Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Info. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Info. Papar semua catatan

ESP Shaklee


Tadi saya ada bagitahu u all yang pasal Iman berkongsi pengalaman dia berkenaan soya kan.. Yang Iman maksudkan tu adalah air soya.. Saya sendiri pun paham, yang air soya tu yang tak elok diamalkan selalu.. kalau sekali sekala takpala.. (",)

Cuma nak jawab pertanyaan Yana pasal ESP Shaklee ni.. saya sendiri pun tak tahu yer.. yang saya tahu, selama ni shaklee ni bagus.. macam ESP tu, boleh tambahkan susu... So, saya tak tahu nak jawab apa.. maybe yang lebih memahami pasal ni, boleh komen di entry ni (",)

Bukan pe, sebab yang saya duk pikir @ duk paham selama ni, soya yang dimaksudkan tu, adalah air soya yang macam beli kat pasar malam ke.. yang dalam kotak ke... kiranya yang dalam bentuk cecair @ air tu... yang jenis serbuk2 ni saya pun tak tahu...

UPDATE :-

http://ayudzul.blogspot.com/2012/12/esp-shaklee-vs-air-soya.html

DR ZUBAIDI CAKAP : AIR SOYA OR MAKANAN BERASASKAN SOYA, BUKAN ANTARA PENYEBAB KANSER PAYUDARA.. KLIK SINI

Soya baik untuk kulit tapi TIDAK BAIK UNTUK KESIHATAN


Saya ada dapat satu komen dari Iman dekat entry berkaitan soya sebelum ni.. Nak baca, KLIK SINI yer... Saya rasa saya PATUT SHARE dengan u all pasal komen iman ni, sebabnya ia adalah PENGALAMAN PERIBADI IMAN TENTANG SOYA...!!

Dekat entry sebelum ni, saya dah tulis yang soya mampu meningkatkan kanser payudara, tapi saya tak pasti so, saya suruh siapa yang ada pengetahuan pasal ni, boleh share dekat entry tersebut.. Akhirnya Iman share pengalaman dia sendiri...

Iman cakap, SOYA BERSIFAT AKTIF KANSER... IMAN AMALKAN MINUM SOYA SAMPAI TAK MAKAN NASI DAH BCOZ DAH KENYANG... LUMP BREAST MEMBESAR DENGAN CEPAT, DALAM MASA 2 MINGGU DARI 0.5CM KE 3CM... Sekarang ni, iman dah buang lump tersebut.. kulit iman memang cantik walau tanpa mekap...  Iman cakap, nak minum boleh, tapi jangan selalu.. So, bagi saya, siapa yang penggemar soya tu, kurang2kanlah yer minum... bukan apa, kalau nak kulit cantik, better makan buah oren ke.. buah kiwi ke.. semua tu kaya dengan vitamin c... berbanding soya, kulit cantik tapi dapat penyakit.. takkan kita nak macam tu kan?? 

Ohya, lagi satu kan, orang kata, kalau kita minum soya time mengandung, kulit anak akan cerah kan... bila lahir maybe cerahlah tapi sedar tak kita yang ada ketikanya kulit anak kita tu jadi sensitif??.. gatal sana gatal sini.. sian anak tergaru2...

Macam saya, masa mengandung Alisha, memang saya minum tau.. tapi sejak saya tau pasal ni, saya memang dah kurang minum, rasanya baru 3 4 kali kot sejak dari lepas bersalinkan alisha.. Yang pasal hati tu pulak, saya memang langsung tak makan dah.. Yela, otak selalu disogok yang HATI boleh naikkan HB @ HEMOGLOBIN TIME PREGNANT... please la... saya boleh dikatakan time mengandung Alisha, duk hadap hati je... tapi HB, takdanya nak melepasi 12...!! Time Aqilah, saya memang tak makan hati langsung tapi amalkan habbatus sauda.. HB saya 12 ke atas & 13 ke atas je...

Nabi pun tak galakkan kita makan... Apa kata kita makan kambing.. makanan feveret nabi tu.. hihii.. Haaa bab kambing ni pun satu gak.. otak kita disogokkan kambing tu TINGGI KOLESTROL PADAHAL KAMBING TU KOLESTROL PALING RENDAH... Sama gak macam kopi, omputeh hari2 duk hadap kopi kat tangan dorang, tapi dorang kata kopi tak bagus.. kita pun  duk anggap gitu la kan.. tapi kita terlupa yang kopi tu adalah minuman kegemaran nabi kita.. Bila nabi kita suka, itu maknanya ianya elok untuk kita (^_^)

P/s : Thanks untuk Iman sebab sudi kongsi pengalaman dia & moga iman dikurniakan kesihatan yang baik.. take care! (",)


UPDATE :-

DR ZUBAIDI CAKAP : AIR SOYA OR MAKANAN BERASASKAN SOYA, BUKAN ANTARA PENYEBAB KANSER PAYUDARA.. KLIK SINI

Jika u all nak tahu maklumat mengenai PROMOSI di MALAYSIA, LastminuteKupon lah tempatnya... (",)

Alhamdulillah... rezeki anak2.. baru2 ni saya ada terima emel dari LastminuteKupon menyatakan yang mereka berminat untuk letak iklan di blog saya di samping satu entry khas untuk mereka.... (",) U all nak tau tak, bila saya bukak je website LastminuteKupon terus saya jatuh cinta... muahhahah... bukan apa u all, sebabnya terlalu banyak maklumat yang ada berkenaan tentang promosi2 yang berlaku dalam Malaysia ni... Sape yang tak suka promosi.. duit jimat ooo beli time harga murah... hihiii
Ada promosi pasal makanan seperti SECRET RECIPE, DOMINO PIZZA, KING'S.. pasal sale seperti di AEON.. penjagaan badan seperti BODY SHOP.. Iskkk pendek kata macam2 ada... hihii... So, jika u all berminat untuk mengetahui pasal Kupon, Offer, SALE & lain2 acara yang mesra alam camgini... Rajin2kan diri u all untuk FOLLOW website LastminuteKupon.. Nak lagi senang, follow Facebook, kalau tak pun, follow Twitter or Instagram or Google +.. u all search je LastminuteKupon.. Update terkini mesti u all tak ketinggalan punya.. hihii (",) 
Ohya, bila u all dah follow LastminuteKupon di Facebook, twitter, Instragram or Google +, janganlah segan silu share dekat kawan2 jugak maklumat ni tau.. yela, benda baik harus dikongsi bersama.. "SHARING IS CARING" gitu... hihiii

