Dugaan breastfeeding secara direct


Cover of: Breastfeeding Naturally by Hannah Lothrop

Hari ni genaplah 16 bulan saya menyusukan Alisha secara direct.. Yap.. secara direct.. Alisha tak pernah minum susu guna botol susu.. Saya sendiri pun tak pernah terfikir untuk melakukannya memandangkan saya sendiri tidak bekerja..Inilah diantara rezeki yang Tuhan bagi untuk saya berbanding ibu2 yang bekerja... di mana mereka terpaksa bagi susu badan yang diletakkan di dalam botol... Salah satu kebaikan menyusu badan adalah anak lebih rapat dengan kita di mana mereka jugak merasa selamat berada di dalam pelukan kita... So, saya sebagai ibu yang setiap saat & setiap detik bersama anak saya.. dah tentulah saya takkan melepaskan peluang yang telah diberi olehNYA..

Tapi tu la.. Bila Alisha dah makin besar.. dah makin pandai.. dah makin banyak benda yang dia tahu.. makin banyak dugaan yang terpaksa dilalui oleh saya yang menyusu secara direct ni haa... Kalau ketika kecik dulu.. ketika belum ada gigi lagi or gigi tak banyak.. dia menyusu macam biasa je.. Tapi bila dah ada gigi depan yang banyak ni haa... MasyaAllah... dugaan bertambah2.. Anak saya suka gigit hokay..!! Dulu dah berhenti sekejap gigit tapi sekarang dia dah sambung balik kerja menggigit dia yang terbengkalai tu.. alahaiiiii... Untuk pengetahuan u all.. bila anak kita suka gigit, ia boleh buatkan puting kita tu menanah tau.. Opah saya cakap, dulu ketika dia breastfeeding anak2 dia.. sampai menanah2 kene gigit... Adehhhh...

Untuk pengetahuan u all.. saya pernah rasa macam nak berhenti breastfeeding sekarang jugak!! Tapi apabila fikirkan AZAM + NIAT + inilah namanya pengorbanan seorang ibu... saya teruskan jugak penyusuan.. lagi 8 bulan saya akan menanggung semua nih... "Ya Allah Ya Tuhanku, kau tabahkanlah hati aku, kau kuatkanlah semangat aku untuk menyusukan anakku selama 2 tahun.."..

Selain dari Alisha ni suka menggigit... sekarang ni jugak dia dah suka menggetel... adehhhh... saya ni geli dia tak tau.. hahahaha.. U all bayanglah... sebelah dia hisap.. sebelah lagi tu tangan dia duk menggetel... eeeee geram betoi la rasa.. hihiii... Ohya, tau tak, apabila kita direct breastfeeding ni.. tak mustahil jugak breast kita akan jadi besar sebelah... tu pun kalau anak kita tu suka menghisap sebelah je... Adoiiiii....

Tu belum campur dugaan lain lagi.. krisis kekurangan susulah... masalah bengkak susu la.. haa tak lupa jugak, orang akan mengata kita ni seolah2 kita ni tak mampu membeli susu untuk anak kita ... macam2lah pendek kata.. cuma yang penting dalam diri kita adalah kuatkan semangat.. semua ni adalah untuk kebaikan anak kita!!... Sentiasa motivasi diri.. jika berada dalam keadaan tertekan... rileks kan diri & berfikir kembali secara waras... (",)

{ 25 comments.. read them below or add one }

Zefa NorAsmara Zefa NorAsmara January 05, 2012
Semoga ibu alisya dpt bertahan, teruskan usaha walau apa dugaan yg mendatang..

ps: rindu kenangan kena gigit. baby akak dah 5 tahun..
MaryaYusof MaryaYusof January 05, 2012
Pahala untuk kamu sangat besar IntanBerlian...bersabarlah... tak semua org mampu, ahkak pun tak mampu tau ;)
LYAfrina LYAfrina January 05, 2012
semoga tuhan permudahkan.. insyallah..kalo niat y baik..apatah lagi demi ank tsyg..psti dipermudahkan jalannya.. bertuah alisha.. dpt merasa susu ibu
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ January 05, 2012
good luck! smoga ckup 2 tahun!!!
Cute Mum Cute Mum January 05, 2012
untungnya..
uyun tak boleh nak direct bf jer..
sebab dania kena tinggal bila time kerja..
dan dua2 mak tak berapa galakkan bf pada mulanya sebab nanti dania susah nak tinggal..
alhamdulillah dania mau isap susu botol gak..
bila uyun balik, terus minta BF..
pasal gentel tue memang tabiat dania..
tak geli, tapi sakit.. kuku dania tajam dan die suka tarik-tarik..
gigit kadang2 die buat jugak..
fieda fieda January 05, 2012
teruskan usaha jgn cepat mengalah ye..kak fieda tak sempat nak kasi lama2 sbb kekurangan susu...huhu
Myra Jay Myra Jay January 05, 2012
Mmg kalau anak makin besaq ni suka geget, tu yg tak tahan tu kan..



