Pengalaman bersalin anak no 3 yang lebih mudah

AMARAN : ENTRY INI SANGATTTTTTTT PANJANG...!!!


Firstly Alhamdulillah Syukur yang teramat pada rezeki yang Tuhan telah bagi dekat saya... Di usia perkahwinan saya & my dear nak masuk 5 tahun bulan 12 nanti, kami telah dikurniakan 3 orang anak... Kami berkahwin pada tahun 2009, Alhamdulillah dengan izin Tuhan, saya bunting pelamin.. 2010 saya lahirkan Alisha... 2012 saya lahirkan Aqilah manakala tahun 2014 saya lahirkan Afrina... TERIMA KASIH PADA TUHAN YANG MAHA PENGASIH & PENYAYANG.. Moga Tuhan kurniakan jugak rezeki anak kepada insan2 lain yang masih berusaha untuk bergelar ibu, termasuk awak, awak, awak & awak yang sedang membaca entry ini... USAHA, DOA & TAWAKAL... Jangan pernah berhenti berusaha & berdoa... moga kalian semua sahabat2 kesayangan saya akan bergelar ibu suatu hari nanti... InsyaAllah....

Walaupun saya dah ada 3 orang anak, pengalaman bersalin, semuanya berbeza2... Time Alisha, saya bersalin ikut tarikh due date... Time Aqilah, saya bersalin awal 2 minggu dari tarikh due date... manakala time Afrina, saya bersalin terlepas dari due date... 4 hari overdue.. Perasaan menantikan hari nak bersalinkan Afrina adalah pengalaman yang paling takut, paling risau... mana taknya u all... OVERDUE OKAY... First time terlebih due date... Sepatutnya due date saya 29/08/2014... Jika sampai tarikh 04/09/2014 saya tak bersalin lagi, saya kene serah diri @ masuk wad pukul 2 petang pada tarikh 04/09/2014.. manakala 05/09/2014 saya akan di induce @ paksa bersalin... Serius saya takut sangat tau bila pikir pasal induce bagai ni... Yela, semua orang cakap sakit... takda sorang pun yang bercerita bagitahu tak sakit kene induce.. Saya dah bersedia dari segi mental dari usia kandungan 37 minggu lagi... sebab saya dah ada pengalaman bersalinkan Aqilah pada usia 38 minggu.. so, saya bajet tak mustahil kandungan ketiga ni pun lahir pada usia 38 minggu... tapi tu la, itu hanya andaian saya... sesungguhnya perancangan Tuhan adalah yang terbaik...

Ketika usia kandungan saya dah nak masuk 37 minggu lagi saya dah start berjalan kaki... tiap2 minggu saya berjalan kaki sejam lebih tanpa henti... Tujuannya hanya satu, UNTUK MEMUDAHKAN PROSES BERSALIN... Ohya, urutan perineum pun saya ada buat jugak time 37 minggu tu, tapi tu la, dasar hangat2 tahik ayam kan... mula2 tu je beria buat, lepas tu malas... so, say babai je la dekat urutan perineum tu kan... (^_^) Bila dah sampai usia kandungan 38 minggu, saya masih belum bersalin... ok takpa, walaupun dalam hati ni rasa dah tak sabar, tapi sabarkan je la... so, bajet 39 minggu mesti bersalin.. Alih2 dah masuk 40 minggu pun masih belum bersalin lagi... huwaaaa..!! Time ni dah rasa susah hati.. yela, saya ni tak sabar nak bersalin, excited nak jumpa new baby.. sekali baby pulak lambat2kan diri dari jumpa ibu dia ni... yang si ibu ni pulak, dah la penakut... takut kena induce..!!

