Nasi goreng udang yang meletoppp!!

Sejak saya & anak2 jadi peminat udang ni, my dear selalu la jugak beli udang.. Kadang saya jadikan lauk, kadang letak dalam cucur, kadang meratah, kadang2 tu buat nasi goreng udang... Cakap pasal nasi goreng udang ni, rasanya kalau makan dekat luar, saya tak pernah order lagi.. eh, ke pernah order ek.. ntah, dah lupa plak.... tapi untuk entry ni, saya nak share dengan u all RESEPI NASI GORENG UDANG YANG SUPER DUPER SIMPLE TAPI SEDAP MELETOP...!! Wah, kalau entry resepi, ayat harus menggoda.. hahhah.. barulah orang nak try & barulah cepat sikit EN. GOOGLE tu terpikat... (^_^).. Haa paham tak maksud saya ni..? Tips tu tau... (",)


CARA2 : BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH + SAMBAL BELACAN (CILI KERING + CILI PADI + GARAM + BELACAN = TUMBUK) = TUMIS HINGGA WANGI.. PASTU MASUKKAN UDANG + GARAM.. BILA UDANG DAH MASAK, MASUKKAN NASI + SEDIKIT KICAP... SIAP..!! 

SAYA MAKAN NASI GORENG UDANG NI BERSAMA DENGAN IKAN REBUS GORENG & SAMBAL BELACAN... CARA BUAT IKAN REBUS GORENG : IKAN + ASAM KEPING + GARAM = REBUS PASTU GORENG..!!

Ohya, kalau rumah u all ada sayur, masukkan sayur sekali tau.. kebetulan masa saya buat NASI GORENG UDANG ni, sayur yang sesuai takda dekat rumah saya, tu yang tak letak... Walaupun camtu, rasa dia super duper mabeles... BAU TUMISAN SAMBAL BELACAN tu yang menaikkan lagi aroma masakan tu.. sedap tak hengat..!! U all harus try resepi yang simple camni... baru u all akan tahu camne rasa sedap yang saya maksudkan tu.. (",)


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

{ 14 comments.. read them below or add one }

lynndamya lynndamya June 03, 2014
Salam, wuahaha...jarang dah beli udang sbb rasa udang mcm mahal je skang ni..haha klw kat kedai, tgk kedai lah, kadang2 byk udangnya, kadang2 2,3 ketoi ja...masak sendiri lagi puas hati, leh letak byk2..hehe
Masya Masya June 03, 2014
tengok pun dah tahu sedap.. mengiurkan gitu...
Tihara Tihara June 03, 2014
wahh sedap ni, nampak ada udang tu :)
azizah :) azizah :) June 03, 2014
pehhh terangkatt nasi goreng ni!
twinscraftlife twinscraftlife June 03, 2014
안녕하세요? Twinscraftlife is here~~ pls visit our blog! We sell cool handmade products^^ 꼭 오세요~~~ twinscraftlife.blogspot.com
Mimi Azirah Mimi Azirah June 03, 2014
Hahaha...entry kak ina nih memg menggoda...masa baca entry kak ina auni dah tunjuk gmbr smbil ckp ummi nak mkn nih...
mama_ka0ri mama_ka0ri June 03, 2014
Waahhh...boleh cuba nanti...anak teruna kita suka sgt udang...
Ema Johari Ema Johari June 03, 2014
dah macam chef terkenal bila lihat nasi atas pinggan
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ June 04, 2014
Salam K.Ina..

hihi..udang dah mmg peberet.. nnti bleh try.. nyum3..thanks share resepi yer... ^^
syawalsimpsons syawalsimpsons June 04, 2014
boleh try ni,,,nampak sedap
Fiza Rahman Fiza Rahman June 04, 2014
Perghhh...lapar perut. Bley try nih.
Maria Firdz Maria Firdz June 04, 2014
wah.. blh cba..cuma sy x mkn smbl blcn... hihi
tifaanvar tifaanvar June 04, 2014
terangkat tngk nasi goreng ni