Cara saya lentikkan bulu mata Alisha.. (^_^)

Adehh tajuk entry takleh tahan... macam poyo..hihii.. memandangkan dalam entry sebelum ni, ada yang tanya saya camana nak bulu mata macam Alisha... ececeee... poyo je..hihii.. Bulu mata alisha ni takdalah lentik beria pun.. setakat lentik2 biasa je..hihi

Pandangan bulu mata Alisha dari bawah

Untuk pengetahuan u all, ketika saya mengandungkan Alisha, saya memang selalu berangan apa2 je yang saya nak.. Maksud saya camni.. saya selalu berangan nak bulu mata baby dalam kandungan (Alisha) lentik.. rambut ikal.. berlesung pipit...hahahhahhah.. hebat tak angan2 saya time pregnant..hihii... Alhamdulillah.. bila Alisha lahir, apa yang sayang angan2kan tu menjadi.. rambut alisha ikal.. bulu mata lentik & berlesung pipit walaupun hanya sebelah..hahahhahh

Pandangan bulu mata Alisha dari depan

Kawan cina saya pernah cakap "Kalau u mahu bulu mata anak u lentik.. u kene selalu tengok bulu mata u dekat cermin"... hahhah... Actually bulu mata saya sendiri pun lentik cuma bukan lentik yang cun melecun tu tau.. tapi lentik yang adooooo... lentik yang berserabut...tak kemas... ahhahahha.. tapi saya tetap buat jugak seperti yang kawan cina ni bagitahu..hihi

Pandangan bulu mata Alisha dari tepi

Tapi yang paling penting & yang saya nak bagitahu u all adalah.. ketika Alisha kecik lagi.. masih dalam tempoh berpantang, setiap kali menyusu Alisha... saya akan guna jari kelingking & tolak bulu mata Alisha tu naik ke atas.. saya amalkannya hampir setahun (tapi bukan hari2 tau.. time ingat + rajin je).. Memandangkan alisha ni menyusu badan so mudahlah bagi saya untuk mengerjakan bulu mata dia tu... hahahaaa...

Awai2 dulu, tak nampak bulu mata dia lentik tapi saya tetap jugak tak berputus asa mengerjakan bulu mata dia tu.. perubahan memang dapat tengok dari sehari ke sehari la... (^_^).. U all pun boleh try untuk anak2 u all yang masih baby lagi tu... lahir je terus "kerjakan" bulu mata anak.. hihii.. Saja je nak kongsi tips dengan u all.. biar nanti anak2 kita tak payah pakai bulu mata palsu dah.. (",)

{ 76 comments.. read them below or add one }

Myra Jay Myra Jay January 26, 2012
Tip yg last tu mmg penah dengar, yg 2 lg leh praktis..hehee :)