Bila dah terlebih overdue, macam2 saya buat moga saya cepat2 bersalin... berjalan kaki pusing taman tu benda yang wajib buat selagi tak bersalin.. Time ni bermulalah saya buat natural inducer.. (bab natural inducer ni, saya cerita entry lain yer).. kiranya saya buat sesuatu supaya saya cepat bersalinlah... Ohya, bila dah terlebih due date ni, paling penting adalah mental ni haaa... mental harus stabil, kena pikir yang elok2 je... dengan kata lain, pikir positif la kan walau hakikatnya otak ni dah tak berapa nak positif dah... haihhhh...!! Start dari tarikh 30/08/2014, bermulalah aktiviti saya hari2 nak kene pergi klinik check denyutan jantung baby... time ni jugak, gerakan baby tu kene kira betoi2.. sebab baby dah kurang gerak... dia gerak tapi lambat untuk sampai ke yang 10 kali tu haa... so, sangat2 kene alert..!! bak kata misi, time ni, apa yang jadi dekat baby, semuanya bergantung pada ibu... yela, takut something happen yang tak diingini berlaku ke kan.. sebab tu pentingnya kene kira gerakan baby..!! Bila misi cakap camtu, makin saya risau... sampai saya rasa nak beli alat yang dengar denyut jantung baby tu haa... Next time pregnant kene beli ni... senang check sendiri dekat rumah bila time kita rasa risau2 or kompius tu haa... (",)

Kalau sebelum ni, saya bagitahu u all, saya minum air zam2 time dah keluar tanda nak bersalin tu kan... tapi kali ni, lepas je tarikh due date, terus saya minum air zam2.. setiap hari sebotol... dengan harapan habis sebotol, adalah tanda2 nak bersalin.. tapi rupa2nya, 2 hari minum air zam2 pun masih belum ada tanda2 lagi... saya siap dengan jalan itik lagi tau... kot2lah, lepas tu terus rasa nak beranak ke... tapi tetap jugak hampa... Ohya, tadi saya ada bagitahu yang saya dah say babai dekat urutan perineum time 37 minggu kan... tapi bila dah overdue ni, saya kene say hai hai balik la dekat urutan perineum ni haa... gigih tau, buat urutan perineum ni bila overdue... asal mandi je terus buat urutan tu... buat urutan ni, kononnya pada pemikiran saya, kan kita kene masukkan jari dekat bawah kita tu bila kita nak buat urutan ni, so, mana nak tahu time2 urut tu tiba2 keluar darah ke, boleh terus pergi hospital... hahhaha... nampak tak, punya rasa tak sabarnya saya nak bagi turun tanda nak bersalin tu... tapi tu la u all, tak jugak keluar darah... last2, masa hari ketiga saya overdue, saya ajak my dear pergi makan lamb chop... time ni saya cakap dekat my dear, "mana tahu lepas makan lamb chop, malam nanti terus rasa nak bersalin sebab panas kambing tu haa"... maka my dear pun bawaklah saya makan lamb chop dekat hotmas.. bila time saya nak order air kan u all, pada mulanya saya nak order air lain, tapi tiba2 saya nampak air JUS NENAS... serta merta saya teringat kawan bagitahu salah satu cara natural inducer adalah minum air nenas... TANPA PIKIR BANYAK TERUS ORDER AIR NENAS...!!

Di HOTMAS ni, makanan dia murah + banyak... daging kambing tu dia letak 2 keping yang besar2... saya hanya mampu habis sekeping je... lagi sekeping bungkus bawak balik... sampai rumah, lepas siap2 mandi saya tidur sebab mengantuk yang amat.. tapi saya dah bagitahu my dear, nak tidur kejap je... kejap lagi nak bangun semula sebab nak makan baki lamb chop tu... tapi tu la, bila terjaga dah lewat.. dengan takdir Tuhan, saya terjaga pukul 2:15 pagi sebab rasa nak kencing... bila saya pergi tandas... time nak cuci ada KELUAR DARAH + LENDIR...!!!! YEAY, FINALLY...!!! Serius, time ni, saya tak rasa takut tapi saya rasa happyyyyyyyyyyyyyy sangat sampai rasa nak bagitahu semua orang yang saya dah nak bersalin... sebabnya, ia sebagai tanda saya tak kene induce...!! yeayyyy hihiii... Lepas saya kucil tu kan, saya bagitahu my dear yang saya dah keluar darah tapi takda rasa sakit pun... lepas dah bagitahu my dear, saya pergi lipat baju & kemas apa yang patut sikit2... time buat kerja ni, dah mula ada rasa kontraksi.. dah siap lipat baju, saya pergi mandi & terus gerak pergi hospital pukul 3 lebih pagi...

