Puding yang sangat simple & sangat sedap di makan (",)

Ketika saya di kampung baru ni, saya ada buat puding tau.. Resepi asal dia tulis PUDING KUKUS LAICI tapi boleh ke kalau saya tukar jadi PUDING ROTI LAICI BERJELI.. hahhahha.. suka2 hati je tukar..hihii.. 

U all kene try buat puding ni sebab dia sangat2 senang & sedap!!.. my mum siap cakap.. nanti kenduri masuk rumah baru my bro, dia nak suruh saya buat puding ni...hahhahhahh... *ni lah yang buat saya nak perasan dari pagi sampai malam.. lepas tu sambung esoknya pulak..*... kikikiikii




Ini saya buat dekat rumah my parent.. One day sebelum balik rumah my MIL.. saya bawak balik puding ni dekat my MIL jugak.. (",)


Ini pandangan puding tu dari sisi.. Sorry lah time ni takda masa dah nak letak dalam pinggan cantik2 sebab dah nak balik rumah my MIL.. so, gambar ni pun saya snap dekat dalam bekas puding tu je.. hahhaha


Kalau dekat atas tu tak clear sangat.. tengok gambar ni u all boleh imagine kot macamana puding tu.. (",) lapisan bawah adalah puding roti & dekat atas tu adalah laici yang bermandi-mandian di dalam jeli..hihi.. Cara buat dia sangat senang..!!
FIRST STEP : U all ambik 4 keping roti potong.. bahagian tepi dia buang, ambik bahagian putih sahaja + 4 biji telur + 1 tin susu cair + gula = blender sampai hancur.. u all letak dalam bekas & kukus selama 30 minit @ sehingga masak.. Ok.. siap bahagian bawah..! SECOND STEP : Bahagian atas pulak.. u all beli 1 paket jelly nona perisa strawberry.. jenama lain pun boleh je.. (",).. Bancuh jelly tu mengikut arahan di kotak tersebut.. !! THIRD STEP : Atur buah laici atas puding yang dah siap kukus tadi (dah sejuk).. lepas tu u all tuanglah semua jeli yang u all dah bancuh tadi atas puding yang dah bersusun laici tu.. taraa.... dah siap.. (",)

Sangat sedap di makan selepas u all sejukkan di dalam peti ais... Bila makan... sejuk je rasa tekak ni.. u all patut try tau.. u all tak perlu guna banyak barang pun.. cuma guna blender + pengukus + periuk untuk masak jeli.. hanya 3 benda alah ni je u all nak kene cuci.. dapur pun tak kotor... hihihii... Cuba tau u all.. kikikiii.. Ohya, tak paham saya tulis, rujuk resepi asal dekat SINI

{ 49 comments.. read them below or add one }

Masya Masya 26 January, 2012
ALA² TRIFFLE GITU.. MENARIK NI.. NANTI NAK CUBALAH BILE ADE KELAPANGAN.. (^__^)V
syawalsimpsons syawalsimpsons 26 January, 2012
waaahh terbaikk ni...nak try jugak la...kakakkaka....
NugRuL FaRaH NugRuL FaRaH 26 January, 2012
nak try laa nnti...heheh.
amik laici je ker? laici punyer air xyah letak ker?
Cik Rose Cute Cik Rose Cute 26 January, 2012
Cik Rose Pun Suka puding roti...Nampak sedap!!! hehehe
intan morsalin intan morsalin 26 January, 2012
meriah ngan laici...confirm best...sya mmg suka puding & laici....hihihi..nak sket....
ZSqueenbee ZSqueenbee 26 January, 2012
nyum nyum..pndainyeee cik intan berlian kita ni...sye pon try nk wat trifle tp lom ade kesempatan lgi..bahan² dh bli sbb teruje tgk blog kwn..nmpk menyelerakan...
shahdiana shahdiana 26 January, 2012
nampak sangat menarik..boleh try ni...
shaFazie shaFazie 26 January, 2012
wahhh best nye....ade laici :D
Mama Ema Mama Ema 26 January, 2012
akak balikmkampung tak sempat nak masak pun..hehehe
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY 26 January, 2012
Sedapnye lebih2 lagi tgk laici2 yg tersusun cantik..rasa mcm nak ngap satu laici kat situ..hehe

