Tips Anak Bijak guna Otak Kanan



Sebelum ni saya pernah terbaca yang kajian di Jepun menunjukkan melatih anak menggunakan otak kanan untuk berfikir adalah lebih efektif melahirkan anak bijak berbanding otak sebelah kiri.. Selama ni saya main ajar je alisha.. tak tau la otak kanan ke kiri tapi sekarang ni tiba2 saya rasa macam best pulak untuk seimbangkan dengan otak kanan jugak..

Tak kisahlah tu apa2 pun, yang penting hari ni saya nak berkongsi dengan u all apa yang saya dah baca tentang Tips Anak Bijak guna Otak Kanan.. Bolehlah kita sama2 mempraktikkannya.. (",)


1. Ketika anak2 kita tengah tidur2 ayam, kita bercakaplah dengan mereka dengan sepenuh hati & sejujurnya bahawa kita amat2 menyayanginya.. Contohnya.. "Alisha.. ibu terlalu sayangkan alisha.. kasih sayang ibu terhadap alisha tiada tandingannya.. semoga alisha membesar sebagai anak yang baik, bijak, solehah & taat pada perintah Allah"... Untuk pengetahuan u all, ketika anak2 kita tidur2 ayam, OTAK KANAN SEDANG BEKERJA MANAKALA OTAK KIRI DAH PUN TIDUR dengan lenanya... (",).. Saya selalu buat macam ni... terlebih feeling mulalah mengalir air mata...

2. Guna flash card sebagai bahan untuk mengajar anak kita.. TAPI TUNJUK LAJU2 tau.. supaya otak kanan anak kita tu bekerja keras untuk menangkap apa yang kita tunjuk... Alaaa flash card ni, kalau kita tak nak beli, buat sendiri pun boleh.. Kita tulis je perkataan2 pendek or ABC or 1 2 3 or gambar2 & sebagainya..

3. Ajar anak2 kita bermain tanah liat, cat air, melukis, gunting kertas & sebagainya kerana GERAK KERJA TANGAN adalah HASIL DARI OTAK KANAN. Sebenarnya kita boleh jugak menguji otak kanan anak2 kita ni.. contohnya, u all lukis gambar rama2 sebelah je, sebelah lagi suruh anak u all yang lukis (",) Bab melukis ni rasanya abah alisha yang lebih elok mengajar kot sebab ibu alisha ni bila lukis rama2 silap haribulan, alisha gelakkan saya pulak.. hahahhah Ibu alisha memang tak reti bab2 melukis.. muahhaha

4. Kita jangan marah or tengking anak2 kita. Ini kerana mereka akan simpan apa yang kita marah tadi pada otak kiri. Tapi kalau kita dah terlanjur, kita minta maaf pada mereka. & kita buatlah yang no 1 dekat atas tu... bercakap dengan anak2 ketika mereka tidur2 ayam.. contohnya "Alisha.. ibu mintak maaf sebab ibu tengking alisha tadi.. ibu sayangkan alisha.. ibu nak alisha jadi anak yang baik..".. Haa yang ni saya pernah termarah alisha sekali.. lepas tu mulalah bercakap dengan dia ketika tidur2 ayam tu.. siap mengalir air mata penyesalan.. cewahhh... hihii

5. Lagi satu, cuba kita bercerita sesuatu dengan anak2 kita TAPI kita JANGAN HABISKAN CERITA TU.. suruh anak2 kita pulak yang sambung... tak kisahlah walaupun mereka merapu... hahahaa.. "tiba2 saya terbayang Aiman Anak muni @ Puan Kutu yang suka loyar buruk" hihii... Alisha memang pakar menyambung cerita saya siap dengan tangan lagi gerak tapi masalahnya bahasa German.. muahhahha

6. Kita jugak boleh bermain teka-teki dengan anak2.. Antaranya, kita boleh masukkan barang dalam kotak dan suruh mereka teka, atau suruh mereka cari benda tersembunyi misalnya ketika di atas katil, kita minta mereka mencari gambar yang ada pada cadar mereka, gambar, poster atau apa-apa sahaja yang kita gantung pada dinding. Bab gambar dekat cadar tu memang saya selalu buat... Sampai sekarang alisha pulak yang menegur saya bila saya tunjuk pooh tu adalah tiger.. si kecik alisha ni cepat2 tunjuk tigger tu adalah tiger.. hihii

7. Last sekali, kita ganti perkataan jangan dengan perkataan tolong. Contohnya "Alisha, tolong diam.." berbanding "Alisha, jangan bising".. SEBABNYA, BILA KITA SEBUT JANGAN, ITULAH YANG ANAK2 KITA SUKA SANGAT BUAT.. Tapi tu la.. si ibu alisha ni pulak, kadang2 mulut tu terlebih ringan sebut JANGAN.. Adehhh
" Post ini adalah untuk penyertaan Contest & Giveaway Ibu Sihat Anak Riang ini dianjurkan oleh Keluarga Ibu 3A, dan diTAJA oleh Islamic Books for Kids , SNUUS ~ Where Beauty,Health and Fashion collideDe’Chantique butik dan Take me Home serta Amira Studio"