Tp itu kalau berjaya preggy dan dapat baby girl...hehehe
Cik Rose Cute Cik Rose Cute January 26, 2012
Biasanya time mengandung kalau berangan jadik...cam syifa...berangan biar syifa ada lesung pipit bila lahir...tengok2 memang ada....Cuma tak berangan bulu mata letik jer...hihihi Anak cik rose yg no 2 Si haziq memang lentik...Masa mengandungkan dia...ada seorang pakwe tue..bulu matanya lentik..terus mintak gan dia....Bunyinya cam nie..Akak nak anak akak yg nie bulu matanya lentik cam kau....Memang lentik bulu mata si haziq hihihi
shahdiana shahdiana January 26, 2012
wah..yeke...bagus tips ni....
Cikpuan rara Cikpuan rara January 26, 2012
hope bulu mata anak rara ikut suamy nt,sbb bulu mata dye lentik giler.
Tina Othman Tina Othman January 26, 2012
kan, untung alisya tak yah makai bulu mata pelesu beso esok
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI January 26, 2012
bgsu tips ni..cuba dlu kan..bru tau hasilnya..
adyna adyna January 26, 2012
wah ada tips untuk lentik kan mata..leh praktis nie ..akak ngah ngandung :)
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ January 26, 2012
toche2..ai ni kan darah cina..jd kan..kompem anak nnt pon lebih ke arah tu la kot..jd nye bulu mata kompem straight je..hahahah..kena praktis la nnt bile ade beby..maceh!!
PinkUmmi PinkUmmi January 26, 2012
bulu mata anak PU Auni panjang dan lentik mcm bulu mata alisha...bulu mata PU pendek ngan tak lentik pun huhuhu....mse peknen kan Auni Pu memg geram tgk org yg berbulu mata pnjg n lentik....Sekali tak sangka Auni berbulu mata panjang n lentik...
syawalsimpsons syawalsimpsons January 26, 2012
sue time preggy dolu...selaloo berangan nak muka anak macam k-pop...kakakkakak...siap sanggup buat wallpaper taruk muka k-pop...x mo muka en asbeen..kakakkaka..last2 amik ko...akob junior....fotostat muka bapak dier..kakakakka
IBU AQIL IBU AQIL January 26, 2012
tak yah alisha pakai mascara hihihi
Masya Masya January 26, 2012
hamboii boleh jadi model maybeline ni tau.. melentiknya bulu mata dia... klu rajin pakaikan celak mesti hitamkan...
ecadwinkyasha ecadwinkyasha January 26, 2012
mcm tu eh?..ok ok,nnti ada anak nak applykan pula..ceh berangan lebih,jangankan laki,bakal-laki pun takde lagi.wkwkwkwkw

ada yg ckp,masa anak masih kecil,gunting sikit kening tu spya melentik,ntah betul atau x..
mamaNoriz mamaNoriz January 26, 2012
mesti kait berangan ina ni...hehe

tpi sakng ni ada byk mascara yg leh tolong cantik kan tanpa perlu fake eyelashes lagi...
fieda fieda January 26, 2012
wow..ada tips rupanya...untung kan alisha bila besar nanti takyah susah 2 nk lentikkan bulu mata..dah ori gitu..

done
suhaina laui. suhaina laui. January 26, 2012
semangat ye ina...hehehe sue xbuat pon tp sb abah n atok akif mmg bulu mata lentik dh dapat kat akif skrg ;)
Mama Ema Mama Ema January 26, 2012
anak akak dah besar..tunggu yg 3rd lah..hehehe
~izan~ ~izan~ January 26, 2012
mmg comey la bdk tecik ni.mcm maknya jugak.jeles la acik izan cmnie.nk jugak mulu mata lentik gitu huhu...tp dh tua2,tak sempat gosok dah bulu mata sndiri ekeke
ajumohit ajumohit January 26, 2012
Owh bkesan ye? Hihi kene try utk next baby hihi... Rajinnya intan
pulsowanie pulsowanie January 26, 2012
saya pkai vaseline perolatum nak lebatkan bulu mata..tapi nak lentikkan tu tak taw lah

http://farm4.staticflickr.com/3193/2661037274_0cb875009d.jpg
anitadiana anitadiana January 26, 2012
tak pernah pikir pun..ada tip2 rupanya....comel alisha ikut mamanya lah tu...
kakyong kakyong January 26, 2012
anak2 dah besor.. kalo tak sure leh try tips ni.. ;)
ZSqueenbee ZSqueenbee January 26, 2012
hihihi kita smelaa..mse ngandung lu hope sgt baby ikut mata papa die..sbb cantik..bila dh lahir baby bulu mata pon byk n siap ade lesung pipit kt dua² belah pipi..


