Memuatkan ...

Teknik meneran yang betul...

Entry ni bukan nak takutkan u all tapi berkongsi pengalaman supaya u all boleh buat persediaan mental & fizikal.. (",)

Nak berkongsi dengan ibu2 yang bakal bersalin.. lebih2 lagi anak yang pertama.. yang belum ada pengalaman meneran... Saya pun tak tahu sangat tapi saya guna tips ni ketika nak bersalinkan Alisha dulu.. (",).. Ohya, saya bersalinkan alisha adalah 2 3 kali or 3 4 kali teran kot.. (",)

Ketika kita nak meneran tu... Kalau boleh biarlah kita angkat kepala & biarkan sampai dagu mencecah dada.. mata kita tu pulak tengok ke arah perut sambil tangan kita tu pulak pegang keting @ bahagian yang dekat dengan buku lali kita tu (time ni kaki kita mengangkang)... 

Ohya, ketika teran tu jangan keluarkan suara, nanti tenaga u all tak cukup untuk teran... kalau susah sangat, ambil sapu tangan letak dekat mulut, bila rasa nak menjerit tu, gigit sapu tangan tu kuat2.. (",) Jangan sesekali angkat punggung, nanti ia akan menyebabkan vagina kita tu terkoyak dengan lebih banyak... Baca selawat or bismillah or apa2 je & teran sekuat hati.. 

Ohya, bila bidan or doktor suruh teran baru teran tau.. normally, bila ada contraction baru mereka suruh teran.. (",).. Lagi satu, kalau boleh, ajaklah suami kita teman kita ketika di bilik bersalin tu... bagi semangat untuk kita teran anak mereka...hihii.. Macam saya dulu alhamdulillah, walaupun my dear seorang yang takut darah tapi tetap menemani saya... ketika saya tengah meneran tu, my dear usap2 rambut saya sambil cakap "Ina, push lagi ina.. push lagi.."... Dengar suara my dear je, terus lagi bersemangat nak teran kuat2... hehhehe

Mesti ada antara u all yang baru nak bersalin anak pertama, tak paham dengan maksud JANGAN ANGKAT PUNGGUNG tu kan.. bukan apa, serius, saya sendiri dulu ketika belum bersalin, memang tak paham.. tapi bila dah merasai kali pertama, baru paham.. hihii..

Jangan angkat punggung tu, dengan kata lain, ketika u all nak teran tu, tolakkan punggung tu ke arah tilam.. jangan terangkat ke arah atas... sebenarnya, terangkat ke arah atas tu, bukanlah bermaksud, semua bahagian punggung kita tu tak sentuh tilam.. terangkat secoet tu pun dikira kita dah angkat.. (tak reti nak explain..hihii) ini pengalaman saya.. terangkat sikit je, walaupun pada hakikatnya saya rasa macam saya tak angkat pun.. tapi ambikkkk 3 tempat terkoyak hokayy... dengan kata lain.. 3 tempatlah saya kena jahit... adehhh...

Untuk pengetahuan u all jugak, bidan or doktor tak terus je potong "aset" kita tu tau.. tapi dia bagi can u all teran dulu.. jika laluan tu kecik & takut baby lemas.. baru mereka akan potong... Saya dulu kena potong... serius saya terasa + dengar bunyi "aset" kena potong... tapi lepas tu, terus dapat teran dengan senang... Alhamdulillah.. pengalaman bersalinkan Alisha takdalah sakit sangat bagi saya TAPI pengalaman kena jahit tu... Ya Allah... tak tahu nak cakap macamana.... Nantilah, saya story pasal kene jahit tu pulak yer... hehhe

P/s : Makan buah kurma banyak2 + air zam2.. InsyaAllah senang bersalin.. Lagi satu, mintak maaf dengan semua orang.. lebih2 lagi suami kita (",)


65 orang suka berlian:

Gadis berkata...

fuhhhh...

berdebor2 plak rasenyer...
huuhuhu...
info yg berguna untuk gadis..
thanks sis..=)

Falsya berkata...

ya ALLAH ina..seriau falsya baca..tetibe terus ngilu segala-gala..hehe..

