Rasa macam dah lama saya tak buat agar2.. Dengan cuaca yang panas sekarang ni, mulalah tekak duk membayangkan betapa sedapnya kalau agar2 yang sejuk2 dari peti ais tu lalu dekat tekak ni haaa... terasa macam air terjun jatuh... wah gituuu... muahhahah
So, pagi semalam saya terus masak AGAR-AGAR SIRAP BERSANTAN.. Nanti tengahari dah boleh makan... Nak buat dia tersangatlah senang.. macam biasa, saya kan suka yang simple2 yang susah ni pikir 10 kali pun belum tentu saya nak buat... Agar2 bersantan ni, semua orang boleh buat cuma nak tahu menjadi or tak, tengok samada ia menjadi 2 lapisan or tak... itu je...
CARA2 : SATU PAKET SERBUK AGAR2 + GULA (ikut kemanisan yang u all nak) + AIR (kalau ikut sukatan di bungkusan letak 1 liter tapi saya letak 6 + 1/2 mug tapi kejadian dia tetap jugak ok.. tak keras tak lembut) = KACAU SAMPAI LARUT... SEBIJIK TELUR + SEKOTAK SANTAN @ 250ML + SIRAP ROSE + GARAM = KACAU SEBATI... BILA GULA & SERBUK AGAR2 TADI DAH LARUT, TERUS MASUKKAN BAHAN2 YANG DIKACAU SEBATI TU + DAUN PANDAN YANG U ALL DAH SIMPUL KE DALAM PERIUK DENGAN API YANG PERLAHAN.. MASAK SAMPAI MENGGELEGAK... BILA DAH MENGGELEGAK, U ALL KUATKAN API & KACAU LEBIH KURANG 3 4 MINIT.. TUJUAN KACAU TU SUPAYA ADUNAN KITA TU TAK MELIMPAH KELUAR PERIUK... LEPAS DAH SIAP KACAU, TERUS MASUKKAN ADUNAN KE DALAM BEKAS ACUAN YANG U ALL NAK... SIAP..!!!
PESANAN @ TIPS
TULISAN DI BAHAGIAN CARA2 BUAT YANG SAYA HIGHLIGHT DENGAN WARNA UNGU ITU ADALAH TIPS UNTUK U ALL DAPATKAN AGAR2 SANTAN NI MENJADI 2 LAPISAN...!!