Kerepek popia.. Jom buat time2 cuti ni sambil makan mengadap Tv.. hihii

Raya Puasa baru ni saya balik Terengganu kan, so, saya ada makan satu kerepek tu dekat rumah sepupu saya.. Dia cakap tu kerepek popia.. memang sedap hokay!! & sangat senang nak buat.. Makan sambil mengadap tv... "krup krap krup krap" bunyi kerepek... hihii *betoi ke bunyi kerepek krup krap ek.. hentam sajalah.... muahhahahh


So, baru2 ni saya try la buat kerepek tu.. sedap tak hingat sekali makan susah pulak nak berhenti.. hahhaha.. U all pun boleh try buat.. sangat2 senang.. raya tahun depan boleh buat ni... hihiihiii


Mula2 sekali u all gulung kulit popia jadi macam gambar dekat atas tu.. bila sampai dekat hujung tu, u all lekatkan dia dengan tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air.. konon2nya nanti ia tu diibaratkan macam gam lah.. so, dapatlah melekat dengan eloknya kulit popia tu (",)

PERINGATAN : JANGAN GULUNG TERLALU KETAT NANTI POPIA U ALL JADI KERAS BUKANNYA RANGUP


Lepas dah siap gulung, u all potong pulak jadi serong2 macam saya potong ni.. Lepas tu u all gorenglah dalam minyak yang panas.. dah siap goreng u all sejukkan & lepas tu u all tabur + gaul dengan nestum + gula yang telah diblender.. KALAU TAKDA NESTUM, GUNA GULA YANG DI BLEND JE PUN BOLEH.. GULA ICING PUN BOLEH JUGAK (",)

P/s : Apa yang saya tulis dalam entry sebelum ni adalah antara SURI RUMAH SEPENUH MASA & SUAMI.. Jangan risau pada ISTERI2 BEKERJA, saya tahu u all pun penat jugak, u all bukan sahaja penat guna tenaga tapi jugak penat berfikir kerja2 di pejabat (",) 

{ 27 comments.. read them below or add one }

msredcheesecake msredcheesecake December 23, 2011
Laa... Nama dia kerepek popia ke? Sedap...
Myra Jay Myra Jay December 23, 2011
Mmg senang nak buat dan sedap dimakan..

Dulu kami jual popia nestum nie la ;)
SeputihSalju SeputihSalju December 23, 2011
kerepek popia ni sedap... dah lma sy tak buat... bukan setakat mkn smbil tgk tv tapi mkn taim dlm keta pun jadi jugk...hihihi
Zie Zie December 23, 2011
wah rajin tul masak... ni rangup cam ni dapat kat anak-anak habis sekejap jer.
shaFazie shaFazie December 23, 2011
yup sdp krpek popia nie

*sis bt yg sambal pulak..step sama je yg sis bt tu just time goreng tu goreng skli dgn smbal*

sbb azie pnh try yg sambl punya mmg sdp :D
Cik Rose Cute Cik Rose Cute December 23, 2011
senang jer buat dia...nanti cik rose nak try buat la...hihihi Suami cik rose memang suka kerepek nie...pernah makan...tapi beli...
zareliqa afiqa zareliqa afiqa December 23, 2011
Mmg sedap! iqa ada buat raya haritu.Tapi cmpur nestum n susu.nyum~ nyumm~ paling suka dengar bunyi dia bila kita kunyah.heee :D
hafizulhakim hafizulhakim December 23, 2011
sedap ni :) mak sy plak wat popia mini.

http://hqfizulhqkim.blogspot.com/2011/08/misi-ramadan-popia.html

http://hqfizulhqkim.blogspot.com/2011/08/misi-ramadhan-popia-ii.html
ieda ieda December 23, 2011
uishh memang senan kan .. rajin x rajin je kena buat nie :)

akak dulu beli dik , masa nak raya sekilo rm8 .. student kolej je yg buat .. nak buat masa tuu x cukup masa dah .. yg nie je anak2 makan huhuh sedappp maniss lak tuu :))
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda December 23, 2011
wah...snangnye nk wat kerepek ni eh..gune kulit popia je rupenye..hehe..
fiza fiza December 23, 2011
Intan, buatkan utk saya sebekas...hehehehe...

Nanti nak try lah.
Lady Rina Lady Rina December 23, 2011
nampak mcm senang je buat...nanti nak try la jgk...tq for sharing..:)
MamaEma MamaEma December 23, 2011
lor..kot gitu senang sangat
Scharenaa Scharenaa December 23, 2011
yeay!!! mmg sedap....buh nestum la best..pnh bt raya tah taun bile hehe
Tihara Tihara December 23, 2011
laa..ada orang komplen ke entry sblom ni..popia nestum ni dapp :)
Rtp Farra Arisha Rtp Farra Arisha December 23, 2011
wow, kerepek popia memang sedap! rangup dimakan..:) hehehe.
Tina Othman Tina Othman December 23, 2011
dah lama teringin nak buat tapi malasnya lah hihi

tapi best kan klu dpt makan ni
Bui Junaidi Bui Junaidi December 23, 2011
uishhh..sedap nya..tp nak buat malas lah pulak..kekeke
eita eita December 23, 2011
laaa...senang sangat buatnya....leh lah try...
hari tu ada makan masa raya...yang gaul dengan nestum..sekali makan rasa macam baby je...he3
narumi sakura narumi sakura December 23, 2011
macam senang nak try wat la nanti..thnks kongsi >_<
Nur-nba Nur-nba December 23, 2011
Oh senang rupanya nak membuatnya.. tq for sharing
Puan Kutu Puan Kutu December 24, 2011
makngah sy dekat johor selalu buat popia nie.aiman pun suka..

baru nie sy ada jumpa resepi macam nie,br terasa nak buat,ina dh buat dulu.hehe..

*klu dh namanya urus rumahtangga tak kira yg bekerja n suri rumah pun byk kerjanya..cuma kadang2 ada org yg pandang rendah dengan titile tak bekerja tu kan?tu sebabnya kena bgtau kt depa semua yg suri rumah pun bekerja ok..:)
fieda fieda December 25, 2011
kepek ni mmg best..simple jer kan..raya baru ni kebanyakan umah buat..
suhaina laui. suhaina laui. December 25, 2011
sue panggil popia nestum ;)....kalo bli mmg mahal kat sini...baik buat sendiri...masa raye sue buat jugak tapi popia sira pedas utk dijual ;)
anisalya anisalya December 25, 2011
nak jugak buat. bg ank2 mkn bgs jgk kn?
wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 27, 2011
pernah makan tapi tak pernah nak buat..hehe
QASEHNYA RANIA QASEHNYA RANIA December 28, 2011
suka buat bila balang kuih dah kosong..sedap n tiada bahan perasa..hehehe.

budak2 sesuai makan kan...