Masz Sidek berkata...

huhuhu.. takut pulak bila baca cerita akak ni...

jemarisuri berkata...

js pun dengar camtu...nasib time js aritu takde la teruk....tp ingat blk taknak bersalin laeiiii...^^

Cik Kamoo berkata...

nice story....tp agak menyeramkan bila membaca. takut .... pun ada

izan mama mia berkata...

rasa sakit bersalin nie..saya rasa,..mula-mula tu,...nikmat sangat..sedap tau..heheh...saya teran 1 jam xleh keluar..sbb baby agak besar...at last keluar ikut tingkap...parut jahitan masih kekal...kenangan untuk mia..heheh..sekali seumur hidup!!

Cute Mum berkata...

betul tue cara meneran yang sebenarnya.. tapi bila org yang 1st time tak paham apa yang dimaksudkan sampailah dah lalui..
uyun dulu dua-dua kaki kena ikat kat besi.. so susah sikit nak angkat badan.. teran asyik tertarik balik.. last2 diorang potong sikit untuk senang kepala baby keluar.. terasa pedih time kena potong tue.. pastu barulah senang proses teran sampai baby keluar..
yang kesian kesan potong tue ada kat kepala dania sampai sekarang.. maybe time potong kepala die memang dah dekat sgt kot..
apa pon, sakit jahit tue yang buat uyun seriau smpai skrg.. boleh pulak time jahit astik tertetas jer.. sakit kot.. erm..

Cik Nur berkata...

wahh..seriua lak nur dengar..hihi.
tapi xpe, tips ni bguna bagi ibu2 yg bakal melahirkan.. :)

Ameerul Ashraf berkata...

AHA! Bersediakah si suami itu? :D
good info!

eB berkata...

eB 2-2x normal...
aerish br bkk 6cm eB dh teran sbb x thn skt sgt.
maklom induce 2x, aerish lhr 35 minggu
berat 2.8kg
aed plk ckp 10cm, tapi menitik2 air mater eB nk teran sbb aed lhr 3.7kg. ckp bulan.. 39 minggu..
dr x budget aed bsr sbb prot eB cam u gaks, jenis kecik. hik3.
mmg kngn terindah :)

syawalsimpsons berkata...

sue dolu amalkan surah maryam N B4 bersalin minggu ke 37 sue ado minum air selusuh..so far ok..BB mmg nmpk kepala...tp tak larat push..last2 vacum...alhamdulillah jahit pon sikit...

Aine Ainun berkata...

Bgus tips ni;)
apatah lg xde pglaman cm sy

fieda berkata...

ina..bagus la kongsi info ni..bagi ibu2 yg pertama kali bakal melahirkan mmg elok la kena tau jgn angkat punggung..kak fieda lahamdulillah 3 org ni sume ok..cuma kena jahit masa bersalin yg first jer..

Wanieys berkata...

tips dari kak ina ni mmg betul pun tambah2 jgn angkat punggung tu...masing2 pengalaman yg berbeza kan :)

Masya berkata...

kalau ade peluang teringin nak bersalin normal, dulu anak pertama bersalin operate ...

Myra Jay berkata...

Mak myra pun ada gak dok pesan jangan angkat punggung masa meneran tu.. lagi tinggi angkat lagi besaq jahitan.


Alhamdulillah My Mum bersalin kami 5 beradik normal tanpa sebarang jahitan dengan guna teknik ni..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ berkata...

Betul33x! Teknik pernafasan pon penting sebab nak kumpul tenaga tuk meneran..masa Rania dulu, nieza pon kena jahit byk sebab terangkat punggung..tapi time Raisya ni dah belajar teknik pernafasan untuk control sakit-sakit and camane nak teran..kena bersedia dari awal sbb takut koyak byk lagi..alhamdulillah..kulit luar je kena jahit..3 jahitan je

♥ Cmª shIemª ♥ berkata...

huhu..teringat mase meneran dulu..

tips yg baik ni :)

Mummy GreenyHouse berkata...

seriau..terkenang sakit bersalin yg lalu.. Walau dah pernah ade pengalaman, tetap berdebarkalau berdepan nk bersalin lagi.. :p

