Memuatkan ...

Nasi lemak jadi menu makan tengahari kami (^_^)

Dah lama tak tempek gambar masakan air tangan ibu alisha.. hihi... Pagi tadi, tiba2 saya rasa teringin sangat nak makan nasi lemak.. bukan apa, sebenarnya duk teringat nasi lemak yang my mum masak... hihii


So, saya pun apa lagi... gigih masak nasi lemak untuk makan lunch tadi... hahhah.. Tapi saya buat nasi lemak lauk AYAM MASAK MERAH + TELUR GORENG + TIMUN je u all... nak masak sambal ikan bilis malas sebabnya dah ada sambal ayam masak merah tu kan... (",)

Saya suka makan nasi lemak stail macam ni sebab bau dia, Ya Allah... harum semerbak... satu rumah boleh bau.. hihi... Cara nak masak nasi lemak ni pun, senang je u all... Santan + air + bawang merah yang dimayang + halia yang diketuk + serai yang diketuk + daun pandan = masak atas dapur sekejap.. guna je rice cooker... lepas tu masukkan beras yang dah kita cuci & jangan lupa masukkan garam... Santan & air tu u all pandai2 agaklah yer... alaaa macam u all masak nasi biasa tu jer... (",)

Nanti kan, u all akan bau wangi satu rumah... tak menahan bau dia.. rasa nak makan time tu jugak... hihii.. Tak percaya??.. tanya alisha... 2 kali menambah tau.. makan nasi je pun, bukannya makan dengan lauk... hehheh... Agaknya si budak kecik tu pun duk bau wangi jugak, tu yang dia pun takleh tahan... muahhahhahha


54 orang suka berlian:

Mrs Lurve berkata...

sejak preggy nie seyes ckp, suka sgt makan nasi lemak..xtau kenapa, kena pulak dgn smbal yg pedas..tgk gmbr nie kecur air liur betul

Phat berkata...

lapar la plak perut tgk pic kat atas tu

Mrs Velentine berkata...

alamak dear..sya tambah lapar ni..huhu...sya x mkn lagi...huhu

Bazilah (^0^) berkata...

yg menengok ni pon dah terliur nih huhu

Mira Adzlia berkata...

ok...sy kmbali lapar slps lihat gmbr ini...hihi

aimi adilah berkata...

ahhh tidakkkk....lapar balik tgk nasi lemak nie

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

adeh xmenahan pulak tgk nasi lemak ni nampak pun sodap ni...hehe

mrs mell berkata...

tertiba lapar nie.. dah la dok kt opis.. huwaa...

:: Mrs.Eady :: berkata...

peerggh..terliur!

:: Mrs.Eady :: berkata...

peerggh..terliur!

fieda berkata...

ina....wat org terliur la...hihihi..
kak fieda biasa masak letak halia jer..ni stail baru dgr ni..masak santan dgn bahan2 semua tu dulu pastu baru masuk nasi..harus kena try weekend ni..

kak tini (umialya) berkata...

ader lagi??

emma berkata...

hwaa sdp nye nasi lemak! nasib dah siap lunch.. hehe..

Sally Yatiey berkata...

Sedapnya nasi lemak ni.. hee. Terliur!

Eca Dwinky Asha berkata...

lama xmkn nasi lemak..sbb tgh diet.LOL..padahal ptg ne nak makan sate & kuah kacang...hehehe

ieedaz @ mama_isha berkata...

perghh menarik sgt nmpknye ns lemak tu..huhuhuu

ieyda berkata...

samalah ieyda, ank ngan husband suka sgt mkn nasi lemak made in wife....

dlm sebulan ieyda wat 2-3 kali..mkn tghri smpi mlm (pakej)

iietamalek berkata...

sedapnyerla namapak..hehe

Crew Fathi berkata...

Uuu..sedapplak tgk nasi lemak ptg2 nieh.. Hohoho

Ibu Lala berkata...

wah sedapnye. bau sampai ke sini. i mmg x pandai nk msk ns lemak dlm rice cooker. kena masak atas dapur biasa br jadi.

fiza berkata...

Laparrrr...padahal baru lepas makan nih...ekekeke...

Falsya berkata...

Tibe2 tingat nasi lemak mak..rindunyeeee nak makan..nakmsuruh mak buat laaa..sedapnye inaaaaaa..

