Apa petua halau LIPAS dari dalam kereta yer?

Alahaiiiii u all.. tahu tak dalam kereta my dear tu ada lipas... boleh pulak dia duk berkampung dalam kereta my dear tu... tak tahu ke yang saya ni geli.. saya ni memang jenis penakut sikit benda2 camni... boleh naik bulu roma dibuatnya... nak dijadikan cerita malam tadi, saya makan NUGGETS MILO, bila kami nak keluar makan dekat kedai, saya tinggal je nuggets milo tu terdedah dalam kereta... Bila kami dah masuk balik dalam kereta, tiba2 saya terpandang sekor lipas terkedek2 berlari.. lepas tu nampak sekor lagi, lepas tu nampak plak lagi sekor.. mak aiii punya banyak, saya terpikir gak dari mana lipas ni datang, saya angkat plastik nuggets milo, sekali keluar lagi sekor lipas dari plastik nuggets milo tu... hambikkkk dia dah duduk bermaharajalela dalam plastik nuggets milo saya tu... takda maknanya saya nak makan semula.. terus buang la jawabnya..

Itu kejadian semalam, ni cerita bulan lepas... tengah2 Alisha duduk dekat seat belakang kereta, boleh pulak tiba2 keluar lipas dari bawah kusyen.. melompat Alisha tengok lipas tu... Alahai lipas, banyak rezeki kamu dalam kereta my dear tu yer... makan sisa makanan kami yang terjatuh... tapi masalahnya wahai si lipas yang baik hati, kami ni penggeli orangnya... boleh tak kamu pindah rumah.. carilah rumah lain yang lebih selamat.. sebab saya sedang berusaha untuk cari petua halau kamu ni... apa kata kamu keluar sendiri sebelum dihalau... yang itu lagi afdal... (^_^)

So, u all ada tak apa2 petua nak halau lipas dari dalam kereta ni yer?... Sebelum ni orang kata letak daun pandan, saya dah try tapi tak menjadi.. so, nak buat apa pulak ni?... Share la petua dengan saya.. saya dahulukan dengan ucapan TERIMA KASIH (",)
"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."
Apa petua halau LIPAS dari dalam kereta yer?

{ 28 comments.. read them below or add one }

Irra Hady Irra Hady April 08, 2014
Hai biasalah tu..ada anak2 yg suka makan kat kereta..kereta aku dulu pun macam tu..beli je spray daun pandan kat maiden pastu spray kat tempat diorg berkampung..kalau macam kereta aku diorg berkampung kat bawah tray bonet belakang...lepas spray tu alhamdulillah sampai skrg xde lipas lagi dah hehehe boleh lah cuba..lagi pun spray tu pelbagai guna
sal ya sal ya April 08, 2014
Dlm kete ada jgk anak2 lipas tp jrg keluar kecuali time akak bersihkan tmpt ltk kaki tu.
lynndamya lynndamya April 08, 2014
aaaa.....saya takde petuaaaa...saya terus lari kalau nampak lipasssss...lagi2 yang terbang melilau tu~~arghhhh ~ benci lah kat lipas..wuwuwu (tiba2 emo sebab lipas)
lynndamya lynndamya April 08, 2014
aaaa.....saya takde petuaaaa...saya terus lari kalau nampak lipasssss...lagi2 yang terbang melilau tu~~arghhhh ~ benci lah kat lipas..wuwuwu (tiba2 emo sebab lipas)
Mama Safiy Arfan Mama Safiy Arfan April 08, 2014
sy rsa semua kereta mmg mcm ni lah kak..kete sy pon sm..2 2 biji kete ada lipas..xtahu gak cmne nak halau.
Zee Suhaini Zee Suhaini April 08, 2014
hehehehe..kak ina, kete zee pon ada lipas gak..tapi anak2 lipas..
tak tau la pulak ape petus..
baru jerk beli spray lipas..malam2 spray la..tak tau boleh ilang ke tak tu sebab parking pon dekat longkang..
Masya Masya April 08, 2014
kereta sy pun ade.. jgn xtau.. sy perangkap letak susu kat pinggan, nanti dia org dtg kerumun.. masa tu saya angkat pingan tu buang dia org.. erkkk seyes geli jgk.. jenuh cr peua x jumpa²... pernah letak daun pandan jgk... tp x berhasil.. agaknya tipsnya jgn makan dlm kereta atau tinggalkan makanan dlm tu.. nnt lipas mati sendiri kebuluran kikiki....
Fiza Rahman Fiza Rahman April 08, 2014
Jangan makan dalam keta...hehehe...