~Sweet Honesty~ berkata...

saya pula rasa yang nak bersalin bile baca entry ne kak..haha.. bab2 meneran tu rasa ikut juga meneran ne haaa..hehe

azizah :) berkata...

yup betul tu... yg paling penting jangan angkat punggung ia akan mengakibatkan koyak yg besar.. kalau gunting takpe.. tapi kalau koyak susah tu nak jahit..
jangan keluarkan suara/ teran pakai mulut.. nanti tenaga cepat habis..


pengalaman tgk bidan handle kes bersalin*

Jaa berkata...

huhu...risau pulak bila pikir macam mana la pengalaman kali ni..huhu...

PinkUmmi berkata...

bace entry IB nih teringat pengalaman PU mase bersalin kat aina n auni...dua dua pengalaman berbeza...

Mira Adzlia berkata...

huhu..kne simpan tips nih utk mase hdpn...kuikuikui :p

Anum Shukri berkata...

akak dulu anak pertama 3 kali teran tapi anak ke2..sekali teran dah keluar..misi tak sempat nak sambut..hahaha..

Tihara berkata...

ooo..dulu penah sorang akak story,time jahit tu mmg sakit tp bila nampak muka anak kita hilang sakit..aduhai pengorbanan sorang ibu..take care ye ina, akak doakan semuanya selamat..kawan2 meh doakan ina sama2..insya Allah :)

QueeN TerataI berkata...

masa Queen bersalin dulu pun kena potong gak tau.. tp masa kena jahit x rasa ape pun.. ALhamdulillah proses bersalin berjalan dgn mudah. betul tu sblm bersalin bykkan memohon maaf dgn org seseliling.. ibubapa dan terutamanya suami.. :)

Norzie hany berkata...

Info yang bagus utk ibu2 yang bakal melahirkan anak.Klik semuanya biar penuh tabung Alisha.

Zie berkata...

emm ank pertama memang terasa toreh tu... menang seriau ja.... emm jahit jgn ckaplh...

MamaEma berkata...

pengalaman yg indah..

ummi_norseha berkata...

tips yg baik...:)

ieda berkata...

bagus dikk
seramm akk baca ekkee ;)

Mama Adam berkata...

Erkkk.. Seram aje bunyinya. Mama x reti...
Dulu kuar ikut tingkap

Che Rosliza Che mat berkata...

Seram pulak baca huhuhu

Ummu Muhammad berkata...

intan no2 ni forcep..jait die segande lagi sakit dari muhammad dulu..kaffarah dose T_T

Karukord Jagau's berkata...

(^____^)

Aisy Nasiha berkata...

tengah nak sampai masa ni gerun lak baca entry ni....entah kali ni macam mana nasib sy ni...smoga dipermudahkan semuanya....risau tapi mengharapkan cepat bersalin..

Si Matatajam berkata...

M dulu pun tak faham sangat..pastu nah amik ko 10 jahitan...serik sampai la ni.,.hu hu...

shida'R berkata...

hohoho...adoiii... *_*

izz iizza berkata...

angkat punggung org kata nnti terkoyak banyak..

sy dulu anak pertama..menjerit kt ad bersalin..haha..x leh lupa la saat tu..;)

teratak hati berkata...

Pengalaman prtama mmg tk tau kn..tp ok la nurse semua ajar btul2 camane cara betul..sy dulu dia suruh tangan pegang kt bawah peha dkat ngn pumggung tu..time jait pulak tak de rasa sangat pun sbb rasa lega je baby dh kuar ms tu..

Wanieys berkata...

kak ina ptg dolphin tu kan wani beli kat pacific mall jer...hr tu diorang buat promo tinggal 6.90 tu yg rembat satu kat qalief hihi...

kelmarin ptg dh buat entry biasa la time weekend ni kemalasan tu xdapat nk kawal la hikhikhik....

zareliqa afiqa berkata...