Bila dah sampai hospital, terus tuju ke wad bersalin.. Ohya, time ni jangan lupa bawak buku pink & I/C yer... lepas dah sign apa yang patut + cek air kencing + berat + hb, teruslah menuju ke katil untuk buat CTG (cardiotocography).. CTG ni untuk tengok graf gerakan jantung baby & kita punya graf kontraksi.. time CTG ni la yang tak best tu, sebab lama sangat nak kene buatnya... sampai saya tertidur la... dah la sejuk... bukan saya je tidur, baby dalam kandungan ni pun tido... mana tak tido, pukul 3 lebih or 4 lebih pagi... tapi bila misi bagitahu graf jantung baby tak elok sebab baby tidur, terus saya tak jadi tido, dengan harapan bila saya tak tido, baby pun tak tido jugak... dah habis buat CTG baru saya tido kejap sementara tunggu doktor datang nak check laluan dah berapa CM terbukak... Saya terjaga bila ada 2 orang doktor datang check saya... sorang doktor lelaki & sorang doktor perempuan... Doktor perempuan tu yang check laluan saya... katanya dah terbuka 2CM.. time doktor ni keluarkan tangan dia lepas check laluan tu kan, saya nampaklah darah dekat tangan dia.. lepas dah check laluan, doktor scan pulak.. tiba2 doktor bagitahu air ketuban dah kurang... haaa tu diaaa ini yang tak suka nak dengar ni.. tapi doktor kata takda apa2, lagipun saya dah overdue... pastu saya tanya doktor, anggaran berat baby berapa, doktor kata 2.9KG... dalam hati terdetik... okla, tak sampai 3 kg lagi... nanti baby keluar mesti lagi kecik sebab time Aqilah dulu, anggaran 2.8KG tapi bila keluar je Aqilah, berat 2.65KG je... Lepas dah check semua, doktor suruh saya masuk wad... tapi sempat jugak doktor tu tanya samada saya nak balik rumah or duduk dekat wad, saya laju je la cakap nak duduk dekat wad sebab saya dah overdue...

Dah settle semua sementara tunggu misi hantar saya ke wad, saya duduklah dengan my dear dekat tempat menunggu luar wad bersalin.. SAMBIL2 TU SAYA MINUM AIR ZAM2... dengan harapan harini masuk wad, harini jugak bersalin... tak lama lepas tu, misi datang hantar saya ke wad, my dear follow sekali... ohya, saya jalan kaki ke wad yer, bukan naik kerusi roda tau sebab saya memang nak berjalan walaupun jauh sikit sebab nak bagi jalan lebih terbukak... pergi ke wad pukul 6 lebih pagi.. my dear balik rumah, maka tinggallah saya di hospital tu tanpa my dear & anak2.. Bila dah masuk wad, tetap jugak kene buat kiraan gerakan baby dari pukul 9 pagi hingga 9 malam... tapi saya tambah sendiri pulak, bukan je saya kira gerakan baby tapi saya jugak kira kontraksi..bukan apa, senang untuk saya tahu bila masa dah hampir nak bersalin... kalau kontraksi 2 3 minit sekali, tu tandanya dah dekat sangat nak bersalin lah tu.. time pukul 6 lebih pagi tu, kontraksi setengah jam sekali... Time masuk wad tu, sempatlah saya tidur sekejap sementara tunggu misi datang check tekanan darah + breakfast + makan ubat... lepas sarapan, saya minum lagi air zam2 sampai habis & makan buah kurma dengan jumlah yang banyak untuk bagi tenaga yang lebih ketika di labour room nanti.. rehat kejap, lepas tu saya ambik keputusan untuk jalan2 dalam wad tu bagi mempercepatkan lagi bukaan laluan saya tu.. bila dah penat, saya kembali duduk di katil & terlena sekejap... sedar2 ada sekumpulan doktor2 yang datang ke katil saya... dorang cakap2 sesama sendiri, pastu sorang doktor yang saya rasa leader antara doktor2 tu, bagi keputusan, katanya pukul 2 petang nanti akan check lagi sekali saya punya laluan... tapi ada sorang misi tu cakap dekat saya, dorang akan check laluan pukul 2 petang tapi jika sebelum pukul 2 petang tu saya rasa sakit sangat, bagitahu mereka.... lepas tu saya sambung semula jalan2 dalam wad tu.. time ni sakit dah start 5 minit sekali dah ni.. tapi saya gagahkan diri jugak berjalan dalam wad tu... dah puas pusing, terus saya masuk bilik & makan tengahari.. lepas makan, misi datang nak check tekanan darah lagi... tapi time ni dia dah nampak muka saya menahan sakit agaknya, so, dia ajak saya kebilik khas untuk check laluan... FINALLY SAYA AKAN DIBAWAK KE LABOUR ROOM SEBAB LALUAN DAH 5CM...

