Perlu ke kita bersikap HATI KERING


Sebenarnya saya nak tanya u all... Patut tak KADANG² kita bersikap hati kering dekat anak2 kita?... Saya sebagai ibu yang baru anak sorang.. so, saya masih lagi dalam proses untuk mengetahui lebih banyak lagi cara mengajar anak... Sebab tu nak tanya u all.. bolehla kita kongsi sama².. (",)

Maksud saya dengan hati kering tu adalah bila anak kita nak sesuatu yang kita tak bagi sebab memang tak sesuai or apa2 je la.. dia mengamuk², so, kita biarkan je dia mengamuk tanpa melayan karenah tersebut atau apa yang kita suruh dia buat tapi dia tak buat or apa2 jelah.. (mengikut perkembangan umur anak)...  

Secara peribadinya, saya pernah sekali or 2 kali buat hati kering dekat Alisha ni... dia menangis mengamuk2.. hentak2 kaki sampai tersedu sedan tapi saya biarkan je dia.. memandangkan saya bukanlah jenis yang suka tinggikan suara & memukul so, saya cuma cakap " Kalau Alisha nak menangis, menangislah selagi nak"... Dia betoi2 menangis... dah lama2 dia datang kembali dekat saya.. So, lepas dari tu, dia dah tak buat apa yang saya tak bagi dia buat tu...

Untuk pengetahuan u all jugak... hati saya yang tengok dia menangis ni.. rasa macam kena siat2.. hahhah... tak sanggup tengok anak menangis sampai macam tu... Tapi saya jugak taknak anak saya jadi mengada2.. taknaklah nanti bila pergi kedai nampak sesuatu yang dia berkenan, bila saya tak bagi.. dia mengamuk2 dekat kedai tu... saya tak nak "dipergunakan" oleh anak²...

Alisha setakat ni, alhamdulillah la, kalau kami pergi shopping, bila jumpa mainan dia tak pernah lagi bila tak dapat dia mengamuk maybe sebab dia tahu dekat rumah dia dah berlambak2 dengan mainan.. cumanya Alisha akan beli makanan @ biskut yang dia nak.. kira dia lebih tertarik kepada makanan la.. no hal la kan.. bab2 makan ni...

Sebenarnya, hati kering ni bukan hanya dalam bab apa yang anak kita nak, kita tak bagi... tapi banyak lagi yang saya terfikir tapi saya tak reti nak cerita dekat sini macamnana... hahhahhahha... tapi saya rasa ibu2 semua mesti paham kan.. lebih2 lagi yang dah lama jadi ibu.. Kadang2 tinggalkan anak dengan pengasuh pun, kita terpaksa keringkan hati.. tengok anak terima rawatan dekat hospital sampai meraung2 or wayar sana sini pun.. kita kena keringkan  hati.. (",)
   

{ 27 comments.. read them below or add one }

ZSqueenbee ZSqueenbee January 16, 2012
sye suke n3 ni..sye pon dlm proses bljr lgi mendidik anak..my baby bru 5 bulan..

mcm my aunty die slalu ikutkn sje apa ank die nk sbb mslhnye xnk ank menagis sbb ank die suke mengamuk kalo xdpt apa yg die nk tp smpai skrg la sikap mcmtu..nk marah pon ssh sbb die tau die nanes je kuat² mak ayah akn blikn..ssh jugak kn...
Dalila Hamid Dalila Hamid January 16, 2012
tpi kdg2 hati kering utk kebaikkan anak2 tak salah kan.... mesti bersebab apa yg terjadi tul x
Nida Nida January 16, 2012
Sangat-sangat perlu bergantung pada keadaan juga.. namun fitrah seorang ibu, hatinya sentiasa basah.. terutama apabila berurusan dengan anak-anak... betul tak?
Puan Kutu Puan Kutu January 16, 2012
klu cara hati kering berkesan,kena gak kot amalkan..macam contoh ina bg tu..alisya dah tak buat perkara yg sama kan..setiap anak cara mereka berbeza, tak sama..:)

masa mula2 jadi ibu mmg sikit2 sy tersentuh.cthnya masa aiman kena kuning..sy nangis sbb kesian tgok dikena cucuk.lama2 kita kena belajar berhati kering juga supaya anak tidak naik lemak...