**Ada yang cakap kalau nak preggy kena stop menyusu sbb menyusu ni mengecutkan rahim, tp ternyata silap sebab adik myra mengandung anak kedua pada masa dia full BF**

BTW Good luck ye :)
mama irfan mama irfan January 05, 2012
sama la ngan irfan penah skali dia gigit, dekat sebulan menanggung rasa perit time dia nyusu..bila luka dh kering, terbuka balik time dia start hisap.... rasa nak stop ja BF dia... tp mengenangkan kasih sayang pada dia, tahan la jugak sakit tiap kali dia nyusu...

skang ni gigi dah 16 batang, ngeri ja bila terbayangkan klu dia gigit lagi... bila da besar ni, pandai pulak acuh kita ngan buat2 nak gigit... pelan2 ja gigi dia terasa... cakap 'aaapp' baru dia nyusu balik cam biasa..hehe....
Cik Azizah Cik Azizah January 05, 2012
abaikan kata2 org..kira akak beruntung dpt susukan baby..org lain xramai yg snggup...xpe kak..pahala tu kak..pengorbanan seorang ibu :)
Masya Masya January 05, 2012
kuatkan semangat yer.. insyaallah ade lagi susu tu.. cube minum anmum khas utk penyusuan, kalau alisha gigit awak perah susu siap² boh dalam cawan bg dia minum...
Papa Mifz Papa Mifz January 05, 2012
suko gigit...aduh sakit la kan...huhu
anitadiana anitadiana January 05, 2012
seronoknya kak ita dengar..dan tumpang gembira...teruskan ya mama alisha....samapi alisha 2 tahun ...
~ raihazi ~ ~ raihazi ~ January 05, 2012
biasanya baby gigit sbb dia terlelap dan puting hampir2 terlepas dr mulut. atau mgkn sbb gatal gusi, ada gigi baru nak tumbuh. banyakkan berpesan pd baby, bgtau mama sakit bila adik gigit, insya Allah dia akan fhm dan ingat.. klu bab menggentel tu cuba bagi toys yg dia suka utk pegang.

cubalah, mudah2an dpt mbantu :)

p/s: sekadar bkongsi pengalaman. peace!
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda January 05, 2012
Ina mmg ibu yg terbaikkkk la, hehe.. xmcm sy, huhu~..

truskn BF ye.. ^_^
saffiya_aleesya @ echa saffiya_aleesya @ echa January 05, 2012
untuk dapatkan semangat dan info2 tentang penyusuan, awk boleh ke blog ni..

http://izzahazfar.blogspot.com/
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda January 05, 2012
ayah kat sirim s/alam, ummi kat uniten bangi.. ^_^
Izan Ishak Izan Ishak January 05, 2012
tahniah ina! kak izan doakan ina dpat susukan alisha sampai 2 thn...chaiyok2!!

pendek kata... byk betul org lemparkan kata2 -ve pada ibu2 yg BF kan anak2 sendiri kan. abaikan aje... teruskan azam ina tu selagi terdaya... dan utk adik2 alisha juga insyaAllah...
Cik Rose Cute Cik Rose Cute January 05, 2012
Cik rose pun menyusu badan jugak...Haziq 2 tahun lebih....tak ada la dia gigit sangat hihihi...Syifa pulak baru ada gigi bawah 2 batang...kadang2 gigit....
zareliqa afiqa zareliqa afiqa January 05, 2012
uish,takut jugak dengar cite akak ni.huhu..
Nana Nana January 05, 2012
Adoii pnh mrasa nipple luka bdarah smpai nmpk isi ngeriii pes time bfed dlu xde penglamn huhu
Nida Nida January 05, 2012
Ina kena selalu cakap pada Alisha.. ingatkan dia jangan gigit, nanti lama-lama di takkan gigit lagi..

Tapi memang trauma kalau kena gigit... :)
Gen2Merah Gen2Merah January 05, 2012
bila baca perkongsian kak intan ni, teringin pula nak cari bakal isteri yang suri rumah sepenuh masa,.. ehehehe (",)
Puan Kutu Puan Kutu January 05, 2012
suka semangat ibu alisya,teruskan perjuangan..setip kebaikan mesti ada dugaannya.hadapinya dengan tenang..pedulikan kata org..Alisya istimewa sbb dpt ibu yg boleh full bf till dia besar..

alisya comel jgn menggigit n menggentel lg ye..kesian ibu..hiks..
MamaEma MamaEma January 06, 2012
akak si adik tu dah umur dua tahun lebih masih susu badan...tp dah campur dgn formula... nak pama pun tak boleh...malam memang minum susu badan jer...
suhaina laui. suhaina laui. January 07, 2012
tahniah ina....semangat sue bc en3 kali....niat pon baby kali ni nk full bf...kesal pon ade stop bf sb nip bernanah dulu....ikot cadangan doc sb ms tu susu tgh byk ;(