petua ni dh lme aunty² sye wat kt anak² die..ble lahir je baby dlm mse 1 mggu tu die gunting ckit hujung bulu mata sbb nk kasi tumbuh lgi pjg n lentik..kalo tgk anak² die mmg semuanya bulu mata cantik..hihihi
Mrs Lurve Mrs Lurve January 26, 2012
hehehe pandai alisha posing nak bg ibu amek gambar..untunglah alisha, ibu dh praktik dr kecik, mcm aunty nie jenuh beli maskara nak bg lentik mata huhuhuhuhu
LYAfrina LYAfrina January 26, 2012
huhu..pkongsian y sgt bagus ni.. kalo lps ni nak bulu mata ank lntik blh la,.. cba cara ni
Cik Azizah Cik Azizah January 26, 2012
hehehe alisha jadi model mama..ekeke :p nnt nak cube la untuk anak jijah :)
zareliqa afiqa zareliqa afiqa January 26, 2012
lentiknya bulu mata dia :)
aimi aimi January 26, 2012
wah.. tips yg bernas.. blh lh di guna kn nty =)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@Cik Rose Cute

hihii nanti nak try buat cam cik rose gak la... bknan sesuatu.. nk mintak dgn org tu..hihii.. nanti mngandung, nk cr org rmbut lurus...hihi
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@~diAhOntHeblOg~

oo deah ada keturunan cina ke.. br tau..hihii.. ok, nanti try tau :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@PinkUmmi

hihii mmgla.. dulu sy ms prgnant pun selalu je geram dkt budak2 yg rambut ikal... dgn niat mg2 alisha pun sama.. alih2, kuar mmg ikal.. hihi
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@syawalsimpsons

hihii.. syawal tu ank bapak.. hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@Masya

haa tu la pasal.. tp sy ni yg xreti nk guna celak... xjd je bila nk tenyeh tu..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@ecadwinkyasha

hihii dan2 eca ni.. br ni dh bwk jupe parent..hihii

haa tu la, akak pun ada dgr pasal tu...
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@mamaNoriz

a'aa betoi tu.. mascara skrg dh ada mcm2 jenis ;-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@suhaina laui.

xdalah smangat sangat.. cuma suka tgk baby bulu mata lentik..hahhah

samalah sue, family site abah ina pun mmg ramai yg bulu mata lentik lebat n panjang.. mungkin alisha ni pun sedikit sebanyak berkait dgn genetik kot :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@Mama Ema

hihii bila yg 3rd tu kak ema?.. tahun ni.. jom sama2.. hihiihiii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@~izan~

dah tua2 ni.. jawabnya kena pakai mascara la pulak kak izan..hehheh
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@ajumohit

sekali sekala rajinkan diri.. xda keje nak buat time menyusu..hehhe
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@anitadiana

alaa kak ita.. tip hentam kromo je ni..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@kakyong

xpa.. amik dia untuk info je..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@ZSqueenbee

pnh gak dgr pasal gunting kt hujung tu.. tp xberani nk buat sbb tkut tlebih gunting.. kang dr ada bulu mata terus xda..hahahaaa
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@Mrs Lurve

hihihii... tu la kan.. bila x lentik, jenuh nk guna mascara :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@LYAfrina

haa tu la pasal.. sekadar kongsi tips or petua je.. ;-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@Cik Azizah

hihii.. bagus2.. nanti jijah try dkt ank jijah :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@Cikpuan rara

rara selalu2 lah tgk bulu mata hsbd rara tu yer.. nanti turun lah dkt ank :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 26, 2012
@adyna

oo yeke.. bestnya tgh prgnant... try la nanti yer :-)
eita eita January 26, 2012
dah lentik comel..xyah lah pakai bulu mata palsu kan...
pipi alisha macam cucuk botox je..gebu...
geram tengok
Zie Zie January 26, 2012
Aci ke main angan-angan? hehehe anak2 zie memang semula jadi. tapi buat gak satu benda ni.. potong bulu mata dia... sikakak lentik si adik lagi melentik... lepas bangun tidor lagi melentik.. coz lepas dia pejam memang mata adik ni menekan bulu mata supaya lentik... emm senang tak payang lurut macm Ina hehehe..

rambut alisya bila panjang memang cute emmm suka gak ram but cam ni tapi tak dapat.. hehehe
ieda ieda January 26, 2012
wahh tips menarik
x terfikir pula akak tapi tulah kalau amalkan dari dia masih kecil .. memang menjadi sbb masih lembutkan , semua boleh dilentur ..
dan kalau sesetengah tuu dah keturunan bulu mata lentik ;)
MaryaYusof MaryaYusof January 27, 2012
Salam IntanBerlian,

Akak & hb 2-2 mata sepet, 2-2 pun bulu mata nan ado...kekekek...tp nnt boleh lah try klau rezeki dpt bb girl..insya'Allah...doa-doa tau!

