Cucur Nasi Ikan Bilis


Gambar CUCUR NASI IKAN BILIS saya yang tak semegah tapi rasa dia memang sedap & sangatlah lembut walaupun dah sejuk... saya teringin nak buat cucur yang bentuk bulat getel tu tau... tapi tak reti.. macamana lah dorang punya cucur tu cantik benor bentuk bulatnya... haihhh.. orang kata guna tangan je time nak masukkan adunan tu dalam kuali, saya pun memang guna tangan tapi tak bulat jugak... hahhah... U all ada tips tak nak bagi cucur bulat comel2 tu?...

CARA2 : 2 CAWAN NASI + 2 CAWAN AIR + BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + IKAN BILIS = KISAR.. PASTU 2 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM + BAHAN KISAR + GARAM + SERBUK KUNYIT + LOBAK MERAH (rumah saya hanya ada stok lobak merah... tapi bagi saya lagi sedap kalau ditambah daun kucai , daun sup & cili merah potong halus) = GAUL SEKATA PASTU GORENG DALAM MINYAK YANG BANYAK.. SIAP..!!

Cucur nasi ikan bilis ni memang lembut tau u all... bayanglah, saya masak pagi, sampai ke malam masih lagi lembut seperti asal...

ADA CUCUR ROTI GARDENIA, CUCUR UDANG MANIS, CUCUR KUCAI BERJEJARI KETAM, CUCUR KEMBUNG & CUCUR LABU


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

{ 18 comments.. read them below or add one }

Nor Salmi Nor Salmi June 19, 2014
Selalu juga buat cucur nasi ni.. memang lembut walaupun dah sejuk.
syawalsimpsons syawalsimpsons June 19, 2014
macam2 cucur boleh buat untuk bulan pose ni
syawalsimpsons syawalsimpsons June 19, 2014
macam2 cucur boleh buat untuk bulan pose ni
Masya Masya June 19, 2014
saya baru terbaca kat blog nurbijan.. ingat balik nak cuba hihihihi .. amboi ina dah masak dah yer...

kalau x silap saya nak bg nampak bulat canik u letak soda bikarbonat .. mmg elok jer cantik .. sebab kalau buat cucur pisang salu letak mesti elok jadi bulat kalau cucur lain x letak x jadi bulat kikiki
Zee Suhaini Zee Suhaini June 19, 2014
teringin plak nak makan..
tips zee tak tahu kak..pernah tengok orang tengah goreng untuk jual..memang pakai tangan ler..laju jer dier buat..elok bulat cantik..
permatabiru permatabiru June 19, 2014
ehh sedap ke cucur tepung letak nasi ekk??teringin nak try
lynndamya lynndamya June 19, 2014
Wah ! kira nasi tu pun jadi cucur lah kak ea? wah xpernah rasa ! selalu tepung je yg jadi cucur...wah~
(gaya org jarang gila masuk dapur) haha :P
Mayang ABDUL RAZAK Mayang ABDUL RAZAK June 19, 2014
wahh dah jumpe teman sepeminat cekodok... saya ni mmg sukak makan cekodok.. suma bende akak cekodokkan.. daging burger, makeroni, jejari ketam, ikan bilis, kobis, kerot, bawang, toge, kelapa parut, jagung, kentang... hampir suma akak nak cekodokkan.. nak lembutkan adunan akak selalu guna nasi, air panas, tahu even tofu lembut.....
tifaanvar tifaanvar June 19, 2014
kalau saya buat cucur tambah soda bikarbonat@ baking powder dlm 1sudu kcl. Adunan tu dbiar dlm 1/2jam baru goreng
zaza zehra zaza zehra June 20, 2014
malam2 ni dpt makan cicah sos..slurppp
shahdiana shahdiana June 20, 2014
boh nasi ye ina..macam best la pulak kan...boleh try ni...
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ June 20, 2014
salam k .ina..

versi campur nasi ni tak pernah cuba lagi.. nnti nk try!
thanks share resepi yer
azizah :) azizah :) June 22, 2014
wahhhh nasi pula yer.. baru tau ni kak.. leh try
AnonymousAnonymous June 24, 2014
Bole try le nti cucur ni. Nk jdi bolat2 jari jemari mst basah dlu (x yah lap jari, bior je bsah) n celup kt tpg. Cucur y dlm kuali mst sentiasa d tebalik2 kan. Br dpt jd bolat2. Hehe. InsyaAllah
Maria Firdz Maria Firdz June 25, 2014
Insha Allah.. Nk cuba juga nnt...
Myra Jay Myra Jay July 02, 2014
Ok, nanti nak try resepi ni plak ;D
Sya Mimie Sya Mimie July 06, 2014
Guna nasi kak?? Xpnh rsa..