Pengalaman budak Setahun 11 bulan @ 23 bulan tindik telinga (",)

Hari Sabtu baru ni, akhirnya kami ambik keputusan untuk tindik je telinga Alisha... Pikir2 balik kalau dia nangis pun sekejap je.. Lagipun sekarang ni telinga dia tengah lembut lagi kan... so, tindik je la.. kata nak melaram dengan subang emas raya nanti... muahhahhaha



Ambik gambar dari blog Kak Sal... (",)

Inilah "pistol" yang digunakan untuk menembak telinga alisha tu.. hihii.. Ohya, dia letak subang siap2 dekat pistol tu tau... Sebelum ni saya ingatkan, tebuk lubang dulu lepas tu baru pasang subang, rupa2nya tembak je, terus subang terlekat dekat telinga.. hihi

Meh nak story pasal Alisha ni... Masa mula2 nak tindik sebelah kanan tu, Alisha ok je.. siap pilih subang mana dia nak.. maklumlah, time tu dia tak sedar motif dia kene pilih subang tu... tu yang beria je memilih.. muahahahhah.. Orang kat kedai tu, mula2 tandakan dengan marker dekat telinga alisha yang nak ditindik tu & sembur dengan apa ntah... dia sejuk2 sikit.. pengganti bius la lebih kurang... lepas tu apa lagi.. terus je "pop".. telinga alisha kene tindik.. (",)

Mula2 tak menangis pun, Alisha seolah2 terdiam sekejap.. bila semua orang tegur dia cantik + bagus... "huwaaaa".. terus menangis... baru sedar telinga kene tindik... ahhahhah.. Bila nak tindik sebelah kiri pulak, jangan harap alisha nak bagi lagi yer... terus dia peluk saya kuat2.. dia dah taknak tindik.. hahhahhaha

So, saya pun bawaklah Alisha pergi kedai, beli makanan.. bila masuk semula kedai emas dekat Central Square tu, alisha ok je gelak2 tapi bila nampak je "pistol" tu, terus dia peluk saya kuat2.. hihi... Last2 kami pun apa lagi.. buat secara paksalah.... pegang alisha kuat2 terus tembak... Lepas tu menangis sekejap & terus diam, takda nak menangis beria pun.. kiranya alisha menangis sebab takut tengok pistol bukan sebab sakit... (",)


Orang dekat kedai tu suruh saya sapu minyak gamat dekat telinga Alisha.. so, hari2lah saya sapu... 3 4 kali sehari sapu... risau gak saya pun, kang bernanah kang.. sian pulak.. Lebih2 lagi si alisha ni plak suka bab2 'belai' diri dia tu.. kalau saya tak sapu, dia yang suruh sapu minyak... hihi.. Ohya, time nak pakaikan baju or lap badan dia dengan tuala kan, kena hati2lah, takut kene telinga sebab masih baru kan... kadang2 alisha ada gak bagitahu sakit... 


Sekarang ni, sikit2 alisha akan pegang telinga dia... hahhah.. Opsttt pegang subang dia.. hihi.. Agaknya dia masih belum selesa kot... dia rasa macam ada sesuatu dekat telinga dia... Ohya, tapikan u all, kami terperasan yang macam tindik telinga alisha ni tak sama tau.. tapi tu kalau tilik la, tengok biasa2 langsung tak perasan.. tu pun, dah 2 hari baru kami perasan... (",)

Ohya, kalau u all nak baca pengalaman anak Kak Sal tindik telinga, boleh KLIK SINI.. anak kak sal lagi besar dari alisha lah.. Alisha ni belum pun umur 2 tahun tapi anak Kak Sal lebih dari tu la... dah sekolah pun.. (",) Mana tahu u all nak tindik telinga anak2 u all yang sebaya Alisha or anak Kak Sal, bolehlah ambik pengalaman kami.. hihi

{ 54 comments.. read them below or add one }

nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey August 07, 2012
hehe...
gelagat alisha :)
da settle da.. pistol tu x bunyi ke kak ina.. sy dulu bunyi sebab tu yg ngs sbb terkejut.. grrr..

Salam 18 Ramadhan Kak Ina
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P August 07, 2012
wah ! sudah ada subang telinga.. memang Alisha dah boleh jadi kakak ;)
Mrs Lurve Mrs Lurve August 07, 2012
sy xpernah tindik telinga,kwn2 ramai ckp sy pelik xsuka pakai subang, kenyataannya sy memg takut nak tindik telinga..

nti alisha boleh pkai subang yg bling2 tue, suka tgk budak2 pakai subang
syawalsimpsons syawalsimpsons August 07, 2012
makin cumill dier pakai subang sekarang ni...sweet je...
Kakzakie Kakzakie August 07, 2012
Senang kan Intan. Nangis tu memanglah kakak pun ngeri tengok pistol apa lagi budk kecik..

