Rumah saya yang dah nak jadi macam "TASKA" hihii

Memang rumah saya ni dah nak jadi macam taska pun.. hihi Bahan pembelajaran Alisha penuh dekat dinding rumah saya ni tau.. Dah berwarna-warni dibuatnya.. muahhaha


 Ini untuk Alisha belajar mengenali anggota badan dia & untuk belajar Alif Ba Ta.. Ohya, kalau u all nak tahu.. setiap kali saya cakap dekat alisha.. "Alisha.. cepat baca Alif Ba Ta".. Alisha akan cepat2 tengok pelekat dekat dinding ni.. thats mean, Alisha tahu yang itu adalah "Alif Ba Ta".. hihii Good Girl lah (",)

Lagi satu, Alisha pun dah pandai sebut "A Ba Ta" tau.. hihii Jadilah kan.. pelan2 belajar (",)


Ni pulak puzzle mat 123 yang versi besar punya...


 Ni pulak puzzle mat 123 & abc huruf kecik.. saya suka dengan yang 123 tu sebab dia ada tanda +, -, x, =.. senanglah saya nak ajar alisha 1+2=3... hahahhah

Cermin yang cun melecun tu pun tak lupa jugak untuk melekat di dinding rumah saya ni... Mahu taknya.. anak saya ni kan anak dara.. sukakan cermin hokay... hahhahah Serius la u all, alisha ni kalau saya bagi dia pakai apa2 atas kepala dia samada tudung ke cekak ke topi ke.. lepas tu saya cakap cantikkkkkkkkk... mesti alisha akan cepat2 pergi tengok cermin dia sambil tersengih2... mauhahahhahhah


 Yang ni pulak mini puzzle mat untuk ABC huruf besar & 123.. Gambar rama2 tu pulak.. menjadi pilihan alisha untuk dibeli ketika kami ke taman rama2..

Kalau u all nak tahu.. semua puzzle mat yang melekat dekat dinding ni dah berapa kali saya lekat sebabnya setiap kali alisha "study" dia mesti cabut & usung ke mana je dia pergi.. hihii


Yang ni pulak mainan alisha.. penuh sebakul.. ni yang muat dalam bakul.. yang tak boleh sumbat dalam bakul ada lagi tu.. hihii


 Ni pulak antara bahan pembelajaran alisha..


Tebal tak flash card alisha?? hihii.. sekali alisha guna flash card ni... bersepah satu rumah.. hihii alisha ni kalau dia tengok flash card.. dia bukan tengok semata-mata tengok tau.. tapi dia akan betul2 tilik & bila ada mana2 flash card yang menarik hati dia.. mula la dia akan pot pet pot pet.. kadang2 tu, bawak flash card tu dekat saya nak tunjuk.. saya pun explain la pasal gambar dekat flash card tu.. hihii

Setakat ni alhamdulillah la.. alisha menunjukkan minat untuk membaca.. pantang jumpa buku ke surat khabar ke mesti belek.. kalau dulu suka koyak.. sekarang dah besar.. dah tak koyak tapi memerhati pulak.. (",)

P/s : Lain kali saya buat entry gambar alisha setiap kali "mengadap" bahan bacaan pulak (",)

{ 26 comments.. read them below or add one }

mamaNoriz mamaNoriz October 25, 2011
hehehhe...biasalah tu

takpe ina...tu kira investment la sbb nanti hasilnya insyaAllah baik sbb ina rajin ajar...
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ October 25, 2011
Salam Ina...wah!mcm2 mama Alisha belikn tuk pembelajaran Alisya..bertuahnya Alisya.
masa anak2 k.atie kecik dulu pon camni la gak..habih dinding umah kena tampal ngan bahan2 belajar ni.
Insallh,klu Ina selalu ajar Alisya belajar camni..cepat la dia belajar & membaca.
Alhamdllh,anak2 k.atie umur 5 tahun dah pandai membaca...yg penting sebagai Ibu kita kena sabar & rajen membantu anak2 mengenal huruf & belajar.Good luck Alisya...& mamanya :D
Myra Jay Myra Jay October 25, 2011
Good girl..

