Bebola ayam bersama sos lada hitam


Minggu lepas punya cite.. Boleh plak tiba2 saya duk terbayang kesedapan bebola daging + sos lada hitam... Duk terbayang yang IKEA punya.. hahahaa.. padahal tak pernah g IKEA & tak pernah makan pun bebola IKEA tu... Dan2 time tu rasa kenapalah dekat tempat saya ni takda IKEA...

Demi nak melunaskan tekak sendiri yang time tu tengah mengada2, terpaksalah saya buat bebola sendiri.. tapi daging takda, so, saya buatlah BEBOLA AYAM.. Masak sos blackpaper bagai lagi ni.. tak hengat siap dengan kentang goreng, sayur salad & tomato.. ahhahha.. hambikkk kata buat sendiri, suka hati nak letak apa.. janji dapat memenuhi tekak sendiri.. (",)

Actually bebola ayam ni, kita boleh letak dalam sup sayur ke.. sup bebola ayam ke.. apa2 je, ikut kreativiti sendiri.. Cara buat sangat sennag... : BLEND ISI AYAM = BLEND KERING TAU.. ISI AYAM YANG DAH DIKISAR +  GARAM + SERBUK PATI AYAM + LADA SULAH + TELUR = GAUL HINGGA SEBATI PASTU MASUKKAN TEPUNG UBI OR TEPUNG JAGUNG = GAUL SEBATI (lagi lama gaul lagi kenyal).. PANASKAN AIR REBUSAN = BILA DAH MENDIDIH, MASUKKANLA BANCUHAN TADI TU.. U ALL BENTUKKAN BULAT2 TAU... BILA BEBOLA TU DAH TIMBUL KIRA MASAKLA TU.. Actually lepas rebus tu saya nak goreng dulu tau.. tapi disebabkan saya belum habis masak lagi tapi anak saya ni duk 2 3 kali ulang alik ambik bebola ayam saya tu, mana boleh tahan.. terus rasa nak makan jugak.. kang habis plak.. muahhahah


TIPS :-

Cara nak bentukkan bebola ayam, u all ambik adunan tadi dengan tangan pastu picit perlahan2 bagi adunan tu keluar ikut lubang antara ibu jari & jari telunjuk tu pastu ambiklah bebola yang terbentuk tadi & masukkan dalam air rebusan..

Lagi satu, kalau u all nak simpan dekat sejuk beku pun boleh jugak lepas rebus & sejuk tau.. nanti nak masak, ambik je letak dalam sayur sup or apa je yang u all nak..



"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

{ 24 comments.. read them below or add one }

Ayu Zan Ayu Zan March 17, 2014
wajib try ni kak.! :)
Zee Suhaini Zee Suhaini March 17, 2014
mengiurkan kak..
ala, zee yang dok kat sini pon baru sekali merasa meatball ikea..selalu jer nak pegi tapi tak pernah jadi..

hihihihi baru angkat dua badik tu dak seludup dulu yer..sedap la tu..bleh try lepas ni..kalo goreng dulu ni lagi umphh..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 17, 2014
@Zee Suhaini

haa betoi tu zee, kalau goreng dulu baru makan, confirm lagi sedap.. tapi tu la, time buat ni, duk tengok anak je makan, mana boleh tahan kan.. terus tak dan nak goreng.. hahah
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna March 17, 2014
saya pernah buat bebola ayam..entah macam mana silapnya.. keras boleh melantun2 macam bola.. haha..
Mimi Azirah Mimi Azirah March 17, 2014
yeayyyy..thanks kak ina...nti nk try la
Mimi Azirah Mimi Azirah March 17, 2014
kak ina sy mohon share kat fb n G+ ye...
Sweetmama Sweetmama March 17, 2014
sedapnye..puashati buat sendiri.

k.eija pun x pernah rasa meatball ikea w/pun pernah pergi ikea mesti x kesampaian nak makan dkt sana..penuh je orang sentiasa..
Lin Azlina Lin Azlina March 17, 2014
minat dengan lada hitam... suka...
shahdiana shahdiana March 17, 2014
resepi ina ni buat yn pun kecur liur ni...jgn kata budak2.....
- AZIE - - AZIE - March 17, 2014
sedap..sedap..memg terliur nie
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ March 17, 2014
Salam zarina..sedap tuh!Puas mkn klu buat sendirik kan..blh ulang2 mkn...
shasha yacob shasha yacob March 17, 2014
xpernah merasa + buat lagi bebola ayam nih kak ina, hehehe . nnti ada masa i try laa heee
Joanna Yunus Joanna Yunus March 17, 2014
Oh boleh mencuba ni....
mama tisya mama tisya March 18, 2014
tk pernh buat bebola ayam..slalu bli siap je..sedap nmpk ngan sos blackpepper tu
Maria Firdz Maria Firdz March 18, 2014
Thanks for sharing.. boleh cuba nnt buat bebola tu nnt... :)
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra March 18, 2014
akak, nnt kalau saya nak masak, memang saya akan rujuk blog akak la,,resepi suma simple2 ja, nak buat pun simple..;-)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 18, 2014
salam k.ina..
aduhai.. sedapnye...
cma dah le suka bebola2 ni.. hehe..
thanks share resepi..bila2 nnti nk try buat..
nyum3.. :)
Shida Radzuan Shida Radzuan March 19, 2014
sedapnya kak..dah ade resepi blh saya cuba :)
deno deno March 20, 2014
ya allah terliur deno kak.... akak suka tau buat deno terliur..... sedapnyaaaaaaaaaaaa T_T
Fiza Rahman Fiza Rahman March 20, 2014
Meleleh ailio iols...hehehe...
azizah :) azizah :) March 30, 2014
Sedappp ni... ada resepi ada ms leh try