Nasi lemak jadi menu makan tengahari kami (^_^)

Dah lama tak tempek gambar masakan air tangan ibu alisha.. hihi... Pagi tadi, tiba2 saya rasa teringin sangat nak makan nasi lemak.. bukan apa, sebenarnya duk teringat nasi lemak yang my mum masak... hihii


So, saya pun apa lagi... gigih masak nasi lemak untuk makan lunch tadi... hahhah.. Tapi saya buat nasi lemak lauk AYAM MASAK MERAH + TELUR GORENG + TIMUN je u all... nak masak sambal ikan bilis malas sebabnya dah ada sambal ayam masak merah tu kan... (",)

Saya suka makan nasi lemak stail macam ni sebab bau dia, Ya Allah... harum semerbak... satu rumah boleh bau.. hihi... Cara nak masak nasi lemak ni pun, senang je u all... Santan + air + bawang merah yang dimayang + halia yang diketuk + serai yang diketuk + daun pandan = masak atas dapur sekejap.. guna je rice cooker... lepas tu masukkan beras yang dah kita cuci & jangan lupa masukkan garam... Santan & air tu u all pandai2 agaklah yer... alaaa macam u all masak nasi biasa tu jer... (",)

Nanti kan, u all akan bau wangi satu rumah... tak menahan bau dia.. rasa nak makan time tu jugak... hihii.. Tak percaya??.. tanya alisha... 2 kali menambah tau.. makan nasi je pun, bukannya makan dengan lauk... hehheh... Agaknya si budak kecik tu pun duk bau wangi jugak, tu yang dia pun takleh tahan... muahhahhahha


{ 54 comments.. read them below or add one }

Mrs Lurve Mrs Lurve 20 September, 2012
sejak preggy nie seyes ckp, suka sgt makan nasi lemak..xtau kenapa, kena pulak dgn smbal yg pedas..tgk gmbr nie kecur air liur betul
Phat Phat 20 September, 2012
lapar la plak perut tgk pic kat atas tu
Mrs Velentine Mrs Velentine 20 September, 2012
alamak dear..sya tambah lapar ni..huhu...sya x mkn lagi...huhu
Bazilah (^0^) Bazilah (^0^) 20 September, 2012
yg menengok ni pon dah terliur nih huhu
Mira Adzlia Mira Adzlia 20 September, 2012
ok...sy kmbali lapar slps lihat gmbr ini...hihi
aimi adilah aimi adilah 20 September, 2012
ahhh tidakkkk....lapar balik tgk nasi lemak nie
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief 20 September, 2012
adeh xmenahan pulak tgk nasi lemak ni nampak pun sodap ni...hehe
mrs mell mrs mell 20 September, 2012
tertiba lapar nie.. dah la dok kt opis.. huwaa...
fieda fieda 20 September, 2012
ina....wat org terliur la...hihihi..
kak fieda biasa masak letak halia jer..ni stail baru dgr ni..masak santan dgn bahan2 semua tu dulu pastu baru masuk nasi..harus kena try weekend ni..
emma emma 20 September, 2012
hwaa sdp nye nasi lemak! nasib dah siap lunch.. hehe..
Sally Yatiey Sally Yatiey 20 September, 2012
Sedapnya nasi lemak ni.. hee. Terliur!
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha 20 September, 2012
lama xmkn nasi lemak..sbb tgh diet.LOL..padahal ptg ne nak makan sate & kuah kacang...hehehe
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha 20 September, 2012
perghh menarik sgt nmpknye ns lemak tu..huhuhuu
ieyda ieyda 20 September, 2012
samalah ieyda, ank ngan husband suka sgt mkn nasi lemak made in wife....

dlm sebulan ieyda wat 2-3 kali..mkn tghri smpi mlm (pakej)
iietamalek iietamalek 20 September, 2012
sedapnyerla namapak..hehe
Crew Fathi Crew Fathi 20 September, 2012
Uuu..sedapplak tgk nasi lemak ptg2 nieh.. Hohoho
Ibu Lala Ibu Lala 20 September, 2012
wah sedapnye. bau sampai ke sini. i mmg x pandai nk msk ns lemak dlm rice cooker. kena masak atas dapur biasa br jadi.
fiza fiza 20 September, 2012
Laparrrr...padahal baru lepas makan nih...ekekeke...
Falsya Falsya 20 September, 2012
Tibe2 tingat nasi lemak mak..rindunyeeee nak makan..nakmsuruh mak buat laaa..sedapnye inaaaaaa..
Sherwieyna Muzzawer Sherwieyna Muzzawer 20 September, 2012
salam kenal. wah sedapnyaaaaa!
ayut ayut 20 September, 2012
nasi lemak mmg klu masak bau ye tu......xmenahan...mmg wangi!! :)
suhaina laui. suhaina laui. 20 September, 2012
ina...ns lemak mmg febret!...my hubby pon dh jatuh cinta dgn kuah ns lemak sy huhuhu..mcm biasa my hubby mmg xckp kalo sedap tp die akn request bl ms die suke ;)
azizah :) azizah :) 20 September, 2012
memang nampak mnyelerakan lah kak..sape yg tak tahan..hehe
QueeN TerataI QueeN TerataI 20 September, 2012
sedapnyer... sgt menyelerakan.. :)
Papa Mifz Papa Mifz 20 September, 2012
mesti sgt sedap la tuh sampai bertambah Alisha...:)
sue zainun sue zainun 20 September, 2012
mmmm dapnya...sue sekarang nih pantang nampak makanan sedap2 camni..hihi terliur dah ni
Mama Adam Mama Adam 20 September, 2012
Sedapnya!!! Sama la resepi kita masak nasi. Mmg bau dia harum....

