Tindik telinga untuk budak besar Alisha ni sakit tak yer?..

Dekat entry sebelum ni, saya ada bagitahu u all yang saya nak tindik telinga Alisha kan... tapi tu la, nak tahu jugak, sakit tak ek kena tindik..?.. saya betoi2 dah lupa, saya tindik telinga saya dah lama tapi rasanya takdalah sakit sangat kot... biasa2 je, ala2 kita cucuk tu je kot... tapi ntahla, dah lupa plak.. hihi

Saya si ibu ni biasalah, kadang2 tu anak takda pa2 tapi terover takut lebih.. anak rileks je.. hahahha... Macam masa nak SUNAT alisha dulu... habis orang saya telefon tanya macamana nak sunat.. anak kita akan menangis or tak.. nak kencing pedih or tak.. kalut betoi saya time tu.... hihii

Tapi bila doktor SUNAT je Alisha.. sikit pun budak kecik tu tak berbunyi + tak bergerak langsung... betoi2 bagi kerjasama... hihii.. So, u all yang ada pengalaman tindik telinga anak, kongsilah dengan saya... berapa lama ambik masa nak tindik? Anak u all menangis tak?.. Lepas tindik apa berlaku ek.. terus boleh pakai subang ke or nak kene ambik masa berminggu baru boleh pakai.. ke macamana?... (",) Ada letak bius tak ek?.. hihii.. Ada effect apa2 tak?.. Ada bagi ubat sapu letak dekat telinga tak?

P/s : Semua jejak saya balas kemudian yer... (",)


Tindik telinga untuk budak besar Alisha ni sakit tak yer?..

{ 44 comments.. read them below or add one }

ieyda ieyda August 03, 2012
rasa mcm sengal jap...pastu dh ok lah..tp klu budak kecik xtau dia rasa mcmne...
ieyda pun ada jgk nk tindak kat ank, tp abah dorg xbg...tkut nnti bernanah klu xjg ngan elok..
♥♥azatiesayang ♥♥ ♥♥azatiesayang ♥♥ August 03, 2012
salam Ina.Skrg klu tindik telinga kat kedai..blh terus pakai subang.
Tp lps tu kena jg2 la takut...nanti luka/menanah ke..kdg2 ada budak yg xtahan

K.atie & anak pompuan xsuker pakai subang...walaupon k.atie dah ditindik menjak dr kecik lg.