Nak tau gak petua klo ada. Geli gak ngan lipas. Haritu lagi lah. Dia siap merayap2 kat atas kepala ni masa tgh drive. Nasib tak cepat melatah. Buat relax jer buang.
careno careno April 08, 2014
dulu penah beli coolblog tu... yg ais blended tu... pastu dah habis tp ada sisa2 skit... tertinggal cup tu kat dlm keter... esoknya tgk penuh lipas dlm cup tu.... smue dh mati coz diorang masuk dlm cup tu to xleh kluar... wakaka...
nasa mulia nasa mulia April 08, 2014
Saya pun nak tahu petuanya, sebab keta kami pun ada lipas...lipas memang suka bersarang kalau tuan keta suka makan dalam keta, bukan yang ada anak kecik jer yang ada masalah ini...yang tiada anak pun sama sebab mak bapak makan...
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin April 08, 2014
Selalu vakum kereta. Sebab kadang2 tu disebabkan da sisa makanan yg terjatuh, lipas tu masuk kereta. Alhamdulillah dalam kereta mmg xd lipas lgsg :)
ewanthology ewanthology April 08, 2014
letak je ubat gegat..tapi bau dia tak best la
tifaanvar tifaanvar April 08, 2014
paling senang spray je dngn ubat nyamuk tu. Kalau ade lg spray lah selang beberapa hari. Lps spry tu lap semua tmpat yg trkene ubt nyamuk tu
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 09, 2014
salam k.ina..

hihi..lipas dan kereta tak dpt dipisahkan..kalo kat keta cma ade la lipas yg kecik2 tu.. selalunya cma anto kedai vakum 2-3 kali sebulan (pemalas) :p kasi bersih2 pastu tabur ubat serbuk lipas kat celah2 bedah tu..mmg lipas tak masuk2 dlm tempoh tu...
QasehnyaRania QasehnyaRania April 09, 2014
sy pernah alami tp just daun pndan je la.
alhamdulillah.
lagi satu setiap kali cuci keta, suruh dorng vakum dalam keta n bonet sume.in shaa Allah..

daun pndan tu sentiasa tukar. letak la dlm bonet bawah seat..
sueshe sueshe April 09, 2014
kat sane ade DIY x..klu ade akk g je beli perangkap lipas.. harge pon Rm2.99 je rsnye.. en,somi beli ltk dlm kete sehari pastu byk giler lipas kecik2 masuk dlm tu.. menda alah tu cam tmpt buang abu rokok..
Myra Jay Myra Jay April 09, 2014
Keta myra pun ada gak lipas.. memang geli especially malam suka la diorang bermaharajalela.. hehee
Mimi Azirah Mimi Azirah April 09, 2014
alamak kak ina sy tak tau la...tp slalu dnga buh daun pandan la...
Shima Salleh Shima Salleh April 10, 2014
shima biasanya cuci kereta sendiri n sapu2 dlm kat seat tu-sbb xde vakum.. alas kaki tu semua sidai tgh panas. Bhgn dlm shima biasa spray febreeze..
Biasanya mmg ada la sbb anak2 kecik lagi mkn byk dlm kereta kan cuma xdela byk lipas.. biasanya jumpa sekor je.. yg berminat dgn en.Hitam shima tu adalah semut rambutan! grrrrr jgk la hahahaha
Nora Karim Nora Karim April 14, 2014
ina... tipsnya jangan makan dalam kereta... huhuhu mmg seksa la gamaknya... bila dalam perjalanan ke mana2, kalau lapar, mmg encik hubby akan berenti dan makan di luar... dalam kete mmg BIG NO NO... huhuhu

tapi jiran akak buat seminggu sekali... dia spray dengan shieltox masa hari panas terik... buka semua pintu termasuk bonet, then spray dan biar dalam setengah jam gitu...

berderet n pening2 lalat la lipas2 tu keluar... huhu geli pulak tgk...
azizah :) azizah :) April 15, 2014
Xde petua kak sbb kdg2 kereta jijah pon keluar lipas kecik2 gak..
AnonymousAnonymous September 10, 2014
Cer bako je kete tu..mesti sume lipas mati..ehhh.. Sorry gurau..hihihi
nicejobs nicejobs September 30, 2014
nampak pada komen semua cadangkn jgn mkn dlm kete huhuhu
~Amy~ ~Amy~ October 11, 2014
Yer ke ada jual spray daun pandan kt mydn? Jenama per
AnonymousAnonymous November 21, 2014
Xde de dia kebulur..abis semua dia makan..wayar,karpet,cusion,tayar spare pon dia kunyah..wahaha
anip store anip store November 23, 2014
Hadapi masalah serangga di rumah/kereta? Ada penyembur serangga yang sesuai
untuk semua jenis serangga yang selamat di gunakan dimana saja. Penyembur
serangga yang dapat membunuh, menghalau dan mencegah serangga daripada
berkeliaran di rumah anda.

http://www.mudah.my/Masalah+serangga+di+rumah+kereta+-31361264.htm?last=1
Nur Misnan Nur Misnan December 24, 2014
petua kak nora.. lepas makan dalam kereta bersihkan. spray wangi. insyaAllah takder ler makhluk tu datang