Khasiat timun batang

Anak solehah saya si Alisha tu, pantang jumpa timun.. cukup suka dia dengan timun.. Sampai abah dia beli timun la untuk dia.. padahal my dear tu bukan nak beli timun selama ni


Tengokla abahnya beli timun camana tu u all.. tua sikit... Tak biasa beli la katakan.. hihii.. Tapi lepas tu my dear beli yang lain plak.. Untuk anak sanggup saja kan.. (",)


Ololoooo gambar ni tiba2 plak nampak Alisha ni ayu & sopan je gayanya... Kakak yang semakin "ladies".. 


Alahaiiii comelnya kamu ni Aqilah oiiii.. hihii... Aqilah ni, apa orang makan, semua dia makan.. takda nak memilih.. Eh, actually kami 4 beranak memang jenis semua makan.. takda memilih.. Anak2 saya pun tak leh ajar memilih makan, susah nak berjalan & susah jugak kalau g umah orang nanti...

Ohya, actually timun batang ni ada banyak khasiat dia tau.. Saya ada google2 pasal timun batang ni.. tapi tu la, saya just ambik khasiat dia.. Link entry tu plak lupa nak ambik... Antara khasiatnya

  • Kalau kita amalkan makan timun setiap hari, ia dapat MENGELAKKAN SEMBELIT
  • JUS TIMUN sangat baik untuk u all yang ada GASTRIK.. Jus timun ni sangat2 sedap..!! Saya suka minum.. Alaaa nak buat bukan susah pun.. meh nak bagi resepi, timun yang dibuang kulit + susu + air = blend.. Siap!!.. Boleh gantikan dengan gula jugak... Lagi satu, nak tapis or tak nak tapis pun boleh selepas blend tu.. Ikut tekak u all la boleh telan or tak "hampas" tu.... tapi saya tak tapis sebab saya suka.. hihii
  • Kalau u all CAMPURKAN JUS TIMUN + PERAHAN LOBAK MERAH + DAUN SADERI, ia dapat membantu u all masalah ARTRITIS, GOUT & REUMATIK

  • Timun jugak membantu MENURUNKAN BERAT BADAN dengan cara MAKAN TIMUN MENTAH or yang dah DIMASAK selain dari u all minum jus timun setiap hari
  • Timun jugak mampu mengatasi masalah penyakit DISENTRI @ KELUAR DARAH SEMASA MEMBUANG AIR BESAR
  • PERAHAN TIMUN + JUS LOBAK + SALAH dapat mengubati masalah KUDIS
  • Kalau u all ada masalah JERAWAT, u all PARUTKAN TIMUN & campurkan KUNING TELUR = kacau sebati..  Lepas tu u all sapulah di muka lebih kurang 20 minit, u all bilas la... U all amalkan smeinggu sekali.. InsyaAllah cepat kering..
  • Lagi satu, kalau u all SAKIT TEKAK OR HILANG SUARA, u all ambik BIJI TIMUN + SEDIKIT GARAM = U all BERKUMUR beberapa kali sehari

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 29 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons January 16, 2014
timun banyak khasiatnya..mmg baik untuk anak2 ni
Mimi Azirah Mimi Azirah January 16, 2014
Memang banyak khasiat timun nih
Ann@zanyra Ann@zanyra January 16, 2014
N suke giler ngn timun..klu lauk xde sayur pn xpe..timun dh sedap dah..hehe
Ayu azmir Ayu azmir January 16, 2014
banyak khasiat timun kan... pencuci muka pun ade dri timun kan
tifa tifa January 16, 2014
lps ni kene amlkn mkn tmun bnykk2. Tp kene tunggu musim panas lah skng mkn takut selesema
Mas Zull Mas Zull January 16, 2014
assalamualaikum intan...info yang menarik ni mudah dilakukan sendiri n sedap dimakan juga...:)
lynn kamarul lynn kamarul January 16, 2014
Diana pun suka makan timun.. ikut mamanya.. kalau mkn sebatang tu separuh dia sorang
Tihara Tihara January 16, 2014
banyak khasiat dia timun ni kan, berselera anak2 ina makan timun, cute :)
Ct Noraishah Ct Noraishah January 16, 2014
ooo..tak tau pun banyak lebihnya timun batang ni..yang tau buruk je la hihihi
sha dhira sha dhira January 16, 2014
wah.. banyak khasiat timun ni ya.. shad suka jugak. kadanng2 shad letak kat muka, sejuk je..
Nurfaezah Abdullah Nurfaezah Abdullah January 16, 2014
banyak juga ye khasiat timun :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ January 16, 2014
Salam K.Ina..

HIHI...samalah dgn anak2 cma..
suka nau mkn timun... :)
ayut ayut January 16, 2014
Byk jgk khasiat ye..yg ayut tahu timun sjuk..ayut mkn nnt kembong..tp kdg2x bedal je..hihi
lizz lizz January 16, 2014
ni kegemaran abng uwais n adik sara juga nih...timun makan gituh pun sedap..
Mar Mansor Mar Mansor January 16, 2014
bab boleh turunkan berat badan tu y syok dengar tu..ari2 mkn timun camni
msredcheesecake msredcheesecake January 16, 2014
byk nye khasiat... tapi ak memang tak suka timun la... tak penah try kalau buat air jus
shahdiana shahdiana January 16, 2014
ina..tapi yana ada dengar @ baca kalau perempuan tengah period tak elok makan timun ni...actually perempuan macam tak elok sangat makan timun ni....
azizah :) azizah :) January 16, 2014
suka timun.. tp org tua cakap timun sejuk kan.. n utk org pompuan cepat berlendir ke apa tah... wallahualam
QasehnyaRania QasehnyaRania January 17, 2014
setakat ni pernah try sekali je jus timun.
rasa mcm x boleh je..
paling suka lobaksusue le. hihi
Sya Nadia Sya Nadia January 17, 2014
kdulu ummy sy suka sgt buat jus timun..tp sebab org tua2 xbg org prempuan mkn byk timun, jd da kurg mkn ..
Cik Nur™ Cik Nur™ January 17, 2014
bgus betul anak2 akak...kecik2 dah mkn sayur....

nur dulu kecik2..mmg langsung xnak ade hijau2 dalam apa yg nur mkn..huhuhu...

punyalah memilih...
Deqla Manjew Deqla Manjew January 20, 2014
dorang mkn gitu jer eh.. bgsnye..
Sweetmama Sweetmama January 20, 2014
bagus la anak2 suka makan timun, timun ni kan kategori sayuran dan ulaman, anak2 k.eija x minat makan timun..
Nora Karim Nora Karim January 21, 2014
alisya akak pun suka bebenor timun ni... air timun mmg favorite akak!!! paling kerap buat masa bukan puasa... mmmg sedap!
Puan Kutu Puan Kutu January 21, 2014
timun kan sayur,tentu la ada khasiatnya..tp kan kenapa org ckp org pmpuan tak bagus mkn timun?sbb timun ni sejuk.entahlah..pada sy semua benda pun ada kebaikan keburukan..makan je la kan..

suka tgok aqilah n aliha makan sayur.good girl!
Fiza Rahman Fiza Rahman January 23, 2014
Byk khasiat timun ni yer.
awang noh ahmad awang noh ahmad June 05, 2014
Memang banyak khasiat, saya amal juga minum jus timun,

Enak dimakan begitu saja