Alamakkk hampir terlupa saya... U all yang berniaga tu, ada berita baik untuk u all tau... U all boleh PROMOSI KUPON, TAWARAN YANG SEDANG U ALL JALANKAN OR APA2 SAHAJA BERKAITAN PRODUK U ALL SECARA PERCUMA DI WEBSITE LastminuteKupon.. Sekali lagi diulang SECARA PERCUMA.. Tak kan tak suka kot... bukan senang nak dapat promosi free camgini.. hihii     .. JIKA BERMINAT.. BOLEH ISI MAKLUMAT DI SINI.. (",)

Selain tu, jika u all berminat untuk mengiklan di website LastminuteKupon pun boleh tau... ada je ruang iklan yang mereka sediakan.. bolehlah u all runding dengan mereka.. (",).. KLIK SINI.. 

UNTUK TERJAHAN WEBSITE... LastminuteKupon
UNTUK TERJAHAN FACEBOOK LastminuteKupon
UNTUK TERJAHAN TWITTER LastminuteKupon
UNTUK TERJAHAN INSTRAGRAM & GOOGLE +, U ALL SEARCH LastminuteKupon


Alisha dah pandai berkumur... (^_^)



Saya rasa seronok sangat dengan perkembangan Alisha sekarang ni.. makin hampir saya nak bersalin, makin hampir Alisha nak jadi kakak makin cepat dia tunjuk kemajuan.. (",) Yang terbaru.. alisha dah pandai berkumur... dia masukkan air dalam mulut tapi lepas tu dia buang.. kiranya dia tau lah tu air paip.. sekadar untuk kumur2 je.. bukan untuk ditelan... hihii

Selama ni saya tak pernah pun perasan yang alisha dah tahu pasal ni.. sehinggalah seminggu dua ni, saya terpandang alisha yang masukkan air paip dalam mulut dia.. time tu, saya tak cepat2 suruh alisha buang pun air paip dalam mulut dia tu, tapi sebaliknya saya perhatikan apa tindakan alisha lepas tu... rupa2nya dia memang buang semula air paip dalam mulut dia tu... hihii

So, disebabkan Alisha dah pandai berkumur, saya pun apa lagi, baru2 ni keluar pergi Tesco, so, terus belikan dia ubat gigi MUKMIN JUNIOR PERISA STRAWBERRY.. bau dia wangi je.. hihii... Actually gigi alisha ni bukannya cantik pun, dah siap patah secoet... reput.. adehhh... tu yang lebih lagi nak kene jaga.. (",)

Ohya, untuk pengetahuan u all, alisha tak berapa suka guna ubat gigi.. ahahha.. maybe dia rasa pelik kot.. yela, selama ni dia just berus gigi tanpa guna ubat gigi (sebab takut alisha telan + saya tak tahu ada ubat gigi yang tak beri kesan jika tertelan)... Emmm takpa, nanti lama2 dia dah biasalah kan.. (",).. Setakat ni alisha ok lagilah.. lepas gosok gigi, dia terus kumur nak hilangkan ubat gigi dalam mulut dia tu... Ohya, kalau tertelan pun takpa tau u all.. sebab dekat ubat gigi tu dah tertulis.. SELAMAT JIKA TERTELAN.. U all boleh tengok dalam gambar dekat atas tu (",)


Melatih Anak Menjadi GENIUS


Hujung minggu baru ni kami keluar.. so, singgah MPH jap.. Memang kami suka masuk MPH.. kalau ada buku yang berkenan bolehlah beli.. (",) Nak jadi cerita, saya terbekenanlah dengan buku MELATIH ANAK MENJADI GENIUS.... Kalau sebelum ni saya beli buku ANAK ANDA GENIUS..

Untuk pengetahuan u all, saya memang suka baca buku2 macam ni... tapi jangan pikir saya boleh habis baca sehari sebab saya kalau baca buku, mesti mulalah mata tu mengantuk.. adeh... hehehe.. Buku baru ni, saya baru je start baca, tu pun duk sibuk dengan alisha.. nak 'baca' jugak...heheh

Saya ni bukan apa u all... anak baru nak masuk 2.. bukannya pandai lagi pun dalam bab2 mendidik anak2 ni... TAPI saya mempunyai cita2 nak bagi anak saya pandai macam anak orang lain jugak.. yela, anak orang lain.. kecik2 dah pergi school.. anak saya duk berkepit bawah ketiak saya lagi.. heheh... so, at least saya nak buktikan sesuatu yang walaupun anak saya tak pergi school.. just ibu yang jaga.. tapi boleh jugak pandai macam anak2 yang lain.. Thats y saya perlu tambah ilmu macamana nak didik anak... (",)

Ohya, harga buku ni RM15

P/s : Pandai yang saya maksudkan, pandai seiring usia dia lah.. (",)


Puding buah yang sangat senang nak buat (^_^)

Semalam saya terpandanglah bungkusan dadih perisa buah-buahan yang memang dah lama dekat rumah ni tapi tak jugak guna2... Nak buat dadih, duk pikir sape yang nak telan.. yela, dadih kan dia macam lembik2 sikit... kiranya tak boleh pegang dengan tangan.. nak makan kena guna sudu.. Last2 saya jadikan dadih tu sebagai puding kiranya boleh dipegang dengan tanganlah... hihiii


Inilah puding yang dah siap, tunggu nak makan je lagi... hihii 


Yang bentuk dinasour ni pulak, saya buat khas untuk Alisha... teruja je si budak kecik tu tengok bentuk dinasour... hehhe


Puding yang dah dipotong... macam ni lah hasilnya... (",) Enak di makan sejuk2.. 

