Kak Tifa mintak saya update pasal resepi or menu saya ketika dalam pantang... Menu saya simple je tau... Untuk pengetahuan u all, ketika saya balik rumah sampai hari ke 19, menu berpantang saya adalah IKAN KERISI OR IKAN KEMBUNG BAKAR YANG HANYA DISAPU GARAM + SAYUR SAWI REBUS..!! Puncanya sebab Afrina ada kuning @ jaundis... kata doktor & misi, tak tinggi pun kuning Afrina tu, tapi saya just berjaga2lah... risau gak kan... memandangkan misi kata dia akan pantau kuning Afrina sehingga hari ke 20, tu yang bila hari ke 20, baru saya berani makan menu lain... Masa awal2 bersalin, misi bagitahu kalau tak nak bagi kuning naik, JANGAN MAKAN BAWANG PUTIH, HALIA, LADA HITAM & KUNYIT... tu yang menu saya hanya IKAN BAKAR GAUL GARAM + SAYUR SAWI REBUS... Actually, kuning Afrina sebelum hari ke 10 memang dah ok... dah turun... cuma saya saja nak lebih berjaga2lah kan...
Menu saya ketika hari ke 20 adalah SUP AYAM + SAYUR... Pada mulanya, niat di hati sekadar nak buat sup ayam jer... Tapi di pertengahan rasanya lebih baik tambah sayur sawi sekali... Pemalas macam ni la u all... nak senang je kojenya... malas nak masak sayur... CARA nak masak senang je... AYAM + AIR + SERBUK LADA HITAM + HALIA + GARAM (saya gantikan dengan kiub pati ayam) = REBUS... BILA AYAM DAH MASAK, MASUKKAN SAYUR... SIAP...!!! Ohya, lupa nak bagitahu, sepanjang saya berpantang, MIL saya ada tinggal bersama kami tau... so, masakan untuk saya makan time berpantang dari awal hingga hari ke 19, MIL saya yang sediakan... hari ke 20, baru saya start masak sendiri... tu pun masak menu berpantang untuk saya makan je la... untuk anak & suami, MIL yang masak... (^_^)
Tumis jangan guna minyak banyak, lagipun nanti minyak ikan akan keluar jugak
Menu berpantang saya hari ini @ hari ke 21.. SUP IKAN KERISI... Actually bahan tak cukup, halia dah habis stok.. tapi takpala, tak semestinya tak cukup bahan, takleh masak kan... CARA : BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH + HALIA (saya tak letak) + SERBUK LADA HITAM = TUMIS SAMPAI WANGI.. PASTU MASUKKAN AIR.. BILA MENDIDIH, MASUKKAN IKAN & GARAM.. SIAP!!!
Hari ni saya share 2 menu dengan u all... InsyaAllah saya akan update menu berpantang ni seminggu sekali ke.. or cukup 5 menu baru buat entry ke... tengoklah camne nanti, bergantung pada tahap kerajinan saya... muahhahha... Saya akan share menu + gambar... bila ada gambar barulah jadi bukti menu saya makan kan... selain dari u all dapat bayangkan masakan tu camne.. hihii (^_^) btw, SUP AYAM + SUP IKAN KERISI ni memang sedap dimakan panas2.. lauk panas nasi panas perut tengah lapar... memang sodap..!! Sejak berpantang ni, sekali makan, saya akan letak nasi penuh pinggan... hahhah.. Mana tak nya u all, perut sentiasa lapar, tekak sentiasa haus... menyusu badan, normalla kan...
Tumis jangan guna minyak banyak, lagipun nanti minyak ikan akan keluar jugak
Menu berpantang saya hari ini @ hari ke 21.. SUP IKAN KERISI... Actually bahan tak cukup, halia dah habis stok.. tapi takpala, tak semestinya tak cukup bahan, takleh masak kan... CARA : BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH + HALIA (saya tak letak) + SERBUK LADA HITAM = TUMIS SAMPAI WANGI.. PASTU MASUKKAN AIR.. BILA MENDIDIH, MASUKKAN IKAN & GARAM.. SIAP!!!
Hari ni saya share 2 menu dengan u all... InsyaAllah saya akan update menu berpantang ni seminggu sekali ke.. or cukup 5 menu baru buat entry ke... tengoklah camne nanti, bergantung pada tahap kerajinan saya... muahhahha... Saya akan share menu + gambar... bila ada gambar barulah jadi bukti menu saya makan kan... selain dari u all dapat bayangkan masakan tu camne.. hihii (^_^) btw, SUP AYAM + SUP IKAN KERISI ni memang sedap dimakan panas2.. lauk panas nasi panas perut tengah lapar... memang sodap..!! Sejak berpantang ni, sekali makan, saya akan letak nasi penuh pinggan... hahhah.. Mana tak nya u all, perut sentiasa lapar, tekak sentiasa haus... menyusu badan, normalla kan...
"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"