Apam Marmar yang sangat senang & sedap..!!


Tak sempat nak karang panjang2 ni... My dear dah nak guna komputer.. so, saya terus tulis cara buat je la yer u all... Ni pun saya karang cepat2 & buat auto publish.. Ohya, gambar ni sebelum masuk pengukus tau.. Gambar selepas tak dan nak ambik & upload.. kejar masa... my dear duk ulang gtau nak guna komputer je ni haaa... Tapi kalau nak tengok camne, U all GOOGLE JE IMAGES APAM MARMAR TAU... Eh, tak payah google.. KLIK je link sebelah tu, saya dah tolong u all.. hihii (^_^)

CARA-CARA : 2 CAWAN TEPUNG GANDUM + 1 SUDU TEH BAKING POWDER + 1 CAWAN SANTAN + 3/4 GULA + 2 BIJI TELUR + 1 SUDU KECIL ESEN VANILA + 1 SUDU BESAR OVELLET + SECUBIT GARAM = PUTAR GUNA MIXER.. MULA2 GUNA SPEED SLOW DULU TAU BAGI DIA SEKATA LEPAS TU BARU GUNA SPEED LAJU SAMPAI JADI KEMBANG & PEKAT.. BILA DAH SIAP PUTAR, BAHAGIKAN KEPADA 3 BAHAGIAN & MASUKKAN WARNA KESUKAAN U ALL.. LEPAS TU U ALL MARBLE KAN LAH DIA JADI CAM SAYA BUAT TU... = KUKUS SELAMA 45 MINIT OR SAMPAI MASAK

Tapi yang saya punya tu tak cantik pun sebab saya memang tak reti pun nak ber marble2 bagai ni.. Tapi tu la, dah tergedik2 nak buat gitu gak.. buat je lahkan.. ahhahha.. Ohya, Kak Tifa gtau, kalau nak lagi cantik, TARIK ADUNAN TU DARI TENGAH BAWAK KE TEPI LOYANG... NANTI AKAN JADI BENTUK BUNGA... saya baru tahu pasal ni.. patut nampak orang lain buat cantik.. rupanya camgitu yer... Next time boleh try, yang kali ni, baca komen Kak Tifa tu selepas dah masuk dalam pengukus..


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

{ 18 comments.. read them below or add one }

- AZIE - - AZIE - March 21, 2014
ina, sy xfhm tarik adunan dr tengah bwk ke tepi loyang? mcm mn tu? dh lama nk wat tp xtau step nie
shaFazie shaFazie March 21, 2014
tq kak sbb share resepi,dah lama xmakan apam marmar
shaFazie shaFazie March 21, 2014
tq kak sbb share resepi,dah lama xmakan apam marmar
syawalsimpsons syawalsimpsons March 21, 2014
boleh try bawak G opis..sebab kat umah ni, anak2 tak suke makan apam..semalam mak sue buat..langsung tak sentuh dorang tu..en asbeen tak yah kata la
Maria Firdz Maria Firdz March 21, 2014
Teruja tgk wrnanya...
Maria Firdz Maria Firdz March 21, 2014
Teruja tgk wrnanya...
jaakechik jaakechik March 21, 2014
Salam kak ina.. terima kasih coz berkongsi resepi... rajin sungguh kak ina ni yer.. ibu mithali untuk anak-anak... salute!
Fiza Rahman Fiza Rahman March 21, 2014
Kalerful tu...cantik ☺
tifa anvar tifa anvar March 21, 2014
kalau nak buat kek marble pn blh buat cara ni
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ March 22, 2014
salam k.ina..

bestnye..bestnye..
cma kononnye nk buat kek minyak..
kek minyak tu pun,bhn2 dia lbh kurang mcm kek marble ni..
tp cma tak buat2 lagi.. hehe..

cantik hasilnye
ayut ayut March 23, 2014
Hahaha..yg penting jd kek kak..pasti rasa tu mnutup sgla kecacatan yg ada.hihi
Rizziela Rizziela March 24, 2014
nampak cantik colournya..nak kena g beli pengukus gak ni
shahdiana shahdiana March 24, 2014
rajinnya mama ni....untung anak2 & somi...
shahdiana shahdiana March 24, 2014
eh silap rajinnya ibu alisha & aqilah ni....
lizz lizz March 24, 2014
nak try buat jugek la nanti...sedap nampaknyer nih ina...
Mimi Azirah Mimi Azirah March 24, 2014
Hehehe...harus cuba...eh kak ina nak tny boleh x santan tuh gantikan dgn susu cair atau susu segar??
azizah :) azizah :) March 30, 2014
Warna warni kek nya.. teruja tgk.. tentu sedap
QasehnyaRania QasehnyaRania April 04, 2014
assalam.
salam jumaat
macam buat kek marble.
kalau apam ni blom pernha buat lagi