ikutkan apa yg sy baca, kita kena pujuk,tp bg sy pujukan tu tak semestinya berjaya.kadang2 anak perlu didik dengan keras.tp kena tgok gak apa kesalahan yg dia buat.

sy selalu buat hati kering..lala..
Munnafendy Munnafendy January 16, 2012
yup...kekadang mmg perlu..lau tak nanti naik lemak pulak kan..
||aLeaSaRa|| ||aLeaSaRa|| January 16, 2012
salam sggh ptg..nak x nak adakalanya kena hati krg.bukan sbb kejam..bgantung kpd situasi.....

kena bijak semasa anak buat perangai...tak blh ikutkan sgt kehendak anak...nanti kita yg teruk...hati krg bukan bermakna x sygkan anak.

kena didik sedari kecil biar diorg faham mana keperluan mana kehendak.alhamdulillah so far anak kembar akak(10 thn) dan yg plg kecil(5 thn) x byk ragam.tak pernah mengamuk kalau x dpt apa yg diorg minta.

tapi sbg ibu manalah sampai hati kalau x dpt beli apa yg diorg nak.akak akan cakap tgu mama settlekan dulu bil2 dan apa yg patut,ada duit lebih mama beli ye.alhamdulillah semua anak2 faham ^^
fiza fiza January 16, 2012
Saya yg anak dah 2 ni pon masih dlm proses belajar lagi. Agak susah gak nak buat hati kering nih, especially bila biar dia nangis lama². TApi bila nak mendidik & mendisiplinkan anak tu...terpaksa gak buat mcm tu.

So far alhamdulillah...anak2 saya bukan jenis yg nak barang bila tak dpt berguling2 & menangis2 depan kedai.
Cikpuan rara Cikpuan rara January 16, 2012
hmm betul tu sis.dr kecik dh kena ajar cm tu.sbb nya takut dh besar dorg akan gunakan kita.sokong sis.
Dylla Abas Dylla Abas January 16, 2012
ber'hati kering' demi kebaikan anak2 apa salahnya kan (",)
Papa Mifz Papa Mifz January 16, 2012
sekering mano pun hati sure dalam ado taman..;)
eB ezrin eB ezrin January 16, 2012
eB nih tgk keadaan, ader lyn, ader tidak. :)
suhaina laui. suhaina laui. January 16, 2012
bg sue sgt la perlu ina....xlarat ikot kemahuan ank2 yg tgh membesarkan...kalo diikot kan semua nt terlebih manja jadiknye
saffiya_aleesya @ echa saffiya_aleesya @ echa January 16, 2012
hati kering ni kena ada gak sebab nanti bila anak dah naik lemak time tu baru nak terhegeh2 nak ajar memang tak jadi apa2 dah laa..bila anak menangis kita ikutkan..nnti menangis n mengamuk ni akan jadi modal anak2 walaupun sampai besar nanti
Cik Rose Cute Cik Rose Cute January 16, 2012
pendapat cik rose...memang wajar bersikap hati kering sedikit hihihi...
mamaNoriz mamaNoriz January 16, 2012
bestnye entry ina ni...

tpi mmg sgt setuju...

kita sbagai mak sellu lemau dan lemah bab ni kan tpi keakdang terpaksa demi kebaikan di masa depan...
Bui Junaidi Bui Junaidi January 16, 2012
NAK JUGAK BELAJAR JD HATI KERING NI..TP KDG2 TEWAS JUGAK DGN TANGISAN ANAK2..ADOYAIII..
fieda fieda January 16, 2012
kak fieda punya pendapat sgt dan tgk la situasi guane...kalau nak ikut jer angin dorang nanti lemak plk..

done...
Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY January 16, 2012
kadang2 mmg perlu wat hati kering ni,demi kebaikan xpe cuma antara thn dgn x thn jerk la dgr anak2 kita nangis.

sbb tu eija kalau dh x thn sgt dgr dia nangis eija turutkan juga kehendak anak2.

