Tengahari tadi u all makan nasi lauk apa yer?.. Hari ni saya masak IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL.. Ikan cencaru ke ikan jaket ke ikan kerah ekor ke.. samala tu tau.. nama je lain2.. (",)
Tadaa inilah IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL yang saya masak tengahari tadi.. Apa ada hal dengan warna hitam tu.. hitam tu kan menawan... ahhahhah.. Actually warna je hitam.. hitam sebab garing bukan sebab hangit... Saya memang suka goreng ikan ni garing2 tau u all.. baru rasa berselera sikit makan.. Makan IKAN GORENG SUMBAT SAMBAL dengan nasik panas2 cicah pulak dengan air asam.. Ya Allah.. super duper sedap.. belum ditambah pulak dengan perut yang lapar tu... hambikkk.. sepinggan nasik tak cukup hokey..!! Kalau masak ikan cencaru, bagi saya, lawan dia mesti dengan air asam.. takda air asam, tekak ni rasa ada kekurangan.. wahhhh gitu kekdahnya... muahhahah.. Opsttt tapi kalau u all tak suka air asam, makan IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL ni macam tu je pun dah triple sedap tau u all.. man taknya, dia punya sambal tu.. menangis u all makan... sedap tak sedapnya.. dapat bayang tak kesedapan dia.. hihii
CARA NAK MASAK SAMBAL : BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + CILI KERING + BELACAN + AIR = BLEND PASTU TUMIS PASTU MASUKKAN AIR ASAM JAWA + GARAM + GULA = MASAK SAMPAI CILI TU BETOI2 MASAK TAU U ALL.. DENGAN KATA LAIN SAMPAI CILI TU TUKAR WARNA JADI MERAH GELAP... BILA BETOI2 MASAK, BARU DIA RASA SEDAP.. RASA DIA LAIN TAU.. TAK RETI NAK EXPLAIN.. LAGI SATU, JIKA TAK MASAK, TAKUT ADA YANG JENIS PERUT TAK TAHAN, KANG MULA MASUK TANDAS PLAK.. BILA SAMBAL DAH MASAK = SUMBAT SAMBAL TU DALAM IKAN CENCARU YANG DAH DIBELAH BELAKANG TU.. OHYA, SEBELUM TU, SAPU BADAN IKAN TU DENGAN GARAM & KUNYIT DULU YER PASTU GORENG.. SIAP..!!