Cara nak buat sangat2lah senang... U all beli dadih perisa buah-buahan lepas tu, follow je arahan dekat belakang plastik dadih tu.. TAPI U ALL KENE JADIKAN SUKATAN AIR, GULA & SUSU SEBAGAI SETENGAH... Senang cakap camnilah... SAYA BELI DADIH PERISA BUAH-BUAHAN JENAMA HAPPY GRASS... Sepatutnya kene letak air 3000ml TAPI SAYA LETAK 1500ml.. Sepatutnya kena letak susu cair satu tin TAPI SAYA LETAK SETENGAH TIN

Lepas dah siap masak semua arahan yang tertulis belakang plastik dadih tu.... saya tuanglah bancuhan tu ke dalam loyang yang saya dah siap2 tabur dengan buah koktel dalam tin... (",).. Emmmm maybe u all akan lebih paham cara buat dia lepas u all beli dadih tersebut... (",)

P/s : U all ingat tak yang saya pernah bagitahu u all pasal KAREN.. alaa yang pasal job dekat blog tu... dengan kata lain, pengiklanan dekat blog... sponsored post la tu... hihii.. (",) Tadi saya ada terbaca entry NI di blog abang Ben.. jika u all berminat jugak, bolehlah try apply... hari tu, karen bagitahu saya MINIMUM UV HARIAN 500 KE ATAS... Alaaa u all try je la apply.. mana tahu, kot2 walaupun UV u all kurang dari tu, tapi jika DIA dah kata tu rezeki u all.. InsyaAllah boleh dapat kan... try la ye sayang2... at least, jika terpilih, nama u all dah ada dalam 'fail' mereka (^_^)


Info terbaru yang saya tahu pasal MANJAKANI.. khas untuk GADIS @ ANAK DARA.. PENTING!!

Alhamdulillah saya dah ada dekat kampung... & alhamdulillah jugak saya tergerak hati untuk tengok buku RESEPI PASAL MAKANAN KETIKA BERPANTANG... Baru2 ni saya ada update  pasal kebaikan MANJAKANI kan.. Untuk mereka2 yang dah kahwin memang elok lah guna manjakani ni... tapi untuk mereka yang belum kahwin @ gadis, tak berapa nak sesuai...

Saya baru je lepas terbaca dari buku resepi berpantang... Dalam tu dia ada bagitahu pasal air rebusan manjakani.. kiranya dia bagitahu cara2 nak buatlah kan.. TAPI dia jugak ada tulis nota....

MANJAKANI BERFUNGSI UNTUK MENGERING & MENGETATKAN PANGKAL RAHIM. TIDAK SESUAI DIMINUM OLEH GADIS @ ANAK DARA KERANA DITAKUTI MENJADI PENYEBAB MANDUL...

So, pada mereka yang belum kahwin tu, janganlah minum yer... risau pulak saya... tapi kalau yang jenis sapu tu, tak tahulah pulak saya macamana kan... Patut tanya pada mereka yang lebih berpengalaman la jawabnya ni....

Ohya, pada mereka yang akan berpantang nanti, bolehlah try resepi air rebusan manjakani dari buku yang saya baca ni yer... (",)... Halia tua + kunyit tua (dihiris) + buah manjakani + asam keping = rebus lepas tu tapis & bila suam boleh minum...

P/s : Saya berada di kampung, guna laptop adik, so, tak dapat nak upload gambar NOTA dekat buku resepi tu... nanti2 saya update sebagai bukti yer... hihii


Habbatus Sauda boleh membantu naikkan HB @ HEMOGLOBIN

Ketika saya mengandungkan Alisha dulu... untuk naikkan HB, saya selalu makan hati ayamlah, hati lembu lah, hati kambinglah.. keranglah, ikan bilislah.. macam2 tapi bila test, HB takdalah naik beria pun, sekadar maintain duk 11 lebih tu je lah... nak dapat 12?.. 13?.. nan ado.... Tapi bila mengandung second time ni, takdanya saya nak beria makan semua tu.. cuma saya lebih banyak makan sayur je.. Organ dalaman??.. saya dah tekad taknak makan selepas tahu ia tak elok untuk kita... (",)

Walaupun ketika awal2 buat buku pink, HB saya bermula dengan 13.5, tapi setiap bulan akan turun.. sampailah 2 bulan yang lepas, HB dah jadi 11.5.. adehhhh.... Bila dapat tahu yang biras saya minum Habbatus Sauda untuk naikkan HB, saya pun trylah... memang betoi pun u all... memang naik, dari 11.5 terus jadi 12.9... banyak kan naik, berbanding dari saya duk beria makan hatilah, ikan bilislah.. keranglah..


Ohya, Habbatus sauda ni dipanggil jugak jintan hitam tau... Saya beli yang jenis serbuk.. macam gambar dekat atas tu... Rasa + bau tu saya tak tahu nak cakap macamana tapi saya kurang gemar... saya minum sambil tahan nafas... ahhahhahah... Untuk pengetahuan u all jugak, saya bukannya minum air habbatus sauda ni hari2 pun, baru 2 kali.. hahha... contohnya, esok petang nak pergi checkup, malam ni & pagi esok baru saya minum... tapi hasilnya menakjubkan... cewahhh... hihiii

Habbatus Sauda ni memang banyak khasiat dia.. tapi dekat sini saya malas la nak cite, u all boleh google je jika nak tahu... saya sekadar nak berkongsi tentang HB saya yang naik selepas minum habbatus sauda ni je... (",).. Rasanya u all yang nak try jugak habbatus sauda ni, u all boleh je beli jenama or keluaran mana pun.. tak semestinya seperti gambar yang saya tunjuk... Yang saya beli ni harga dia RM12 @ 200 gram.. Opstt, bukan saya beli, my dad yang tolong belikan.. (",)

PADA IBU2 YANG MENGANDUNG OR MEREKA2 YANG ADA MASALAH DENGAN HB @ HEMOGLOBIN NI, BOLEHLAH TRY HABBATUS SAUDA... IANYA TIDAK MENGANDUNGI KAFEIN... MOGA HB U ALL PUN NAIK JUGAK.. INSYAALLAH (",)

P/s : Mereka yang dah kahwin dah ada anak & tak berpantang, boleh amal tak MANJAKANI tu yer? ... Mereka yang dah kahwin tapi belum ada anak pulak, boleh guna tak MANJAKANI tu?.. Lagi satu, yang belum kahwin boleh guna or tak?.. Ramai yang tanya saya pasal ni tapi saya sendiri tak pasti.. so, jika ada u all yang tahu, bolehlah share dekat sini (",) Sebab kalau baca pada fungsinya macam tak fokus pada yang dah kawen.. macam keputihan.. pencegahan kanser...