my son zaquan dh pandai meminta2 mainan dh, pening gak kepala memikirkannya, kalau x ikut dia nangis, kalau terlalu ikutkan takut dia semakin ngada2,takut dia igt mama n papa dia senang jerk nk bg mainan kat dia, nangis jerk dpt.
nak x nak kalau kita mampu n benda tu ada gak faedahnya, beli kan jerk la..
delarocha delarocha January 16, 2012
betul gak tu, masa kecik2 ni jgn dimanjakan sgt kan
ieda ieda January 16, 2012
hermm pada akak .. akak x bagi anak2 mengamuk macam tuu .. selalunya akak akan marah ... bila marah , dia x akan mengamuk layie .. kita x nak anak2 mengamuk macam tuu sbb x nak ia memalukan kita nanti ..

akak percaya kalau kita asuh dia dan marahkan dia dengan perbuatan mengamuk tuu dia akan paham ..
so far anak2 akak paham dn jarang sgt zahrien tuu mengamuk sbb belum pun dia mengamuk akak marah dia dah diam .. dia takut akak pukul ..

dan dlam hal memukul .. kita mendidik .. jgn risau dik .. mendidik adakalanya memerlukan ketegasan dari kita sebagai ibu bapa .. kerana penekanan memukul akan membuatkan anak2 takut dan hormat dengan kata2 kita ..

percayalah .. kita yg membentuk dia .. dia x akan jadi apa yg kita bentukkan dia .. so cari yg terbaik dan jgn sampai dia buat sesuatu yg di luar jangkaan kita ..
kerana anak2 nie memang akan mengikut apa yg kita btahu .. kerana kita dah asuh utk dia mendengar kata ..

memukul bukan kerana benci tapi kerana sayang dan nak mengajar .. dan of course kita pukul bukan nak membunuh kan .. ;)
misshannajr misshannajr January 16, 2012
sya walaupun blm ada anak tp agak tegas dgn anak2 sedara sya..kdg2 kalo depa tak dgr ckp sya akn buat betul2 apa yg sya ckp..kalo depa dah dengar ckp sya akan puji pastu syg2 depa hehehe..
Mama Adam Mama Adam January 16, 2012
Betul tu. kadang2 terpaksa la berhati kering.

Tapi... Tengah belajar la ni... Selalu hati basah!
kakyong kakyong January 16, 2012
hati kering? bila anak dah ramai ni memang kena tegas... kakyong tak suka guna term hati kering.. heheh.. tapi word yg sesuai adalah tegas.

tiap anak akan punya karenah & karektor tersendiri.. jadi pandai2 lah kita uruskan, sekurangnya mberi alternatif @ alihkan perhatian anak drp benda yg dia nak tu.. yes, kdg2 berjaya, kdg2 tidak.. so ada masa, kita turut kemahuan anak, ada masa tidak, yg pasti kena btahu anak sebab2 kenapa dia dpt & ada masa kenapa dia tak dpt.. ;)

anak2 ni sebenarnya 'sekolah' untuk ibu & ayah.. dari hari ke hari kita akan terus belajar utk mjadi yg terbaik utk anak2..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina January 17, 2012
pernah jugak terutamanya nak makan benda2 manis cam coklat n ice krim banyak2..huhu..nurul wat tak getijer..tapi lama jugak nak tunggu dia diamtuh..
anisalya anisalya January 18, 2012
memang hati kering. kalau ada salah je saya buat tk tahu smp anak2 dtg dan mtk maaf. bila meragam pun sama jgk. selalunya dia orang akan sedar. bkn tak kesian tp kean jugak keraskan hati sbb me handle them alone. husben jauh.
Masya Masya January 18, 2012
hati kering dgn anak-anak mesti ada, yg sebenarnya lebih pada bertegas... supaya anak-anak taklah mengada2 sgt nnt.. atau terlebih manja....
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda January 18, 2012
owh.sy penah gak wat camnie ngan Hannah.. biar die nngis kalo bnde yg die mintak tue mmg xsesuai..

tp pastue sy pujuk die la.. hehe.. >_<