Tapi, santan saya letak sikit je. Agak2 lemak2 buah. Hahaha... Xla... Jaga kesihatan la konon ;)
teratak hati teratak hati 20 September, 2012
Mmg sedap la nasi lemak buat sndiri..klu yg jual tu tk sama la kan..ni yg rs cam nk msk nasi lemak jgk ni..
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa 20 September, 2012
nasi lmak...hehe..mlm2 ada org jual nasi lmk dr blik k blik :)
C'Jai C'Jai 20 September, 2012
wah..nampak menarik tertarik jer..telan air liur akak..
Zie Zie 20 September, 2012
kak zie nasi lemak ni suka buat untuk makan malam... sambal ikut suka kadang udang, sotong dan ikan bilis.... goreng telur atau ayam berempah.. emmm memang semua org layan....
jaakechik jaakechik 20 September, 2012
sedappnya nasi lemak...jaa pon dah lama tak makan..siryes terliur tgk telor mata ngn sambal tuh!
zachflazz zachflazz 20 September, 2012
horay.. saya senang makan nasi tu sedap sekali, Intan
Nora Karim Nora Karim 20 September, 2012
adeh... padahal saya baru je buat nasi lemak... tapi tgk gmbr ni terliur pulak!!
Si Matatajam Si Matatajam 20 September, 2012
Mmg best Kalau layan nasi lemak yg harum semerbak ni...
Cikgu Ma Cikgu Ma 20 September, 2012
kdg2 masak nasi lemak banyak tuk sarapan, harung sekali utk tgh hari..hihi
izan mama mia izan mama mia 20 September, 2012
ater boleh ler teman mencopy resepinyer nanti....hubby teman orang ipoh,..suker bebenor nasi lemak cangini....jenuh ler teman membuatnyer idok menjadi serupe mok mertua teman..huhuh..tq yer ina kongsi resepi...takleh ler ikut style org ipoh cakap,..mau tergeliat lidah..hihi
mama aryan mama aryan 21 September, 2012
akak tak penah masak nasik lemak..hehe
nur anis nur anis 21 September, 2012
bau nasi lemak yang semerbak tu memang best lah..:)
shahdiana shahdiana 21 September, 2012
baca entry ibu mengandung ni tak menahan laparnya...hehehe
Azi Azi 21 September, 2012
hari ni pun sy masak nasi lemak.. hi3.. tp sy xletak serai.. lagi sedap eh klu letak serai, kena cuba ni...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat 21 September, 2012
terliur pulak...dahlah tengah diet nasi lemak nie kikiki
anitadiana anitadiana 21 September, 2012
kak ita selalu juga..buat time sabtu atau hari ahad ..kak diana suka sangat makan nasi lemak...
shidaR shidaR 22 September, 2012
nasi lemak pun sedap ^_^
lynn kamarul lynn kamarul 22 September, 2012
rindunya nak makan nasi lemak tp bila tgh on diet macam ni sy replace makan corn flakes atau mihun goreng je
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan 22 September, 2012
rasa nak pergi carik nasik lemak sekarang jugak!!! :)
Puan Kutu Puan Kutu 22 September, 2012
tgok gambar nie teringin plak nak makan nasik lemak buatan sendiri..esok klu rajin nak buatlah.asik beli jer.hehe
QasehnyaRania QasehnyaRania 22 September, 2012
ikn bilis xda sambal ayam pon jadi jji mkn dgn nsi lemak..
su suka sangat nasi lemak tp slalu beli je sbb kalau masak tak larat nkhabiskan sbb suami tak brapo gemor nasi lemak sbb ada santan..
jimat tenaga dan masa kita beli ..hihi
QasehnyaRania QasehnyaRania 22 September, 2012
la iklan exabytes tak yah klik ke..
su kelik je apa yang boleh diklik..haha..

*tau sbb bca kat komen box waniey..hhe
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda 26 September, 2012
aduh.. t'liur lak tgk nasi lmak tue.. >_<
9n0L4 9n0L4 03 October, 2012
tak pernah buat nasi lemak. hehe. dulu mak je yg slalu buat. skrg beli kedai. ;)