Time ni takda makna dah la nak jalan kaki dari tingkat 7 tu ke labour room, misi tolak saya dengan kerusi roda... Ohya, sebelum tu, misi bagitahu suruh telefon my dear bagitahu dah nak bersalin + suruh saya bawak PAD + PAMPERS UNTUK BABY KE LABOUR ROOM... BAJU BABY TAK PAYAH BAWAK.. SEBAB HOSPITAL SULTAN ABDUL HALIM NI DIA MESRA APA EK ORANG PANGGIL... ALAA LUPA PULAK, TAPI YANG PASTINYA MACAM SKIN TO SKIN LA ANTARA BABY & IBU.. Baju baby hanya akan diberi pakai time kita dah dibawa masuk ke wad.. Bila saya dah sampai dekat labour room, misi yang dekat labour room tu bagitahu bilik yang saya patut masuk tu, orang lain dah masuk sebab saya turun lambat.. so, dia bagi saya bilik no 4.. Misi di labour room tu ada tanya saya dah bukak berapa CM, saya bagitahulah dah bukak 5CM tapi saya sempat lagi bagitahu misi tu yang pengalaman 2 anak sebelum ni, saya tak ambik masa yang lama untuk bukak 10 cm @ untuk bersalin.. pastu misi tu cakap, dia akan sentiasa jenguk saya.. kiranya misi tu yang akan handle saya time bersalin tu la kan..

Maka masuklah saya di bilik no 4 tu tanpa ditemani suami.. yela, suami nak kene handle anak2 dekat rumah.. Saya masuk laboor room tu pukul 12 lebih tengahari, masuk laboor room tu sempat lagi saya masuk tandas buang air kecil sebelum baring atas katil... haa time nak baring atas katil ni, kita akan disuruh pakai baju terbalik tau... maksud saya, baju yang bahagian butang2 di depan tu, kene terbalikkan ke belakang... just sarung camtu je, tak perlu butang... lagi satu, kain tu pulak, tak perlu disarung yer... bila kita baring atas katil, kain tu akan diletak macam tu je atas kita... kiranya macam kita pakai selimut tu la... nak cover dekat bawah tu... baju dalam ke seluar dalam ke semua takda yer... togel camgitu je la yer kita di labour room.. bila ingat2 balik rasa lawak pun ada, dekat atas saya pakai tudung, dekat bawah terkangkang... hahhah...  bila dah baring tu, datanglah doktor untuk cucuk dekat belakang tapak tangan tu haa... nak panggil apa ntah yang biasa diguna untuk masukkan air dalam badan dan lain2... lepas tu doktor lagi sorang nak pecahkan air ketuban saya.. time ni lagi sekali rasa nak terkucil.. saya tanya doktor, boleh tak nak pergi tandas untuk buang air kecil... doktor tu kata boleh je selagi air ketuban tak dipecahkan.. tiba2 masuk pulak misi yang handle saya tu.. terus dia cakap dekat doktor tu yang saya dah 5CM so, dah tak boleh masuk tandas... bila misi tu cakap camtu, apa lagi, doktor tu terus masukkan tiub untuk keluarkan air kencing saya... Dah 2 kali bersalin, kali ketiga ni baru rasa kene masuk tiub air kencing... rasa dia sangat2 tak selesa..!! Ngilu pun ada... haihhh...! Ohya, doktor yang 2 orang ni, doktor pelatih rasanya,... tu yang gaya misi tu lagi "teror" dari doktor tu.. Lepas doktor tu keluarkan air kencing saya tu, dia nak pecahkan air ketuban pulak TAPI TAK BERJAYA PECAHKAN... Last2 misi yang ambik part pecahkan air ketuban saya tu...

