Bulan 4 punya cerita... Sajalah saya nak buat BISKUT JEJARI CELUP COKLAT ni untuk anak2 saya.. Bukan pe terpandang coklat masakan dalam peti ais, tu yang datang idea ni.. hihi
Saya rasa kan, untuk makan mulut sendiri ni, lebih sedap kalau semuanya dicelup coklat dari kita celup 2/3 dari biskut tu... barulah terasa nikmatnya makan biskut cejari celup coklat.. (",)
Cara nak buat senang je u all.. SEBIJI TELUR + 40 GRAM GULA PERANG = PUKUL HINGGA KEMBANG PASTU MASUKKAN 25GRAM BUTTER YANG DICAIRKAN + 60ML SUSU SEGAR = GAUL RATA
230 GRAM TEPUNG GANDUM + 1/2 SUDU KECIL BAKING POWDER + 1/2 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT + SECUBIT + KEKACANG = GAUL RATA PASTU MASUKKAN ADUNAN YANG DIPUKUL HINGGA KEMBANG TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT = ULI HINGGA JADI DOH
MASUKKAN DOH TU KE DALAM PLASTIK& GELEK JADI LEPER...
LEPAS TU U ALL DAH BOLEH POTONG2 SECARA MEMANJANG.. TAK PERLU POTONG TEBAL2 SANGAT TAU... SEBAB NANTI BILA BAKAR, IA AKAN MENGEMBANG.. BAKAR PADA SUHU 160 C SELAMA 15 MINIT... SUHU NI BERGANTUNG PADA OVEN MASING2 TAU.. BILA DAH SIAP, U ALL BOLEH CELUPKAN KE DALAM COKLAT MASAKAN YANG DICAIRKAN SECARA DOUBLE BOILER OR KALAU NAK LAGI SEDAP, CELUP JE DALAM NUTELLA TU HAAA.. (",)
P/s : Resepi Asal
coklat jejari celup ni mmg best, dulu masa kecik2 suka beli yang sampul dia kertas kilat-kilat and warna-warni tu..haha nostalgia sgguh :D