Memuatkan ...

Puding yang sangat simple & sangat sedap di makan (",)

Ketika saya di kampung baru ni, saya ada buat puding tau.. Resepi asal dia tulis PUDING KUKUS LAICI tapi boleh ke kalau saya tukar jadi PUDING ROTI LAICI BERJELI.. hahhahha.. suka2 hati je tukar..hihii.. 

U all kene try buat puding ni sebab dia sangat2 senang & sedap!!.. my mum siap cakap.. nanti kenduri masuk rumah baru my bro, dia nak suruh saya buat puding ni...hahhahhahh... *ni lah yang buat saya nak perasan dari pagi sampai malam.. lepas tu sambung esoknya pulak..*... kikikiikii




Ini saya buat dekat rumah my parent.. One day sebelum balik rumah my MIL.. saya bawak balik puding ni dekat my MIL jugak.. (",)


Ini pandangan puding tu dari sisi.. Sorry lah time ni takda masa dah nak letak dalam pinggan cantik2 sebab dah nak balik rumah my MIL.. so, gambar ni pun saya snap dekat dalam bekas puding tu je.. hahhaha


Kalau dekat atas tu tak clear sangat.. tengok gambar ni u all boleh imagine kot macamana puding tu.. (",) lapisan bawah adalah puding roti & dekat atas tu adalah laici yang bermandi-mandian di dalam jeli..hihi.. Cara buat dia sangat senang..!!
FIRST STEP : U all ambik 4 keping roti potong.. bahagian tepi dia buang, ambik bahagian putih sahaja + 4 biji telur + 1 tin susu cair + gula = blender sampai hancur.. u all letak dalam bekas & kukus selama 30 minit @ sehingga masak.. Ok.. siap bahagian bawah..! SECOND STEP : Bahagian atas pulak.. u all beli 1 paket jelly nona perisa strawberry.. jenama lain pun boleh je.. (",).. Bancuh jelly tu mengikut arahan di kotak tersebut.. !! THIRD STEP : Atur buah laici atas puding yang dah siap kukus tadi (dah sejuk).. lepas tu u all tuanglah semua jeli yang u all dah bancuh tadi atas puding yang dah bersusun laici tu.. taraa.... dah siap.. (",)

Sangat sedap di makan selepas u all sejukkan di dalam peti ais... Bila makan... sejuk je rasa tekak ni.. u all patut try tau.. u all tak perlu guna banyak barang pun.. cuma guna blender + pengukus + periuk untuk masak jeli.. hanya 3 benda alah ni je u all nak kene cuci.. dapur pun tak kotor... hihihii... Cuba tau u all.. kikikiii.. Ohya, tak paham saya tulis, rujuk resepi asal dekat SINI

49 orang suka berlian:

Masya berkata...

ALA² TRIFFLE GITU.. MENARIK NI.. NANTI NAK CUBALAH BILE ADE KELAPANGAN.. (^__^)V

syawalsimpsons berkata...

waaahh terbaikk ni...nak try jugak la...kakakkaka....

NugRuL FaRaH berkata...

nak try laa nnti...heheh.
amik laici je ker? laici punyer air xyah letak ker?

Cik Rose Cute berkata...

Cik Rose Pun Suka puding roti...Nampak sedap!!! hehehe

intan morsalin berkata...

meriah ngan laici...confirm best...sya mmg suka puding & laici....hihihi..nak sket....

ZSqueenbee berkata...

nyum nyum..pndainyeee cik intan berlian kita ni...sye pon try nk wat trifle tp lom ade kesempatan lgi..bahan² dh bli sbb teruje tgk blog kwn..nmpk menyelerakan...

shahdiana berkata...

nampak sangat menarik..boleh try ni...

shaFazie berkata...

wahhh best nye....ade laici :D

Mama Ema berkata...

akak balikmkampung tak sempat nak masak pun..hehehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Sedapnye lebih2 lagi tgk laici2 yg tersusun cantik..rasa mcm nak ngap satu laici kat situ..hehe

rasa mcm nak mencuba jugak la nnti..tp ntah biler agak nye akan berjaya cuba..huhu

Tina Othman berkata...

mcm triffle kan, nyaman je masuk tekak musim2 panas ni

~izan~ berkata...

mak aiii..sebiji2 ha laici dia. memang sodap la layan kalau cmni.mengiurkan dan menggoda sungguh hehe

sue zainun berkata...

oraitttt.leh try..sue suka sgt2 makan laici..hari2 lps balik keje mst carik air laici dlm peti ais dulu..peram air tu dlm peti ais setiap pagi sb nak bg btl2 sejuk..hhihi..:p

ecadwinkyasha berkata...

waduh2...mengundang kelaparan..akak,lagi sedap kan klu air laici tu,guna tuk wat jelly?.so,xyah cmpur gula kan?...btw,kalau potong puding ne,tak pecah2 ke?.mksud eca,tak laici tu melekat je kan?..hahaha...

normi nieza berkata...

bestnya...:)

Royan Sableng berkata...

mantab pudingnya

Royan Sableng berkata...

mantab pudingnya

Cho Zila berkata...

sedapnyer kalau masuk peti ais lepaihtu masuk kat tekak sejukjer....