Cantik dah pakai. Lepas setahun dah boleh tukar baru:)
Ummi Iman Ummi Iman August 07, 2012
bila kena paksa mmg jd tak sama ;) sama mcm anak adik. lps tembak tu dah nampak tak sama. Tapi mana boleh nak tembak balik kan :)

Usahkan budak2 kita pun seriau juga :)
DuNia KeBaHaGiaaNKu....... DuNia KeBaHaGiaaNKu....... August 07, 2012
hehee kelakarler alisha nie..tp biasale bonda pun masuk poly baru tebuk subang....heheheh tp comel ler alisha dgn subang tue.....nnti pakaikan subang gantung plak tau.......
emma emma August 07, 2012
Bseri la telinga Alisha raye nanti ek :)
Die tembak dekat ke jauh ye? Tak pnah rase tindik tembak ni sb mase kecik2 dulu tindik pakai pin je..
Lelord Lelord August 07, 2012
wahh...najlaa dh umo 5 thn x tindik lg.

psssttt mmg best tau bedak arab kokouryu tu

meh la join my ga
http://canteek-selalu.blogspot.com/2012/07/bedak-arab-giveaway.html
aimi aimi August 07, 2012
ahahahaha aimi dulu ngs juga... ahahhaha

malu2.....
Ardini Humaira Ardini Humaira August 07, 2012
ngee dni dulu sebab kulit alahan dengan barangan bukan emas, habis berkudis telinga... masatu umo 5tahun... tapi degil nak gak bertindik huhu...
ayut ayut August 07, 2012
hihihi..wewiitt..cantik la tlinga lisha dh :) kan..dyorg nanges bkn sbb sakit tp sbb takut.tp ok dh..slmt dh walaupun tak sma ckit.tak nampak.hihihi..:)
Wanieys Wanieys August 07, 2012
alololo comelnyer alisha pakai subang....melaram la raya nanti dengan subang baru tu hihihi

kak ina patung dolphin tu gebu n lembut sbb tu qalief suka & tima kasih klik nuff tabung qalief hihi
:: Mrs.Eady :: :: Mrs.Eady :: August 07, 2012
teringin jugak nak tindikkan sufiya..
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI August 07, 2012
cntiknya subg dia..

sama cam cara yui dlu..pakai pistol ni..

p/s: haah, ada malware.alhamdulillah dah settle.
QasehnyaRania QasehnyaRania August 07, 2012
ala..comeynya..
ingt zaman dulu tindik telinga..hehe terkezut ...
MamaEma MamaEma August 07, 2012
cantik..dah boleh buat raya..anak akak pun bertindik..tp subang dah buang sebab jadi kudis..
ros_reeza ros_reeza August 07, 2012
haa..Alisha dah pakai subang, comel2..

Ros tindik subang masa umur 5 tahun :)
nita nita August 07, 2012
hehe.. sama macam aishah masa dulu..

tapi aishah dah 2 kali bertindik, masa umur baya alisha, dia tindik telinga pastu sebab lasak sangat subang tu tercabut lama juga tak pakai subang lubang tu tertutup sendiri. umur dia 3 tahun tindik lagi pun tercabut jugak sekarang umur dah lima tahun tengok macam nak tertutup jugak lubang telinga tu..

nampak sweet je Alisha bila dah bersubang, nampak nya Aishah nak kena bertindik lagi la kot.. ^_^
ShimaSalleh ShimaSalleh August 07, 2012
Adik shima dah umur 20 an baru nak bertindik hihi.. sbb dlm adik beradik dia sorang aje yg tak bertindik telinga :) hihi
fazitaismail fazitaismail August 07, 2012
alololo comeyynya si Alesya nie..kcik2 dah melaram dgan subang emas yekk!! hehe
Asep Haryono Asep Haryono August 07, 2012
nice post. I like this. Salam dari Indonesia
shida'R shida'R August 07, 2012
ank buah shida pun baru jer tindik last week kak hehe..umur dia 4tahun ..4tahun bru pakai subang :)
Joanna Yunus Joanna Yunus August 07, 2012
hehehehe ngeri pulak akak baca, itulah sebab akak tak nak tindik sumaiyyah lagi pun masa sunat dulu pun akak tinggal je sumaiyyah dengan kak aliyah kat dr akak tunggu kat luar, lagi pun ayah sumaiyyah tak kasi tindik
deno deno August 07, 2012
awalnya alisha tindik telinga... deno umur 9 tahun baru tindik.. org kata bagus awal2 sbb lembut lagi cuping telinga, kurang sakit... betul eh akak?
ieda ieda August 07, 2012
ahaa dah selamat !
gud gurl alisya .. ;)
x nangis beria kan .. lagipun bukan kerana sakit pun ..
kebanyakannya sbb terkejut ekeke
insyaallahh akan ok nanti

comellll dia ;))
Fai CeritaCinta Fai CeritaCinta August 07, 2012
akak, dlu pun ibu tindikkan fai masa kecik. tak ingat umur berapa. tapi fai memang melalak2 la. haha. hasilnya, tindik sebelah kiri ni senget sikit. mcm ke bawah.. tapi dh besar ni dh tak pakai subang/anting2. tak suka :D
Rai Rai August 07, 2012
ala comelnya..rasanya tak sakit sangat kot..cuma terkejut..sakit pun sikit je sbb dia buat tu cepat je kan..

