mama Adam September 21, 2012
hahaha.. lepas ni, siap la mama. alisha request subang ikut kaler baju :)
sal ya sal ya September 21, 2012
akak letak lidi tapi subang bagi pakai silih berganti sebab MIL kata kalau pakai yang bulat tu nanti lubang tingik jadik besar. jadinya tukar la subang stainless steel tu pada silver. nnt nak cari lagi subang2 cantik kat dia orang. hari tu husben tny kenapa beli sepasang je. akak kata blh beli lagi ke? la... beli je la. hehehe...
lady scooter lady scooter September 21, 2012
hu3...mesti sakit tu...adeiihh... memang better pakai subang jenis cincin tu... kalau yg jenis cam paku tu... batang dia kan tajam... tak selesa bile tido sebab tercucuk kat kulit belakang telinga.
mama irfan mama irfan September 21, 2012
syoknya ada anak pmpuan... leh pakaikan subang la... rantai la.... huhuhuhu... bila la nak ada anak gigirl ni....
Mrs Lurve Mrs Lurve September 21, 2012
takutnya dgr...sy memg xpernah tindik telinga sbb takut huhuhuuhu
izan mama mia izan mama mia September 21, 2012
comel alisha pakai subang...teringat saya dulu pun ssh nak baik..hihihi..dl saya pun letak kemuncup..geli geli..
Mira Adzlia Mira Adzlia September 21, 2012
tringat mse tindik telinga ms kcik2 dlu...
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI September 21, 2012
bc kisah ni yui lak rasa sakitnya..huhuh.
Ummi Iman (Rose) Ummi Iman (Rose) September 21, 2012
Askm ina... Besarnya subang alisha ;) boleh pakai lama... subang saya masa baby sama mcm ni. Hingga skrg masih ada.. tapi dah turunkan pada org lain :)

Dah brp bln ya skrg. Semoga sihat semuanya.. take care
Kakzakie Kakzakie September 21, 2012
Anting-anting macam ini tahan Intan. Anak kakak sampai besar sekarang pun pakai macam ini.
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief September 21, 2012
dpt bayang masa subang sangkut kt kerusi tu mesti sakit sangat2..kalau org tua pun sakit bdk2 apatah lg kan...mmg ptt la alisya fobia pun...tp nasib dh ok kan....sian dia..

done Volkswagen & cadbury choclairs
nur anis nur anis September 21, 2012
awww.. saya pulak yang terbayang sakitnya bila tersangkut subang tu dekat kerusi tu....
QueeN TerataI QueeN TerataI September 21, 2012
adeh dpt rasa sakitnya... Akak dulu pun x tahan pakai subang.. lbh2 lg kalau bukan emas.. confirm akan sakit.. :)
lizz lizz September 21, 2012
teringin pulak nak tindik qaysara biler tengok Alisha bersubang....cantik...ngeri biler subang tersangkut kat kerusi...tak dapat bayangkan...
ieda ieda September 21, 2012
ye dikk
apa2 pakai je minyak gamat
akk dulu lepas aje anak2 tindik memang guna minyak gamat
tapi setiap kali mandi kena buang dan basuh sbb bila letak minyak gamat dia akan jadi berkeping sbb campur dgn nanah dan darah dekat telinga tu kan , kalau biar lama takut akan kambuskan lubang .. ;)

alhamdulillah alisya dah use to it ;)
Mrs Velentine Mrs Velentine September 21, 2012
dlu masa my ayu tindik umurnya 2 tahun lepas tindik nanh 2 hari sya bukak subang bukan emas 2...pas 2 sya cr lidi ganti subang 2...dh betul2 baik sya pakaikan yg silver..pas 2 pakaikan yg emas..
shahdiana shahdiana September 21, 2012
alahai tu tengok merak telinganya...anak yana pun tak tindik lagi...
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna September 21, 2012
ya allah..tersangkut pulak..ngeri saya bayangkan..siap rasa ngilu lagi..

saya mmg dari kecik tak bersubang.. so takde pengalaman..
azizah :) azizah :) September 21, 2012
adoiii memang sakit la..kalau jijah pon menjerit..huhuu
Dylla Abas Dylla Abas September 21, 2012
mula2 tindik telinga mmg camtu kot...sy dulu pun sama je...lambat juga kering nye..jenuh nk jaga la..tp lepas ni ibu alisha kena standby la beli subang banyak2 kan..hee :p
Azi Azi September 21, 2012
ngeri pulak sy baca subang alisha tertarik kat kerusi tu...
sue zainun sue zainun September 21, 2012
kira Alisha budak yg berani sb nak pakai subang..kalau Amira alahaiii mau ditariknya subang tu..seriau plak su pikir..
**sebenarnya teringin juga tgk anak sendiri pakai subang sb tgk Alisha pakai sangatlah comel..mmuahhh utk Alisha
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa September 21, 2012
pernah jgk teroikir nk tindikkan telinga eechaa..tapi risau plak dia meraung smpai keluar anak tekak,eheheh!!
fieda fieda September 21, 2012
maira ni bila la nk bertindik..dh byk kali masuk kedai dia lari taknak..pandai sgt tu boleh tau org nk tindik telinga dia..dia kata taknak nanti sakit..comel jer haa alisha tu pakai subang..
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat September 21, 2012
Bila tengok gambar tue...merah telinga Alisha...mesti sakit...
ayut ayut September 21, 2012
hihihi..larik 1 umah yer....kejap je tu.skrg tgk cun sudah alisha kita :)
anitadiana anitadiana September 21, 2012
kak ita takut nak buat ina..pengalaman tindik kan kak diana menjadikan kak ita takut nak buat kat arisya...
Pn. Sheila@CC Pn. Sheila@CC September 21, 2012
comeynyer alisha dah pakai subang emas... hehe
Si Matatajam Si Matatajam September 22, 2012
Alahai kesian plak auntie M kat Alisha ni..sakit sampai tahap fobia tu...
shidaR shidaR September 22, 2012
buh lidi kak senang :) nnt dah ok dia dah ready nk pakai baru pkai..kpe xbeli yg jenis mcm batu yg sketul bkn jnis ringg..kalo ringg yg bulat tu mmg kdg2 tsagkut..huhuh budak2 kak biasala..
lynn kamarul lynn kamarul September 22, 2012
kecik2 da bertindik eh.. hehe aunty ni alisha nama je ada lubang tindik tp tak pakai pun subang. huhuhuhu cepat je gatal kalau pakai subang. x kira la emas ke tak
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan September 22, 2012
kalau saya pakai lidi kalau telinga jadik camtu :)
Puan Kutu Puan Kutu September 22, 2012
nak bg cpt baik kena selalu sapu minyak gamat n pantang makan.tp budak besar alisha nie mmg sshlah nak pantang makan kan..kawan sy anak dia 6bln dh pergi tembak subang.anak girl katakan msti la nak cntik2.hehe
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa September 25, 2012
smpai bernanah ka? alala skit tu..sbr ya sygg
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda September 26, 2012
isy..gerun lak sy, huhu~..
nsb baik now dh ok ye..
9n0L4 9n0L4 October 04, 2012
takleh byg tersangkut dan tercabut tu. huhu. seriau. mesti sakit punye tu.