Bagi saya, SAKIT SELEPAS PECAH AIR KETUBAN LEBIH SAKIT BERBANDING SAKIT SEBELUM PECAH AIR KETUBAN...!! Lepas dah pecah air ketuban, lagi sekali laluan saya di check.. tetap jugak 5CM.. Misi ada bagitahu yang bila pecah air ketuban, walaupun bila check laluan 5 CM, ianya berbeza dengan 5CM sebelum pecah air ketuban... saya pun tak paham apa yang misi tu maksudkan tapi saya iyakan je la... Time ni sempatlah jugak saya sembang dengan nurse pasal camne nak teran... misi tu cakap, nanti bila saya dah rasa nak teran tu, automatik saya tahu camne cara nak teran.. saya pun takdalah tanya lebih2 sebab saya dah anak no 3 kan, dah ada pengalaman just nak recall balik je... Lepas tu misi keluar dari bilik saya tu & bagitahu suruh saya tekan button jika rasa nak bersalin or apa2 hal lain.. time ni saya dah mula rasa sakit yang tak tahan tu + saya macam ada rasa nak terberak... bila misi masuk bilik saya, misi masukkan air dalam badan saya & saya suruh misi check laluan saya sebab saya rasa macam nak "terberak".. tapi time saya bagitahu misi tu, rasa tu dah hilang sampaikan saya jadi kompius samada rasa yang saya rasa tu betoi ke rasa nak "terberak" sebabnya ia datang sekejap sangat... Misi selak kain saya, katanya belum nampak tanda2 nak bersalin lagi... saya tanyalah, apa tanda2 nak bersalin tu... misi bagitahu, KITA PUNYA BAWAH TU AKAN NAMPAK TERBUKAK OR BOLEH NAMPAK KEPALA BABY.. Bila misi tu dah masukkan air dalam badan saya, misi tu keluar kembali dari bilik saya tu.. tak lama lepas tu, saya kembali rasa nak "terberak".. terus saya tekan button, sepantas kilat, terus misi tu sampai...

Saya bagitahu yang saya rasa nak teran dah, misi tu terus cakap, kalau rasa nak teran, terus je teran... sambil2 tu, misi pakai sarung tangan.. tau tak, time rasa nak meneran tu kan, saya memang dapat rasa yang bawah saya tu dah tegang sangat2 dah... gaya macam baby tu dah tak sabar sangat nak tengok ibu dia ni.. Saya pun apa lagi, terus teran dengan segala tenaga yang ada... sambil saya teran tu, sambil misi tu cakap "bagus.... macam tu la teran, pandai pun teran... dah nampak kepala baby"... bila misi bagitahu nampak kepala baby, makin saya tahan nafas... tak putuskan nafas sebab kalau nafas terputus, nanti kepala tu "naik" semula... alang2 dah nampak kepala tu baik terus teran bagi keluar terus... finally, kepala baby dah keluar... hilang rasa nak "terberak" sekejap... Tapi kene teran lagi sekali untuk keluarkan bahagian bahu baby pulak.. Saya tarik nafas panjang2 kumpul segala tenaga teran sekuat2nya, akhirnya saya terasa baby meluncur laju keluar dari rahim saya tu... Maka lahirlah Nur Afrina Binti Mohamad Sukri pada pukul 12:55 tengahari..!!

