Alisha yang semakin "PROFESIONAL"

Yap.. Alisha memang dah semakin "profesional" sejak2 dah dapat ijazah ni.. profesional "mengemas" di dapur yer.. huhh!


Kalau sebelum ni ketika dia pandai merangkak, dia hanya "kemaskan" kabinet dapur saya ni bahagian bawah je... pendek kata periuk belanga saya tu habis berdentam dentum la...


Tapi sekarang ni, bila dah pandai berjalan... tu diaaaaa bahagian atas kabinet tu pulak dia "kemaskan"... habis senduk la sudip la sudu garfu semua di bawa keluarnya...


Sanggup si budak kecik ni jinjing kaki, janji dapat "tolong" ibu dia "kemaskan" kabinet...


Yang tak tahan tu.. baru bangun tidur terus je ke dapur tolong saya "kemas".. ayoyooo anak saya ni lah.. time saya busy masak dekat dapur, time tu lah dia pun busy jugak nak "mengemas"..



Satu perkara yang buat saya surprise.. sudu jatuh ke bawah kabinet tu.. tak sangka pulak saya yang dia boleh baring atas lantai lepas tu ambil sudu tu sendiri... hahahha Good Girl!! Connection tot berlaku dekat situ!... hihiihiii *Macam iklan susu Wardina dengan anak dia.. sudu jatuh bawah meja*... (",)

Takpalah anak ibu... ibu tahu kamu sedang dalam proses pembelajaran.. Ibu tak kisah walaupun 10 kali sehari buat kerja yang sama.. ibu kemas kamu sepahkan, ibu kemas lagi tapi kamu sepahkan lagi... takpalah sayang.. janji kamu dapat belajar & ibu takkan halang jaringan2 dalam otak kamu tu untuk bersambung sebanyak yang mungkin... (",)

 P/s : Bagi saya, dengan kita membiarkan anak kita melakukan sesuatu tapi di bawah PENGAWASAN kita.. ia mampu meningkatkan pembelajaran anak.. kiranya, apa yang dia nak terokai tidak tersekat. Saya lebih suka tidak menggunakan perkataan "JANGAN" dekat alisha tapi saya lebih suka explain dekat dia jika sesuatu yang dia main tak sesuai dengan dia.. contoh pisau.. kiranya saya akan explain kenapa pisau tu tak sesuai dia main.. so, secara tak langsung, alisha dapat belajar.. (",)

{ 31 comments.. read them below or add one }

halila Ibrahim halila Ibrahim October 03, 2011
haha .. bahaya tau kalau terlepas pandang .,... time wayar2 , pisau semua kena letak tinggi2 n sorok .. budak2 bukan tau kata bahaya .. sat g semua dia pegang or tarik ..
deqlis deqlis October 03, 2011
setuju....tulisan bold highlight merah tue..:-)
tiefazatie tiefazatie October 03, 2011
wah...rajinnya..nak masak dh eh..hihi
Oh Oeya Oh Oeya October 03, 2011
Alalalala.. comeiii ;-)
SayangSal SayangSal October 03, 2011
salam perkenalan.....rajinnya alisya kemas..bantu ibu iyer...saya sokong statement kamu....biarlah anak2 belajar dalam pemerhatian kita,,,,:)
Nazirah Nazirah October 03, 2011
bagus anak dara ni..rajin masuk dapur..hehe
fiza fiza October 03, 2011
Kemas...jgn tak kemas. Dah beso nanti rajin tolong ibu kat dapur tau...hehehehe...

Smalah mcm kat umah saya. Kemas kejap dah bersepah...lantak lah.
mama_umar_maryam mama_umar_maryam October 03, 2011
=), btol tu..klu blh mmg elak sebut jgn tu..zt pon praktik jugak, tp kdg2 alpa, hehehe, dah penat sgt
Zie Zie October 03, 2011
Betul tu jangan larang anak melakukan sesuatu, tapi ikut tempatlah. kalau kat rumah saya biar anak minum dlm gelas kaca, takpa bukannya jatuh pun budak kan genggaman dia erat, kalau kat rumah org tak beranilah. hehehe
myezatul aQma myezatul aQma October 03, 2011
pandai mama alisha ni..
blrh join aznil mengacara tom tom tombak kat astro ceria
aizamia3 aizamia3 October 03, 2011
nampak macam tengah jerang air kan..

berhati-hati bila anak berada di dapur, kita tak tahu apa akan jadi.. kalau nak bagi dia teroka sesuatu sekali pun jangan jadikan ruangan dapur sebagai tempat mainan.. beringat sebelum kena..


cuba tengok entry yang ni:

http://aizamia3.blogspot.com/2009/04/ok-macam-yang-aku-janjikan-sebelum-nih.html
Cik Azizah Cik Azizah October 03, 2011
setuju dengan bold merah akak tu..memang dorang dlm proses pembelajaran. hehe tp akak surirumah leh buat. kalau mak org lain anak kat umah org mesti berangin je kan kan..hehe
syawalsimpsons syawalsimpsons October 03, 2011
dier nak bantu ibu dier tu,,,,mmg anak dara ni...
eintan nurfuzie eintan nurfuzie October 03, 2011
HUHUHU...DAH PAKAR DIA DALAM BAB DAPUR NI..EHHEHEHEH :)
nur anis nur anis October 03, 2011
alahai..seronoknya dia..nak main masak-masak kot tu..hihi
.: pn yazlynn :. .: pn yazlynn :. October 03, 2011
shomel anak dara mengemas..... hehehe. da follow
aizamia3 aizamia3 October 03, 2011
terima kasih baca link tu..
fieda fieda October 03, 2011
anak dara omak....!!! :)
ARYANI NUR ARYANI NUR October 03, 2011
bestnyerr ada baby kat umah kan :) rindu lak kat anak2 buah..he3
ARYANI NUR ARYANI NUR October 03, 2011
bestnyerr ada baby kat umah kan :) rindu lak kat anak2 buah..he3
ila ila October 03, 2011
senangla akk.
da x payah susah2 kemas.

alisha da bole tlg kan.heheh

p/s time kasih follow sye.follow sini gk dari segmen yg same
Puan Kutu Puan Kutu October 03, 2011
rajin mengemas anak dara nie..byk yg bahayanya kt daput tu.mengajar anak tntang bahaya tu penting.well done ibu dan alisha..:)
N i e Z a N i e Z a October 03, 2011
nanti dah besar leh tlg ibu kt dapur..hehehe
ziraziz ziraziz October 03, 2011
dia blaja ke dapur dgn cara tersendiri hehe..

meh amek award:
http://zira-aziz.blogspot.com/2011/10/versatile-blogger-award.html
sue a.k.a umi akif sue a.k.a umi akif October 03, 2011
simpan benda tajam tinggi2...bahaya
mamaNoriz mamaNoriz October 03, 2011
tak sia-sia ada ank dara..

kecik2 dah bentuk ke dapur ek..

hehehehe
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda October 03, 2011
hehe.. pndai eh Alisha nie "kmas" dpur.. Tp ati2 tau, coz dr pic tue, nmpk cam dpur gas tgh on, Ina tgh masak something eh? ^_^ suke & stuju ngan ape yg Ina highlight kn tue..
Lia Lomi Lia Lomi October 03, 2011
betul tu, jangan di sekat..perangai serupa anak buah Lia..ngee
cik mun cik mun October 04, 2011
kecik2 dah suke gi dpur ni..bguslah^^
khatgrafik khatgrafik October 05, 2011
Ada bakat tu heheheh :)
ain vanilla ain vanilla June 19, 2012
sempat lagi alisha ni meniarap . huhuhu