Ibu mengandung yang tinggal puasa akibat risaukan kandungan perlu bayar fidyah


Di entry "Kandungan ketika berusia 7 bulan lebih", saya ada bagitahu yang saya dah tinggal puasa akibat risaukan baby dalam kandungan yang kurang gerak kan... lepas tu, Kakzakie komen entry tu bagitahu yang dia pun ada tinggal puasa sebab risaukan kandungan + SIAP BAYAR FIDYAH..

Masa tu saya terpikir kenapa kena bayar fidyah yer.. sebab setahu saya bayar fidyah jika dah terlajak ke tahun depan tapi belum habis ganti puasa lagi.. Saya pun apa lagi, terus ambik buku "INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT - DATO' ISMAIL KAMUS".. Saya carilah pasal maklumat ni kan... Ya Allah Ya Tuhanku.. betoila u all, memang kena bayar fidyah... ceteknya ilmu saya...

Dalam buku tu tertulis "Perempuan yang MENGANDUNG & MENYUSUKAN ANAKNYA perlu MENGQADA PUASA & MEMBAYAR FIDYAH secupak beras bagi setiap hari yang ditinggalkannya SEKIRANYA DIA MENINGGALKAN PUASA KERANA BIMBANGKAN ANAKNYA, tetapi jika DIA TAKUT MUDARAT PADA DIRINYA, DIA HANYA WAJIB MENGQADA PUASA".. 

Alhamdulillah saya tahu pasal ni awal.. U all mesti dah tahu kan.. jika ada yang belum tahu, sama2lah kita berkongsi ilmu ni.. (",).. Tapikan u all.. nak tanya jugak.. sebagai contoh.. Jika saya tinggal puasa akibat risaukan kandungan + tak tahan lapar tapi saya tak pasti berapa hari yang saya tinggal puasa tu akibat lapar & akibat risaukan anak.. so, berapa hari yang nak kena bayar fidyah yer.. Maksudnya.. kononlah saya tinggal puasa 10 hari.. & dalam tempoh 10 hari tinggal puasa tu disebabkan oleh risaukan kandungan + tak tahan lapar.. Sedangkan sebelum tu, saya tak ambik kisah sangat pun untuk buat catitan berapa hari sebab risau anak + berapa hari sebab tak tahan lapar.. yela, sebab masa tu saya ingat hanya perlu ganti puasa tanpa bayar fidyah... Eh, u all paham ke soalan saya ni ek.. hihii.. emmm jika was2.. boleh bayar fidyah untuk 10 hari terus kan.. ke macamna yer...

P/s : Biras saya @ Jaa telah selamat melahirkan baby boy.. pukul 6:30 pagi tadi dengan berat 3.54kg..


{ 64 comments.. read them below or add one }

ros_reeza ros_reeza August 30, 2012
Ros pun ada baca jugak bab ni dalam buku yang sama ...

Tahniah pada biras Kak Ina ye, Alhamdulillah selamat melahirkan :)

Kak Ina jaga kesihatan ye :)
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha August 30, 2012
tgk tu...kak jaa pun dpt baby boy..hehehe.tunggu adik alisha...
fiza fiza August 30, 2012
Thanks for sharing ina. Posa saya tahun ni pon byk rongak selain dari bendera merah. Saya buat tandem nursing...memang tak larat sgt lah. Lembik rasa badan, trus buka posa.

nur anis nur anis August 30, 2012
saya pun baru tahu benda ni...:)
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan August 30, 2012
saya dapat ilmu yang baru, terima kasih :)

cuba baca kat blog ni :
http://www.ustaznoramin.com/2010/08/pengiraan-bayaran-fidyah-puasa-secara.html
:: Mrs.Eady :: :: Mrs.Eady :: August 30, 2012
semoga dipermudahkan semua urusan kamu dan baby :)
ayut ayut August 30, 2012
bgus kongsi ilmu ni kak ina..kdg2 ada yg tak tahu lg :) persoalan akak tu kena tanya yg lebih arif..tp kebiasaannya klu dh was2 better bt lebih fidyah yer.bt 10 ari trus pon xpe.
tahniah utk biras akak!
jg dri ye kak :)
pinky pinky August 30, 2012
info berguna...selamat hari raya ya Intan...=)
ieda ieda August 30, 2012
akk pun dah tahu .. alhamdulillah bila x tahu kita bertanya dan baca .. bukan susah kan ;)

ilmu harus dikongsikan bersama dik ;)
betul dah apa yg kak zakie cakap kan itu ..