Aaaaaa... takott~ >.+

aimi berkata...

blh jd panduan masa kan dtg nie =)

Puan Kutu berkata...

adoi serius seriau baca entri nie.huhu

sy dulu dok agkt bontot gak kot sekali kaki semua kena agkt keatas pakai apa benda ntah panggil..tak tahu juga teknik meneran yg betul,cuma smp skang igt kata misi,teran macam kita teran waktu nak berak taik keras.haha ayat direct sy bg..

anisalya berkata...

mmg tak sedar kadang2 tu kalau terangkat. sebab ada certain hospital yang nursesnya akan bagi tahu teknik walaupun kita dah ada pengalaman bersalin. ada yang tak cakap pun. tp gunting ttp gunting kalau anak 1st.

the malay male berkata...

errrr

syiela berkata...

takut bila ingat sakit nak bersalin...

moga dipermudahkan segala urusan ina nanti

TiranaAduka berkata...

Assalamualaikum wbth.....
2 orang saya saya bersama-sama isteri di ssisinya ketika melahirkan anak kami...syukur.....ada la sis sikit2 persamaan di atas tu...leh gunakan kaedah tu...

Cik Nur berkata...

xnampak entry akak pun, bz ke..?
harap akak alisha sekeluarga dalam keadaan sihat2 selalu... amin..!

eita berkata...

belom bersedia lagi ke arah ini...
seriau tu

misshannajr berkata...

seram sejum..meremang bulu roma..semua ada bila setiap kali dengar cerita org pasal bersalin ni huhu..tapi part akak cerita pasal hubby tu tacing pulak..bergenang juga air mata ni hehe..untung akak dapat suami yg baik :)

atIEsAyAnGkAmU berkata...

kalau tkde pengalaman..mesti risau kan...
tapi..nikmat je n ilang sakit bile tgk muke baby cumil...

QasehnyaRania berkata...

emmm...teringin nak rasa..insyaallah..semoga diizinkan ALLAH

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ berkata...

pengalaman sy masa lahirkan Shakira...serius...sakit jahit tu yang xbleh tahan..hoho...

wan nurul hezrina berkata...

hahaha lawaklah ina nie.mmg btul pasal angkat punggung2..nurul rasa masa merah dulu.num2 dah teror..hahaha sbb tuh kena btul2 paham konsep teran.masa sofia nurul kawal pernafasan.mmg sangat2 sakit bila dah 8cm tp nurse tak kasi teran lagi..buat fuh fuh n try sedaya upaya tak meneran..nnt koyak banyak n kepala baby lonjong.huhu

lepastuh 10 cm baru teran kaw2 punya..mmg apapun teknik pernafasan penting sangat

9n0L4 berkata...

huhuhuhu. takleh byg lagi. seriau. ;)

zachflazz berkata...

kurma dan air zamzam ya tips kuncinya? wah, hebatlah sekali makanan dan minuman itu. subhanallaah.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P berkata...

Insyaallah Yana akan praktikkan bila sampai masa nya nanti..doakan Yana ye

ayut berkata...

adehh..kak ina,ayut trus pgg perot.hahaha.tkot jgk dgr ye..kawen pon tak lg ni dh trasa len mcm.kang bslin lg kecut jgk gayanya ni :D tp ok la..leh get ready bt ibu2 smua dgn info ni.fuhhh..bsar pengorbanan seorang ibu utk anknya :)

MamaEma berkata...

segan bila teringat kena jahit dgn nurse lelaki..hhuhuhuhu

Izan Ishak berkata...

baca entry ina ni terus berdebar2 wpun k.izan nak masuk kali ke-4 dah ni.

Nurul Husna Mohd Hassan berkata...

meremang saya baca entry ni, takutttt..

Puan Kutu berkata...

serius plus meremang sy baca.masa aiman dulu kaki sy kena ikat dekat besi.so mmg tak takde pangalaman sgt pasal agkt punggung ke tak.enth ekk tak igt.yg sy tau nak teran cpt2 bg baby keluar.masa misi tetas pun sy tak sedar.masa teran mmg tak rasa sakit apa.Alhamdulillah la masa brsalinkan aiman mmg sng.yg 2nd ni tak tahu la cmna...:)

izfanora berkata...

takut !! teruja sgt nk pregnant, tp bila baca, mcm seriau pun ada..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...