Beberapa saat kemudian terus saya dengar suara baby menangis... tak lama jugak selepas tu, saya dengar baby saya tu hisap tangan bunyi "chup chup"... Ya Allah... time ni saya rasa tak sabar nak dakap anak saya tu.. mesti anak saya tu laparkan susu ibu dia ni sehinggakan keluar je dari rahim saya terus hisap tangan dia... Lepas potong tali pusat, terus misi tunjuk kemaluan baby sambil tanya saya jantina apa... terus saya jawab "perempuan"... lepas tu, misi balutkan baby saya tu dengan kain hijau & letakkan atas dada saya... Ya Allah Ya Tuhanku... tak tahu nak gambarkan perasaan saya time ni camne... dengan kulit Afrina yang bersih... tak banyak darah pun u all.. (maybe sebab dari minum air kelapa kot)... ditambah pulak dengan bau Afrina yang fresh dari "oven"... ada bau2 darah sikit... rasa macam nak menangis pun ada.. Bila dah selamat lahirkan baby, maka bermulalah sesi jahit dekat bawah saya tu... Ohya, actually untuk kelahiran ketiga ni, BAWAH SAYA TAK KENE POTONG TAU TAPI IA TERKOYAK SENDIRI, TU PUN SECOET JE... sebab aset kita tu nak guna lama, walaupun secoet, tetaplah jugak kene jahit kan... Tau tak, saya punya pelik kenapa nurse tak gunting bawah saya, saya boleh tanya nurse lepas saya bersalin tu kenapa dia tak potong bawah saya... hahaha.. katanya sebab dia nampak saya boleh teran sendiri tanpa kene gunting, tu yang dia tak gunting... (kene gunting sebabnya bila kita tak mampu untuk teran, so, gunting sebagai bantuan untuk "besarkan" lagi laluan untuk baby keluar).. walaupun tak gunting tapi kene jahit jugak secoet sebab terkoyak secoet.. mahunya dia tak terkoyak sendiri u all, laluan yang ada sebelum ni pun hanyalah 2.6kg & 2.65kg... sekali yang keluar ni 3.25kg... hambikkk...!! saya pun terkejut, sedangkan anggaran 2.9kg je... tapi tu la, Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. kuasa Tuhan, tak sangka pulak yang baby saiz 3.25kg ni saya lebih senang bersalin & kurang sakit berbanding baby yang lahir 2.6kg & 2.65kg...

Saat yang paling saya ngeri selepas bersalin adalah saat nak kene jahit..!! sebelum2 ni, saya pernah berpendapat yang sakit kena jahit adalah lebih sakit dari sakit bersalin..!! Tapi tu la, dengan takdir Tuhan, proses bersalin kali ni sangat2 dipermudahkan... BUAT PERTAMA KALINYA SAYA TAK RASA SAKIT PUN KENE JAHIT...!!! Alhamdulillah..!! Rasa sakit tu berkurang, lebih2 lagi bila adanya afrina yang baru lahir tu atas dada saya... Afrina ada atas dada saya sehingga bawah saya siap dijahit... bila dah siap jahit, terus Afrina diambik untuk dibersihkan + untuk ditimbang... waktu ni, saya diberi minum air susu suam... tak lama lepas tu, baby dihantar dekat saya kembali & diletak atas saya untuk diberi susu badan... time ni baby hanya pakai pampers je + kain hijau.. takda bagi pakai baju.. berehatlah kami 2 beranak dalam bilik tersebut sementara tunggu misi tolak ke wad... Tak lama kemudian, misi datang untuk bawak kami ke wad, tapi sebelum tu, misi tolak kami ke kaunter berhampiran ruang menunggu sekejap, time ni waris ni dipanggil... entah kenapa saya rasa berdebar2, rasa tak sabar nak jumpa anak2 & suami saya... anak2 & suami hadir dari arah belakang saya... Time ni, saya memerhati setiap wajah untuk melihat reaksi mereka... Wajah my dear, adik ipar & Alisha semuanya happy... cuma Aqilah je tengah mamai2 sebab sebelum tu dia tengah tido... yang pastinya kegembiraan tu jelas terpancar di wajah masing2... Lepas tu saya terus ditolak ke wad... my dear follow saya ke wad untuk azan & iqamahkan baby kami ni...

