Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Resepi Puding Buah. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Resepi Puding Buah. Papar semua catatan

Puding buah yang sangat senang nak buat (^_^)

Semalam saya terpandanglah bungkusan dadih perisa buah-buahan yang memang dah lama dekat rumah ni tapi tak jugak guna2... Nak buat dadih, duk pikir sape yang nak telan.. yela, dadih kan dia macam lembik2 sikit... kiranya tak boleh pegang dengan tangan.. nak makan kena guna sudu.. Last2 saya jadikan dadih tu sebagai puding kiranya boleh dipegang dengan tanganlah... hihiii


Inilah puding yang dah siap, tunggu nak makan je lagi... hihii 


Yang bentuk dinasour ni pulak, saya buat khas untuk Alisha... teruja je si budak kecik tu tengok bentuk dinasour... hehhe


Puding yang dah dipotong... macam ni lah hasilnya... (",) Enak di makan sejuk2.. 

Cara nak buat sangat2lah senang... U all beli dadih perisa buah-buahan lepas tu, follow je arahan dekat belakang plastik dadih tu.. TAPI U ALL KENE JADIKAN SUKATAN AIR, GULA & SUSU SEBAGAI SETENGAH... Senang cakap camnilah... SAYA BELI DADIH PERISA BUAH-BUAHAN JENAMA HAPPY GRASS... Sepatutnya kene letak air 3000ml TAPI SAYA LETAK 1500ml.. Sepatutnya kena letak susu cair satu tin TAPI SAYA LETAK SETENGAH TIN

Lepas dah siap masak semua arahan yang tertulis belakang plastik dadih tu.... saya tuanglah bancuhan tu ke dalam loyang yang saya dah siap2 tabur dengan buah koktel dalam tin... (",).. Emmmm maybe u all akan lebih paham cara buat dia lepas u all beli dadih tersebut... (",)

P/s : U all ingat tak yang saya pernah bagitahu u all pasal KAREN.. alaa yang pasal job dekat blog tu... dengan kata lain, pengiklanan dekat blog... sponsored post la tu... hihii.. (",) Tadi saya ada terbaca entry NI di blog abang Ben.. jika u all berminat jugak, bolehlah try apply... hari tu, karen bagitahu saya MINIMUM UV HARIAN 500 KE ATAS... Alaaa u all try je la apply.. mana tahu, kot2 walaupun UV u all kurang dari tu, tapi jika DIA dah kata tu rezeki u all.. InsyaAllah boleh dapat kan... try la ye sayang2... at least, jika terpilih, nama u all dah ada dalam 'fail' mereka (^_^)


Puding yang mampu menyejukkan tekak (",)


 Ni entry dah seminggu lebih tertunggak... Actually saya buat Puding Buah Campur @ Puding Fruit Cocktail ni ketika saya nak balik rumah my MIL seminggu yang lepas.. (",)


Biasalah, balik kampung mesti ada terfikir nak bawak balik apa2 makanan kan... Kalau saya buat kat sini, takda orang nak makan, yela, harap saya & alisha je.. my dear bukan gemar sangat desert2 camgini... Saya memang suka masak desert tapi bosan bila masak, sendiri makan...hahhahhahah



Puding buah ni sangat senang buat.. makan selepas keluarkan dari peti sejuk.. sangat2 sedap.. tapi yang ni saya tak makanlah sebabnya ada nanas + memang saya buat khas untuk family my dear pun... (",).. My MIL & adik2 ipar saya cakap sedap...hehheh

Ala.. cara dia sangat2 senang.. Rebus agar2 + 7 gelas air.. bila agar2 dah habis hancur, masukkan gula.. lepas tu masuk susu cair + perasa vanila... letak dalam bekas.. & SIAP.. Bila dah keras @ sejuk.. masukkan buah dalam tin berserta dengan air buah tu sekali.. lepas tu letak dalam peti ais.. biarkan sejuk.. sedap... memang menyamankan @ menyejukkan tekaklah..hihii

P/s : Mintak tolong semua peserta IntaNBerliaN's First Giveaway bagi alamat dekat saya....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...