Inilah koje saya dekat rumah... Masak masak & masak... Duk pikir je hari2 nak masak lauk apa untuk lunch, nak masak minum petang apa.. Anak2 & my dear suka makan.. tu yang saya suka masak... puas hati bila tengok mereka makan... Aqilah lagilah, kalau tengah masak, dia dah sibuk hulur bekas nak makan, padahal belum pun siap masak lagi.. hihii.. Antara kegemaran anak2 saya adalah bubur.. tapi saya jarang masak bubur sebenarnya...
Tapi hari ni saya rajin sikit, MASAK BUBUR CHA CHA... tu pun sebab bubur tu kan warna warni, so, saya rasa mesti anak2 saya akan teruja dengan warna dia tu.. ditambah pulak sebenarnya mak buyung ni yang teringin nak makan... ekkeke.. Masak bubur ni tersangatlah senangkan u all... Nanti Alisha dah besar kene ajar dia masak bubur awai2, resepi minum petang paling mudah (",)
CARA : REBUS TEPUNG CHA CHA + DAUN PANDAN, BILA DAH GELEGAK + AIR DAH KURANG.. MASUKKAN AIR SIKIT LAGI + GULA = KACAU SLOW2 BAGI GULA LARUT PASTU MASUKKAN SANTAN + GARAM = GELEGAK... SIAP..!!
Bubur cha cha ni bila dibiarkan lama, mulalah dia akan kembang tau... dari berkuah sampai dah takda kuah... tapi walaupun camtu tetap sedap dimakan.. (",)
Nak tempek jugak gambar lama... gambar BUBUR PULUT HITAM... Bubur pulut hitam ni kalau tak habis, simpan dalam peti ais buat ais krim malaysia... alahaiiiii sedapnya makan sejuk2...
CARA : RENDAM BUBUR PULUT HITAM, (BIASA YANG SAYA BUAT, RENDAM PAGI TENGAHARI TERUS MASAK)... REBUS PULUT HITAM YANG DIRENDAM TADI + DAUN PANDAN + AIR SECUKUPNYA = REBUS HINGGA KEMBANG... PASTU MASUKKAN GULA + SANTAN + GARAM... SIAP..!! Ohya, yang warna putih atas bubur pulut hitam tu, saya letak pati santan..
Senangkan masak bubur ni, cara masak bubur semuanya lebih kurang je.. dah la senang, sedap plak tu... (",)