rasa mcm nak mencuba jugak la nnti..tp ntah biler agak nye akan berjaya cuba..huhu
Tina Othman Tina Othman 26 January, 2012
mcm triffle kan, nyaman je masuk tekak musim2 panas ni
~izan~ ~izan~ 26 January, 2012
mak aiii..sebiji2 ha laici dia. memang sodap la layan kalau cmni.mengiurkan dan menggoda sungguh hehe
sue zainun sue zainun 26 January, 2012
oraitttt.leh try..sue suka sgt2 makan laici..hari2 lps balik keje mst carik air laici dlm peti ais dulu..peram air tu dlm peti ais setiap pagi sb nak bg btl2 sejuk..hhihi..:p
ecadwinkyasha ecadwinkyasha 26 January, 2012
waduh2...mengundang kelaparan..akak,lagi sedap kan klu air laici tu,guna tuk wat jelly?.so,xyah cmpur gula kan?...btw,kalau potong puding ne,tak pecah2 ke?.mksud eca,tak laici tu melekat je kan?..hahaha...
Cho Zila Cho Zila 26 January, 2012
sedapnyer kalau masuk peti ais lepaihtu masuk kat tekak sejukjer....
Ibu Lala Ibu Lala 26 January, 2012
Wahh menariknye idea. Baru plan nak beli koktail balik ni. Agar2 nona tu dah ada. Malam ni nak try buat. thanks...
Puan Kutu Puan Kutu 26 January, 2012
wah cantik menarik tertarik..msti sedap..tp umah sy takde pengukus..sedih tak boleh buat.hehe...
Izan Ishak Izan Ishak 26 January, 2012
wahhh..boleh cuba ni ina. kak izan pun suka puding camni. kalau makan sejuk je kat tekak...
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ 26 January, 2012
sedap kemain laaaaa....nk try gak nnt..
Bui Junaidi Bui Junaidi 26 January, 2012
KEMBANG AIR LIUR TENGOK LAICI TU..
Falsya Falsya 26 January, 2012
tergoda iman mak nengok..hahaha..sedapnye!!..
Papa Mifz Papa Mifz 26 January, 2012
wah kene suruh wife cubo buek nih...
lieynanilaz lieynanilaz 26 January, 2012
memang menggoda tekak lagi2 kamu tidak kedekut dengan laici!!...:)
Cik Azizah Cik Azizah 26 January, 2012
wah ni rasa nak try gak ni!
eB ezrin eB ezrin 26 January, 2012
okeh, aku try. tq beb :)
Myra Jay Myra Jay 26 January, 2012
Yeah boleh cuba..

Kuning telur & putih telur sekali harung ke?
Nanti bebila leh try :)
Ibulala Ibulala 26 January, 2012
Saya pun sangat suka mkn kek. Wpun smlm dh mkn tp hari ni tetap teringin lagi. Hu hu hu. Masalah betul..jom la kita pi mkn sesama..
IBU AQIL IBU AQIL 26 January, 2012
sedapnya...lagi2 tang laici..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 26 January, 2012
@NugRuL FaRaH
A'aa ambik laici je.. air laici xpayah :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 26 January, 2012
@sue zainun

mmg sedap air laici sue tu.. bila minum sejuk rasa nyaman je tekak tu kan..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 26 January, 2012
@ecadwinkyasha

yg akka buat ni pecah dekat jeli tu eca.. yela, setiap kali potong, pisau duk terlanggar laici je..hihii
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 26 January, 2012
@Ibu Lala

haa baguslah tu.. akka try la nanti.. :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN 26 January, 2012
@Myra Jay

yap dear.. kuning telur & putih telur sekali harung je :-)
fieda fieda 26 January, 2012
amboi2...sedapnyer nmpk..wah..ibu alisha dah makin rajin la skrg..ada kemajuan..hehehe
anitadiana anitadiana 26 January, 2012
sedapnya...tengok buah laici tu...senang nampaknya..nak try lah nanti tq ya..mama alisha
Mrs Lurve Mrs Lurve 26 January, 2012
ok, bila tgk pic nie..terus rasa nak beli laici bertin2, nak buat cuti nti hihihihi
Mrs Lurve Mrs Lurve 26 January, 2012
ok, bila tgk pic nie..terus rasa nak beli laici bertin2, nak buat cuti nti hihihihi
hafizulhakim hafizulhakim 26 January, 2012
kalau makan sejuk2 sedap ni. cam senang je nak buat :)
zareliqa afiqa zareliqa afiqa 26 January, 2012
WoW! cantiknya puding ni^^
Bole try buat t :D
anisalya anisalya 27 January, 2012
sy tak mkn puding roti. tak tertelan dek tekak. tp yg ni rs mcm nk cuba. kot2 blh je msk kan? hehehe...
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda 27 January, 2012
wah..nmpk sdap aa puding nie, best3.. nnti kalo sy dtg sane, Ina wat kn eh? ngehehehehe.. XP

btw, nie br 1st time sy nmpk footer kat bwh blog Ina nie, comel je pic Ina & Alisha.. ^_^
QasehnyaRania QasehnyaRania 04 December, 2012
singgah ptg..ina su nak amek resepi nak try..
buah apa2 pon tak pa kan?
ala2 triffle gitu tp simple..
Mas Zull Mas Zull 20 June, 2013
assalamualaikum intan...sedapnya bila la nak mencuba membuatnya ni...:)
QasehnyaRania QasehnyaRania 27 August, 2013
slamat ptg,
ina, semalam saya ada buat puding laici ni.tekak saya tak boleh nak pi ler.huhu.

tpi cik abe suka la pulak.hihi
saya just makan yg jeli dgn laici je. yang bawah buat tekak saya rasa kembang je :)
QasehnyaRania QasehnyaRania 27 August, 2013
alamak ina, su tak sangka pulak nama puding yg su nak letak kebetulan sama dgn nama yg ina nak bagi tu.. hihi

su terpikir nak letak nama tu sebabnya lapisan bwah ada roti, kemdian ada laici, pastu ada jely strawbery tu.. tu yang namakannya puding roti laici berjeli.. sama pula imagine saya dgn ina..

bila dtg balik nak amik link ina, bila baca 1st entri, alamak sama la tajuk n3 tu..


su guna nama tu ye ina :)