Rasa puas kan bila apa yang kita buat untuk pembelajaran si kecil dan dia suka dan mahu belajar.. :)
fieda fieda October 25, 2011
wahh..bagus2..mmg mcm taska tp takper untuk anak tersayang kan..mmg bagus la guna flash kad ni ina..kak fieda pun guna flash kad untuk maira..cpt dia tangkap..kalau buku lmbat sikit..
wan nurul hezrina wan nurul hezrina October 25, 2011
waaah ina memang betul2 macam taska..hehe takperlah janji alisha bahagia
~diAhOntHeblOg~ ~diAhOntHeblOg~ October 25, 2011
hehe..ok ape..bleh bukak taska terus.. :P
syawalsimpsons syawalsimpsons October 25, 2011
sue pon nak lebeykan syawal camtu jugak..tampal menampal...tapi tu la susah jugak...mak ddk ngan sue...so barang mesti banyak punyer..org hidup lama...so ruang pon agak kecik...kkkikiki...tapi sue suke la..kalo sue blk SP..g umah ina la..tido sana...confirm syawal x mo blk..kakakakk
Kasih Kita Kasih Kita October 25, 2011
Ala.. duduk sekali dengan mak. Confirm tak boleh tepek gambar mcm tu huhu
Bui Junaidi Bui Junaidi October 25, 2011
wah..mesti pandai dia nnt..bui tak pernah buat mcm ni..syg dekat dinding rumah..hehe
Zefa NorAsmara Zefa NorAsmara October 25, 2011
Tak apa rumah jadi macam taska pun, janji bagus utk anak2.. lg satu rumah mesti jadi ceria je kan.. :D
Zie Zie October 25, 2011
MASIH ELOK MAINAN ALISHA NI... OK LAH TU....
.: pn yazlynn :. .: pn yazlynn :. October 25, 2011
ni mak dia nye hobby gak ni.. hehe shomel
.: pn yazlynn :. .: pn yazlynn :. October 25, 2011
ni mak dia nye hobby gak ni.. hehe shomel
PinKy MoMMa PinKy MoMMa October 25, 2011
pembelajaran di awal umur huhu..sukaaa!

masa time abg long smua flash card tu berjaga rapi sbb dia cermat skit..smpai turn adik huhu punah!
Mama QS Mama QS October 25, 2011
Sama mcm akak buat pada qayyum dan sumaiyyah tapi kalai nak cepatkan beli vcd buka selalu kat tv.... Dari diaorg mengadap cartoon sumaiyyah dgn qayyum cepat membaca
MamaEma MamaEma October 25, 2011
elok sangat tu..bausg untuk pembelajaran awal anak
ummu muhammad ummu muhammad October 25, 2011
wah ni boleh geng nihh..homeschool hehe
Jaa Jaa October 25, 2011
bestnyer.... k.ja dok cari jugak flash card 2.. tp x jumpa ler...
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 25, 2011
mmg mcm taska.. nk bwk Hannah "blaja" kat sni, leh? hehe.. bgus la ina nie, bgga sy.. sy nie lak rs cam a not-so-good mother je, huhu~.. sian Hannah.. biel la sy bk blikn die flash card eh?
LYAfrina LYAfrina October 25, 2011
hehhe,,, xpe demi anak2... asya pon ada flash card tu...

kat rmh lya pon..mcm ni gak.. tp semuanya tepek dlm bilik..
Puan Kutu Puan Kutu October 25, 2011
wah betul2 taska nie..sy tak pernah beli tampal2 pasal tak berapa tengok.semak.hehe..setakat beli buku n puzzle abc jer la.tp buku belajar nie aiman tak suka sgt.kadang kena paksa.dia suka buku cerita ja.haha..
IntaNBerliaN IntaNBerliaN October 25, 2011
NISA : janganlah cakap mcm tu.. nisa msh lg study.. saya ni duk rumah je.. tu yg ada masa ajar alisha..

tp pe2 pun sy percaya hannah akn jd pandai sbb mama hannah ni pandai + adik bradik nisa semua pndai.. sy ni lk yg jeles.. :-)
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 25, 2011
hehe.. ok dear.. tue la pasal.. rs lmbabt lak nk abis study nie.. huhu~.. thanks for the support!!
Nigina Nigina October 25, 2011
wahh bestnya taska nie hehehhehe
Rumah Dijual Rumah Dijual October 26, 2011
gag apa-apa rumah taskanya buat pembelajaran bagia alisyha , semoga alisya menjadi anak yang pinter ya ?