Akak ada tag IntanBerlian.. sudi2 jwb tag ye dear :)

http://my-mindof mine.blogspot.com/2012/01/game-tag-versi-2012-siaplah-siapa-yang.html
anisalya anisalya January 27, 2012
blh amk tips ni. hahaha... bulu mata anak2 sy pjg tp tak lentik.
sue zainun sue zainun January 27, 2012
hoho penah dengar petua tu..alaa amira dah besar leh ke buat?hihi..belom sempat pegang mengamuk dia nanti..rambut pon xbg sue pegang..
fazzlim fazzlim January 27, 2012
lentik mcm acu die hahahha....
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@eita

hahhaha.. saya tak pernah perasan pulak sblm ni pasal pipi alisha tu.. skrg br perasan..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@Zie

hahhah... saya saje gatai tangan xda keje time menyusu.. tu yg lurutkan tu..hihii..

lgpun kaum kerabat alisha ramai sgt lentik.. nanti kang dia sorg lak tak lentik.. hahhahah..

padahal keturunan alisha mmg ramai bulu mata yg dah lentik sbnarnya..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@ieda

haa tu la kak ieda.. alisha ni sedikit sebanyak sbb keturunan kot :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@MaryaYusof

InsyaAllah.. moga ada rezeki akak nak dapat baby girl.. :-)

thanks tag.. nanti saya jawab yer :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@anisalya

blh je.. try la.. a'aa kalau panjang n letik mesti cantik kan. :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@sue zainun

buat dkt adik amira nanti..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@fazzlim

perasan.. ibu alisha ni yg lentik.. bukan acu alisha..hihii
fiza fiza January 27, 2012
Tips yg menarik...baru ku tahu mcm mana nak lentikkan bulu mata ☺☺
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda January 27, 2012
btul3.. org kate, time pregnant, kalo nk anak muke cantike ke ape, tgk la pic baby yg comel2, hehe.. ^_^
Puan Kutu Puan Kutu January 27, 2012
wah hebat..berangan bagai.nak berangan jugaklah walaupun tk ada isi lg.haha..

bulu mata nie selalu ikut gen.klu keturunan ibu abahnya lentik,insyaallah ank ikut..

sy mmg malas klu bab nk kerjakan bulu mata anak or benda yg berterusan,tp buat yg rajin boleh cuba..hehe

perkongsian yg bagus sbb org tua2 selalu cakap soh buat camtu,macam gak nak bg hidung anak tggi,selawat n tarik..tak sgka ye berkesan..:)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@fiza

hihii.. nanti dpt baby baru, fiza try la ;-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@Nisa Greennnpanda

a'aa kan.. tgk muka baby yg comel2..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN January 27, 2012
@Puan Kutu

sy nak try la yang hidung ni utk next baby..hihii
wan nurul hezrina wan nurul hezrina January 31, 2012
orang kata kalau nak bulu mata lentik gunting cket ujung2 bulu mata nuh,.tapi jgnlah plak tergunting semua.masakkkk!
QasehnyaRania QasehnyaRania September 17, 2012
nak verangan juga la nanti=)
insyaallah
singgah pagi =)
sa mic sa mic April 05, 2013
petua yang bagus, insya allah boleh amalkan nanti bila ada anak, heheh
fara wawa fara wawa April 23, 2014
yeay....nak buat jugak la kat anak titew