Siapa pernah makan durian merah??


Saya jangan kata pernah makan... pernah dengar pun tak sebelum ni.. tapi baru2 ni ketika saya pergi ke hari peladang tu, saya tengoklah buah durian ni dekat sana..

Buah durian ni dah tak cun.. paham2lah buat pameran untuk orang ramai tengok..hihi

Mula2 ingat ke buah durian ni tertumpah pewarna merah.. hahahaaa... sekali orang yang jaga tu cakap memang buah betoi.. buah ni famous dekat Sabah or sarawak.. tak ingat saya orang tu bagitahu baru ni.. Peliklah pulak saya tengok.. tapi macamana rasa buah ni ek.. adakah sama dengan buah durian isi kuning keemasan tu or lagi sedap... (",)

{ 36 comments.. read them below or add one }

nur anis nur anis January 20, 2012
a'ah la..pelik pulak tengok..huhu
Mak Usu Mak Usu January 20, 2012
erk..sy pon xpernah tengok lagi buah warna merah ni kak.. Yang kuning tu sedap la... hihihi
fiza fiza January 20, 2012
Tak pernah makan. Tapi mcm pelik jer durian kaler merah ☺☺
~izan~ ~izan~ January 20, 2012
akak pun xpenah mkn buah durian merah ni. pernah tgk gmbr je,tgk dpn2 tak pernah hehe..

psl shawl tu,adik tgk kt label tutorial shawl kt blog akak k n akak mmg fulltime housewife.

slmt bercuti2 =)
ieda ieda January 20, 2012
adoiii warna merah kan dik
akak punn x pernah tgk
macam seriau lak sbb merah kan
sinonim ngan darahhh tuu huhuhuh
syawalsimpsons syawalsimpsons January 20, 2012
tak penah makan..tapi penah la tau pasai durian merah tu
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ January 20, 2012
wahh..xpenah tgk la..mcm darah..tatott...hehehe tp kalau sedap lalu ke nk makan kn..
suhaina laui. suhaina laui. January 20, 2012
ni mesti kes kacuk kacukan ni hehehehe...pelik tp benar ;)
Ms Fai Ms Fai January 20, 2012
tak pernah makan lagi buah durian merah ni.takut pun ade nk try,mcm berdarah la pulak.hihi ;)
Nigina Nigina January 20, 2012
huhuhu tak pernah makan buah ni pulak hehehhee...

intan cantiklah langsir rumah baru nie.... banner blog cantiklah....
suka sangat .....
Izan Ishak Izan Ishak January 20, 2012
kak izan pun tak pernah makan. tapi tau kewujudannya. pisang pun ada yg pisang merah... dulu2 pernah tgk tv, kalau pisang merah, durian merah ni makanan makhluk halus... entahlah... seram plak...
Puan Kutu Puan Kutu January 20, 2012
wah kena kacuk dengan tembikai kot,tu sbbnya merah.hehe..mmg tak pernah mkn..yg putih pun tak suka..:)
fieda fieda January 20, 2012
mmg tak pernah tgk..eii..adakah rasanya mcm durian yg sebenar...hahahaha...
fieda fieda January 20, 2012
done..

ina tak share iklan churp2..
Bui Junaidi Bui Junaidi January 20, 2012
HA,AH MMG ADER KAT SARAWAK TP TAK SEDAP..*_*
Gen2Merah Gen2Merah January 20, 2012
yee, saya pun tak pena merasa buah durian warna merah ni... tak lalu plak nak makan... ehehe
deno deno January 20, 2012
peliknye!!! sama ngan deno, tak pernah tahu pun ada durian warna merah kat dunia nie....
Tihara Tihara January 20, 2012
derian ni femes kt indon juga...tp diorang pgil nama lain..tk igt gak nama pe..tp cam tk selera je nk mamam sbb bese mkn yg isi kaler kunin kan :)
zareliqa afiqa zareliqa afiqa January 20, 2012
first time tgk durian warna merah..ohsemm! heee^^
sue zainun sue zainun January 20, 2012
Xpenah la..first time tau nih.....uishhh mst ssh nak dpt nih..opsssss ampunnnn sue salah pangggil nama ina la..hihihi..:p... ampunkan omak yer..
Cik Rose Cute Cik Rose Cute January 20, 2012
cik rose pun tak pernah makan...hihihihi sedap ke...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha January 20, 2012
kat SABAH ada!!!!!!!!.tapi bukan dekat kawasan eca lah...dekat area2 Sandakan.....lagi tepat area2 Beluran,Kinabatangan......Kawan asal dari Beluran,dulu penah bawa balik durian merah gi rumah sewa.Tak makan macam durian kuning ke putih tu..yg tu kita boleh makan camtu je...tuk durian merah ne,masak je cmpur cili+bawang...terangkat makan.1st time makan jatuh cinta ne,lauk lain tak tengok....hikhikhik :)
jemarisuri jemarisuri January 20, 2012
JS tak pernah plak ni pun first time dengar...hehe.

wah blog dh berubah wajah, cantikkk..hihi
MaryaYusof MaryaYusof January 21, 2012
Salam intanberlian,
agaknye ms dorang tanam buah ni taruk baja pewarna merah kot... hehehe... mcmanalah agaknye rsnye ye...mcm nak try pulak... ms pg sabah sarawak xpenahlah pulak jumpe... mcm2 kan ;)
anisalya anisalya January 21, 2012
pernah dengar tapi tak pernah tgk. kdg2 bila tgk warna pelik2 pd buah yg kita biasa mkn kuning jdk cuak je nak mkn kan?
Papa Mifz Papa Mifz January 21, 2012
Kalo sedap pun pk byk kali kot kalo nk mkn,hehe
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 21, 2012
@~izan~

ok kak izan.. thanks tau. nanti nak try lah cara kak izan tu :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 21, 2012
@sue zainun

salah panggil nama ina?.. opstt saya plak yg tak paham.. maksud sue apa ek..hihi
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 21, 2012
@ecadwinkyasha

haa yeke eca.. ni yg akak nak try gak ni.. tp kat sini x pnh nmpk la plak..hihii
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda January 22, 2012
wah..seriously xpenah dgr or tgk or mkn..

mcm pelik aje.. mcm durian b'darah, ngehehehehe.. XP
Masya Masya January 23, 2012
peliknya.... memang tak pernah jumpe dan makan tau....
Mama Ema Mama Ema January 25, 2012
kalau boleh makan pun rasanya tak boleh nak telan kot..pelik tgk kaler merah nya..
sue zainun sue zainun January 25, 2012
:) hehe aritu kan ina suh panggil "ina" tp su panggil "intan"..kan salah tu...hehe