Ada perbezaan saiz perut ke jika mengandung anak berlainan jantina?

Saya nak tanya u all yang dah ada anak ni... Saya macam terpikir & nak tahu... Saya nak tanya, kalau u all mengandung, contohlah perut u all jenis awal2 tu kecik molek je.. jenis yang susah nak nampak pregnant.. so, adakah kalau u all mengandung LELAKI or PEREMPUAN, perut u all sama macam tu jugak.. susah nak nampak?.. ataupun masa perempuan susah nak nampak tapi masa mengandung lelaki, senang nak nampak, tak payah bagitahu pun orang dah tahu u all mengandung?

Bukan apa u all, sebab tiba2 saya terpikir, perut seseorang ni jenis mudah nampak or susah nak nampak pregnant bergantung atas faktor apa... genetik ke ataupun sebab jantina baby ke camne... Itu yang saya nak pahamkan sebenarnya... Saya macam nak tahu dari segi rasionalnya la... Nak tahu jugak ibu2 yang lain ni macamana kan.. Kira nak tahu pengalaman u all la kan... 

Persoalan saya pasal saiz perut kan.. Tapi yang ni saya nak selitkan jugak, pasal orang2 tua kata perut kedepan @ muncung anak boy & kalau mengembang or melebar ke tepi anak girl.. tapi itu hanyalah sekadar andaian orang.. Sepupu saya mengandung 3 kali tau... perut dia sama je, jenis muncung kedepan.. Tapi yang lahir adalah 2 boy & 1 girl... Yang betulnya nak kene tunggu kita bersalin la kan baru tahu apa jantina...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."
Ada perbezaan saiz perut ke jika mengandung anak berlainan jantina?

{ 18 comments.. read them below or add one }

❤Kamsiah❤ ❤Kamsiah❤ April 21, 2014
akak 4 org anak,perut semasa preggy sama ja...cuma anak pertama tu saiz kecik sikit..yalah tak 'kembang' lagi..makin lama makin kembang dek lemak berkumpul hehe...ada org perut bkn main besar lagi tp baby yg lahir biasa2 ja beratnya
Shima Salleh Shima Salleh April 21, 2014
hihihi apa2 pun soalan ina ni buat shima tersenyum... Ok shima share pengalaman shima yg br dua org hero hihihi..
Masa ank 1st, dlm 6bln tu start membesar dgn jayanya, mmg muncung ke depan, mmg besor sgt lah! tauke kedai runcit cina tmpt biasa shima gi belanja siap teka.. "u tepi sikit sy mau tgok... haa lelaki la ank u ni"
Shima senyum je hahahah sbb awal2 shima dh tau. mmg muncung la perut. Tgok dr blkg slim je hahahaha.
Tp prgnt 2nd, perut amat cepat besar masa awal2 bln tu.. Tp dh stage 2 nk ke 3 tu agak lambat. Cina kedai tu tgok lagi, haaa ini lelaki lagi hahahahaha... Tp masa ni instinct shima belum sampai.. Ada juga muncung ke depan sikit dan perut kecil sikit dr yg 1st... so xtau la... Tp masa adik shima prgnt, shima bleh tgok perut dia ank perempuan sbb perutnya melebar ke tepi.. dan dia tak nmpk pun mcm prgnt hihihi... dh hujung2 br nmpk besar perut dia :)Adoiii pjg pulak cerita
Shima Salleh Shima Salleh April 21, 2014
Tp bab perut ni jgn terlalu fikirkan sgt... bagi shima instinct ibu tu sendiri akan tiba dan beritahu pd ibu yg anak dlm kandungan tu ustaz ke ustazah :) mcm suami shima suka ckp, Apa2 pun tak kisah, jgn mengharap sgt nti kita kecewa :)
Azi Azi April 21, 2014
ina kita tak tahula beza perut anak lelaki ngan perempuan. tp yang ketiga ni besar semacam. member kita yang mengandung anak ketiga pun dia kata anak ketiga besar dari yang pertama dan kedua. maybe sebab dah beranak banyak kali semua dah mengembang. hihi...
permatabiru permatabiru April 21, 2014
ayt last tu saya suka..pokok pangkalnya..rezeki jantina anak masing2 kita tak tahu..sekadar berusaha..semuanya rahsia ALLAh SWT..xda kaitan sgt pun dgn perut besar, nmpk or muncung..pendapt saya ^_^
Mimi Azirah Mimi Azirah April 21, 2014
erm teori tuh xleh pakai kot kak ina sbb mse sy pregnantkan auni perut sy tajam muncung ke depan...rmi kata ank boy skali kuar girl....sebenarnya perut nmpk kecik or besar time pregnant bkn faktor genetik ke apa ke tapi disebabkan keadaan prut kita...ada jenis prut nipis dan perut tebal..kalo jnis perut nipis kalo pregnant memg perut kecik je xnmpk tp kalo jnis perut tebal pregnant 3 bulan dah nmpk...if nak tau org tuh pregnant ank laki ke pmpn cuba rasa di bahagian pinggang dia n tekan tekan ke dalam..kalo rse penuh aje ank pmpn kalo rse kosong ank laki..
skuterlady skuterlady April 21, 2014
depends pada orang.... kalau betul pun, kadang mende tu kebetulan je sama cam orang cakap. yg penting doakan baby sihat sejahtera... ^_^
Sheila Salim Sheila Salim April 21, 2014
Assalamualaikum kak intan. sheila pun selalu dengar kalau perut bulat tu perempuan. yang lonjong tu lelaki. hehehe taktahu la betul ke idak. mungkin ianya sekadar kebetulan sahaja. hehehhe skrg ni sheila tengok perut sendiri macam baru 5 bulan. kecik sangat la kak intan, risau gak padahal dah 8 bulan lebih ni T__________T"
Puan Kutu Puan Kutu April 21, 2014
semua tu kebetulan je la..muncung ke lebar klu Allah nak bagi boy,boy la..sy lagi percaya dengan kuasa doa..masapregnantkan aiman dulu perut lebar,mmg org kata girl..doc pun scan kata girl..siapa sgka dpt boy..en suami mmg nk sgt anak sulung boy.smp menngis dlm doalepas solat mitak anak boy,Alhamdulillah Allah makbulkan...masa Afia plak sebelum bersama ensuami dah niat nak anak perempuan,teruskan berdoa jugak,Insyaallah ina..