kitorg takde plan lagi nak tindikkan damia.insya allah kalau ada kami jadikan panduan..
~emi~ ~emi~ August 07, 2012
Wahh..boleh la melaramm raya ni..
Masz Sidek Masz Sidek August 07, 2012
hehe... lama2 pasti alisha ok...

waktu sekolah dulu sy suka pakai subang... sekarang ni dah tak selesa nak guna... ;p
Dylla Abas Dylla Abas August 07, 2012
teringat masa saya tindik telinga kecik2 dulu...traditional method je..guna jarum..tak rasa sakit langsung..tapi dah lama2 teilinga macam bengkak sikit..huu :p

apapun, Alisha nampak lebih comel dengan subang pilihan sendiri di telinganya >_<
Falsya Falsya August 07, 2012
lg nmpk besar alisha bile tindik tinge..hehe..
nur anis nur anis August 07, 2012
akak saya pun tengah nak tindik telinga tika..tapi belum sampai setahun..baru 10 bulan..
fieda fieda August 07, 2012
wah......bestnyer alisha dh kena tindik..comey la..berseri seri tu...
pinky pinky August 07, 2012
hehehe....telinga Alisha nmpk merah...
sukri sukri August 07, 2012
setahun 23 bulan la..kira hari pun salah ka?? hahaha
Izan Ishak Izan Ishak August 07, 2012
comey3!!! alisha dah pakai subang ye...
Si Matatajam Si Matatajam August 07, 2012
Wah Alisha melaram ngan subang emas la raya ni...
Azi Azi August 07, 2012
ooo... dh tindik alisha... sofea lom lagi.. bukan apa mak dia ni takut sofea sakit...hi3
nanakimie nanakimie August 07, 2012
comelje subang tu,haah,nana ingat lepas tindik mak sapukan mnyak gamat,hee...
fiza fiza August 07, 2012
Comel. Bling..bling lah alisha masa raya nanti ☺☺
Cik Nur Cik Nur August 07, 2012
hihihi..kena puji terus nangis ye..hihih..

apapun, cntik subang alisha... sesuai dgn dia.. :)

comel.!
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan August 07, 2012
silau la mata saya nampak emas alisha :)
9n0L4 9n0L4 August 07, 2012
saye dulu bernanah kene tindik. pastu tak pakai dah. ;)
Shahrul Hairy Shaharuddin Shahrul Hairy Shaharuddin August 07, 2012
Salam kunjungan =)
tebuk telinga agak menyeramkan ye.. huhuh =)
www.shahrulhairy.com
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ August 07, 2012
mencabar jugak ni..alahai..mcm manala keadaan seri nk g tindik nnti...


cantik subang alisha...bole la melaram subang ibu dia raya nnti ^^_
Sally Yatiey Sally Yatiey August 07, 2012
Cantik subang Alisha. :D
izz iizza izz iizza August 07, 2012
cantik dah alisha bersubang..:)
azizah :) azizah :) August 07, 2012
yey selamat dah alisha bersubang..pasni hari raya boleh bergaya dgn subang baru..hehe
misshannajr misshannajr August 08, 2012
saya penah sekali jer tindik..tu pun penuh dgn paksaan..bila subang ntah macamna boleh hlg msa kat hostel lps tu jgn harap la nak tindik la...harus la TAKUT hahaha..bgs Alisha tak penakut macam aunty hanna hehe
QueeN TerataI QueeN TerataI August 08, 2012
comel je alisha dengan subang tu... :)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina August 14, 2012
nurul plak yang seriau..bukan apa nurulnie mmg fobialah tindik2.dulu masa nurul kecik abis bernanah telinga nurulniehaa..masa merahniepun nurul takut lebih teringat2 masa bernanah dulu..mcm manalah org2 tindik
shahdiana shahdiana September 21, 2012
ni dok tengah ambil pengalaman la ni..anak yana lagi dah besar..4 tahun...macam manalah ye nanti...
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda September 26, 2012
Alisha dh tindik tlinga eh?
adeh.. sy sndri xtindik coz xbrani... hbat la Alisha.. ^_^