kalau x yakin tanye lagi dengan org2 yg ahli pandai nie ;)
sal ya sal ya August 30, 2012
yang tu akak tau. mmg kena bayar fidyah. kalau berbuka sbb risaukan diri sendiri je baru ganti. tak apa la ina. ilmu dikongsi bersama. jaa dh dapat baby ye? tahniah utk dia.
Rai Rai August 30, 2012
salam,
paling selamat bayar je fidyah utk 10 hari tu..lgpun tak byk pun yg kena bayar nya tu kan..
Masz Sidek Masz Sidek August 30, 2012
perkongsian yg bagus... terima kasih kak.... :D
aKU maNUsiA beRpeRaSaaN aKU maNUsiA beRpeRaSaaN August 30, 2012
salam....
kita 19hari tak posa tahun ni...sbb di awal kandungan..masa puasa, kna spotted brownish 2 kali..terus doc tak bg pose...kalau camtu, camana plak...kita kna bayar fidyah skali ker..? or just ganti puasa jerk..?

perrgghhh cetek gile ilmu....kita baru tahu seh pasal bnda ni...dem!~
izan mama mia izan mama mia August 30, 2012
hehee..bersama kita ambil tahu dan saling ingat-mengingati...

wah..jaa dah selamat yer....nnt nak tgg entry anak baru dia....
Kesuma Angsana Kesuma Angsana August 30, 2012
betul tu, yg penting jaga diri yek
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ August 30, 2012
tq share..ilmu ni..

psl persoalan akak tu cma x sure la..kena tanya pada yg pakar..

tahniah buat biras akak :)
aimi adilah aimi adilah August 30, 2012
mekaseih kak... boleh gune untuk mase akn dtg =)


* hihihihi mcm xsabr nk ngandung lak =)
Sally Yatiey Sally Yatiey August 30, 2012
Nice sharing.. Semoga dipermudahkan :) Take care! ^_^
Haryati Faizal Haryati Faizal August 30, 2012
pemahaman kita samalah ina... sbb ms pregnant dulu time bulan pose yati dapat pose penuh... tu yg tak brp nak tau, tq ye ina buat entry ni...atleast tau la jugak...
Farah Shamsudin Farah Shamsudin August 30, 2012
thanx for sharing dear..:)
Masya Masya August 30, 2012
alhamdulillah .... insyaallah paham...

jaa dah bersalin yer.. tahniah buat jaa
Cute Mum Cute Mum August 30, 2012
uyun pon baru tau pasal nie masa masa bulan puasa haritue..
ucapkan tahniah kat jaa eh..
ainnoraini ainnoraini August 30, 2012
Bagus tu,saling ingat mengingati sesamakan..mana yg tak tahu dh boleh dpt ilmu serba sedikit dgn n3 ni..

jemarisuri jemarisuri August 30, 2012
nice info...moga menjadi pedoman utk mrk yg memerlukan....

selamat hari raya IB...
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda August 30, 2012
dlu sy puase pnuh time pregnantkn hannah..alhamdulillah la..

ermm.. xpasti lak sy psl p'tanyaan Ina tue.. baik tnye pd mane ustaz/ustazah la kot..

btw, congrats pd Jaa dpt baby boy.. ^_^

owh ye, hepi merdeka day Ina...
azizah :) azizah :) August 30, 2012
kak jijah pon baru tahu ni kak.. bg ilmu untuk jijah :)

kalau was2 jijah rasa bayar 10 hari terus kot.
azizah :) azizah :) August 30, 2012
kak jijah pon baru tahu ni kak.. bg ilmu untuk jijah :)

kalau was2 jijah rasa bayar 10 hari terus kot.
Wanieys Wanieys August 30, 2012
wani pun tahu pernah dgr ceramah agama...bagus kak ina kongsi maybe ada yang xtahu psl ni...tahniah tuk biras kak ina tu dapat baby boy :)
Pink Lavender Pink Lavender August 30, 2012
intan..
jom join ga makneng

http://pinknlavender.blogspot.com/2012/08/1st-birthday-giveaway-by-pink-lavender.html
anitadiana anitadiana August 30, 2012
tq lah ina dan kak ita pun baru tahu..ita tinggal 6 hari coz demam dan batuk yg teruk sampai sekarang...masih batuk...
syiela syiela August 30, 2012
saling ingat mengingati...

kalau akak la.. was2 akak amik yg 10.. biar lebih takpa jgn kurang
syawalsimpsons syawalsimpsons August 30, 2012
ooooo...jaa tu biras ina erk...mmmm..tahniah jaa...pasni kiter pulok kan...
Papa Mifz Papa Mifz August 30, 2012
info berguna utk ibu2 mengandung...:)
Cik Nur Cik Nur August 30, 2012
bagus info ni kan, pada yg tahu , terus jadi tahu..apapun tahniah pada biras akak.. :)
Gen2Merah Gen2Merah August 30, 2012
saya pun baru tahu pasal benda ni.. harap bila dah ada bini nanti tau2 lah saya explain pasal ni.. thanx for the info mama alisya
nanakimie nanakimie August 30, 2012
oo,macam tu ye sis....nana pun baru tau....
Si Matatajam Si Matatajam August 30, 2012
Tahniah pada biras Ina...M Ada gak terbaca pasai ni...
izz iizza izz iizza August 30, 2012
alamak sy pun baru tahu ni..untung la ina rajin berkongsi ilmu..dapat juga sy tahu..:)

thanks for sharing..:)
nita nita August 30, 2012
thanks ina, saya pun baru tahu.
faham soalan ina, cuma nak jawab tak sure.

