Punca saya tak nak minum air soya ketika mengandung

Sebelum kawen selalu dengar orang cakap, kalau nak anak putih, MINUM AIR SOYA KETIKA MENGANDUNG... So, time mangandungkan Alisha, bukan main lagi saya minum.. Siap buat sendiri lagi tau... Konon nak anak cerah la kan.. Biasalah, mak2 ni.. kalau boleh semua nak yang elok2 kat anak2 kan... Memang hakikatnya Alisha cerah pun u all.. taklah cerah putih gebu tu.. tapi kulit kuning langsat... 

Tapi tu la, apa maknanya kalau kulit anak cerah tapi ada MASALAH KULIT... Akhir tahun 2011 Alisha dah mula ada EKZEMA.. Ekzema ni bukan boleh hilang.. sekadar boleh control je pun.. Lepas pada tu, saya banyak join group2 kan.. Saya ada terbaca, DORANG NAK ANAK PUTIH, DORANG MINUM AIR SOYA TAPI KULIT ANAK JADI SENSITIF, BUKAN SETAKAT SENSITIF ADA YANG SAMPAI JADI EKZEMA.. Alisha lah salah sorang tu...

So, bila anak kedua, memang saya tak minum pun air soya tu.. Eh, kalau minum pun maybe sekali dua je kot.. Lahirnya Aqilah memang gelap sikit pun dari Alisha.. Tapi saya tak kisah.. asal takda kulit nak sensitif bagai.. Lagipun hakikatnya memang mak pak dorang ni pun kulit spesis kulit manggis, yang duk kelam kelibut nak cerahkan anak plak tu kenapa.. adehhhh.. ni yang nak grrrr dekat diri sendiri ni... sian tau Alisha.. dari umur setahun lebih dah kene ekzema, sampai sekarang... Menggaru sampai darah2... 

Eh, lagipun kan u all, orang kata, anak yang kulit gelap masa kecik, tak semestinya sampai besar gelap.. bukan nak perasankan diri la u all... saya sendiri pun masa lahir memang gelap.. masa kecik memang gelap.. gelap sungguh2 ni tau.. Aqilah tu lagi cerah tau...Tapi bila dah meningkat remaja, saya pun tak pasti apa punca jadi cerah sikit ntah... tapi memang ada orang2 tua yang gtau, budak2 yang gelap masa kecik, masa besar akan cerah.. siap bagi contoh saya lagi tu.. tak menahan betoi.. hahah.. Opstt tapi bukanlah cerah beria tau cumanya lebih cerah dari kecik.. So, takyah nak risau2 anak2 gelap ke cerah ke.. kalau cerah ada masalah kulit, tak best gak.. saya yang tengok pun kesian..


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."
Punca saya tak nak minum air soya ketika mengandung

{ 32 comments.. read them below or add one }

Ayu sukatiakula Ayu sukatiakula March 06, 2014
memang pun. pernah tanya doc, doc cakap boleh minum tapi jgn kerap sgt. nanti kulit anak akan sensitif plak
CikPuan Jiyah CikPuan Jiyah March 06, 2014
masa pregnantkan Delisha last year, memang nak anak putih, minumlah soya hari-hari tapi Delisha lahir tak putih pun.Semua tanya knp tak putih mcm cikpuan masa baby dulu? Tapi mungkin sebab cikpuan pun hari-hari minum MILO jugak kot.. sebab tu Delisha cokelat.. hihi..(padahal sekarang pun cikpuan cokelat jugak.. haha)
Sheila Salim Sheila Salim March 06, 2014
Assalamualaikum kak intan. yeker? baru tahu ni.. sheila selalu gak minum air soya. pasni nak tahan tekak daripada minum soya la. kesian alisha kena ekzema sampai berdarah-darah...
Myra Jay Myra Jay March 06, 2014
Samala myra masa kecik gelap, mak siap kata tertukar tp sebab bersalin kat rmh tak upaya la nak tukaq ngn sapa kan..hehee
tu yg mai besaq sikit kategori cerah tp xgebu la..hehe

p/s : Soya memang xberapa elok tp kena tgk jugak jenis soya tu GMO / Non-GMO
julia jamaludin julia jamaludin March 06, 2014
memang ade dengar jugak pasal mende ni. tu yang tak berani nak minum lagi. skarang minum susu kamben jek. hehehe..
Sya Nadia Sya Nadia March 06, 2014
betol3..soya boleh mnyebabkan kulit sensitif..sama mcam ank sedara sy..sian tau.

p/s: kak inaaa..........nak tengok gambor akak kecik2 boleh??? hehehehe
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna March 06, 2014
minum sesekali ok je rasanya..
shasha yacob shasha yacob March 06, 2014
kesian alisha kann kak inaa. apa beza kalau minum soya atau susu kotak? eh sama ka? konpius haha
Sue-Rya Qistina Sue-Rya Qistina March 06, 2014
utk ibu mengandung, digalakkan ambil soya yg non-gmo..ia tidak mendatangkan mudarat kpd ibu dan kandungan. malah sgt berkhasiat.

