Tempat-tempat menarik di Malaysia yang harus dikunjungi

Tak lama lagi dah nak cuti sekolah.. So, time ni lah, kita as a parent ni sibuk2 duk pikir tempat mana yang menarik nak bawak anak2 bercuti kan... Bila lagi nak bawak anak jalan2 kan... sekali sekala ambik cuti bawak anak2 g tempat2 yang menarik, mesti mereka suka... Macam saya masa kecik2 dulu la, time cuti sekolah adalah time yang ditunggu2 sebab boleh g jalan2.. hihii.. Saya nak bagi idea dekat u all antara tempat yang u all patut bawak anak2 u all g bercuti...

TAMAN RAMA-RAMA PULAU PINANG


Actually kami dah pergi Taman rama2 ni dah lama, tahun 2011.. saja nak update sebab nak bagi idea dekat u all... (",) Taman Rama-rama ni terletak di Teluk Bahang, terdapat lebih kurang 4000 rama-rama dari 120 spesies..


Rama-rama di sini, tersangatlah jinak.. duk bertebangan keliling kita je u all..


Geram je tengok sebab corak dekat badan rama-rama ni, alahaiiiii cantik2 sungguh..!! Berwarna warni..


Pemandangan di Taman rama-rama ni pun cantik..


Ohya, fokus Taman Rama-rama ni, mestilah rama2 kan.. tapi selain dari rama-rama, binatang lain pun ada terselit jugak seprti ular, kala jengking, ikan & lain2 lagi.. cuma tak sebanyak rama-ramalah kan... Taman rama-rama ni pun, takdalah luas mana pun.. kira takdalah penat anak u all nak berjalan.. (",)


Anak2 u all confirm teruja bila datang ke Taman rama-rama ni.. tengoklah tu, masa kami pergi dulu, siap ada rombongan dari kanak-kanak sekolah tadika .. Haa pasal tiket, lupa nak gtau.. nak masuk Taman Rama-rama ni kene bayar tau.. Untuk dewasa yang mempunyai kad pengenalan RM18, kanak-kanak bermula umur 4 tahun hingga 12 tahun rm10.. bawah 4 tahun free.. tapi kalau takda kad pengenalan, bayaran dikenakan RM27 untuk dewasa & RM15 untuk kanak-kanak..

Jika nak tengok lebih banyak gambar di Taman Rama-rama, boleh KLIK SINI or SINI

ZOO TAIPING, PERAK

Perak,Zoo Taiping

Bila sebut je zoo, anak2 confirm suka punyalah.. banyak binatang yang mereka boleh tengok... Saya sendiri rasa tak sabar nak bawak Aqilah pergi lagi sekali ke zoo.. maklumlah, masa dia g zoo sebelum ni, umur dia baru beberapa bulan.. so, tak reti lagi nak tengok2 binatang ni kan.. sekarang dah besar sikit, nampak semut ke nampak cicak ke, tu pun dah riuh serumah dia bagitahu... muahahhaha


Zoo yang saya nak kenalkan dekat u all adalah Zoo Taiping.. Untuk pengetahuan u all, Zoo Taiping adalah Zoo tertua di Malaysia & zoo yang pertama memperkenalkan Night Safari.. Eh, tau tak night safari tu apa?? Night safari tu kira macam kita masuk tengok binatang di waktu malam la.. tengok apa aktiviti binatang2 ni di waktu malam... So, itu yang menyebabkan u all patut bawak anak ke zoo taiping.. tak dapat melawat malam, g melawat siang2 hari...


Selain dari anak2 kita suka tengok binatang2 ni semua, anak2 kita pun boleh belajar jugak mengenali binatang secara "face to face" gitu...


Ohya, dalam zoo ni jugak, kalau u all malas nak jalan kaki tengok binatang2 ni semua, u all boleh jugak naik keretapi mini.. Nanti pemandu yang bawak keretapi tu akan pusing satu zoo ni sambil2 tu, dia akan jadi "pemandu pelancong".. dia akan ceritakan pasal bintang2 tu dekat u all.. Tapi kami tak naik pun keretapi mini tu, sanggup jalan kaki, kata nak tengok binatang tu puas2 kan.. hihii... Haa lupa lak, keretapi mini tu kene bayar tau, tak pasti berapa RM..


Kalau nak masuk zoo ni, dah tentulah kene ada tiket kan... untuk dewasa @ 13 tahun ke atas RM16, untuk kanak2 @ 3 hingga 12 tahun & warga emas @ 60 tahun ke atas RM8.. itu untuk masuk biasa tau.. tapi kalau nak masuk night safari, harga dia lain plak.. untuk dewasa RM20 manakala kanak2 & warga emas RM10..