Dulu lg teruk..opah k.atie tindik pakai jarum jahit baju yg besauuuu tu..seram + sakit :)
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha August 03, 2012
sakit kottt...sebab tu mama tak berani lagi nk bwk isha gi tindik...huhuu..mama yg over penakut kan..hikss
Tina Othman Tina Othman August 03, 2012
Tindik time kecik lg senang nak jaga & tak sakit rasanya, Damia dulu 1++ dah tindik dah, relax je dia
9n0L4 9n0L4 August 03, 2012
rsnye tak sakit pun, mcm kene gigi semut je kot. atas budak jugak dari segi kesan tu. ade org alergik, mcm saya. ;)
Mrs Velentine Mrs Velentine August 03, 2012
biasa kalau tindik ni tak sakit..anak sya ayu dlu umur 1 lebih dh tindik..mula2 bagi yg paki skru tp kena rajin tengok da bengkak atau tak..pas 2 baru tukar yg bulat
zachflazz zachflazz August 03, 2012
tak ape, biasa tu... andaikan sakit pastilah cuma sebentaran.
Farah Shamsudin Farah Shamsudin August 03, 2012
farah dulu kena tindik lebih kurang umur Alisya laa.. xdela sakit sangat..
Wanieys Wanieys August 03, 2012
rasa xsakit kak ina wani pun dh lupa la rasa mcm mn dah lama...skang ni pulak xder ank pompuan jd xtau la hihihihi..
laskar pelangi laskar pelangi August 03, 2012
huhu. takde pengalaman dengan adk2 lak untuk tindik telinga.sebab adk2 semua boboi..hehe =D
~emi~ ~emi~ August 03, 2012
alisha da nak bertindik dah. bagusla..baik tindik masa kecik2...klu dah besar nanti, makin sakit. Time kecik ni telinga dia masih lembut dan sennag di tindik. :)
nur anis nur anis August 03, 2012
saya pun tak ingat dulu tindik macam mana..dia pakai tembak tu je...tau-tau dah siap..
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha August 03, 2012
tnya kak sal..anak dia baru je tindik tlnga...tpi alisha tu kuat,mesti oke je.hehehe
aimi aimi August 03, 2012
x kot...sb alisha kecik algi... mesti ade bius nye.... giler org 2 kalo xd bius...cian alisha nt
ayut ayut August 03, 2012
dulu tgk ank akak ayut kena tindik..time tu si Afiqah tu mmg nangis2 la..tp sbnr ye kejap sgt kak time tembak tu.dh tembak Afiqah ye tu trus diam.tak tahu la dy nangis tu sbb tkut or sakit.hahaha :D
QueeN TerataI QueeN TerataI August 03, 2012
anak lelaki la.. so xde yg tindik telinga.. hehehe
Rai Rai August 03, 2012
setau saya tindik ada letak yg sejuk2 tu..kira bagi kebas lepas tu dia tindik..tap terus..ramai yg kata ok..saya tak pernah tindik lagi damia.. husband tak bagi..lagi pun saya pun kalau nak bagi pakai subang nak pakaikan yg ketap tu je..tak payah buat lubang..salah satu sbb nya pengalaman kitorang tengok satu family ni nak tindik anak diorang masa puasa tahun lepas..meraung2 budak tu..tak tau la sakit ke takut..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ August 03, 2012
cma pun baru nak bawak seri tindik minggu depan..rasenye gugugrl kita ni kuat.mesti nak nanges...

hihi..samela seri mase sunat dulu senyap je..siap gelak lagi acah2 doktor... :)
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat August 03, 2012
Hari tue si kakak tindik tak ada nangis...cuma terkejut jer..
Joanna Yunus Joanna Yunus August 03, 2012
ooooo itu akak x blh jawab intan sbb sumaiyyah ayah dia x kasi tindik telinga
Cik Nur Cik Nur August 03, 2012
ermm..nur rasa nur ingat lagi kali pertama nur tindik telinga.. org tu bagi gula2..

nur tak nangis, sebab tak sakit pun, cuma terkejut..sebab menda tu kan dekat cuping telinga..

bila kena tindih dgr kuatnya bunyinya.. cuma skrang alatan dia mungkin lagi canggih kot...dan xsakit..
Ibu Lala Ibu Lala August 03, 2012
tak sakit lah. dia mesti sapu ubat dulu supaya tak sakit. dia tindik trus masuk subang. kalau nak tukar subang yg cantik sikit bior le seminggu br tuko. jgn lepas tindin trus tuko. pas tindik tu sapu la myk gamat sikit. kat telinga tu. anak i kecik kecik dah tindik. dia yg nak. pastu tenggelam. tindik balik.
pinky pinky August 03, 2012
hehehe...macam sakit pulak sbb telinga budak kecik...tp sbnrnya baik tindik ms kecik...
Aisy Nasiha Aisy Nasiha August 03, 2012
Amboi alisha, kecil2 lg sh bertindik ye... Saya nk bg pendapat pun xda pglaman... Tumpang seronok je, ada anak perempuan boleh kongsi mcm2 pglaman mcm ni, bestnya..
izan mama mia izan mama mia August 03, 2012
kalau tindik,..boleh terus pakai subang,..rasanya..anak kak sal br jer tindik telinga..cer terjah blog dia...

saya masih tak tergamak nak buat kat mia...sama cam ina..risau..hihhi..takut anak sakit..kan..
Kakzakie Kakzakie August 03, 2012
Intan anak kakak semua perempuan. Semua juga tindik di kedai emas. Ketiga-tiganya abang yg pegang sebab kakak macam Intan, mama lebih ngilu dari anak.