P/s : Petang ni saya balik kampung @ Chemor.. jika saya kurang jejak u all sorrylah yer.. sebab saya balik pasal ada kenduri so, maybe busy sikit tapi entry untuk esok & seterusnya dah buat auto publish... hehhehe... 


Petua pasal Manjakani

Dekat entry semalam, saya ada tulis yang arwah opah saya ada bagi petua pasal manjakani kan.. tapi saya kurang pasti apa fungsinya... takut pulak tersalah info... Tapi nasib baik semalam, Mrs Lurve bagitahu yang dia pun guna manjakani.. so, saya tanyalah dia, apa fungsinya... kira apa yang dia bagitahu sama dengan apa yang saya tahulah kan... so, takdalah saya nak rasa was2 nak tulis info tu dekat sini... hihii... Bukan pe, saya seronok berkongsi petua2 or tips2 macam ni dengan u all.. kita kan wanita.. mesti lah nak jaga kan... untuk kebahagian rumah tangga kita bersama.. cewah... hihii  



Inilah buah manjakani... saya google je gambar ni...

 My dad belikan untuk saya ketika berpantang dulu di kedai India..


Petua yang arwah opah saya ajar, sama je dengan cara yang Mrs Lurve buat.. Kalau u all nak tahu cara yang Mrs Lurve buat.. KLIK SINI tau.. lebih detail dia terangkan... sama je dengan saya... (",)

Sebelum tu.. meh sini saya nak share dekat u all apa khasiat buah manjakani ni... mana tahu kot lepas u all baca, u all pun nak lakukan petua orang2 lama ni.. (",)

  1. Memulihkan kembali otot dalaman Faraj.. dengan kata lain, mengetatkan kembali 'aset' kita yang longgar... yela, u all bayanglah.. anak kita tu besar mana keluar dari 'aset' kita tu... (",)
  2. Manjakani ni sebenarnya dia bersifat menegangkan kembali otot2.. so, jika u all amalkan untuk minum manjakani, ia mampu untuk tegangkan kembali breast kita tau..
  3. Manjakani ni jugak membantu kita jadi awet muda sebab ia mengandungi anti oksidan yang kita semua tahu berfungsi untuk melambatkan proses penuaan...
  4. Yang ada keputihan pun elok guna sebab ia mampu mengurangkan cecair keputihan yang kadang2 boleh buat 'aset' kita berbau..
  5. Selain dari tu, manjakani ni pun mampu mencegah dari kanser serviks & payudara tau.... ia jugak cepat sembuhkan luka jahitan kita.. cukuplah saya tulis khasiatnya setakat ni.. Nak tahu lebih banyak, mungkin u all boleh tanya orang2 tua or cara paling mudah, google lah... hihii
CARA SAPU

U all boleh asah manjakani ni belakang pasu.. lepas tu sapu dekat tempat EPISOTOMI @ JAHITAN dekat 'aset' kita tu...

CARA MAKAN

Rebus buah manjakani & buang kulit.. lepas tu ambik isi dia & digentel2 dengan nasi & telan.. tak pun, letak dalam pisang, lepas tu terus telan supaya kita tak tergigit manjakani yang pahit tak hengat tu.. hihi

CARA BASUH

Rebus manjakani lepas tu ambik air rebusan tu & cuci 'aset' kita.. tapi tunggulah air tu suam yer... janganlah panas2 u all dah cuci.. hihii

CARA MINUM

Rebus manjakani lepas tu apa lagi.. minumlah.. hihii

PERINGATAN... RASA BUAH MANJAKANI SANGAT2 PAHIT YER... TENGOK U ALL MAMPU OR TAK NAK TELAN... TAPI KALAU KITA BETOI2 NAK, INSYAALLAH BOLEH... UNTUK BERSALIN KALI KEDUA NI, SAYA PASTI AKAN BUAT... TAK BOLEH TIDAK!!... YANG MASA ALISHA DULU TAK IKUT PETUA NI SEBAB TAK LALU NAK TELAN + SERIAU TENGOK TEMPAT JAHIT, SO, TAK BERANI NAK SENTUH... HIHII... TAPI BILA ARWAH OPAH DAH TAKDA RASANYA SAYA HARUS IKUT NASIHAT ARWAH... "UNTUK MASA DEPAN SAYA"... (^_^) 

LUPAKAN KEPAHITAN... PAHIT ITU UBAT... U CAN DO IT IBU ALISHA... LAGI 2 BULAN.. (",)

P/s : Pada mereka yang nak telan jugak manjakani tapi tak lalu yang jenis macam ni... maybe u all boleh try yang ada di pasaran kot... macam2 jenama ada... mana tahu kot2 rasa dia lebih sedap dari yang real camni.. (",)

P/s : Manjakani bukan je boleh menolong kita dalam bab kesihatan dalaman tapi jugak keintiman kita bersama pasangan.. (^_^)

PEMBERSIH PERIBADI WANITA DENGAN ESTRAK MANJAKANI

Ibu mengandung yang tinggal puasa akibat risaukan kandungan perlu bayar fidyah


Di entry "Kandungan ketika berusia 7 bulan lebih", saya ada bagitahu yang saya dah tinggal puasa akibat risaukan baby dalam kandungan yang kurang gerak kan... lepas tu, Kakzakie komen entry tu bagitahu yang dia pun ada tinggal puasa sebab risaukan kandungan + SIAP BAYAR FIDYAH..

Masa tu saya terpikir kenapa kena bayar fidyah yer.. sebab setahu saya bayar fidyah jika dah terlajak ke tahun depan tapi belum habis ganti puasa lagi.. Saya pun apa lagi, terus ambik buku "INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT - DATO' ISMAIL KAMUS".. Saya carilah pasal maklumat ni kan... Ya Allah Ya Tuhanku.. betoila u all, memang kena bayar fidyah... ceteknya ilmu saya...