_____________________________

Ya Allah... syukur sangat2 dengan rezeki yang Tuhan bagi... Rasa macam nak menangis dekat situ jugak... bila membayangkan minggu2 akhir sebelum saya bersalin tu, ada beberapa dugaan yang saya alami... Alhamdulillah saya berjaya harungi ujian tu... saya anggap kelahiran anak yang ketiga ini yang dipermudahkan Tuhan adalah sebagai "hadiah" selepas saya lalui ujian2 tersebut... Syukur sangat2, saya masuk labour room pukul 12 lebih tengahari, pukul 12 lebih tengahari tu jugak saya bersalin.. tak lama untuk saya menanggung kesakitan kali ni... lagi satu, kesakitan kali ni tidak terlalu kuat berbanding 2 kelahiran sebelum ni.. paling tak sangka, tak perlu digunting walaupun berat baby jauh beza dari berat Alisha & Aqilah... Inilah pengalaman bersalin anak no 3 saya @ NUR AFRINA BINTI MOHAMAD SUKRI... 

Pengalaman bersalinkan Alisha, KLIK SINI.. pengalaman bersalinkan Aqilah, KLIK SINI.. Pengalaman bersalinkan anak no 4, tunggu tahun 2016 nnati saya cerita yer... muahhahha

P/S : TERIMA KASIH SEBAB SUDI BACA SAMPAI HABIS


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku" 
Pengalaman bersalin anak no 3 yang lebih mudah

{ 21 comments.. read them below or add one }

fazilzura fazilzura September 25, 2014
seronok bc pengalaman kwn2 baru bersalin ni .. selamat berpantang

dpt rs banak normal tuk arwah anak sulong je..
yg lg 2 org ni czer.. redha je cz bkn kite pinta.. jnji selamat ..

yg ke 3 coming on march nnt .. for sure czer jgk, kne sediakan mental dan fizikal ..
mama ka0ri mama ka0ri September 25, 2014
omaigod ina!! nangis kita baca pengalaman awak...tetiba rasa mcm nak baby lagi..haha..
dee dee September 25, 2014
Alhamdulillah..semakin bertambah anak, semakin mudah proses kelahiran tu...:)

salam perkenalan:)
Hani Fadhlina Abdul Rahman Hani Fadhlina Abdul Rahman September 25, 2014
Panjang entry, tapi sampai habis saya baca ... Alhamdulillah, selamat semua nyer ...
Mimi Azirah Mimi Azirah September 25, 2014
Alhamdulillah senang je kak ina bersalin...sy nih xtau la yg akan dtg mcm mne sbb dua dua ank lebih ari
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna September 25, 2014
fuhh.. panjang sungguh.. tahniah ina.. selamat berpantang.. mmg cekal awak tau..
Nora Karim Nora Karim September 25, 2014
Seronoknya bila baca pengalaman org bersalin... ina, akak bersalinkan Alisya overdue 2 minggu... hahahaha... sebab dia mmg xnak keluar... induce... tp tak sakit sgt la... tp betul la... lain org lain pengalaman... lain anak, lain perasaan... heheh
siti zawiah siti zawiah September 25, 2014
2016 ada lagi ye kak..hehe
azizah :) azizah :) September 25, 2014
fuhh... bila baca pengalaman kak ina teringat masa lahirkan hakimi.. cuma bezanya jijah xsempat nak habiskan push tu dah kena tolak ke bilik bedah.. haha tp bila pikir2 balik takut pula nak bersalin normal...ngeee