Kalau kedai emas tu dia pakai macam tembak je. Memang menjeritlah anak-anak kakak sebab dah besar macam Alisha. Tapi sekejap je. Masa tembak tu dia siap terus pasang subang. So dah pasang setiap kali lepas mandi just sapu minyak gamat. Alhamdulillah ok tak ada kudis pun.
Karukord Jagau's Karukord Jagau's August 03, 2012
Hahahaa byk persoalan yg x dapat den nk jawab tu... :)
Haryati Faizal Haryati Faizal August 03, 2012
takde anak ppuan lagi, taktau sakit ke tak...hihihi...tak sakit kot...
PinkUmmi PinkUmmi August 03, 2012
takde pengalaman nak tindik aina atau auni...tp dpt byg kot kalo aina tindik confirm meraung sebab die ka takut org...msti pyh nak tindikkan die...
iEdA iEdA August 03, 2012
kalo ikutkan mmg sakit tp sbnrnya lebih kpda terkejut..tp kalo budak jenis tahan, dowg cuma rasa mcm kena gigit semut jer..ida kena tindik 4x sbb lubang dia xbeso..mmg skt sgt2 n skrg x bole tgl subang sbb kalo tanggal lama2, lubang 2 kn ttutup..yg ida pakai skrg neh dr umur 5thn..xtukar2..hoho :p
fieda fieda August 03, 2012
itu lah kak fieda pun teringin nk tindikkan maira tp risau takut sebelah jer kang..yg sebelah lagi dia taknak kalau rasa sakit..
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse August 03, 2012
my aleesya tindik genap 2 tahun.. Time tu die dah petah bercakap, so asik ckp sakit bile die teringat tinga kena tindik.. Tapi, telinga aleesya tak baik2 dua minggu, org tindik tu ckp seminggu dah baik. Telinga siap berair mcm nanah..then, kitorg tukar subang emas baru ok..rupanya aleesya x boleh pakai selain emas..bila tukar selain emas, tindik tu berair je..
Mama Adam Mama Adam August 03, 2012
X sakit! Saya ingat lg walaupun dh lama. Tapi, walaupun x sakit, saya pucat lesi sbb takut. Mana x takut, nk tebuk lubang kt telinga!
Si Matatajam Si Matatajam August 03, 2012
M tak tau nak komen camna sebab satu-satunya anak M yg ada ni lelaki...pengalaman dulu2 tak berapa ingat sebab M kecik sangat...
shida'R shida'R August 04, 2012
insyallah x sis..sbb seusia dorg myb daging masih mentah sng tebukk.. ^_^
izz iizza izz iizza August 04, 2012
rasanya sakitnya kejap jer tu..
Puan Kutu Puan Kutu August 05, 2012
entah ekk rasanya tk sakit pun sbb ada ubat bius.klu sakit pun sikit n kejap jer..cuma mgkin alisha akan terkejut sikit sbb bunyi pistol..hehe
anisalya anisalya August 05, 2012
dia orang tembak. tersentak jugak la jugak budak2 ni. menangis tu bergantung pada budak jugak. kalau nak emas, dia orang bagi subang emas. kalau tak, guna subang biasa je. tapi masa bawak kak long dgn kak ngah dia pesan jangan basah telinga dan jangan letak minyak. telinga kak long okay. kak ngah je kena tukar letak lidi.
ieda ieda August 05, 2012
dia org tembak skrg dik
x sakit sgt dahhh
sedikit terkejut aje ..
x perlah kalau nak buat awal kat alisha ..
akk rasa dia akan ok ..
lepas tindik tuu akan rasa snegal2 sikit .. sapu minyak sikit lah ;)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina August 06, 2012
eii nurul betul2 fobia.sbb masa nurul dulu mama tindik telinga rupanya nurul alah taw..mmg berkudis n bernanah telinga nurulnie..mmg sakit.pastu buka sampai sekarang tak pakai2..merahpun nurul fobia nak tindikkan
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P August 07, 2012
kalau betul cara nya, mesti tak sakit kan.. Alhamdulillah, Alisha dah selamat bertindik :)
Azi Azi August 07, 2012
kdg2 dlm labour room tu xleh nak control angkat punggung tp sy second bersalin better than dr yang pertama la...