Ibu Lala berkata...

Wahh menariknye idea. Baru plan nak beli koktail balik ni. Agar2 nona tu dah ada. Malam ni nak try buat. thanks...

Puan Kutu berkata...

wah cantik menarik tertarik..msti sedap..tp umah sy takde pengukus..sedih tak boleh buat.hehe...

kartikel.com berkata...

sedap gak ni..

Izan Ishak berkata...

wahhh..boleh cuba ni ina. kak izan pun suka puding camni. kalau makan sejuk je kat tekak...

~diAhOntHeblOg~ berkata...

sedap kemain laaaaa....nk try gak nnt..

Bui Junaidi berkata...

KEMBANG AIR LIUR TENGOK LAICI TU..

Falsya berkata...

tergoda iman mak nengok..hahaha..sedapnye!!..

Papa Mifz berkata...

wah kene suruh wife cubo buek nih...

lieynanilaz berkata...

memang menggoda tekak lagi2 kamu tidak kedekut dengan laici!!...:)

Cik Azizah berkata...

wah ni rasa nak try gak ni!

eB ezrin berkata...

okeh, aku try. tq beb :)

Myra Jay berkata...

Yeah boleh cuba..

Kuning telur & putih telur sekali harung ke?
Nanti bebila leh try :)

Ibulala berkata...

Saya pun sangat suka mkn kek. Wpun smlm dh mkn tp hari ni tetap teringin lagi. Hu hu hu. Masalah betul..jom la kita pi mkn sesama..

IBU AQIL berkata...

sedapnya...lagi2 tang laici..

IntaNBerliaN berkata...

@NugRuL FaRaH
A'aa ambik laici je.. air laici xpayah :-)

IntaNBerliaN berkata...

@sue zainun

mmg sedap air laici sue tu.. bila minum sejuk rasa nyaman je tekak tu kan..hihii

IntaNBerliaN berkata...

@ecadwinkyasha

yg akka buat ni pecah dekat jeli tu eca.. yela, setiap kali potong, pisau duk terlanggar laici je..hihii

IntaNBerliaN berkata...

@Ibu Lala

haa baguslah tu.. akka try la nanti.. :-)

IntaNBerliaN berkata...

@Myra Jay

yap dear.. kuning telur & putih telur sekali harung je :-)

fieda berkata...

amboi2...sedapnyer nmpk..wah..ibu alisha dah makin rajin la skrg..ada kemajuan..hehehe

anitadiana berkata...

sedapnya...tengok buah laici tu...senang nampaknya..nak try lah nanti tq ya..mama alisha

Mrs Lurve berkata...

ok, bila tgk pic nie..terus rasa nak beli laici bertin2, nak buat cuti nti hihihihi

Mrs Lurve berkata...

ok, bila tgk pic nie..terus rasa nak beli laici bertin2, nak buat cuti nti hihihihi

hafizulhakim berkata...

kalau makan sejuk2 sedap ni. cam senang je nak buat :)

zareliqa afiqa berkata...

WoW! cantiknya puding ni^^
Bole try buat t :D

anisalya berkata...

sy tak mkn puding roti. tak tertelan dek tekak. tp yg ni rs mcm nk cuba. kot2 blh je msk kan? hehehe...

Nisa Greennnpanda berkata...

wah..nmpk sdap aa puding nie, best3.. nnti kalo sy dtg sane, Ina wat kn eh? ngehehehehe.. XP

btw, nie br 1st time sy nmpk footer kat bwh blog Ina nie, comel je pic Ina & Alisha.. ^_^

QasehnyaRania berkata...

singgah ptg..ina su nak amek resepi nak try..
buah apa2 pon tak pa kan?
ala2 triffle gitu tp simple..

Mas Zull berkata...

assalamualaikum intan...sedapnya bila la nak mencuba membuatnya ni...:)

QasehnyaRania berkata...

slamat ptg,
ina, semalam saya ada buat puding laici ni.tekak saya tak boleh nak pi ler.huhu.

tpi cik abe suka la pulak.hihi
saya just makan yg jeli dgn laici je. yang bawah buat tekak saya rasa kembang je :)

QasehnyaRania berkata...

alamak ina, su tak sangka pulak nama puding yg su nak letak kebetulan sama dgn nama yg ina nak bagi tu.. hihi

su terpikir nak letak nama tu sebabnya lapisan bwah ada roti, kemdian ada laici, pastu ada jely strawbery tu.. tu yang namakannya puding roti laici berjeli.. sama pula imagine saya dgn ina..

bila dtg balik nak amik link ina, bila baca 1st entri, alamak sama la tajuk n3 tu..


su guna nama tu ye ina :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...