Ini baru 2 tempat menarik yang saya kongsi dengan u all, actually terlalu banyak tempat2 menarik yang u all boleh bawak anak2 g melawat time cuti sekolah ni... Kalau u all nak tengok tempat2 lain yang saya maksudkan tu, u all boleh g tengok dekat website VIRTUAL MALAYSIA... Confirm idea u all akan datang tanpa henti untuk bawak anak2 bercuti... (",) Anak2 happy, kita pun akan happy.. takda yang lebih menggembirakan kita bila melihat anugerah terindah kita tu seronok dapat jalan2 meluangkan masa berkualiti dengan kita as a parent yang selama ni sibuk dengan kerjaya masing2.. InsyaAllah.. (",)

{ 22 comments.. read them below or add one }

Masya Masya March 13, 2014
lama x singgah zoo taiping ... dah ada night safari skrg kan.. mesti lg best..
Ahmad Zu Mal Md Rayi Ahmad Zu Mal Md Rayi March 13, 2014
Zumal masa kecik dulu jarang orang bawak jalan. Huhu :( Dah tua gini terpaksa jalan sendiri...
:: idzwa :: :: idzwa :: March 13, 2014
tak pernah jejak sini lagi nie...so nak kene masuk dlm wish list nie..
lizz lizz March 13, 2014
waa bestni...tapi cuti sekolah ni kami sefamili pi kelantan...
arina abdul rahman arina abdul rahman March 13, 2014
taman rama2 telok bahang memang best...
Mariyam Nabella Ishak Mariyam Nabella Ishak March 13, 2014
saya pon ke penang minggu lepas..kebetulan lak husband outstn ke sana,so amik kesempatan bwak kami jalan2..Sonon masuk taman rama2 ni..nak2 lagi bawak anak..bukan main seronok dia..

Salam perkenalan,
Nana
http://mummysoffya.blogspot.com/
Tihara Tihara March 13, 2014
Seronok kan pergi tempat2 macam ni :)
syawalsimpsons syawalsimpsons March 13, 2014
lama tak singgah taman rama2 ni..tak salah last 2005 kot
syawalsimpsons syawalsimpsons March 13, 2014
lama tak singgah taman rama2 ni..tak salah last 2005 kot
Mimi Azirah Mimi Azirah March 13, 2014
tempat tempat nih memg sy tak pernah pergi..nti in shaa Allah ade rezki akan pergi jugak la
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 13, 2014
salam k.ina..

hihi..alahai alisha.. kecik2 lagi time ni..comel.. :)
akak ckp psl cuti sekolah,baru cma teringat yg seri pun akan bercuti jgk nnti..

bestnye tgk rama2..thanks shairng kak :)
lynn kamarul lynn kamarul March 13, 2014
ina... cam best je kan bwk anak2 dtg sini tp lynn jauh la plak... sob sob sob.. cuti ni xde plan lagi nak ke mana2. tgk ayahnya cuti ke idak ...
Papa Mifz Papa Mifz March 13, 2014
pernah pergi Zoo Taiping sekali , pada pandangan PM Zoo Taiping lagi best dari Zoo Negara...
azizah :) azizah :) March 13, 2014
best2.. kalau bawa ank2 yg da pandai kenal haiwan ni best pegi kan
shasha yacob shasha yacob March 13, 2014
baru tau ada tempat tempat mcm nih kat malaysia hehe
Joanna Yunus Joanna Yunus March 13, 2014
Wah ada jalan2 malaysia le...
keding arashid keding arashid March 13, 2014
Zooo Taiping pergi masa kecik masa balik kampung tapi tak pernah join night safari. Best ke? Hihi
lizz lizz March 14, 2014
Ina nanti hantar gambo kat sini yer razucute@yahoo.com
lizz lizz March 14, 2014
Ina nanti hantar gambo kat sini yer razucute@yahoo.com
Fiza Rahman Fiza Rahman March 14, 2014
Tak pernah gi penang lagi. Kesian kan...huhuhu.. Zoo taiping pon tak pernah. Zoo negara jer dah pergi.
Myra Jay Myra Jay March 14, 2014
Myra seniri tak pernah p taman rama2..hehee :)
Tunggu ada anak kot baru syiok kan :D
Maria Firdz Maria Firdz March 14, 2014
X prnh lagi.g zoo ... Tggu si adik.bsr sikit..