boleh baca kat entry saya yg ni --> http://suriaqistina.blogspot.com/2014/03/khasiat-esp-yang-tak-perlu.html
Kakzakie Kakzakie March 06, 2014
Agaknya betul juga kata Ina. Kak Long kakak nama Zainon tapi kena panggil keling sebab bapak kata masa kecik memang gelap macam India. Tapi kakak tak jumpa sebab kakak kan jauh berpuluh tahun beza umur jumpa dia dah putih pun.. sekarang dah tua pun putih juga..
shahdiana shahdiana March 06, 2014
yana masa mengandung yang sulung memang suka air soya..suka sangat...seminggu 2x pasar malam memang beli air soya..itu belum kira beli air soya time2 lain lagi..anak yana memang putih...kategori putih la...tapi ada masalah kulit...ekzema la...teruk jugak..sampai umur 2 tahun macam tu yana jenuh berubat merata klinik & pakar...
untuk alisha cuba ina try beli krim mometasone dekat farmasi...untuk anak yana sangat mujarab..hilang terus kesan merah sume tu....
syawalsimpsons syawalsimpsons March 06, 2014
sue pon jarang minum soya jugak time minum walaupun org panggil sue soya.,...kikkikikiki...tp kan syawal pon gitoo kecik2 dolu muka gelap je..alhamdulillah sekarang nampak muka comey je, putih la jugak kan
Kenit Cinonet Kenit Cinonet March 06, 2014
kenit anak yang 1st je minum soya penuh semangat. Berkarton-karton beli sebab konon nak anak jadi putih gebu suci murni hahaha. Tapi, masa pregnant kedua, kenit dah tak minum sangat. Sekarang, kulit kakak agak sensitif sikit berbanding adik. Mungkin sebab soya yang selalu beli di kedai tu soya ada campuran chemical. Kalau soya asli tak pasti la plak :)
Joanna Yunus Joanna Yunus March 06, 2014
teringat dulu masa mengandungkan qayyum ada mak cik ni cakap "ndok minum air soya banyak2 sobab kawan kau hitam" (kena baca slang n9 sikit tau)...

akak cuma tersenyum je la... tak pun akak amalkan sebab mengandungkan qayyum semua tak boleh itu tak boleh ini tak boleh semua nak muntah je... sekali keluar ambik putih melepak... dah mak dia putih hehehehe perasan le pulak....
need need March 06, 2014
betul sis...ank sulung sy hasil soya homemade jugak tp kulit dia sgt sensitif walopon putih..tp adik dia xde minum soya..mmg gelap skit tp xla sensitif sgt mcm kulit abg..
ecah khalili ecah khalili March 06, 2014
1)kakak sy pon pesan,xpayah minum soya..nnti kulit anak sensitif..
2)sy masa kecik dulu putih,da besar hitam..kakak sy masa kecik gelap sangat2..dah besar cerah berseri..nampak x..nampak x..xselamanya kulit tu cerah..kene pandai jaga
3)suami sy kulit putih..harap bby sy nnti pon ikut suami..kalau ikut sy gelap ler jawapnye..hehe..
Haryati Faizal Haryati Faizal March 06, 2014
setuju apa yg ina bgtau...sbb anak kawan yati pun camtu gak... sensitif kulit dia...
Budak Kampung Budak Kampung March 06, 2014
aah kak..kwn iman ckp pon jgn minum soya,sy plak kebetulan meme xsuke soya
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 06, 2014
salam k.ina..
huhu..air soya ni ada kelebihan dan keburukan sebenarnye..

tpp org2 tua ckp tu betul..cma dulu, mase kecik2..mmg legam!sampai org panggil cma ank ke***g hahaha...

tapi bila dah makin berusia ni, makin cerah pulak kulitnyer.. muahaha..

blh minum tp dlm kuantiti yg sedikit..mcm tu jgk dgn susu kambing fresh ..
Mimi Azirah Mimi Azirah March 06, 2014
sy mase pregnant kan aina memg suka minum soya walaupun hakikatnya sy tak suka...tak tau la knp time pregnant memg akan cri soya...tp tuhla kulit anak sensitif kalau luka memg akan tgl bekas...cerah memg kulit die cerah...compare dgn auni mse lahir memg kulit die gelap sket drp kakak die tp kulit die x sensitif pun.
Lea Azleeya Lea Azleeya March 06, 2014
dengar cite camtu jugak.. tapi klu mengandung minum ESP, x elok jugak ke ek?
Sunah Sakura Sunah Sakura March 06, 2014
ooo..tak tahu pun tentang kesan ni...alhamdulillah, terima kasih sis berkongsi...boleh buat panduan lepas ni..jangan dibuatnya mengidam air soya sepanjang preggy udahlerr..erk
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 06, 2014
@Lea Azleeya

Yang tu saya tak pasti.. awak boleh tanya pada yang pakar.. apa yang saya tulis sekadar pengalaman saya..

saya tak minum pun esp tapi seperti yang saya tulis di atas, saya minum air soya.. iaitu air soya yang saya buat sendiri or yang dibeli di pasar malam or yang dalam kotak..
azizah :) azizah :) March 06, 2014
jijah tahu tu minum soya xbgus ms preggy.. mmg msalah kulit.nk2 kulit kering.. jd mmg jijah xminum soya dulu.. air kelapa la bgus
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 06, 2014
@Rai Ourkizuna

maybe la kot.. sbb masa saya ni, blh dikatakan kerap la jugak
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra March 06, 2014
Salam akak...saya jarang sgt minum...redha ja..yg pnting sihat...akak..minum ephyra...putih gebuss..hihi
Deqla Manjew Deqla Manjew March 07, 2014
setujuu tu ina.. dan x semestinya masa baby berkulit putih, besar2 kulit kekal putih.. mcm hubby deqla.. opppss! hitam manis si tumpuk manggis tauu..ehehh..
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN March 07, 2014
baru twu info pasal soya ni kak,kalau x memg dlm pikiran ni soya ni bagus kn

xpelah gelap sikit asalkan tak senditif kulitnye,,saye dulu kecik2 pon gelap, skrg da cerah semulajadi dh,hihih
AnonymousAnonymous August 18, 2014
Ada sesiapa tau x....ubat yg ble hilang kan kulit sensitif...tuk kanak2