Dalam buku tu tertulis "Perempuan yang MENGANDUNG & MENYUSUKAN ANAKNYA perlu MENGQADA PUASA & MEMBAYAR FIDYAH secupak beras bagi setiap hari yang ditinggalkannya SEKIRANYA DIA MENINGGALKAN PUASA KERANA BIMBANGKAN ANAKNYA, tetapi jika DIA TAKUT MUDARAT PADA DIRINYA, DIA HANYA WAJIB MENGQADA PUASA".. 

Alhamdulillah saya tahu pasal ni awal.. U all mesti dah tahu kan.. jika ada yang belum tahu, sama2lah kita berkongsi ilmu ni.. (",).. Tapikan u all.. nak tanya jugak.. sebagai contoh.. Jika saya tinggal puasa akibat risaukan kandungan + tak tahan lapar tapi saya tak pasti berapa hari yang saya tinggal puasa tu akibat lapar & akibat risaukan anak.. so, berapa hari yang nak kena bayar fidyah yer.. Maksudnya.. kononlah saya tinggal puasa 10 hari.. & dalam tempoh 10 hari tinggal puasa tu disebabkan oleh risaukan kandungan + tak tahan lapar.. Sedangkan sebelum tu, saya tak ambik kisah sangat pun untuk buat catitan berapa hari sebab risau anak + berapa hari sebab tak tahan lapar.. yela, sebab masa tu saya ingat hanya perlu ganti puasa tanpa bayar fidyah... Eh, u all paham ke soalan saya ni ek.. hihii.. emmm jika was2.. boleh bayar fidyah untuk 10 hari terus kan.. ke macamna yer...

P/s : Biras saya @ Jaa telah selamat melahirkan baby boy.. pukul 6:30 pagi tadi dengan berat 3.54kg..


Tindik telinga untuk budak besar Alisha ni sakit tak yer?..

Dekat entry sebelum ni, saya ada bagitahu u all yang saya nak tindik telinga Alisha kan... tapi tu la, nak tahu jugak, sakit tak ek kena tindik..?.. saya betoi2 dah lupa, saya tindik telinga saya dah lama tapi rasanya takdalah sakit sangat kot... biasa2 je, ala2 kita cucuk tu je kot... tapi ntahla, dah lupa plak.. hihi

Saya si ibu ni biasalah, kadang2 tu anak takda pa2 tapi terover takut lebih.. anak rileks je.. hahahha... Macam masa nak SUNAT alisha dulu... habis orang saya telefon tanya macamana nak sunat.. anak kita akan menangis or tak.. nak kencing pedih or tak.. kalut betoi saya time tu.... hihii

Tapi bila doktor SUNAT je Alisha.. sikit pun budak kecik tu tak berbunyi + tak bergerak langsung... betoi2 bagi kerjasama... hihii.. So, u all yang ada pengalaman tindik telinga anak, kongsilah dengan saya... berapa lama ambik masa nak tindik? Anak u all menangis tak?.. Lepas tindik apa berlaku ek.. terus boleh pakai subang ke or nak kene ambik masa berminggu baru boleh pakai.. ke macamana?... (",) Ada letak bius tak ek?.. hihii.. Ada effect apa2 tak?.. Ada bagi ubat sapu letak dekat telinga tak?

P/s : Semua jejak saya balas kemudian yer... (",)


Tips tingkatkan traffic blog?


Adik Deno tanya saya pasal ada tak tips untuk tingkatkan traffic.. Macam tersalah orang je Deno ni tanya.. hahah.. yela, sepanjang setahun 5 bulan saya berblog, UV harian saya hanyalah 400++ or 500++.. kadang2 bolehlah sampai 600++.. Kalau Sabtu & Ahad tu lagi sikit.. 200++ je... hiihii.. Traffic saya pun yang ado.. camne nak bagi tips.. muahhahhah

Apa2 pun, meh sini saya nak cerita sikit tentang sejarah UV @ traffic di blog saya... ketika saya mula2 berblog.. mana ada siapa yang nak baca.. kecuali biras saya & my dear.. hahha... UV jangan cakaplah, dah sah2 kurang dari 10 kan.. hihii.. Lepas tu, naik jadi hampir 50.. lepas tu naik jadi hampir 100.. lepas tu 100++.. 200++.. 300++.. 400++ & sekarang ni 500++.. tu pun selepas setahun 5 bulan berblog baru dapat UV 500++.. hihi

Mula2 sekali, nak naikkan UV or tingkatkan traffic + nak bagi orang tahu tentang kewujudan blog saya adalah saya banyak join segmen + blogwalking.. (NAK TAHU LEBIH, KLIK SINI) Kiranya masa mula2 berblog, saya mencari orang untuk follow blog sayalah... dengan kata lain, bila orang follow kita & terbaca pulak tajuk entry kita dekat dashboard mereka, so, secara tak langsung maybe tajuk entry kita tu boleh menarik minat mereka untuk terjah blog kita..

Seperti yang saya pernah bagitahu sebelum ni, saya memang selalu blogwalking & balas jejak... dari situ jugaklah saya dapat ramai kawan yang selalu datang baca entry saya.. Kalau kita baik dengan orang, kalau kita ramah dengan orang, pasti orang pun akan baik + ramah jugak dengan kita.. dengan kata lain, mereka pasti akan sentiasa jenguk blog kita bertanya khabar... Tak update blog je, mesti ada yang bertanya mana kita menghilang.. so, itupun secara tak langsung.. bila orang masuk je blog kita.. traffic kita pun akan meningkat jugak.. (",)

Tapi kalau deno nak traffic tinggi2 tu rasanya, kena guna teknik SEO la kot.. akak tak reti semua tu + malas nak ambik tahu sebab nak tulis cerita anak2 + diri sendiri je dekat blog ni.. hihii (",)

*AKAK SUKA DENGAN ENTRY DENO SEKARANG NI.. ENJOY DENGAN LIFE DENO WALAUPUN DENO SAKIT.. DENO KUAT SEMANGAT.. BEST JE BACA..  (",)*



P/s : Saya tetap pentingkan sikap ramah tamah @ komunikasi 2 hala perlu ada untuk dapatkan pembaca setia.. (",) Tapi kalau blogger yang dah otai, tak balas kunjungan pun orang tetap datang blog mereka.. hihii

P/s : Petang ni saya pergi klinik ibu & anak, so, jejak dibalas kemudian yer... (",)