ina klu tak sabaq nk tau jantina,p wat detail scan nti..wat 3D ke 4D ke nti.takpun tggu smp lahir n teruskan berharap macam sy pregnantkan afia dulu.hehe
Mrs Velentine Mrs Velentine April 21, 2014
ntahlah kak..tapi mcm MV mmg ada bezanya
ecah khalili ecah khalili April 21, 2014
perut ecah kecik jer..tanya doc knapa perut ecah kecik..doc ckap baby sihat..berat semuanya ok..cuma perut kecik n xberapa nmpak sebab xde lemak..doc pon senang jer nak scan..perut nipis katanye..
Rizziela Rizziela April 21, 2014
susah nak cakap..sebab 2x mengandung..dua2 pun lelaki..sama besarnya..yg 1st lg besar dr mengandungkan twin
Fiza Rahman Fiza Rahman April 22, 2014
Andaian jer tu ina. Bentuk perut bukan penentu jantina anak ☺
babYpose babYpose April 22, 2014
Salam, masa mengandung saya nak perempuan sebab dah ada lelaki, tapi orang kata nampak perut macam dapat lelaki, dalam hati saya berdoa anak perempuan juga:) saya minta doktor jangan bagitau
masa scan,.sebab nak berdoa sampai bersalin
tapi dia bagitau jugak sebab dah perempuan. Bersyukur.:)
tifaanvar tifaanvar April 22, 2014
ikut badan masing dan ikut selera makan ank tu kecil ke besar
azizah :) azizah :) April 22, 2014
Emm baru ank 1.. xpandai nk komen.. tp betul org tua ckp perut lmbt Nmpk.. bujur ke depan.. dr belakang nmpk slim tu ank lelaki.. lg pon kita ada naluri kak.. naluri kita betul ank apa kita kndung
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ April 23, 2014
salam k.ina..
cma pun nk share jgk..mungkin pada cma bentuk perut tu mmg ketara..

mengandungkan seri perut cma lonjong.kalo nmpk dr belakang,straight je..tak de shape langsung..

mengandungkan faiz, perut bulat,comel.kalo nampak dari belakang, shape tu mmg ketara..pinggang kerengge katenye.. hehe..

tp tgk org jgk kan kak.. lain2.. ^^
Maria Firdz Maria Firdz April 24, 2014
tgk badan la.. klu bdn kecik tak kan saiz peurt nya membesar kot kan... bentuk peurt pun xleh nak caya sagt... sbb ank kedua mmg nmpk peurt ke dpn tapi pmpuan... itu hnya teori org2 lama... dan tak 100% betul... scan pun xleh nk pcya 100% apatah lagi teori gini kan.. tapi mungkin naluri kita sbg ibu itu lebih dan hmpir tepat mgkin..