Sherwieyna Muzzawer berkata...

salam kenal. wah sedapnyaaaaa!

ayut berkata...

nasi lemak mmg klu masak bau ye tu......xmenahan...mmg wangi!! :)

suhaina laui. berkata...

ina...ns lemak mmg febret!...my hubby pon dh jatuh cinta dgn kuah ns lemak sy huhuhu..mcm biasa my hubby mmg xckp kalo sedap tp die akn request bl ms die suke ;)

azizah :) berkata...

memang nampak mnyelerakan lah kak..sape yg tak tahan..hehe

QueeN TerataI berkata...

sedapnyer... sgt menyelerakan.. :)

Papa Mifz berkata...

mesti sgt sedap la tuh sampai bertambah Alisha...:)

sue zainun berkata...

mmmm dapnya...sue sekarang nih pantang nampak makanan sedap2 camni..hihi terliur dah ni

Mama Adam berkata...

Sedapnya!!! Sama la resepi kita masak nasi. Mmg bau dia harum....

Tapi, santan saya letak sikit je. Agak2 lemak2 buah. Hahaha... Xla... Jaga kesihatan la konon ;)

teratak hati berkata...

Mmg sedap la nasi lemak buat sndiri..klu yg jual tu tk sama la kan..ni yg rs cam nk msk nasi lemak jgk ni..

sHaRiNa eLyaNa berkata...

nasi lmak...hehe..mlm2 ada org jual nasi lmk dr blik k blik :)

C'Jai berkata...

wah..nampak menarik tertarik jer..telan air liur akak..

Zie berkata...

kak zie nasi lemak ni suka buat untuk makan malam... sambal ikut suka kadang udang, sotong dan ikan bilis.... goreng telur atau ayam berempah.. emmm memang semua org layan....

jaakechik berkata...

sedappnya nasi lemak...jaa pon dah lama tak makan..siryes terliur tgk telor mata ngn sambal tuh!

zachflazz berkata...

horay.. saya senang makan nasi tu sedap sekali, Intan

Nora Karim berkata...

adeh... padahal saya baru je buat nasi lemak... tapi tgk gmbr ni terliur pulak!!

Si Matatajam berkata...

Mmg best Kalau layan nasi lemak yg harum semerbak ni...

Cikgu Ma berkata...

kdg2 masak nasi lemak banyak tuk sarapan, harung sekali utk tgh hari..hihi

izan mama mia berkata...

ater boleh ler teman mencopy resepinyer nanti....hubby teman orang ipoh,..suker bebenor nasi lemak cangini....jenuh ler teman membuatnyer idok menjadi serupe mok mertua teman..huhuh..tq yer ina kongsi resepi...takleh ler ikut style org ipoh cakap,..mau tergeliat lidah..hihi

mama aryan berkata...

akak tak penah masak nasik lemak..hehe

nur anis berkata...

bau nasi lemak yang semerbak tu memang best lah..:)

shahdiana berkata...

baca entry ibu mengandung ni tak menahan laparnya...hehehe

Azi berkata...

hari ni pun sy masak nasi lemak.. hi3.. tp sy xletak serai.. lagi sedap eh klu letak serai, kena cuba ni...

Che Rosliza Che mat berkata...

terliur pulak...dahlah tengah diet nasi lemak nie kikiki

anitadiana berkata...

kak ita selalu juga..buat time sabtu atau hari ahad ..kak diana suka sangat makan nasi lemak...

shidaR berkata...

nasi lemak pun sedap ^_^

lynn kamarul berkata...

rindunya nak makan nasi lemak tp bila tgh on diet macam ni sy replace makan corn flakes atau mihun goreng je

Nurul Husna Mohd Hassan berkata...

rasa nak pergi carik nasik lemak sekarang jugak!!! :)

Puan Kutu berkata...

tgok gambar nie teringin plak nak makan nasik lemak buatan sendiri..esok klu rajin nak buatlah.asik beli jer.hehe

QasehnyaRania berkata...

ikn bilis xda sambal ayam pon jadi jji mkn dgn nsi lemak..
su suka sangat nasi lemak tp slalu beli je sbb kalau masak tak larat nkhabiskan sbb suami tak brapo gemor nasi lemak sbb ada santan..
jimat tenaga dan masa kita beli ..hihi

QasehnyaRania berkata...

la iklan exabytes tak yah klik ke..
su kelik je apa yang boleh diklik..haha..

*tau sbb bca kat komen box waniey..hhe

Nisa Greennnpanda berkata...

aduh.. t'liur lak tgk nasi lmak tue.. >_<

9n0L4 berkata...

tak pernah buat nasi lemak. hehe. dulu mak je yg slalu buat. skrg beli kedai. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...