Tahniah buat Jaa, bestnya dapat baby ^_^
MamaEma MamaEma August 30, 2012
thanks atas info ini... kalau was-was seeloknya..bayarlah fidyah jumlah puasa yg tinggal tu..
Ummi Iman Ummi Iman August 31, 2012
ada tinggal puasa ya.. klik sini ya untuk kira :) http://www.e-zakat.com.my/kalkulator-zakat/fidyah/

terlebih takpe jangan kurang ina..
semoga baby sihat2 sahaja..
Azi Azi August 31, 2012
perkongsian yang bagus..
pasal persoalan intan tu sy pn baru tahu pasal kena byr fidyah ni...
so xtau jawapannya... hi3
shidaR shidaR August 31, 2012
nie info la kak..insyallah bila tiba turn sya blog akak blog utama mnjd sumber inspirasi :)
SYAH'IZZAT SYAH'IZZAT August 31, 2012
dengar itu wahai ibu2 mengandung :p
adyna adyna August 31, 2012
jika kita was2 baik kira yg paling banyak..sebab mana tahu kite terlepas pandang..
memang jika kita risaukan kesihatan kita sendiri tak perlu bayar fidyah.

.kalu bimbangkan bb kena bayar..

akak pun baca buku nie :)

semoga semuanya berjalan lancar ..amin
Cikgu Ma Cikgu Ma August 31, 2012
pregnant lagi yea..patut la banyak entry pasal pregnancy...tahniah =)


salam merdeka :)
Anum Shukri Anum Shukri August 31, 2012
thanks 4 sharing..
yalah..akak pun ingat kena qoda puasa jer..tp alhamdulillah setakat ni tak ada pulak yg kena qoda atau fidyah..

laa..patutulah blog jaa senyap jer ya..
tahniah untuk dia..sampaikan salam akak untuk dia..Assalamualaikum..
Puan Kutu Puan Kutu August 31, 2012
sy pun baru tahu tentang nie.thanks share..:)
Tihara Tihara August 31, 2012
take care ina..selamat hari raya n maaf zahir batin :)
Masha Meisters Masha Meisters September 01, 2012
tahniah :) bestnyer dapat bby :)

yeala...pernah baca jugak...terima kasih :)
eita eita September 01, 2012
dalam buku tu semua ada....

tahniah dapat baby boy
Joanna Yunus Joanna Yunus September 02, 2012
Alhamdulillah dah selamat bersalin biras intan ye....

Akak tak sabar tunggu intan pulak ni...

Tapi akak rasa tak salah untuk membuat kedua2 sekalikan....

Intan akak ada TAG intan
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda September 03, 2012
Ina..nnti bg details tau..
congrats~!!
NurShahFamily NurShahFamily September 03, 2012
good info dear... nur thn ni 1 hari je... cz perut sgt2 tak tahan.. kesian ngan org didalam ...
Zie Zie September 03, 2012
Akak pun pernah tinggal puasa masa susukan Dina, wajib puasa dan bayar fidyah,

Tahniah Jaa.. selamat berpantang yer...

http://sayangkudinadania.blogspot.com/2012/09/jumpa-ina-dan-jaa.html
Kakzakie Kakzakie September 03, 2012
Ohhh... tak sangka juga komen kakak dapat dijadikan pedoman. Sungguh ilmu agama kena sentiasa dipelajari. Apa lagi andai ianya melibatkan yg berkaitan rukun Islam seperti puasa ini.

Moga dapat dimanfaatkan.

Sebaiknya Intan bayar 10 hari kerana kita lebih dari mampu utk memberi jumlah 10 cupak beras itu kan. Puasanya ganti saja ikut berapa hari yg tertinggal.
Aida78 Aida78 September 04, 2012
dah tahu lama tapi tidak mengalami bulan puasa.tetapi sesama lah kita belajar.

taniah pada you biras dah dapat baby...
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat September 04, 2012
ilumu yg menarik ina...cr pun tak tahu kena bayar fidyah berapa...belum arif tentang nie...lagipun mengandung tak pernah tinggal puasa...
lynn kamarul lynn kamarul September 04, 2012
ina, perkongsian yang bagus juga ni. lepas ni klu smpai turn saya at least sy allert hal sebegini
shahdiana shahdiana September 05, 2012
kalo yana bayar je untuk 10 hari sebab dah tak ingat...biar kita lebihkan takpe kan....daripada terkurang...
wan nurul hezrina wan nurul hezrina September 05, 2012
sama kes ngan pompuan yg nyusukn anak.buka sbb risaukn kesihatan ank tkut takk cukup susu,kna byr fidyah
QasehnyaRania QasehnyaRania September 05, 2012
thanks ina sbb share..tahniah buat jaa juga =)
9n0L4 9n0L4 September 08, 2012
tak ramai yg tahu pasal ni. better byr 10 hari terus kot. kalau lebih takpe. ;)