alhamdulillah kak.. betul2 di permudahkan utk bersalin
Sya Nadia Sya Nadia September 25, 2014
Fuh..sangat panjang entry ni..haha.. Sya yg bc ni pun rasa mcm DUP cap juga.lg2 part dlm labour room tu sbb pnh rasa juga.
Puan Kutu Puan Kutu September 25, 2014
Alhamdulillah dipermudahkan..org kata biasanya klu jarak anak tak jauh mmg mudah bersalin..org la kata.huhu..

org lagi kata anak first je kena gunting utk mudahkan laluan.klu anak 2nd ke 3rd dh tak gunting dah sbb dah ada laluan

skang HSA dh tak payah bawak baju baby ke labour room ya..masa bersalinkan afia haritu nurse masih pakaikan baju..
Fazlinil Irma Fazlinil Irma September 26, 2014
Tahniah intan. Alhamdulillah.. dah ada 3 little helper kat dapur.. meriah rumah nanti.
Azi Azidah Azi Azidah September 26, 2014
ina anak selang dua tahun kan... ina kita xbaca abis entry sampai bawah sebab kita seram... hehe... xsuka nak tahu pasal jahit segala bagai. al seram sangat.. mmgla ina bila kita aktif, mmg senang bersalin. masa sy anak kedua keje sampai hari terakhir nak bersalin. pecah air ketuban dua jam lepas tu terus bersalin. sakit pun xsampai sejam. berbanding anak first saya amik cuti awal sakitnya lebih lama sikit lepas pecah air ketuban... lagi satu klu overdue jangan buat main2, doktor suh pi spital terus pi...adik ipar sy anak dia meninggal sebab terlebih over due... lemas...

what ever lepas ni sy pulak. harap dipermudahkan...
Z@i Z@mR33 Z@i Z@mR33 September 26, 2014
Bestnya bsalin normal.

klau czer pon akan ada skin to skin dgn baby gak.hr tu lps misi ltk atas dada sy misi tolong susukan baby sy skali smntara dokte jahitkan perut.kiranya misi tlg pgg sokong kepala baby.syahdu sgt ms tu tgk baby sndiri isap puting sy tp misi yg pggkn kepala dia
tifa anvar tifa anvar September 26, 2014
ntri ina yg penuh dngn informasi. Tq buat ntry yg detail mcm ni.
Sya Mimie Sya Mimie September 27, 2014
Asslmkm kak.. Alhmdulillah.. Dipermudahkn... Sama jgk mcm sy.. Bby lahir ngm2 ikut due. Syukur xkna induce. Sakit pun kejap je..
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra September 28, 2014
akak, sambil baca pengalaman akak sambil dok bayang time saya dulu..sebak sgt rasa, Masih terasa waktu selamat melahirkan Ainul, masih terasa dia diletakkan di ats dada saya.. ya Allah.. anugerah yang tidak ternilai..
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra September 28, 2014
akak, sambil baca pengalaman akak sambil dok bayang time saya dulu..sebak sgt rasa, Masih terasa waktu selamat melahirkan Ainul, masih terasa dia diletakkan di ats dada saya.. ya Allah.. anugerah yang tidak ternilai..
syawalsimpsons syawalsimpsons September 30, 2014
sama2...sebab sue baca sampai abis..kikikiki...alhamdulillah semua di permudahkan...urusan semua berjalan lancar walaupun overdue kan..sue sampai tongkat dagu baca tau
Fiza Rahman Fiza Rahman October 02, 2014
Alhamdulillah. PRoses bersalin di permudahkan olehNYA. Saya tak citer lagi pengalaman bersalin anak ketiga...huhu..
Masya Masya October 13, 2014
tahniah ina.. alhamdulillah dipermudahkan awk bersalin.. saya mg ngeri rasanya bersalin ni .. tp itulah satunya keistimewaan kita sebagai wanitakan ...