"Saya berminat untuk memiliki buku JANGAN TAKUT (Album Alam si Kecil peringkat Lancar) dari FB Islamic Books for Kids sekiranya terpiliih sebagai pemenang"


Banner penaja:
  Amira Studio

{ 25 comments.. read them below or add one }

4kopisusu Online 4kopisusu Online December 28, 2011
nice gan, semoga aku bisa menggabungkan or menyelaraskan otak kanan dan kiri

thanks for u'r tips
saffiya_aleesya @ echa saffiya_aleesya @ echa December 28, 2011
info yang bagus ni kak..walaupun saya xde anak lagi tp bagus laa untuk masa depan kan chewahhh..
Tihara Tihara December 28, 2011
good info..tq sharing :)
Cik Rose Cute Cik Rose Cute December 28, 2011
Info yang sangat2 menarik...
Puan Kutu Puan Kutu December 28, 2011
5 dan 7 tu memang saya amalkan.yg 5 tu kadang2 sy sendiri yg suruh aiman ceritakan kt sy.aiman mmg pandai bercerita,kadang2 merapu n buat sy gelak guling2.haha..

tips nie mmg bagus, ada harapan boleh menang nie.hehe..gud luck tau..

sy baru je ingat nak buat entri petang nie.kejap lg klu sempat n line ok sy buat.kt opis nie line semput sikit..
Gen2Merah Gen2Merah December 28, 2011
alhamdulillah.. sebuah tips dan panduan yang menarik ni kak untuk panduan kita semua.... thanx for sharing..
Masya Masya December 28, 2011
terima kasih kongsi info ni ade jugak yang saya amalkan contohnya mintak maaf dengan anak, terutama bile termarah dan x sengaja melakukan sesuatu.. alhamdulillah.. dia pun buat bende yang sama..
Ummi Iman Ummi Iman December 28, 2011
t.kasih di atas info ni.. penjelasan yg sungguh jelas dr Intan.. samalah kalau dh termarah akan meleleh air mata bila kenangkan balik, dan minta maaf pd Iman. good luck utk GA
khairul abdullah khairul abdullah December 28, 2011
A very good article. Terima kasih kerana berkongsi.
msredcheesecake msredcheesecake December 28, 2011
Nice tip... Otak kanan ni kreatif biasanya...
delarocha delarocha December 29, 2011
boleh dipraktikkan.....bila dah ada anak nnt.. heee
tunz tunz December 29, 2011
kanak2 memang sukakan pembelajaran yg melibatkan psikomotor..itu sbb dlm pembelajaran pra sekolah..tema yg digunakan ilah belajar sambil bermain...gud luck untuk GA ini..moga ibu alisha peroleh kemenangan...
kakyong kakyong December 29, 2011
terima kasih sudi join..

menarik perkongsian ni.. perkara no5 tu kakyong belum pernah buat dgn anak2.. boleh diamalkan nanti..

IbuAlisha dah tag tak buku di FB ISlamic Books for kids ?
fieda fieda December 29, 2011
bagus tips2 ni...
ooo ni utk ga ye...good luck

done for all..
MaryaYusof MaryaYusof December 29, 2011
Salam, yg no 1 tu sy mmg selalu buat...sll jgk tertengking anak tp lepas tu rs menyesal sgt T_T Tq for the info IntanBerlian...suke sgt name awak ni ;)
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda December 29, 2011
wah...Ina tlg promote eh? hehe..

suke la tips no 7 tue...leh aa sy praktikkn nnti.. ^_^
MamaEma MamaEma December 29, 2011
rasanya si kakak otak kanan laa..
Bui Junaidi Bui Junaidi December 29, 2011
tips yang sangat berguna..terima kasih intan atas perkongsian..*_*
MamaYatie MamaYatie January 04, 2012
informative! suka tips ni..
kakyong kakyong March 11, 2012
salam intanberlian,

sudah baca ke n3 ni..
http://ibualiya.blogspot.com/2012/02/cadangan-penilaian-untuk-contest-ibu.html

Insya Allah, kakyong akan UP kan n3 Intanberlian pada hari Isnin, jadi esok Intan dah boleh memulakan usaha mempromosikan n3 Intan.. :)
Wan Anie Wan Anie March 12, 2012
kelebihan otak kanan tidak terjangkau sangat banyak... terima kasih atas entry ini dan semoga berjaya!
Nur Suzana Laily Zabri Nur Suzana Laily Zabri February 12, 2014
Terima kasih di atas tips dan info yang sangat berguna.. Jemput lawat blog saya juga..
http://ibu-ayah-comel.blogspot.com