Kebaikan memakan buah kurma bagi kanak-kanak

Sebelum ni saya pernah cerita dekat u all yang Alisha suka makan buah kurma kan.. sekali hadap 2 3 bijik.. tapi sekarang ni lagi hebat... sekali hadap sampai 6 7 bijik kurma... dah gaya macam makan nasik pulak.. tak kenyang tak berhenti.. hehhe... Agaknya sebab dari dalam kandungan lagi kot alisha dah biasa makan kurma, tu yang sekarang ni suka sangat dengan buah kurma.. (",)

Saya pernah buat entry pasal khasiat kurma untuk Ibu mengandung, untuk mereka yang tak mengandung & pengalaman saya makan buah kurma kan... So, hari ni, nak cerita pasal kebaikan memakan buah kurma bagi kanak-kanak pulak.. (",)

Buah kurma ni sangat2 lah banyak kebaikannya.. Kalau anak2 kita makan buah kurma, ia dapat membantu anak2 kita dalam menguatkan daya tahan tubuh, meningkatkan stamina, menggalakkan pertumbuhan tulang & membentuk minda anak2 yang cerdas.. Buah kurma jugak mampu membentuk anak2 kita berperibadi luhur... So, jika anak2 u all suka makan kurma, teruskan bagi mereka makan..

Jadikan buah kurma sebagai snek untuk mereka... Jangan risau pasal buah kurma ni manis.. kerana buah kurma takkan menyebabkan kita kencing manis pun.. (",) Dari segi perubatan, amalan memakan buah kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko kita diserang penyakit kronik seperti jantung & kencing manis (",)

Ohya, ambik sebijik kurma setiap hari, sudah cukup untuk memberi tenaga kepada kanak2 yang sedang membesar (",)


Rupa2nya jika alisha tak minum susu pun boleh yer...

Kalau entry sebelum ni saya tanya nurse pasal perut, kali ni nak cerita pulak pasal pertanyaan saya mengenai SUSU... hehheh... Saya memang banyak tanya... Kalau u all nak tahu, kadang tu, dari rumah saya dah pikir nak tanya apa, kalau tak pun, siap tulis dalam handphone, sampai klinik je terus tanya... ahhahah.. Bagi saya, kalau banyak tanya, banyak lah ilmu dapat... takdalah duk tahap tu je... ekekkek tapi yang tak eloknya perangai saya ni, banyak bertanya sampai orang tak tahu nak jawab apa dah... hehhe

So, u all bacalah perbualan saya & nurse pasal susu...

Saya : Saya dah stop kan alisha dari susu badan bulan lepas

Nurse : Sekarang Alisha minum susu apa

Saya : Susu Anmum

Nurse : Bagi minum susu guna botol or cawan?

Saya : Bagi botol ada, cawan ada.. tapi botol alisha tak jalan sangat.. bagi cawan baru habis... dia minum guna sudu or straw... *Alisha berlagak macam dah besar... ;p... hehehhehhe

Nurse : Takpa, bagi dia minum guna cawan, JANGAN AJAR GUNA BOTOL...

Saya : Ok... Emmmm.. saya nak tanya, budak2 umur alisha ni, berapa banyak susu dia kena minum sehari? sebabnya saya tengok budak2 lain, berbotol2 sehari.. nak tidur je minum susu.. risau pulak tengok alisha minum susu sikit je

Nurse : Kalau besar Alisha ni, 2 CAWAN SEHARI PUN DAH CUKUP... yang budak2 minum botol time nak tidur tu sebab dah ketagih dengan botol.. susah nak berenggang.. sebab tu jangan ajar alisha minum guna botol...

Saya : Kalau time alisha tidur & terjaga malam2, saya just bagi dia minum air masak je, tak bagi susu.. boleh ke?

Nurse : Boleh, takda masalah

Saya : Andaikata tiba2 alisha taknak minum susu, takpa ke.. or budak besar alisha ni memang wajib kena minum susu?

Nurse : Kalau tak minum pun boleh.. TAPI KENA GANTI DENGAN MAKANAN YANG ADA KALSIUM lah.... macam keju ke calciyum ke tapi bagi sehari sekali je la...

Inilah perbualan saya & nurse tu tentang susu... tapi tak tahulah pulak saya kot2 nurse lain kata lain pulak kan.. So, bila saya dah tahu macam ni, sedikit sebanyak saya lega lah jugak bila alisha tak nak minum susu.. yela, sekurang2nya saya tahu alisha memang suka makan + kami suka beli makanan or minuman yang ada kalsium untuk alisha... Kiranya, minum susu tu sebab nak dijadikan sebagai sumber kalsium je la.. hehehhe.. sian ibu alisha... baru nak dapat ilmu tentang ni... muahhahah

P/s : Buah kurma yang menjadi kegemaran alisha sampai sehari 4 5 bijik sekali hadap tu pun membekalkan kalsium jugak... (",)

Alhamdulillah... rezeki dengan Exabytes.. (",)

Hari tu saya ada terbacalah entry yang Kak Aju & Kak Fieda apply iklan Exabytes ni.. bulan 3 or bulan 4 macam tu lah lebih kurang.. Tapi saya tak apply pun.. yela, time tu, dia nak UV MAINTAIN 300.. sedangkan time tu, UV saya 200++ je... memang tak layaklah kan... hehee (",)


Tapi baru2 ni, saya tergerak hati nak apply.. Bila tengok syarat.. UV HARIAN DAH UP KEPADA MINIMUM 350.. Alhamdulilah, UV saya mencukupilah untuk minimum UV tu kan... So, apalagi.. saya pun apply lah.. tak sangka dapat.. tu yang banner exabytes elok je menempek dekat bawah header saya tu.. hihii..

