Saya cakap white, yellow, pink dan lain-lain tapi Alisha tetap jugak sebut CAT..

Kali ni saya nak cerita dekat u all lagi satu aktiviti @ pembelajaran Alisha dekat rumah.. Actually slide show ni dah lama saya save dalam komputer.. zaman Alisha tak memahami fungsi komputer pun lagi.. hehe.. Slide ni nak mengajar anak2 kita tentang warna..

Saya bagi contoh.. First slide, screen monitor kita akan keluar warna oren.. slide kedua, akan keluar perkataan ORANGE & slide ketiga akan keluar seekor kucing yang berjalan setempat dengan warna badan kucing tu oren.. & begitulah jugak untuk warna2 seterusnya...




Hari2 slide ni akan dipasang untuk Alisha sebab dia suka tengok CAT.. hahhaha.. U all bayanglah.. saya ajar dia warna.. saya cakap la YELLOW.. tapi Alisha cakap CAT.. Siap dengan muka excited lagi sebut CAT CAT.. Adusss....

P/s : Ada bau orang kentut dekat blog saya nih.. hehee

{ 17 comments.. read them below or add one }

LYAfrina LYAfrina December 08, 2011
HEHE.. bgus pembelajaran mcm ni.. mcm lya..suka guna mainan2 & benda sekeliling mgajar warna utk asya.. n skarang dh 3 thn.. asya dh knl warna2 basic.. tp alisha kecik lg tu.. kiranya.. progress dia bgus tu...
Tina Othman Tina Othman December 08, 2011
budak2 mmg suka kucing kan, alahai bestnya alisha kecik2 dpt belajar mcm2
oli-go oli-go December 08, 2011
akak kena tuka gamba len...sat lg mesti die sebut nama benda tu jugak.bukannye color..haha..sbo kak..sabo..
Myra Jay Myra Jay December 08, 2011
Hheee, takpe kaler tak kenal lagi yg penting dia kenal binatang tu :)
Naz Naz December 08, 2011
kena sesuaikan kaler ngn gambar..mcm red apple, white milk, black hair..
fieda fieda December 08, 2011
hehehe..yg penting dia knl cat...hahaha..
ajumohit ajumohit December 08, 2011
Takpela Intan, tandanya Alisha kenal itu cat, Cuba amik pensel kaler Dan Ajak Alisha mewarna, pelan2 Alisha Akan paham, dun worry hihi
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda December 08, 2011
wah..bgus la care Ina ajar Alisha nie.. sy xpenah t'pikir pun nk wat slide camnie, hehe.. chaiyok2!!
aizamia3 aizamia3 December 08, 2011
dia tak tengok color tu tapi tengok bentuknya.. itu yang jadi CAT CAT CAT..;)
fiza fiza December 08, 2011
Bagusnya..saya ntah bilalah ada masa nak buat mcm tu. Setakat ajar ikut buku jer lah.

Bebudak memang suka kucing. Focus alisha pon kat kucing bukan kat kaler ☺☺
mama_umar_maryam mama_umar_maryam December 08, 2011
selamat bljr alesya!!! cat..cat..cat..hehehe
Nida Nida December 08, 2011
Betullah apa Alisha cakap tu...hehe.

Kanak-kanak belajar melalui pemerhatian..:)
MamaEma MamaEma December 08, 2011
dia lebih peka pada binatang lagi...
zareliqa afiqa zareliqa afiqa December 08, 2011
ehehe..Alisha nampak kucing tu jek. :)
SeputihSalju SeputihSalju December 08, 2011
kak ina buat sendiri ke slide show tu??@ copy dari internet??
Puan Kutu Puan Kutu December 08, 2011
alish kecik lg mmg macam tu.nti lama2 msti pandai.satu sesi pembelajaran yg baik menggunakan slide..:)

tak semestinya dengan slide kan ina,warna pada mainan alisha pun boleh dijadikan pembelajaran yg baik utk anak mengenal warna..

yg penting kita sebagai ibu kena potpetpotpet..hehe
wan nurul hezrina wan nurul hezrina December 09, 2011
BESTKAN BLEH SELALU DIDIK ANAK.BTUL LAH KATA ALISHA TUH..DIA NAMPAK CAT=)

SIAPALAK YANG KENTUT TUH..HEHE