Ohya, iklan ni untuk contract 3 bulan je pun.. lepas tu kalau UV ok, bolehlah sambung lagi.. (",) Dia offer saya RM 45 untuk letak dekat header & RM 40 untuk sidebar (bayaran untuk 3 bulan).. Jadilah dari takda langsungkan... dapatlah tambah duit poket alisha selain Nuffnang.. heheh

Kalau u all pun nak apply.. u all just print screen statistik UV u all dekat akaun Nuffnang selama sebulan & send ke emel marketing@exabytes.com.my.. Keterangan lanjut klik SINI.. Ia tidak menjejaskan status GLITTERATI Nuffnang u all tau.. Itupun saya tahu sebab Kak Aju & Kak Fieda bagitahu(",)


Saya sajalah apply nak tempek iklan ni dekat blog.. yela, tak lama lagi, adik alisha nak lahir.. so, bila tempek iklan ni.. dapatlah income lebih.. kan nanti dah ada adik, duit hasil berblog ni alisha kene kongsi dengan adik dia pulak... hihii

P/s : Slow2 saya balas jejak u all yer... baru berkesempatan mengadap blog.. pagi tadi sibuk melayan alisha + buat kerja rumah.. (",)

Akhirnya dah dapat jawapan pasal CTR BONUS..

Jika u all masih ingat, sebelum ni saya ada tanya u all pasal CTR BONUS kan.. tapi majoriti dari u all tak faham & tak tahu & tak pernah jadi macam saya.. hihii.. Takpa, sekarang saya dah ada jawapan sebab Nuffnang dah bagi jawapannya.. (",)

So saya sajalah nak explain pasal tu dekat sini, sebab sebelum ni, ada jugak 2 3 orang blogger yang bagitahu, mereka pun jadi macam saya jugak.. bolehlah mereka tahu puncanya lepas ni.. & entry ni jugak maybe boleh jadi rujukan untuk u all, mana tahu kot satu hari nanti CTR  BONUS untuk BE @ BUFFERED EARNING u all pun jadi macam ni.. (",)


Emel dari Nuffnang ni bagitahu, CTR BONUS yang mencapat 0.20% baru bonus tu akan diberi.. kalau tak, takkan diberi walaupun CTR BONUS tu hanya kurang 0.01% untuk genap 0.20%... U all mesti tak paham kan.. hihiii.. tengok contoh bawah ni lagi senang.. (",)


 Earning Blog IntaNBerliaN GA & Contest, semuanya sen2.. tapi tetap jugak dinamakan rezeki... hihi

U all nampak tak yang saya highlight dalam kotak merah tu, CTR dia, 0.19% kan.. tapi dekat CTR BONUS dia kosong kan... kiranya jumlah earning untuk BE tersebut hanyalah RM32.01.. TAPI untuk yang saya highlight dalam kotak hijau tu.. CTR dia, 0.41% kan.. dengan kata lain, ianya melebihi 0.20% kan.. thats y ruangan CTR BONUS dia ada RM +2.04.. so, total untuk earning tersebut adalah RM2.04 + RM 8.15.. (",).. 

Pendek kata, % CTR kita kena melebihi 0.20%.. baru dapat duit tambahan @ bonus... kikikii.. Dengan kata lain jugak, u all ringan2kanlah jari u all untuk klik iklan Nuffnang saya supaya dapat mencapai target 0.20%.. muahahahaaaa.. (^_^)

Saya tahu, u all yang tak mengalaminya takkan paham kan... tapi takpa, ianya maybe boleh jadi rujukan untuk sesiapa yang kurang paham macam saya sebelum ni.. (",)

P/s : 3 BE dah jadi ME.. 3 BE still running.. 1 di blog utama & 2 di blog GA (",)

kenapa saya suka komen box yang Pop-Up Window.. (",)

Yap.. secara peribadinya saya memang suka blogwalking ke blog yang guna kotak komen jenis Pop-up Window... Maksudnya bila kita klik comment tu, terus terkeluar kotak komen yang kecik tu... Bukan apa, bagi saya, pop-up window ni lebih mesra alam gitu... hihii

Saya jenis seorang yang suka blogwalking + suka baca + suka komen... Kalau mereka yang saya dah familiar tu perasan.. bila saya singgah blog mereka, saya sanggup komen blog mereka bermula dari entry yang last saya baca... ITUPUN KALAU MEREKA GUNA POP-UP WINDOW.. (",)

Tapi kalau yang jenis setiap kali saya tekan perkataan komen & saya terpaksa tunggu lagi sekali entry tu untuk loading baru boleh komen...  itu nampaknya maybe satu entry je lah saya mampu komen.. kalau internet laju.. barulah boleh lebih dari satu.. huhuu.. bukan apa u all.. secara peribadinya, stail camni menyusahkan saya yang pengguna broadband ni.. bila time habis limit.. kadang2 ia buat saya rasa terus je nak keluar dari blog tu... tak larat nak tunggu... (^_^)

Memang komen camtu cantik.. siap boleh REPLY kan.. tapi sayangnya, sedikit susah untuk saya.. bagi orang lain.. tak tahulah saya kan... (",) Emmmm macam saya, saya lebih suka kotak komen yang mesra alam... bukan setakat nak cantikkan blog tapi memudahkan readers kita untuk datang baca entry & tinggalkan komen... (",)

Setting -> Comments -> Comment Form Placement -> Pop-up Window

P/s : Ini pendapat saya.. orang lain mungkin berbeza.. & Walau kotak komen stail camne pun, kotak tu tetap diguna untuk mengomen.. (",)


Alisha si penggemar buah KURMA

Opsttt gambar Alisha tengah makan buah kurma takda kat entry ni yer.. bukan pe, malas nak bukak komputer sebab sekarang ni saya tengah guna laptop... gambar semua dekat komputer.. hihii..

Sebelum ni saya pernah bagitahu u all yang saya & my dear memang dari awal2 kawen lagi dah amalkan makan buah kurma kan.. Setiap hari, sekurang2nya sebijik kurma kami akan makan.. dengan kata lain, rumah saya tak pernah kehabisan buah kurma lah.. sentiasa ada stok (",) OHYA, BUAH KURMA NI ELOK UNTUK IBU MENGANDUNG TAU... BACA KEBAIKAN BUAH KURMA TEKAN SINI & UNTUK TAHU PENGALAMAN SAYA MAKAN BUAH KURMA PULAK, TEKAN SINI (",)

Sekarang ni buah kurma, bukan hanya jadi kegemaran saya & my dear.. tapi alisha pun dah join sama.. hihii.. Alisha lagi hebat, sebab dia makan buah kurma sampai 2 3 bijik sehari.. hahaha.. Normally, my dear breakfast hanya makan buah kurma tau.. so, buah kurma tu akan ada atas meja makanlah setiap kali alisha bangun tido.. Time ni lah alisha akan mintak buah kurma dengan saya.. lepas sebijik.. sebijik dia mintak.. hihii

Seronok saya tengok dia makan buah kurma.. mula2 dulu, saya tak pernah offer alisha makan sebab saya rasa macam dia tak suka.. tapi tu la... SAYA SENTIASA SILAP MENTAFSIR ALISHA..!!!!... Saya tak sangka dia suka.. & alhamdulillah jugak dia suka.. (",) Yela, buah kurma kan buah kegemaran NABI S.A.W..

Meh sini saya citekan siket dekat u all kebaikan buah kurma ni.. Kalau sebelum ni, saya asyik cerita pasal kebaikan untuk ibu mengandung je kan.. sekarang ni, untuk u all yang tak mengandung pulak (",)

BUAH KURMA ADALAH BUAH YANG BERASAL DARI SYURGA... UNTUK PENGETAHUAN U ALL JUGAK, BUAH KURMA MAMPU MENGHILANGKAN OR MEMUSNAHKAN PENGARUH SIHIR..!!! SO, ELOK SANGATLAH TU JIKA KITA SEMUA AMALKAN MAKAN BUAH KURMA (",)

LAGI SATU, JIKA KITA MEMAKAN 7 BIJI KURMA YANG BAGUS SEBELUM BERSARAPAN, INSYAALLAH PADA HARI TU KITA TIDAK AKAN TERTIMPA RACUN, SIHIR OR DIGANGGU SYAITAN....

Sebenarnya banyak lagi kebaikan buah kurma ni tau.. tu belum campur dengan kandungan buah kurma yang memang sangat2 bagus.. Tak rugi jika u all amalkan.. (",) Ohya, Diet yang ditambah buah kurma dikatakan dapat membakar kalori berlebihan dalam badan tau... dengan setiap biji kurma mampu mengurangkan sebanyak 3,470 kalori. So, apa lagi.. makan, jangan tak makan... hihii


Soya mengurangkan kesuburan kita ke? & Organ dalaman tak elok untuk dimakan...

Ketika saya mengandungkan Alisha... boleh dikatakan kerap jugaklah makan organ dalaman macam HATI ni.. hati ayam lah.. hati lembu lah.. hati kambinglah... semata2 sebab pikir ia boleh naikkan hemoglobin (HB) saya setiap sekali checkup ibu mengandung... tapi untuk pregnant kedua ni, belum pernah makan lagi sebab rasa macam tak lalu nak telan...

Kalau tahu dek opah saya @ moyang alisha yang saya makan hati.. memang dia bising tau... Yela, sebenarnya organ dalaman ni tak elok untuk kita makan.. Nabi sendiri pun TIDAK MENGGALAKKANNYA... Meh sini nak cerita dekat u all kenapa nabi kita tak bagi kita makan hati ayam ni... puncanya adalah jika kita makan hati ayam ni, ia dapat melembabkan otak kita... sebabnya hati merupakan organ di mana semua toksin dikumpul & dineutralkan.. Taknak makan hati dah lepas ni... nak ikut cakap opah saya... dahlah otak saya memang tak berapa nak cerdas... kalau makan hati, bertambah tak cerdaslah jawabnya... kikikiiii

Lagi satu kan u all.. kita ni diajar KOPI TAK BAGUS UNTUK KESIHATAN... tapi terlupakah kita yang minuman kegemaran Nabi kita adalah KOPI SELAIN SUSU & MADU.. tengoklah omputeh tu.. mereka siap ada STARBUCKS lagi kan.. eee saje tau, tak nak bagi saya minum kopi panas cicah biskut lutut... muahhahha

Macam tu jugak dengan kambing... otak kita telah diajar makan KAMBING TINGGI KOLESTEROL... Oh tidak... tidak sama sekali ye sayang2.. sebenarnya kambing ni paling kurang kolesterol... ia jugak KEGEMARAN NABI KITA....!! Opsttt kegemaran saya & my dear & alisha jugak... kikikiii

Yang saya cerita dekat u all di atas ni semua saya dah tahu lama... tapi yang ni saya baru tahu... SOYA MELEMAHKAN KEJANTANAN LELAKI & MENGURANGKAN KESUBURAN LELAKI & PEREMPUAN.. Omputeh ni menggalakkan kita minum sebab mereka pengeluar soya terbesar.. Selain tu, soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat serta melemahkan otak & tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan hormon wanita.. 

Emmmm dalam bab soya ni, saya kurang pasti... ohya, maklumat ni saya ambik dari mana pun saya dah lupa, sebab saya just copy & terus save dekat draft.... jika u all ada pernah dengar pasal soya ni citer2 lah yer.. bukan pe, saya ni, salah sorang penggemar soya jugak... hehheh
 

Apa yang perlu dinilai untuk beli botol susu anak yer??

Kesian sungguh saya rasa dekat diri sendiri ni haa... yela, hari tu, saya & my dear nak belilah botol susu untuk alisha.. yela, dah selama ni alisha minum susu badan secara direct.. ni kira pengalaman saya yang pertamalah nak beli botol susu untuk alisha... hehheh.. Opsttt sebelum ni, masa saya dalam pantang, my  dear ada beli botol susu untuk alisha.. tapi main rembat je la... kikikiii


Saya beli botol susu alisha ni sebab saya tengok dia tulis BPA-FREE + cantik... itu je ok.. takda kualiti lain pun yang saya tengok.. sebab saya betoi2 tak tahu nak tengok apa.. macamana botol susu yang ok ke tak ok ke untuk anak... semua tu saya tak tahu.. alahaiiii


Mulanya saya nak beli jenama Anakku... tapi tiba2 terpandang jenama Disney ni haa... terus rembat yang disney.. hahhahah.. sebabnya saya suka kartun pooh... alahaiii sebab minat kartun tu saya beli... hihiii... Apa yang perlu dinilai or ditilik or ditengok selain BPA-FREE ek u all??


Kasi tayang sekeping gambar alisha minum susu guna botol susu pooh... hehheh... bukan main tinggi lagi botol susu tu dia tonggeng..kikikiii.. Opssttt bukan apa, alisha dia tak reti nak minum susu sambil baring ni... yang dia tau, nak minum kene duduk.. kikikiii
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...